Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:36 19.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема каква е тази грьцка салата....  
Автор dolori (непознат )
Публикувано13.07.09 21:42



в Гьрция много се яде задушено зеленище с много зехтин и лимон.Вкусно е,полезно,но неможаха да ми обяснят какво всьщност е...





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано15.07.09 15:54



Ами то не е ли съвсем ясно - задушено зеленище с много зехтин (екстра върджин, естествено...) и много пресен лимонов сок...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор eilerris (непознат )
Публикувано15.07.09 18:11



Ако хората на място не са могли да ти обяснят, как очакваш това да стане в клуба при това описание, което даваш?





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор Luchezara ()
Публикувано15.07.09 21:05



Какво значи "зеленище" ?






Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Luchezara]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано15.07.09 23:21



Хи-хи-хи, ами нещо такова, зелено, с листа, дето може от него да се прави "задушена салата с много зехтин и лимонов сок"...
При това описание, спокойно може да бъде и листа от тиква, примерно...
Надявам се, че не ме питаш сериозно, че ако е сериозно, мога да ти развия веднага една тема на две страници от раз...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re:нови [re: Sapiens]  
Автор Luchezara ()
Публикувано20.07.09 17:57



Мислях, че е някакъв конкретен зеленчук и може и така да е.






Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор dolori (непознат )
Публикувано22.07.09 11:30



приготвят го заедно сьс стьблата,без да го режат.Има вид на коприва,но не е...



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано22.07.09 16:42



Не внася повече яснота от преди...
Това "като коприва, но не е" отново не дава информация, за да се открие въпросното растение, макар че не са чак толкова много ядливите растения с вид на коприва...
Мога само да предположа, че е радика или рукола.
Но според указанията, че се задушава заедно със стъблата, може да де предположи, че в сурово състояние е неприятно за ядене, вероятно е жилаво, значи не е от типа на лапад, щир или радика, или рукола. Те могат спокойно да се ядат сурови.
Освен да е някакво специфично гръцко салатно растение, което да не вирее у нас, макар че това е много малко вероятно.
Според мене това е някакво напълно познато у нас растение, но от твоите оскъдни описания не можем да се сетим какво може да бъде.
Радиката (която гърците много ползват) всъщност са листата на глухарчето и нагарча много приятно и пикантно, тя също се попарва, ча да не горчи много.
Руколата пък има лек и приятен аромат на горчица, тя също може да се попарва.
Но за нещо, приличащо на коприва не се сещам.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Сапчо,нови [re: Sapiens]  
Автор martyrМодератор (m3lk0r)
Публикувано23.07.09 01:02



гуглирах green greek salad. Излизат доста глупости и доста зелени и гръцки салати, но това, което ме впечатли е, че наистина този бурен го има. Поне на картинка. Разрови се, може и да го намериш. На мен повече ми прилича на права маруля отколкото на коприва, но може и да ми трябват нови очила...

за беда гръцки не говоря и грам.

Не, не ме интересува, че знаеш!


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор Гъpkинятa (спокойна)
Публикувано23.07.09 11:32



Да, в гърция се ковсумира много "хорта" - трева.
Единия вид е радиката. Обикновено тя е култивирана и се отглежда като останалите зеленчуци. Има и много голям внос на радика от Италия, но тя е по-безвкусна.
Ако не е култивирана трябва да се бере от чисти поляни, където няма животни.
Друга трева е планинската. Влита, Грувес и пр. (за съжаление на знам Бг. наименования)
Много добра салата става и от листата и стеблата на червеното цвекло - "патзаря".
Всички тези треви се варят поне 30-45 мин. Изцеждат се и се овкусяват - сол, зехтин или оцет или лимон (според предпочитанията). Салатата за педпочитане се поднася топла..

Ayth emai kai se opoion aresw!


Тема Re: нагледен материалнови [re: dolori]  
Автор Гъpkинятa (спокойна)
Публикувано23.07.09 11:54



Зохос



Рока


Лагудохорто (заешка трева) - прилича на копривата, но е по-дребна и не пари


Глистрида
[image]http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=151491[/image]

псарЕс


Всички тези треволяци се ядат,
НО внимание, трябва да се събират от познавачи.
Тревата е също толкова опасна като гъбите, защото има отровни двойници.

Всички тези треви (ядливите) виреят и в България, но аз лично не бих се наела да събирам, въпреки, че ги познавам.

