Моля за извинение, но пускам отново текста в по-четивен вид.
Авторката е лекар-консултант в хомеопатичен център, затова не се учудвайте на дозировките при някои от рецептите в статията. Намирам, че е добра идея човек да си приготви един вкусен “илач”, ако не обича да яде орехи – и да съчетае ползата с удоволствието.
Ядките /орехи, лешници, фъстъци, кашу и под./ са много полезни и хранителни, така че отлично се справят с “проблемния” повишен апетит. Всички видове орехи са и пикантна добавка към много ястия.
Всички видове ядки запазват без загуби своите витамини и хранителни свойства не само в продължение на един сезон, но и по-дълго. Затова си помислете какво е по-полезно за вас през зимата – да изядете ябълка или портокал, които са изгубили баланса от витамини още в средата на зимата, или шепа орехи.
Ползата от ядките е безспорна. Всички видове ядки имат неповторим, уникален баланс от витамини и микроелементи. Те са богати на сложни белтъчини, необходими за изграждането на тъканите. Но не бива да се забравя, че те не влизат в графата на леките храни.
В чист вид дневната консумация трябва да е ограничена – към 100 бр. От всички видове дребни ядки, 30-50 бр. лешници или фъстъци, 10-15 ореха.
Ако консумирате орехите с магданоз, копър, маруля или сушени плодове, порциите могат да бъдат удвоени. Но и без това едва ли количеството ще е чак толкова голяма – ядките са прекалено силна храна.
Диетолозите от цял свят отдават предпочитанията си на орехите – той е изключително богат на витамин С. Например, в 5 ореха се съдържа цялата дневна доза на витамин С, която е необходима на възрастните. Внимание: орехите се усвояват добре само ако добре и бавно дъвчете, когато ги консумирате.
Още Хипократ смята, че орехите помагат при болести на стомаха, черния дроб и бъбреците. За много от европейските народи орехите са смятани за храна на физически силните.
И орехите наистина повишават мускулната сила и бързо снемат умората в мускулите.
Затова след физическо натоварване е добре да си хапнете 3 ореха.
Наричат ореха и “празник за мозъчните клетки”, защото употребата поне по 2 ореха дневно подобрява паметта. Първите резултати са налице още след първия месец. Консумирането на “ударна” доза от 4 ореха дневно е дозата, която предпазва от повишената радиация на околната среда.
Орехите са незаменими при обстипация и недостатъчно ефективната работа на стомаха.
Смятат се за най-доброто профилактично средство против атеросклерозата. За целта ядките от 10 ореха се смесват с 2скилидки чесън, добавя се една лъжица слънчогледово олио. И получената маса се използа за направата на сандвичи.
Сместа от орехи и стафиди укрепва сърдечния мускул. Зелените орехи, брани до края на юни, в съчетание с мед повишават имунитета. При нарушени функции на щитовидната жлеза би било добре да се изяждат сутрин на гладно ядките от 3 ореха с лъжица мед.
След тежки операции и стресове се препоръчва употребата на орехов балсам.
Начин на приготвяне: 100 г листа от алое се измиват, нарязват и се добавя чаша и половина вода. Тази смес престоява час и половина. После се процежда и се добавят 500 грама счукани орехи и 300 г мед. Сместа се съхранява в стъклен, плътно затворен съд, в тъмно и хладно място. Приема се по 1 лъжица дневно по три пъти на ден половин час преди хранене.
Орехът помага при мастопатиите, причината за която е нарушеният хормонален фон. За възстановяването му се използва извлек от вътрешните прехрадки на орехите. Преградките от 25 ореха се заливат със 100 г медицински спирт. Оставя се сместа да престои на тъмно за не по-малко от 10 дни. Приема се един месец по 18-20 капки три пъти дневно.
При нарушен менструален цикъл се препоръчва настойка от орехови листа. ! 1 и половина лъжица наситнени листа от орех се цаливат с 2 чаши вряла вода и се оставят да престоят поне 2 часа. След това се изцеждат и се изстискват листата. Да се употребяват по 25 - 30 милилитра три пъти девно преди ядене. Същата смес се използва като ефикасно пикочогонно средства.
Що се отнася до фъстъците, съдържащите се в тях етерни масла са много полезни за поддържане на тонуса – наричат ги средство за добро настроение. Но внимание: нормата на консумация не бива да превишава 10-15 фъстъка, защото е възможно да се появи световъртеж или стомашен дискомфорт.
Фъстъците не само са най-хранителният от ядките, но от него не се пълнее, ако, разбира се, не прекалявате с количествата. 20-25 фъстъка дневно нормализират функциите на кръвотворните органи и “разглаждат” бръчиците.
Трябва да се има предвид обаче, че фъстъците са доста силен алерген. Затова онези, които имат алергия, не бива да консумират повече от 5 фъстъка дневно /а ако имат алергия към фъстъците, то се знае – нито един/.
Най-коварни са т- н. горчиви бадеми, затова допустимата дневна норма от тях е 2 броя дневно.
Докато сладките бадеми /онези, които се продават за консумация/ могат да се консумират в неограничени количества – те са отлична храна за укрепване на паметта и на зрението.
При анемия се препоръчва да се консумират на 304 пъти дневно 10 г счукани орехи, смесени с 60 г мед
:)
|