Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:36 14.06.24 
Клубове / Взаимопомощ / Здравна / Диети Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Мерникът на Макаров [re: volja]
Авторvolja (Нерегистриран) 
Публикувано27.08.04 23:41  



КАКВИ СА ВКУСОВИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯ НА ТИРАНИТЕ И РОМАНТИЦИТЕ


Излиза, че предпочитанията ни към определени храни са тясно свързани с характера. И ако някой консумира в определени количества определени продукти по системата на Макаров може да стане умен, добър, смел, честен и дори щастлив.


Четиридесетгодишният Александър Макаров е кандидат на психологическите науки. Скоро може да стане доктор на науките. Няма собствена клиника, почти няма частна практика. Единственото, което го отличава от останалите обикновени кандидати на науките, е екзотичната сфера на интересите му.

През 1984 г. Макаров бил 20-годишен. Тогава прочел “Срещата с Бонапарт” на Окуджава и останал възхитен от тази книга. В нея става дума за събитията през 1812 г. и за това, че генерал Опричнин възнамерява да покани на гости Наполеон, да го нахрани с разкошен обяд, а след това да му тегли куршума. Менюто на този обяд е внимателно премислено: еленовото месо ще възвиси душата на Бонапарт, блюдото от риба ще предизвика у него прилив на дружелюбие и т. н.

Това бил моментът, в който се родила мечтата на Макаров да създаде класификация на хората по един друг – не расов, полов и т. н. признак – а по техните вкусови предпочитания. След време той учи психология и пристъпва към реализацията на намеренията си да направи класификация на хората по вкусови признаци.

Тогава му се удава да разработи съчетания от продукти, които предизвикват еуфория – и не поради съдържанието на кокаин или серотонин, а поради неероятния им вкус и аромата.

В момента завършва докторската си дисертация и тя е посветена на влиянието на храните върху поведението. Тоест там ще се разказва какво трябва да се яде, когато човек има нужда от повече кураж. Или как благодарение на храната човек може да се настрои носталгично или да се превърне в неустоим любовник. Та дори за това как с помощта на кулинарните си умения една жена би могла да влюби в себе си един мъж и да заживее с него дълго и щастливо.

В Русия неговите изследвания не са обект на специален интерес, но Германия финансира търсенията му, а наскоро Макаров бе поканен на симпозиум на психолозите в Китай. В секцията на гастропсихолозите докладът на Макаров за хедонистичния характер на китайската кухня и депресивността на японската храна бе посрещнат с овации.

-- А изследванията на диетолога доктор Волков нямат ли допирна точка с твоите проучвания? – попитах в началото на разговора.

-- Аз не съм диетолог. Аз изучавам връзката на храната с настроението и едва ли някой ще отслабне благодарение на препоръките ми.

-- Не можеш да отречеш обаче, че депресираният човек яде повече от обикновено?

-- Чудесно е, ако яде. Това означава, че депресията му не е дълбока и може да превключи вниманието си върху храната, да се отвлече, да потърси положителни емоции в хладилника. Страшно е когато човек е отчаян и не желае да се храни.

-- Поне кажи дали пълните хора со по-раздразнителни от слабите? По-злобни лиса са?

-- Едното няма пряка връзка с другото. Един умен човек добре го е казал: «Ти страдаш от затлъстяването, пък аз му се наслаждавам!”Ако на някой му тежат килограмите – той е бесен на околните, ако ги носи естествено, органично – изобщо не му дреме, гледа си живота. Така, както ми задаваш въпроса, излиза, че слабите и кльощавите направо не боледуват от нищо...

Между другото, в Щатите освен краля на хоръра Стивън Кинг, има и майстор на гастрономическия детектив – Питър Кинг. Вече три романа е публикувал -- как въз основа на всусовите пристрастия може да се изчисли кой е убиецът, крадецът и фаталният прелъстител. Главният герой е дегустатор, надарен с болезнено изострен вкус. Обърни внимание, че повечето прочути детективи са почитатели на изисканата храна: Ниро Улф, Еркюл Поаро. Само на Холмс му е все едно с какво се храни – сетивата му са притъпени от кокаина. Най-успешните автори са наясно, че който разбира от кулинария, той е наясно и с нещата от живота. Друго нещо е болезнената пристрастеност към изисканите храни. Това вече си е живо извращение. Когато някой настоява и маринованите краставички да са от същата реколта като виното, което пие, това е вече ... Но по принцип хората, които са равнодушни към храната, са потенциално по-опасни. Страшни маниаци са. На Ленин, например, му е било абсолютно безразлично какво ще яде. Повечето престъпници имат обикновен, груб вкус, ядат, колкото да е пълен стомахът.