Ayth emai kai se opoion aresw!

Тема Re: нагледен материалнови [re: Гъpkинятa]  
Автор Luchezara ()
Публикувано23.07.09 15:13



Първото са си просто листа на глухарче (радика), много са полезни. Май се накисваха в сол, защото горчат.






Тема Re: данови [re: Luchezara]  
Автор Гъpkинятa (спокойна)
Публикувано23.07.09 18:07



прилича на радиката

ето радика



но е много по-малко - за щастие и то е ядливо
но има много други, които са пълно копие и са отровни

Ayth emai kai se opoion aresw!

Тема Re: нагледен материалнови [re: Гъpkинятa]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано23.07.09 23:10



Хиляди благодарности за безценната информация!
Много се радвам.
Аз редовно ползвам радика, която си бера единствено сам, предимно рано напролет.
Просто не мога да почувствам, че е дошла пролетта без салата от радика.
И понеже ми е приятен горчивия привкус, никога не вземам мерки, за да намаля горчивината.
Още веднъж благодаря за ценната информация!



"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: нагледен материалнови [re: Гъpkинятa]  
Автор Meй ()
Публикувано15.08.09 00:32



През кой сезон могат да се опитат тези зелени салати,май всичките са пролетни, и къде в Гърция,сервират ли ги в заведенията или са домашни?



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Гъpkинятa]  
Автор Бaтko (Bath`men Со)
Публикувано29.08.09 22:26



Друга трева е планинската. Влита, Грувес и пр. (за съжаление на знам Бг. наименования)

Да не е лапад или киселец .... лапада го има из мизия, ама киселец съм слещал главно из шоплука .... Има български рецепти с глухарчета (салата) или щир (ял съм супа), ама на мен са ми мнага екзотични.

Ама я ти ми кажи, защо у нас не внасят онова любимо мое "узо мезе" с маринованите чушчици с пълнеж?

Don`t Worry! Be happy!
"Оти се косиш, като че ти мине!"


Тема Re: нагледен материалнови [re: Meй]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано29.08.09 22:59



Като си оскубя бурените на вилата, след една седмица вече имам прекрасни листа от глухарче годни за консумация.
Така, че салата от радика може да се консумира целогодишно.
Тя си е бурен от всякъде, кой каквото и да ми говори.
Накисвам я в един буркан с вода за 1-2 часа /хем ми е красиво кат цвете във ваза, хем я обезгорчавам/, нарязвам няколко листа киселец и.......
Дай една мАстика!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Автор vicky_uz (непознат )
Публикувано03.03.11 20:18



Миналата зима гледах тези бодливи тревички в Турция, но за съжаление екскурзоводът, роден в Добрич, не знаеше как се употребяват и не можа да ми обясни. Минаката седмица обаче в Солун смело реших да си купя няколко стотин грама и да проуча как се използват - малко след като намерих тази дискусия, открих ето какво:
http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html
понеже гръцкият ми е мнооого начинаещ, позволих ха Гугъл да ми го преведе и резултатът е доста приличен ...



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: vicky_uz]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано03.03.11 23:04



Здравей!


Погледни в началото на списъка с теми, в темата "Упътване как се работи с търсачката на ДИР-а", там ще разбереш как се прави един линк активен, за да не затрудняваш клубарите... Никак не е трудно.
Друг въпрос е, че в клуба сигурно само 1-2 души биха могли адекватно да прочетат обяснение на гръцки...
По-същество - мисля, че тази "бодлива трева", всъщност е млада коприва, по-точно, връхчета от млада коприва. На мене единствено на това ми прилича.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 00:33



Сапи, на втората снимка си личи, че не е коприва.
Това е нещо от сорта на руколата, радикио или глухарче. То не че, народното наименование на глухарчето е радика, но няма да изпадаме в подробности


Пък може и да е нещо незнайно по нашите ширини! Ксамос ще каже, ако може!

Редактирано от ket1234 на 04.03.11 00:40.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: vicky_uz]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 00:46



Здравей, ако все още не си намерила отговор на въпроса си, нека да се разберем за каква тревичка(хортарАки) става въпрос. Виж тези линкове и ми кажи на какво ти прилича от всичките тези това което си видяла и после ще се разберем как точно се казва и какви свойства има.









