|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема
|
с тая Афродита силно ме заинтригува.
[re: rady.]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 12.09.08 00:11 |
|
Дори да не успея да намеря лози наесен(напролет), ще гледам да се примоля за някой резник- напролет пак ще отделя време за присаждане на 200-250 пропаднали подожки, да сме живи и здрави. Ще присадя няколко с такова нещо.
Колкото до Армира, само съм чувал и чел за нея.
Имахме лозарство едно време, мамка му...
| |
Тема
|
Re: тая тракийска перла
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 12.09.08 08:32 |
|
Нямам представа какво е като произход. Безсеменно е и вероятно няма нищо общо с перлата. Към средата на юли вече е узряло в Пловдив. Иначе е много родовито, сладко и безсеменно. Става за стафиди, макар че не съм правил.
Зърната са почти като на Дамят. Лошото е, че не държи на студ. Имах на асмалък две лози; по- миналата година в големия студ и двете измръзнаха; едната се възстанови, а другата едва крета.
| |
Тема
|
Re: с тая Афродита силно ме заинтригува.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 12.09.08 08:50 |
|
Тая Афродита е любимият ми сорт от безсеменните. Ражда редовно и по много.
По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет. Налага се да я разреждам; реже се само на чепове. Ако се претовари пак успява да изхрани, но закъснява. При нормално натоварване става чудесна. Гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни. Крехка ципа, леко хрупкаво, топящо. Много сладко. Започва да зрее около 10 август и към 15 е напълно готово. Студоустойчивост - нормална за десертните лози. Не се забелязва милерандаж. Третира се с препарати както и останалите. Подложка SO4, но вероятно може и с други. Професор Бабриков си е свършил добре работата - да е жив и здрав.
| |
Тема
|
Re: с тая Афродита силно ме заинтригува.
[re: rady.]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 12.09.08 09:03 |
|
Нямам лози Армира, но съм виждал и опитвал в опитното поле на института - Пловдив. Чудесен ран сорт. Зрее заедно със Суперран Болгар и Плевен. Лозарите специалисти много го хвалят. Зърната на едрина са също като техните, но консистенцията е топяща и са много вкусни. /неутрален вкус/.
Има добра родовитост, нормална издръжливост на болести и студове. Преимуществото е, че почти не се налагат поливки, защото докато хванат сушите и то е узряло.
Редактирано от rady. на 12.09.08 13:37.
| |
|
Сортът се казва Италия. Получен е от Пировано /италианец/ и е кръстоска на Хамбургски мискет и Бикан.
Грозд - средно голям, зърно едро, продълтовато, жълто, месесто. При добро узряване е сладко със силен мускатов аромат. Узрява към края на септември.
Добра студоустойчивост.
| |
Тема
|
Re: с тая Афродита силно ме заинтригува.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
rady. (непознат) |
Публикувано | 13.09.08 11:34 |
|
Ами мога да ти изпратя пръчки на есен - колкото ти трябват. Дай някакъв адрес.
| |
Тема
|
Re: Ти в коя държава си всъщност?
[re: Asen38]
|
|
Автор | wine (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.09.08 15:46 |
|
Здравейте, аз доста късно се включвам в разговора Ви, даже и не мислих да го правя,но ми се искаше да допълня защо Отелото е забранен сорт!
Да уточня,че е не е забранен за прясна консумация, а за обработка. Тоест препоръчва се от него да не се прави вино или ракия (поради наличието на дигликозиди),защото се счита за канцерогенен,но не е категорично доказано.
| |
|
Ало Кире,
Имам много важен въпрос:
През тази година купих 4 нови едногодишни (и облагородени) лозички и те се развиха доста бурно - доволен съм. Сега ми идва въпроса - това лято ги оставих да направят листна маса, но през пролетта (като вече трета година) трябва да ги оформя. Какво ми предлагаш, искам да ги имам на шпалир. Най голямо значение отдавам на "Лаки Монт. Аз предполагам че и при теб свободните лозя са също на шпалир.
Мерси предварително
| |
Тема
|
Re: Кой е любимия сорт?
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Южняk (непознат
) |
Публикувано | 09.10.08 19:52 |
|
Не съм много запознат с лозарствто,но преди години на село имахме едно лозе около половин декар с различни сортове и имаше един сорт с много големи тъмносини зърна-около 4см в диаметър.Баща ми му казваше "Биволско око".това определено ми беше любимия сорт за прясна консумация.Иначе Булгар и Италия отгелжда баща ми в Ивайловградско.Макар че и Италията е много Вкусна и ароматна,моите предпочитания са за добре узрелия Булгар обран в началото на октомври.
| |
Тема
|
Re: Кой е любимия сорт?
[re: Южняk]
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 10.10.08 23:38 |
|
Аз реших да опитам и с американското "VANESSA" - розе . Гомями гроздове, едри зърна, сладко и с невероятен цвят на кожицата. Още не съв го купил - цената му е за 80 - 100 см стъбло 16,90€ + 6,90 за опаковка и транспорт. Обещават да дава обилен плод. Ще пиша допълнително.
А това е подобно на дядовото ти грозде:
Super gross - super gesund - super lecker!
Diese gigantische Tafel-Traube ist der neue TOP-Hit 2008! Ernten Sie bei sich zu Hause jetzt Maxi-Traubenhenkel mit Maxi-Fruechten! Mit einer geradezu uebergrossen Fruchtlaenge von bis zu 5 cm pro Traube wiegt jeder Traubenhenkel nicht selten mehrere Kilo! Die Traube ist knackig & das Aroma ist fruchtig mit harmonischer Suesse - ein Genuss. Außerdem tun Sie Ihrer Gesundheit etwas Gutes! Der blaue Farbstoff schuetzt Ihre Koerperzellen vor schaedlichen Einfluessen und beugt sogar Krebs vor. 'Maxi Blue®' stammt aus der Kreuzung einer widerstandsfaehigen russischen Sorte mit einer europaeischen Tafel-Traube. Dadurch ist diese TOP-Neuheit besonders winterhart bis minus - 30° C! 1A-Pflanzenqualitaet im grossen Container-Topf. Pflegeleicht & dekorativ. Der Nasch-Hit zum Beranken von Pergolen, Spalieren und Hauswaenden. (Vitis vinifera)
За съжеление не знам как да ти изпратя снимката му Това е кръстоска м/у руски сорт и един европейски и издържа до минус 30о С. Зърното е около 5 см а грозда е от няколко килограма!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
|
|