|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема
|
бг сортовете
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 21.10.08 12:46 |
|
Асене, отговарям ти тук, тъй като не помня къде точно зададе въпроса си, а все не намирах време да го сторя.
Значи някой ти каза по-горе- трябва да си доставиш оттук възможно по-ранозреен сорт, евентуално по-устойчив поне на сиво гниене. Повечето нови сортове, получени през последните 50-ина години в нашите институти, са добри по горепосочените параметри, те и точно затова са избрани от десетки(стотици) семеначета на същите "бащински" сортове за по-нататъшно размножаване.
Все пак имай едно наум: Правени са всякакви опити, примерно, да се размножат тук, у нас, Иракски или северноафрикански сортове грозде(десертни по разбираеми причини).
Макар, че има голяма способност за адаптация, лозата Културна Винодайна( Витис Винифера Сатива) и хилядите и сортове, все пак има таван на тия способности.
Има един възлов показател, определящ пригодността на определен район за отглеждане на лоза. Това е активната температурна сума. Това е сумата от среднодневните температури през активния вегетационен сезон на лозата за съответното място, където е лозето.
Вегетационния период за лозата започва в деня, в който средната дневна температура МИНЕ НАД 10 градуса трайно. Обикновено у нас това става през април. И приключва, когато този показател мине под 10 градуса. Реално тази година все още това не е станало, но практически това става средногодишно, през тези дни.
Сумата от температурите през този период по дни се нарича Активна температурна сума за съответния район. За повечето райони на страната, тя варира между 3600(Карнобат, да речем, приблизително, както и СИ България) и 4000(Под Кресненското дефиле и, ако не се лъжа, Чирпан, Асеновград). ВАЖНО !!! Много важно уточнение: Тия данни са от средата на миналия век!! Имам, както казватр сърбите , основана сумня(основателно съмнение), че за последните години спокойно може да добавим по 200 понел градуса за голяма част от районите. Но да не се отплесвам. Колко предполагаш, че е АТС за района на Басра, да речем?)))
7000. Или наоколо. Та, въпросният сорт, донесен тук, просто отказва не само да зрее, но и да връзва. Тъй че за един хипотетичен сантиментален иракски лозар, който иска да си гледа тук родния сорт Хабиби 13 или Сливата на Шукрие, шансовете са...? Сещаш се- никакви!
Екстраполирай и прави аналогия.
И говори с някой истински специалист от ИЛВ в Плевен, по възможност от по-старото поколение- сортът, който искаш трябва не само да зрее рано, но и да търпи сиво гниене и важно - да е с възможно най-висока невзискателност към ниски температури ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖА.
Иначе- за сърми.
Това е положението. Лично аз или бих си закачил снимки на тукашни лози, или бих се примирил със предлаганите на пазара там, при теб, съобразени с местните условия, лозички.
Последно: АТС под 3200 градуса се счита за непригодна за промишлено лозарство, а при теб едва ли има и над 2600(много се съмнявам, ама много).
| |
Тема
|
Re: бг сортовете
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 21.10.08 22:01 |
|
Кире мерси за обяснението. Аз опитвам да се свържа с Плевен и ако не стане, ще трябва и без български сортове да си направя кефа. Виждам че има нетърпеливи участници, които стават дори и агресивни и затова ако трябва ще ти се обаждам на частно.
Мерси и Ciao
| |
Тема
|
Re: Кой е любимия сорт?
[re: Asen38]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 07.12.08 20:16 |
|
Разполагам с пръчки /калеми/ от сорт Афродита /безсеменен, десертен/. За качествата на същия съм споменал по-долу. Мисля, че този сорт е подходящ както за лични нужди, така и за бизнес /най-вече/. Отглеждам различни сортове от 7- 8 години и правя сравнение. Просто не намерих слаби места. Подарявам на приятели и съмишленици.
| |
Тема
|
къде се намираш?)
[re: rady.]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 07.12.08 22:28 |
|
Предвиди ми 2 броя. няма да си капо, подарък срещу подарък.
| |
Тема
|
Re: къде се намираш?)
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 08.12.08 11:55 |
|
Пловдив. тел. 0887472902 ради
Абе, какви два броя, мога да ти дам цяло снопче.
Но те не са ашладисани; обикновени пръчки са. Ако нямаш път насам, мога да ти изпратя. Дай някакви координати.
| |
Тема
|
Re: Кой е любимия сорт?
[re: rady.]
|
|
Автор |
Asen38 (минаващ) |
Публикувано | 08.12.08 14:45 |
|
Благодаря ти за известието и че не си ме забравил! Супер!
Виж при бележки
| |
|
за няколко броя.Стига евентуално да имаш възможност.Само драсни тук дали си съгласен,ще се реванширам по някакъв начин.
| |
|
Няма проблеми, само дай някакви координати или, ако се отбиеш до Пловдив обади се. 0887472902
| |
Тема
|
аз няма да ги вкоренявам, ще ги
[re: rady.]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 09.12.08 13:23 |
|
присадя на някоя готова подложка, затова 5-6 пръчки ми стигат. Средна дебелина, за да мога да направя хубави калеми от тях. Записвам се при теб)
Ще са доволни да растат на моите лозя, бъди спокоен!)
Малко са местата с пясък и жега едновременно, като там.
Редактирано от Kиpo на 09.12.08 13:25.
| |
Тема
|
Re: аз няма да ги вкоренявам, ще ги
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 09.12.08 19:47 |
|
Пръчките са в наличност и аз съм в наличност. Който иска да заповяда или поне да даде някакви координати. Иначе тел. 0887472902
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
|
|