Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:37 24.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Лозарство и овощарство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема Re: Пробвайнови [re: Дидo]  
АвторAsen38 (Нерегистриран)
Публикувано21.07.08 12:58



Дидо, вече реших. "Самсон" няма тук. Поръчах си "Muscat Blue" с надеждата да е "Хамбурски Мискет". Не знам защо съм се натиснал за този сорт, като предпочитам белите? Значи в началото на август ще ми дойдат две лозички /присадени върху стабилна подложка/ в контейнър /саксия/ всеки от 3 литра и са 70 - 80см високи. Казаха ми, че при това развитие можело и през цялата година да се засаждат. Ако бях купил само една лоза щеше да ми излези 14,85€, а сега ще платя 22,80€ защото плащам само веднъж транспорта от 6,90€.
Та това са последните новини от "новия " лозар





Тема От къде синови [re: Asen38]  
Автор spasss ()
Публикувано21.07.08 17:35



Асене, все пак уточни от къде си, аз просто не съм забелязал, ти си доста активен и пишеш в няколко форума. Сайта на плевенския институт предлага и подложки. Не е необходимо да имаш точно дивачка. Може да си поръчаш и подложки. Освен това, сортовете, които са типично български са Мавруд, Широка мелнишка, Памид, Димят, Гъмза, Керацуда и споменатото вече Карапапас, което все още не знам с какъв статут е, но ще се опитам да го завъдя. Ако искаш нещо типично бългаско – ориентирай се към тези сортове. Това естетвено са винени сортове. За десертни български е по добре да обявим конкурс в отделна тема - Кой е най-добрия български десертен сорт?



Тема Re: От къде синови [re: spasss]  
АвторAsen38 (Нерегистриран)
Публикувано21.07.08 22:40



spasss , не съм доста активен, а съм много любопитен. Може би изобщо да не е важно, но за първи път посетих форума във Видин, защото имам голям проблем с една лозичка подарък от виденчанин и Кирето ме посъветва да се прехвърля тук. Разбира се, тук се радвам че много специалисти от вас ми обърнаха внимание и се опитват да ми помогнат. Ти също, за което ти и благодаря.
По същия проблем се опитах да се съвържа през пролетта с някой от Плевен.

Както виждам сега твоите предложения са много и са сигурно много хубави.
Аз желая да си намеря един бял сорт, които да е ранен, да не е капризен и да е като за новобранец- да чака да узрее и да яде.
Но въпроса ми за най добрия сорт е наистина доста глупав, защото всеки човек си има различен вкус. За мен ще е по важното това от предпосредната ми мисъл - ранно, вкусно и лесно за отглеждане.





Тема Re: От къде синови [re: spasss]  
Авторvalexis (Нерегистриран)
Публикувано27.07.08 16:35



Здравейте, явно мъжката компания е за предпочитане тука. Но нека се намеся.
Въпросчета имам няколко. Живея В Пловдив. Имам вилно място в Белащица - на 9 км от тук - почвата не е много облагородена - повечето е камениста и тук таме чернозем нахвърлян, по дърветата. Все пак бих ли могла да ашладисам праскова върху вишня или слива и как да избера сорт? Може и въпроса ми да е малко тъп, но изпратете ми поне линк с картинки , щото в учебника ми от Аграрния университет няма много добре описано.
Поздрав





Тема Re: не може да е вкусно и ДОКРАЙнови [re: Asen38]  
Авторbegemot (Нерегистриран)
Публикувано27.07.08 20:41



naj vkusnite sortove grozde vse o6te sa bolgar (staroto mu ime e afuzali), brestoviza e prekrasen sort a za tezi koito haresvat grozde s misketov aromat - alexandrijski misket i hamburgski misket. njama6 predstava oba4e kolko e krasiv i vkusen dimjat, makar 4e ot nego stava i 4udesno vino



Тема Re: не може да е вкусно и ДОКРАЙнови [re: begemot]  
Автор Asen38 (непознат )
Публикувано27.07.08 21:25



Mersi mnogo!





Тема Re: Пробвайнови [re: Asen38]  
Авторb37 (Нерегистриран)
Публикувано04.09.08 17:18



В германската уикипедия го има като Muscat de Hambourg. За съжаление не знам немски, но има изписано около страница



Тема Re: зависинови [re: Asen38]  
Авторvlady (Нерегистриран)
Публикувано04.09.08 17:21



Амурска подобрена превъзходна лоза.





Тема Re: кой е най предпочитания? [re: mak8526]  
Автор rady. (непознат)
Публикувано11.09.08 23:12



От старите десертни сортове, най-добър си е Болгар. Разполагам с поне двадесетина елитни сорта, включително Велика, Надежда, Волга-Дон, Блек и пр., но нито един не може да се сравни с Болгара. И което е впечатляващо, дори осите по-малко го нападат. Разбира се, от мускатовите сортове добри са Хамбургския, Италия, Брестовица, но всички си имат дребни кусури - я жилава ципа, я късно узряване /Италията/. От ранните сортове най-добро е Армира на проф. Бабриков - много по-добро от перлата, но се намира само в опитното поле на аграрния университет Пловдив в село Брестник. От безсеменните сортове най-добра находка безспорно е "Афродита" на проф. Бабриков. Изключително родовит сорт - изисква разреждане и рязане на чепове - едро бяло сърцевидно зърно - много сладко. Зрее в началото на август. Добро също така е Русалка 1 на Кондарев, но зрее по-късно /средата на септември/ и понякога дъждовете го повреждат. Има един анонимен безсеменен сорт "Тракийска перла", който зрее дори преди обикновената перла, дори си приличат външно, но е много чувствително на застудяване.
Моите предпочитания са за: от най-ранните Армира, от ранните Кардинал, от средноранните Болгар, от мускатовите Хамбургски, от безсеменните Афродита. Преглеждам тук един каталог и не виждам нищо по-добро.





Тема тая тракийска перла [re: rady.]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано12.09.08 00:09



семеначе ли е или клон на Перлата? Стана ми любопитно)
Чудя се, е ли възможно теоретично някой мутант да узрее още в края на юни))
Кардинал няма равен за мен иначе.
2000 имаше отделни гроздове узрели още към 12 юли при мен. Но тогава акцентът на жегите беше през юли. Тая година имаше отделни зърна и крила за ядене към 20-22 юли.
Убеден съм, че има много превъзхождащи го по различни показатели сортове, но го харесвам точно защото зрее преди всички и за разлика от Перлата мяза на грозде


А сега в момента, както и всяка година, впрочем, вече съм минал границата, след която не мога да гледам, камо ли да ям грозде, до края на зимата-толкова ми държи няколкодневното тъпчене с разни именни и безименни сортове по време на гроздобера:-)




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.