Най-стабините хора, на които може да се разчита, са онези, които си падат по кашкавалите и сирената. Това са последователни, но благи хора, които са отстъпчиви и умерени във всичко. Най-деликатните и алтруистични натури си падат по фините почти безсолни сортове кашкавал. Забележи, че в страните, където кашкавалът и сирената са на почит, особено се цени галантността: Грузия, Армения, Франция, отчасти Швейцария. В книгата си обосновавам тези изводи от химическа гледна точка.

-- А дали вегетарианците наистина имат по-добри души от останалите?

-- Тук няма пряка зависимост.. Лев Толстой е бил вегетарианец, но е имал пристъпи на гняв и отчаяние. Сегашният римски Папа с удоволствие си капва пилешко и пържени яйца, но е изключително добър човек. Ако някой става вегетарианец поради своите убеждения, той често върви срещу природата си. Ако говорим за човек, който наистина обича плодовете и зеленчуците – това, според моите данни, е белег за повишена чувствителност, страх пред трудностите, отстъпчиваст...

Известно изключение от правилото е консумацията на зеле. Продължавам да си блъскам главата над тази тайна. В Древен Рим зелето се е ползвало с бясна популарност, според Диоклетиан е по-добре е човек да сади зеле, отколкото да управлява държавата. Римските воини са пиели за храброст сок от кисело зеле. Знаели са хората, че зелето и фасулът те правят по решителен и ти дават сила.

Между другото, киселото зеле, пък и просто прясносварената зулува супа наистина въздействат много ободряващо. Мисля, че донякъде тук е задействано и физическото удоволствие от загризването на сочното зелево листо. Един човек със здрава психика обича да гризе сочни и хрупкави листа, моркови... Имай едно наум за хората, които обичат туршии, пресолени и прекалено мариновани храни.

-- Защо? Според Мопасан това било признак на чувственост при жените...

-- В оня прословут разказ става дума за люти, пикантни храни. А аз ти говоря за солените и кисело-солените туршии: това е предпочитанието на всички тирани. Иван Грозни е обожавал туршии, изпивал е огромни количества кисело мляко. Петър I е предпочитал киселажите. Сталин си е падал страшно по кисело вино и лимони... Между другото и Пушкин със сигурност е имал някои черти, които говорят за тирания и нетърпимост.

-- А кой обича сладки неща?

-- Тук всичко е просто: онези, които са по-капризни или инфантилни. Но има сладко и сладко: ако някой си пада по мазните сладки неща -- крем, сметанов сладолед – хронично му недостигат любов, състрадание, милосърдие от страна на околните... Това предпочитание е израз на копнеж по нещо чисто човешко... Доколкото знам, всички самотници обожават да си похапват сладки неща. Когато жената на поета Блок го напускала, той непрекъснато ядял фъстъчен сладолед. Една приятелка след развода ядеше по кутия подсладено концентрирано мляко.... Случаят е друг, когато човек обича по-леки продукти като сладка, захаросани плодове. Това е предпочитанието на сговорчивите хора с лек характер. Ако едно дете обича да яде шоколад – то обикновено е капризно, а ако с наслада яде смучащи бонбони – получавате адмирации за това, ч имате такова златно дете.

-- Ами битата сметана?

-- Ами това е направо ... нямам думи. Консумацията на бита сметана без да тя да е компонент от паста или плодова салата е за крайно депресираните типове. Между другото, Маяковски е обожавал бита сметана..

-- Не си падам по сметаната. Предпочитам сухите колбаси...

-- В твоя случай става дума за обикновен мързел, нямаш време да готвиш, затова си правиш сандвич – и готово...

Любовта към ястията, които ухаят на дим, говори за прикрит романтизам. Скарата се харесва на бродягите, романиците, мечтателите, пътешествениците, фантазьорите... Между другото, още един признак за скрит романтизъм е любовта към морските дарове.

-- Любовта към черния и червения хайвер да не е признак на някакъв особен душевен аристократизъм?

-- Хайверът се цени не заради вкуса. Вкусът му е като на стандартен рибен продукт, който не е нито по-лош, нито по-добър от скаридите, та дори от сушената рибка. За признак на аристократизъм се брои само заради високата си цена. Нали и златото нито е по-добро, нито е по-лошо от останалите метали, просто се намира в малки количества... Така че ефектът от обикновения бит хайвер или от червения хайвер е един и същи, друг е въпросът, че разликата е пъти в цената. Това не е основание някой, който яде черен ии червен хайвер, да се изживява като аристократ.

