|
Тема |
Re: Орехов сладкиш [re: cveteto99] |
|
Автор |
_Viola_ (ухание) |
|
Публикувано | 11.11.08 10:20 |
|
|
Първо се сетих за соса за риба, обикновено при пържена се използва.
Орехите ги счукваш толкова ситно, че да са почти смлени, добавяш счукан чесън и сол. Към тая смес наливаш на тънка струйка вряща вода, като бъркаш бързо. Сосът побелява. Заливаш с него рибата. Става вкусно
Ето ти две таман торти Гараш, и двете изпробвани.
ТОРТА ГАРАШ - ЛЕСНА
250 г. краве масло или маргарин
1 1/2 ч.чаша пудра захар
6 яйца
2 ванилии
3 с.лъж. какао
2 1/2 чаши счукани орехи
150 г. шоколад за глазиране
Маслото се разбива със захарта. Прибавят се жълтъците, ароматите и какаото. От сместа се отделя 1 ч.чаша за крем. Към останалата се прибавят белтъците, разбити отделно на сняг и орехите. Изпича се на 1 блат на 150 градуса. Като изстине, се разрязва на две и се намазва с крема отвътре и отвън. Шоколадът се разтапя на водна баня и тортата се глазира с него. По желание се поръсва със счукани орехи или шоколадови пръчици.
ТОРТА ГАРАШ
8 яйца
1 ч.чаша захар
1 ванилия
6-7 чаени чаши смлени орехи
3-4 с.лъж. какао
250 г. маргарин или краве масло
Белтъците се разбиват на сняг с половината захар. Към тях се добавят ванилията и орехите. Изрязват се кръгове от хартия с големината на подноса. Всеки кръг се намазва тънко с полученото тесто и се пече върху захлупена тава. След изваждане хартията се намокря и отлепя. Сварява се сироп от останалата захар, 100 г. вода и какаото. Като поизстине, в него се прибавят осемте жълтъка един по един при непрекъснато разбиване с миксер. Маргаринът се разбива на пяна и в него на тънка струйка се излива жълтъчната смес. С този крем се съединява тортата.
Тая е готина, от старите класики, май беше от "Дом, семейство, бит":
СУХА ОРЕХОВА ТОРТА
150 г масло
1 ч.чаша захар
1 препълнена ч.чаша брашно
1/2 ч.чаша мармалад
5 яйца
2 с.лъж. брашно
2 с.лъж. какао
200 г. орехи счукани
коняк
Маслото се разбива с 2-3 с.лъж. от захарта. Прибавя се 1 яйце, а после и брашното. Сместа се изсипва в намазана и поръсена тава и се намазва с мармалада. Останалите яйца се разбиват с останалата захар, прибавят се двете лъжици брашно, какаото и орехите, ароматизира се с коняк. Изсипва се върху първото тесто. Пече се в умерена фурна.
И прословутата Агнеса:
АГНЕСА
200 г краве масло
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша смлени орехи
4 яйца
ванилия
1 ч.чаша пудра захар
Маслото се разбива със захарта. Прибавят се орехите, брашното и белтъците, разбити на сняг. Пече се до порозовяване на слаба фурна. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и с тях се глазира сладкишът. Оставя се в изключената фурна да се засуши глазурата. Престоява 12 часа преди консумация.
Ако ти се занимава с дребосъци ...
КОШНИЧКИ
за тестото:
0.125 г. масло
2 с.лъж. олио
1 яйце
2 с.лъж. кисело мляко
3 с.лъж. захар
1 щипка сода бикарбонат
2 ванилии
брашно, колкото поеме
за плънката:
2 белтъка
1 ч.чаша смлени орехи
1 ч.чаша захар
1 ч.лъж. канела
Замесва се тесто от посочените продукти. С него се облепват дъната и стените на малки формички за тарталетки. Приготвя се плънката, като продуктите просто се разбъркват. С тази плънка се напълват тарталетите и се пекат в умерена фурна.
ОРЕХОВКИ
4 белтъка
4 каф. чашки захар
4 каф.чашки смлени орехи
сокът и кората на половин лимон
Белтъците се слагат на много слаб огън и се разбиват до сгъстяване, като постепенно към тях се прибавя захарта, а след нея орехите и лимона. Сместа се сваля от огъня и се шприцова в намазана и набрашнена тава. Пече се в много слаба фурна.
ПАНДИШПАНОВИ ПОЛУМЕСЕЦИ
5 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно
1 ч.чаша счукани орехи
1/2 ч.чаша пудра захар
Яйцата се разбиват с кристалната захар (поотделно белтъци и жълтъци). Прибавя се брашното. Сместа се изсипва в тавичка на дебелина 4-5 мм и се поръсва обилно със счукани орехи. Изпича се на 150 градуса. Изважда се от тавата и от блата с чаша се изрязват полумесеци, които обилно се поръсват с пудра захар.
Още нещо старо и хубаво:
ДАМСКИ КАПРИЗ
125 г краве масло
1 ч.чаша пудра захар
5 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.лъж. амонячна сода
1 1/2 ч.чаша брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
5 с.лъж. мармалад
1 ч.чаша кристална захар
1 ч.чаша орехи
Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един жълтъците на яйцата. Налива се прясното мляко, в което е разтворена амонячната сода. Накрая се добавя брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Тестото се изсипва в намазана и поръсена тава и се запича. Когато е почти готов, блатът се изважда и се намазва с мармалада. Предварително разбиваме белтъците с кристалната захар и ги смесваме с орехите, които са едро нарязани. Разстиламе белтъчната смес върху намазания блат и допичаме.
Дано помогнах
|
| |
|
|
|