Местата с хубави баници (тоест такива, които са направени със сирене, а не с извара и брашно като плънка, и маргарин като мазнина,а не мас , са сравнително малко :
1. пл Руски паметник - спирката на тролеите в посока обратна на центъра
2. пл. Македония , Златното пиле - спирката на трамваите в посока централния пазар
3. Сточна гара - Никай
4. жк Хаджи Димитър - ул Златица, зад Фантастико, до детската градина.
5. Софийска баница в подлеза на Орлов мост към Борисовата градина
Това са местата, на които гарантирано знам, че се работи качествено, защото самия аз съм работил там като майстор,докато завърша следването си.
За тези, които обичайно си купуват баници за закуска - да ви светна :
Ако на следващия ден, след като сте яли баница, ви боли корема или имате киселини, значи баниците са правени с гранясала мас или препържено олио, ползвано преди това за пържене на пирожки да речем
( а то е канцерогенно !!!!!!)
Питайте за грамажа ! Ако една баница е с цена под 50 стотинки, или е с извара и мас, или не е 180 грама, колкото трябва да е.
Преди 2 седмици бях в една баничарница на Алабин точно срещу съдебната палата, продаваха баници "със сирене" по 60 стотинки, едни обемни такива, но нали ръката ми е тренирана да тегли, помолих да ми ги претеглят 3те банички на везната... та вместо 540 грама, те тежаха... 320 :)
В една баница сиренето трябва да е 20 грама - това е една пълна супена лъжица.
В повечето баничарници като плънка колегите забъркват една смес от извара (която често е прокиснала, защото е купена от собствениците по намалени цени от разни съмнителни "борси", в които няма хладилници), сол, брашно и вода.
В малко по-цивилизованите към тази смес се добавя и сирене, за миризма.
И само някои "будали" като изброените по-горе обекти, работят с истинско сирене.
Няма да ви разказвам как се работи на повечето места, че ще се отвратите.
Но един съвет поне- купувайте само от места, където виждате как се приготвят закуските. Ако не друго, там майсторите не смеят да върнат някое изтървано парче тесто към голямото тесто, защото клиентите могат да ги видят :))
Да виждаш е едно, да разбираш е друго.
|