Редактирано от xamos на 04.03.11 00:51.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 00:57



На мене на всичките снимки си ми прилича на вид коприва, само стъблата са малко месести, но и при младата коприва са по-скоро такива...
Ами, като линкът е user unfriendly, т.е., на гръцки!
Така само Xamos може да се произнесе (при добро желание от нейна страна, разбира се).
На мене са ми правили физиономии, че давам линкове на руски, та камо ли на гръцки...
Но, "човек се учи докато е жив"... Отнася се и за мене и за пускащите user unfriendly линкове...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:04



Гледаш май друг постинг... Или аз.


Първата снимка е определено на радика, втората - на рукола, третата по-скоро на нещо като мента или джоджен по листата, четвъртата не е излязла, а петата най-много ми прилича на левурда (див чесън).
За радиЧио изобщо не става дума.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:15



stamnagathi определено е култивирана радика
votana tis kritis е вид градински чай
betty е точно това "зеленище", което коментираме в темата!
Лично аз се интересувам най-много от него.

askrolumbi е също радика, с корените, които са и лечебни и ценни. От тях се прави кафето "ИНКА", т.е, изсушени и печени до кафяво дават имитация на кафе, но без кофеина и с антидиабетни свойства.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)

Редактирано от Sapiens на 04.03.11 01:28.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 01:16



Какво по-точно се иска в задачата? Да открием как се казва хортата от въпроса на vicky или какви са тези хорти на снимките?
Първата се казва джохОс
Втората - рока
Третата-


Четвъртата-
Петата- ПсарЕс

А какво се търси? Дали ги има в България и как се употребяват?

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от xamos на 04.03.11 01:36.</EM></FONT></P>

Редактирано от xamos на 04.03.11 02:04.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:21



Глисрида е тученица или детелина
Въпросът е кои са тревите, от които рано напролет може да се правят салати, поне от моя гледна точка.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)

Редактирано от Sapiens на 04.03.11 01:23.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 01:24



Това зеленище което е на снимката на бети е askrolumbi, не се нарича гулес, както тя го казва в рецептата си, а askrolumbi, защото по-долу в коментарите едина от читателите й казва че тази тревичка по нейния край се казва аскролИмби. Сега какво друго остана да напиша какви свойства има?



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 01:26



А снега разтопил ли се е при вас?





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 01:32



Не се ядосвай, направих си шега,
извинявай за грешката исках да напиша Глистрида, да това е нашата тученица. Много върви на салата от пресни краставици, дребно нарязана тученица, сол, оцет, зехтин. Просто и вкусно.
За останалото чакай да помисля...

Редактирано от xamos на 04.03.11 01:39.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:33



Различно, в Пловдив вали от няколко дни ситничко, но е относително студено, защото духа вятър, но улиците са чисти, защото се топи, а по тротоарите има малко и не затруднява особено. В другите крайща не зная, може да има и доста.
В Пловдив или е рядкост, или е малко и се топи бързо, заради топлото течение по Марица.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:37



О-о-о, на тебе може ли да се сърди човек?
Мене, лично, единствено тази "зеленилка" живо ме интересува - въпросната betty. Ако е възможно, и с латинското наименование, за да може да се потърси и прихване и в България.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 01:44



Точно това е! Интересуваме се от "Кухнята на Бети" и тревичката е третата от снимките на последния сайт - askrolumbi.
Питаме се що е то и има ли почва у нас!

.
Как се казва на прост народен език или латинското наименование, за да го разгадаем чрез чичко Гугъл.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:50



Нали имаш предвид "как се казва на прост народен език" У НАС, не в Гърция?

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 01:55



Иска ли питане?
Все пак сме си вкъщи - в България и Ксамос ни е "ятак" - ако знае какво е това

!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 01:59



Разбрах къде е грешката - това "Бети" не е растението, а "Кухнята на Бети", а растението е аскролумби на гръцки.
Всъщност, вид тръноподобно растение, което малко прилича на радиката по цветовете, но си е тръноподобно и попарено, може да се ползва като салата. С много зехтин и лимон. Сигурно няма да е излишно и малко пресно чесънче в калабалъка...
"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)

Редактирано от Sapiens на 04.03.11 02:10.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 02:00



Намерих го! Казва се аскОлимбос или скОлимос.
Ето ти наименованието на латински, става въпрос за един невзрачен трън, който обаче се оказа с много лечебни свойства!