***
Малко за другите наблюдения на Макаров: варен колбас предпочитат прилежните хора с чувство за отговорност, хората, които могат дълго време да се концентрират върху дадена задача. Доматите са признак за демократизъм, любими са на щедрите хора с широка душа. Краставиците (пресните) – са предпочитани от чувствителните по природа. Ревнивците обичат сланина..
«Да се чудиш защо – казва Макаров. – В сланината като че ли няма вещества, провокиращи мнителност или ревност. Но опитът показва, че любовта към бекона, свинските гърди и ребърца е почти гарантирон признак за ревнивост, изострено чувство за собственост...» Блюдата, съчетаващи няколко вида храни – месо с картофи, зеленчуково рагу, шишчета със зеленчуци – се харесват на добрите воини. Изобщо любовта към еклектични /съчетаващи няколко вида продукти/ храни е признак за издържливост и здравословна агресия.

-- И накрая ястията, изискващи много прецизност и време за приготвянето им, докато консумацията им трае максимум 20 минути, са признак за висша и фина душевност. Хората, които могат да си играят часове с приготвянето на някакво ястие, са тези, за които процесът е по-важен от резултата. Затова гледам да завързвам приятелства с хора, които обичат да готвят. Не говорим за хора, които умеят да готвят, думата “умеят” тук е излишна – а именно за онези, които обичат да готвят. Щом обичат да го правят, значи резултатът е чудесен.

Аз не се занимавам с лечение. А определям според вкусовите ти предпочитания какъв е твоя характер и мога да ти дам съвет как да изградиш начина си на хранене така, че да съответства на твоя характер и темперамент. Това няма а те направи по-слаб, ако си пълен. Но ще те научи дори да си пълен и същевременно да си щастлив.

-- Добре. И какъв ще е идеалният ми хранителен режим, като имаш предвид, че съм пълен, мнителен, влюбчив и работата ми е свързана с доста нерви?

-- На закуска: чаша жасминов чай, салата със сирене, две-три филии хляб с кашкавал или с шунка. На обяд: спаначена супа или супа-пюре от аспержи (аспержите идеално релаксират, снемат напрежението), кюфтенце от пилешко месо, вишнев компот. Вечеря: сандвич с кьопоолу или лютеница, чаша бира. Доволен ли си?

-- А супата за какво е?

-- Препоръчително е хората с експлозивен характер да ядат супа-пюре или студена супа – от рода на таратора.

-- А ти самият какво предпочиташ?

-- Аз съм кротко добиче, падам си по кашкавала и сирената. Но особена слабост са ми месните субпродукти: дробчета и т. н. Набоков ги е ненавиждал. Струва ми се, че по някакъв начин е свързано с любовта да вникнеш в същността на нещата, да анализираш себе си. Едни обичат да се ровят по-надълбоко, други ги е страх да надникнат по-дълбоко в своята собствена същност...

Съветите на Макаров

Ако през деня ви предстои отговорен разговор на високо равнище или труден разговор за изясняване на отношенията, започнете деня си с порция сарми, няма значение дали ще са лозови или зелеви.

Ако ви налегне тъга, хипохондрия, ако сте несигурни в себе си – пробвайте с горещ бульон. Рецептата на Макаров е следната: изливаме в тенджерата бутилка тъмна бира, добавяме два жълтъка, разбиваме сместа с миксер. Добавяме към кипналата смес кубче бульон и варим, като по желание можем да сложим и кренвирши или някакво друго месце по желание.

Ако спешно се нуждаете да забравите неприятен разговор или за служебните си неприятности, хапнете зеленчукова супа задължително с червено цвекло и парче топъл бял хляб. Изобщо Макаров смята, че влиянието на цвеклото върху настроението се подценява: най-обикновена салата от варено цвекла с малко олио и оцет е идеално средство за отърваване от отвратителното настроение.
Отличен афродизиак е сладкото от орехи, сладкото от лимони и рози.

За синдрома на хроничната умора са незаменими кайсиите (а не са само отлично разхлабващо средство). Три-четири кайсийки ще ви помогнат да превзмогнете обзелото ви раздразнение.

Но най-доброто оръжие срещу бясната злоба и яд, срещу болезнената избухливост, е резенът черен хляб, намазан с масло и поръсен със солчица.

Тези, които страдат от безсъние, по-често тряба да си пийват мляко, което е могъщ антидепресант. Добре е докато се вари млякото да се добави малко захар или мед, канела, може да се сипе вътре и лъжица коняк.





Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Антицелулитна диета volja   09.08.04 14:10
. * Вашето оптимално тегло - целите, доколко са постиж volja   09.08.04 16:35
. * Re: Вашето оптимално тегло - някои практич. съвети volja   09.08.04 17:35
. * някои малки "хитрини", гликемичен индекс и о volja   10.08.04 17:14
. * Re: някои малки "хитрини", гликемичен индекс и о paлицa   11.08.04 00:56
. * Re: някои малки "хитрини", гликемичен индекс и о volja   11.08.04 08:46
. * Re: целулит вoля   11.08.04 08:50
. * Re: целулит volja   11.08.04 09:09
. * малко за водата, мускулите и т. н. volja   11.08.04 16:51
. * целулит и неправилни диети, трите "НЕ"-та volja   12.08.04 10:18
. * Re: някои полезни "хитринки" volja   12.08.04 17:06
. * Тайни оръжия за ускоряване на метаболизма volja   12.08.04 17:37
. * Re: Тайни оръжия за ускоряване на метаболизма Линдa   16.08.04 18:03
. * Re: Тайни оръжия за ускоряване на метаболизма volja   16.08.04 20:07
. * Текст, неподходящ за фанатизирани диетомани volja   13.08.04 18:14
. * Черен медицински хумор- не е за докачливи volja   14.08.04 11:57
. * Анорексия, булимия - най-общо инфо volja   14.08.04 13:18
. * Кога огледалото се превръща във враг № 1 вoля   15.08.04 13:56
. * Подрастващите девойки нямат целулит volja   15.08.04 14:58
. * за лъжебулимията volja   15.08.04 15:31
. * Шоколадът - магическите :) 35 г volja   17.08.04 22:11
. * ЯДКИТЕ - орехи, фъстъци, бадеми - лакомство и лек volja   18.08.04 20:22
. * Re: ЯДКИТЕ - орехи, фъстъци, бадеми - лакомство и лек volja   18.08.04 20:33
. * КАФЕТО volja   19.08.04 17:11
. * Re: КАФЕТО бeзвoлeвa   20.08.04 00:02
. * Re: КАФЕТО Eлa   20.08.04 01:45
. * "Разходка" за идеи до Япония - volja   21.08.04 18:52
. * Япония - същото, но по-удобно /и грамотно/ за че volja   21.08.04 19:00
. * вариант на "Японската" диета - доста -, но и + volja   22.08.04 06:30
. * малко инфо за GM - ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ПРОДУКТИ volja   22.08.04 13:15
. * още инфо за GMO - информацията е дискомфортна volja   22.08.04 13:50
. * Re: още инфо за GMO - информацията е дискомфортна marina   22.08.04 13:54
. * да не купуваме GMO + АФРОДИЗИАЦИ volja   22.08.04 16:41
. * НАРЪЧНИК ЗА МАЧОВЦИ И МАЧКИ - part one volja   24.08.04 09:33
. * Re: Антицелулитен гел янa   26.08.04 12:02
. * Re: Антицелулитен гел volja   26.08.04 12:22
. * Re:Антицелулитен гел ДО ВСИЧКИ volja   26.08.04 17:38
. * сусамът и т. н. ПОКЪЛНАЛИ СЕМЕНА volja   26.08.04 22:14
. * ПОКЪЛНАЛИ СЕМЕНА - приготвяне volja   26.08.04 23:39
. * Мерникът на Макаров volja   27.08.04 23:41
. * Re: Мерникът на volja volja   29.08.04 02:15
. * Re: Мерникът на volja volja   29.08.04 02:22
. * Re: Антицелулитна диета efir   30.08.04 20:29
. * Таблица да изразходване на калории вoля   02.09.04 09:33
. * Re: Таблица да изразходване на калории marina   02.09.04 11:37
. * ЗА ТРЕНИНГА volja   04.09.04 13:42
. * Re: ЗА ТРЕНИНГА - НАВИЦИТЕ И ОСЪЗНАВАНЕТО volja   04.09.04 15:40
. * Re: ЗА ТРЕНИНГА - "ОТПУСНИ МУ КРАЯ" вoля   04.09.04 23:30
. * Re: ЗА ТРЕНИНГА - "ОТПУСНИ МУ КРАЯ" marina   05.09.04 12:23
. * Re: ЗА ТРЕНИНГА - "ОТПУСНИ МУ КРАЯ" вoля   05.09.04 12:37
. * ВОДАТА volja   04.09.04 19:02
. * ДОКЪДЕ ВОДИ СТРЕМЕЖЪТ КЪМ КРАСОТАТА ПОНЯКОГА efir   06.09.04 15:59
. * Re: ДОКЪДЕ ВОДИ СТРЕМЕЖЪТ КЪМ КРАСОТАТА ПОНЯКОГА volja   09.09.04 13:04
. * polezen link СТРЕМЕЖЪТ КЪМ КРАСОТАТА ПОНЯКОГА volja   09.09.04 13:57
. * АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ VOLJA   09.09.04 20:33
. * Re: АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ reader   09.09.04 21:09
. * Re: АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ volja   10.09.04 10:26
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.