|
Тема |
Re: А не става ли много кисело ... ? [re: dexter_sum] |
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) | |
Публикувано | 15.06.05 17:27 |
|
|
Предложението ти ми хареса и ще го пробвам обезателно, щото у дома имам около 2 кг тиквички, но съм в цайтнот с пърженето им
А твоята рецепта е бърза и нетрудоемка и сигурно вкусна.
Та въпроса ми е - само оцет, захар и сол ли се слага ...? Или добавяш и водичка? Имаш ли някакво съотношение или лъжичка захар (или половин), сол на вкус и останалото оцет ...? Няма ли да стане много кисело ?
Аз правя друга версия, но с патладжан. Измива се и се почиства (кората не се бели). Нарязва се на кръгове - около 0,5-1 см, нареждат се в гевгир (става и в пластмасова щайгичка), посоляват се и се оставят да им изтече горчивината. После се пържат. Вадят се и се оставят да им оттече мазнината. В чаша се сипва оцет, пасиран чесън и нарязан магданоз - които се объркват добре. От патладжаните се правят купчинки, като се нареждат един кръг върху друг, а между тяс се маже обилно с оцетената смес. Най-често ги нареждам в тенджера и за захлупвам. Оставям ги в хладилника и се ядат на следващия ден.
Страхотно мезе са.
И още две предложения за пържени чушки - с доматен сос (запържена пресен лук, настъргани домати, чер пипер, бахар и дафинов лист, пасиран чесън) и магданоз. Второто - с млечен сос (кисело мляко, пасиран чесън и малко солчица). Само да уточня, че (макар и по-трудоемко) първо опичам чушките и ги обелвам, после ги запържвам леко в олио и ги заливам с един от двата соса.
Много приятни, леки вкуснотии са за летните жеги, защото се ядат студени.
|
| |
|
|
|