Вторият линк е на по човешки език



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 02:05



Ясно!
Това е трън, който се е маскирал като радика, а заблуждаващото е, че цъфти точно като радиката - глухарчето, с напълно същите жълти цветчета.
Сега остава да се разбере как, с какво име е познат в България и дали в България някой се е сетил да го попари и направи на салата...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 02:05



Сапи, тази бети е "Betty's cuisine" - демек "Кухнята на Бети" и въпросната Бети си е приготвила и презенитрала салатата.

от незнайната за нас зеления.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 02:13



Вече все по-знайна... Благодарение на великолепната Xamos...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 02:14



Бети, прякорът ми е хамОс (на бълг, калабалък), тази трева ще я изровим как се казва. Аз понеже не ги познавам много тревите, ще питам тука някой компетентен да ми я изрови с корен( вярвам да я има) и ще ви я пратя, на тебе и на Сапи. Обаче може и да я има в България и ти най- спокойно да й "виждаш сметката" с мотиката, че да не ти плевясва градината.
Така както я гледам на снимката я берат когато е млада и нисичка. Четох че била много ценна, защото била за диабетици, има и други свойства, чакай да видя и ще допълня...



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 02:25



Има разлика между радиката/глухарче/- Taraxacum Officialis L. и така нареченото Scolymus hispanicus L. Вярно, че много си приличат, но....


Нека някой вещ в ботаниката да си каже крайното мнение.
Ние можем да спорим със Сапи до припадък и пак да не стигнем до ядката на плода.
Независимо, че се имам за кулинарно грамотна, те това чудо нито съм го виждАла, нито чувАла!
То човек се учи докато е жив. Ето ще науча нещо ново!
Изнамерих го - вика му се Зохос в Гърция.

Редактирано от ket1234 на 04.03.11 02:54.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 02:36



Съжалявам за грешката. За мен "латинската" буквата Х на всички езици различни от български е КС - сори! Откъде да зная, че на гръцки си е само Х - логика!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 02:58



Три билки - Cichorium Intybus или Синя жлъчка, или Цикория,Taraxacum Officialis L. - глухарче или Радика и така нареченото Scolymus hispanicus L. са от едно семейство, затова и трите нагарчат, и трите могат да се ползват за салата и за храна, общо казано.
И от трите става пролетна салата.
Въпросът е, Scolymus hispanicus L. как се казва на български и познато ли е като растение за салата.
Единствено това е основният въпрос, на който Хамос може да ни отговори.
Или някой, който е правил такава салата в България и знае как се казва.
Иначе, това е много разпространено растение и в България, виждал съм го къде ли не. И не съм предполагал, че от него може да стане салата...



"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 03:31



Като ни налегне гладът и нещо производно от въглища можем да консумираме

, пък какво остава за бодили, били те магарешки или подобни тям.
Кой знае колко такива тръни са изяли предците ни, а ние сега ще си ги слагаме на трапезата като гурме салати.
Откачена работа!
Изчекваме се от всякъде! Вманиачаваме се колко се може повече - еййййй, аз ядох л.... и вече се юрваме да ги консумираме на воля.
Много важно, че Х яла салата от тръни! И ние като някакви абдали, които не могат да си настъпят егото, че са кулинари, се шашкаме аджеба що за трън е яла въпросната госпоЙца /без да обиждам консумиралата въпросната салата на госпойца - обидата е за нас спорещите/
Почваме да ровим в нета и да се избиваме - това е, не, не е това, а онова.
Ама то прилича повече на това, а не на онова. Не, не - онова е, то е по-така.
Идиотия до шия!
Разбирам интереса на всички да имаме по-интересна кухня, но не бива да допускаме такива истерични прояви на интерес, както го направихме ние със Сапи и Хамос.
Всъщност защо забърквам Хамос, тя е само ятак в екшъна.
Но пусто сЪрце не трае да види що за бодил е това. Любопитка!
И какво, гаче ли утре ще си набера въпросния трън и ще си спрпетна салата?
А ми не! Но аз съм се "обогатила" с още едно кулинарно предизвикателство. Начесала съм си МОЯТА краста.
Не правете това вкъщи! Няма смисъл!
А всъщност може би има



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 04:42



Кети, не се пали толкова!
За един бурен става дума само. Не е глухарче. Става много по-високо.
Появява се в началото на пролетта, януари месец. Да но по Средиземноморския климат, където пролетта започва с 3 месеца по- рано отколкото в България.Бере се докато е младо, има бодили които се изрезват задължително с ножа, а корените се белят от жилите. Тук ядат страшно много диви треви на салати. На мен ми ги носят готови набрани от нивите. Аз ако трябва да ида сама и да ги открия на живо е малко невероятно.
Вярно, полезни са, но за този който не им е свикнал на вкуса ще му е малко трудно да каже, че са деликатес. После и климата в България не "дърпа" тяхната консумация. Салатите от треви(хорта) се връзват само с прясна риба, най-добре печена, айде може и пържена. Преди години като си ходих и видях в градината един тлъст щир, висок, висок и много поливан, изпъчен заедно с цветята. Беше пораснал точно до чешмата. И аз като се вдъхнових, че най-накрая мога да направя салата от влИта( градински щир) и да покажа нагледно на нашите, обрах нежните части на щира и ги сварих на салата. Сложих салатата на масата и свако ми я гледа мнго учудено. Забоде с вилицата, пробва и вика:" Абе не е лошо, с малко повечко ракийка я бива."
От хортите които са близки до българските вкусове е андраклата( тази тлъстата трева), нарязана в салата с пресни краставици или краставици, домати, сирене, лук, маслини и някой начупен сухар вътре.
Глухарчето е полезно, казва се дива радика иначе(агриорАдико), другото му име е пикралИда. Вярно е, че има голяма лечебна сила.
Не се сърди,останалото от постинга ще го пиша като отговор на Сапиенс.
Поздрави!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 05:03



Зохосът не е толкова бодлив, може да го сбъркаш лесно когато е млад с асколимба, аз като правих неуспешни опити да се науча да събирам хорта, много пъти съм го бъркала и като ме видят какво съм готова да сложа в чантата ми викат: Остави го това не става, то е мурлОхорто(откачена трева), да но се оказа, че никак не е откачена, а че и тукашните експерти не я познават!



И двете са едно и също и много приличат на

Редактирано от xamos на 04.03.11 05:08.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 06:05



Scolymus hispanicus
Други имена: Асколимбос, Аскролимби, Сколимбос

N: златен бодил в Югозападна Европа, отглеждан заради
ядливия сладък корен и ядиливите му листа и стъбла , има
жълти цветя и се използва като заместител на шафрана [SYN:
(Испански стриди растителна)]

Двугодишно бодливо растение с прав разклонен стрък, висок около 50-80 см, с бодливи неравномерно разклонени листа.
В последните години се сее поради увеличеното му търсене.
Най- подходящ сезон за бране е зимата, в началото на пролетта( Януари-Април), преди да започне да се развива стъблото на растението.
Употреба:
Диуретично, предизвиква изпотяване.
При гастроендерологични проблеми, кожни заболявания, нефролитиаза и артрити.

Водата от свареното растение се цени високо и се пие като диуретик.
Съдържа: Органични киселини, витамини, минерални соли.
История: Използва се като годно за консумация от древността. ИсИодос дава описание за него като казва, че лятото настъпва когато асколимба започне да цъфти.
Диоскуридис и Плиниос отбелязват за него, че коренът му освен другите му свойства, има и дезодориращи свойсва
Превед от гръцка ботаническа книга





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 06:10



Като е толкова интереса темата са хортите на клубарите ,тогава да повдигна на въпрос теми за други хорти и билки





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 14:27



Да, това не е радика, въпреки, че може да бъде сбъркана лесно.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 14:37



Много ти благодаря за точното обяснение.
Аз снощи, в "хистеричен пристъп на любознателност" си намерих всичката необходима ми информация, но твоето обяснение е по-подредено и стегнато, както винаги, впрочем...
Само имам една незначителна забележка към тебе - моля те, когато употребяваш гръцко понятие, което за тебе е привично, слагай в скоби до него и българското.
Например "хортите...", сложи до него (салатите от треви) или (ядливи треви за салата). Така ще ни (ни = незнаещите гръцки като роден език) спестиш яко ровене назад с мърморенето: "Абе, мама му стара, какви бяха тия хорти, бе...".

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)

Редактирано от Sapiens на 04.03.11 14:46.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 14:59



А бе Сапи, аз вече толкова пъти повтавях, че салата=хорта, че реших, че хората са разбрали за какво става дума. Обаче, нямам нищо против да пиша и второто наименование в скобки. Поне клубарите ще станат спец по гръцки. Много ме яд на модераторите, защото не им работи опцията(

 текст 
= Текстът се публикува без промени - така, както сте го написали, т.е. браузърът не го форматира.)
Ако работеше, можеше да ви давам и гръцкото име, че да е ясно къде се пада ударението.
На доста растения не им зная българското име, защото в България не съм и имала хабер за тях. Майка ми ги сечеше върло с мотиката, а пък аз бях и много малка, за да си задавам такива ботанически въпроси.
И снимката на златния трън(асколимбос-а) я няма!, а грешка, просто зарежда по- бавно.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от xamos на 04.03.11 15:01.</EM></FONT></P>

Редактирано от xamos на 04.03.11 15:04.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 15:09



Ами, Хамос, между нас има и по-възрастни, изкуфяващи, пък и откровено тъпички, та едно пояснение или повторение хич няма да ни е излишно...
"Хортите" ги запомних, ама останалите петдесетина, честно казано, не успях...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 15:11



Между другото почти всички хорти са ядливи, с малки изключения като татула и кОнио-то(бучиниш), отровата която е изпил Сократос (виж темата за петела). Нека клубарите погледнат

и да прочетат за това.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 15:19



Хайде пък сега скромности! Клубарите тук са доста на ниво, отделно където понякога имат изблици на простеене, но то е защото търсят някакъв начин просто да се разтоварят.
А на теб ти свалям шапката за един твой израз :" На тъп въпрос- тъп отговор."
Хареса ми сташно много и го усвоих като метър за задаване на въпроси.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 16:54



А пък това е за теб, да погледнеш ти, където така отчаяно търсиш истински





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 20:57



Булгур?
Всъщност, знаеш ли как се казва на ечемичения булгур на руски?
ПерловАя крупА. Обаче това, с което закусват милиони руснаци от стотина години го НЯМА в България...
Точно, както и гречката, впрочем.
Защо ли? Ха-ха, ами сигурно защото не се отглеждат в Китай...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 21:15



Малко съм разочарован, обаче...
Тъкмо добих самочувствие, че поне една дума знам на гръцки и ти направо срина детските ми мечти...
Тъкмо си помислих, че хорти = ядливи треви за салата и ти взе, че причисли към тях и бучиниша, че и татула...

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 21:32



За гречката (фагопиро).
пише, че е специален вид пшеница, която произхожда от отбившия източен блок, и е познато като черна пшеница. Не е позната на много от консуматорите, обаче тези, които я познават знаят нейната хранителна стойности приносът й за сдравето на организъма ни. Вназя се главно от Росия и Украина и може да се намери в магазини за здравословна храна, традиционални и биологически продукти.

За плигури-то(булгура)
пише,че продукт въсоснова на житото, който след като се начупи, измие и изсее, се вари и влиза в специална сушилня, за да приеме крайният си вид. Разпространен е на пазара под главно три големини, дребен, среден, и едър булгур. Широко познат е на микроазиатците(станите около Турция), които го използват много често в тяхната кухня. Произвежда се в Кипър и най- вече в Турция.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 21:45



Всички треви се наричат като общо хорта.
Хорта се свързва повече като понятие за ядливите треви, които се правят на салати например.
Като стане на въпрос за каква точно хорта говорим, тогава се уточнява дали са фагОсима(ядливи) или дилитириОдес(отровни).
Същото важи и за гъбите, едни са ядливи, а други отровни.





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: dolori]  
Авторilia (Нерегистриран)
Публикувано03.04.11 21:52



Зохос-а го издирих след няколко часа търсене. На български се казва "Полски кострец". В България се води като плевел. Да, наистина е плевел когато презрее. Достига до половин метър височина. Но в Гърция и в Русия го берат докато растението е младо (още докато е още на земята) и го правят на салата със зехтин и лимон. Изключително е полезно за кръвоносната система! Вуйчо ми си смъкна нивото на холестерола на половина след 1 месечна диета със Зохос, след сърдечна операция. Информацията е от 1-ва ръка.

Знам че руснаците поръсват местните ястия със Зохос. Защо ли? :)



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ilia]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.04.11 21:01



"руснаците поръсват местните ястия със Зохос."
МесТните или месните?
Въпросният зохос, или полски кострец дали няма и друго, малко по-популярно название?

"Добрите хора лесно се обичат, магията е да обичаш лошите..."



Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.