Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:49 11.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 02:25



Има разлика между радиката/глухарче/- Taraxacum Officialis L. и така нареченото Scolymus hispanicus L. Вярно, че много си приличат, но....


Нека някой вещ в ботаниката да си каже крайното мнение.
Ние можем да спорим със Сапи до припадък и пак да не стигнем до ядката на плода.
Независимо, че се имам за кулинарно грамотна, те това чудо нито съм го виждАла, нито чувАла!
То човек се учи докато е жив. Ето ще науча нещо ново!
Изнамерих го - вика му се Зохос в Гърция.

Редактирано от ket1234 на 04.03.11 02:54.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 02:36



Съжалявам за грешката. За мен "латинската" буквата Х на всички езици различни от български е КС - сори! Откъде да зная, че на гръцки си е само Х - логика!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 02:58



Три билки - Cichorium Intybus или Синя жлъчка, или Цикория,Taraxacum Officialis L. - глухарче или Радика и така нареченото Scolymus hispanicus L. са от едно семейство, затова и трите нагарчат, и трите могат да се ползват за салата и за храна, общо казано.
И от трите става пролетна салата.
Въпросът е, Scolymus hispanicus L. как се казва на български и познато ли е като растение за салата.
Единствено това е основният въпрос, на който Хамос може да ни отговори.
Или някой, който е правил такава салата в България и знае как се казва.
Иначе, това е много разпространено растение и в България, виждал съм го къде ли не. И не съм предполагал, че от него може да стане салата...



"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано04.03.11 03:31



Като ни налегне гладът и нещо производно от въглища можем да консумираме

, пък какво остава за бодили, били те магарешки или подобни тям.
Кой знае колко такива тръни са изяли предците ни, а ние сега ще си ги слагаме на трапезата като гурме салати.
Откачена работа!
Изчекваме се от всякъде! Вманиачаваме се колко се може повече - еййййй, аз ядох л.... и вече се юрваме да ги консумираме на воля.
Много важно, че Х яла салата от тръни! И ние като някакви абдали, които не могат да си настъпят егото, че са кулинари, се шашкаме аджеба що за трън е яла въпросната госпоЙца /без да обиждам консумиралата въпросната салата на госпойца - обидата е за нас спорещите/
Почваме да ровим в нета и да се избиваме - това е, не, не е това, а онова.
Ама то прилича повече на това, а не на онова. Не, не - онова е, то е по-така.
Идиотия до шия!
Разбирам интереса на всички да имаме по-интересна кухня, но не бива да допускаме такива истерични прояви на интерес, както го направихме ние със Сапи и Хамос.
Всъщност защо забърквам Хамос, тя е само ятак в екшъна.
Но пусто сЪрце не трае да види що за бодил е това. Любопитка!
И какво, гаче ли утре ще си набера въпросния трън и ще си спрпетна салата?
А ми не! Но аз съм се "обогатила" с още едно кулинарно предизвикателство. Начесала съм си МОЯТА краста.
Не правете това вкъщи! Няма смисъл!
А всъщност може би има



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 04:42



Кети, не се пали толкова!
За един бурен става дума само. Не е глухарче. Става много по-високо.
Появява се в началото на пролетта, януари месец. Да но по Средиземноморския климат, където пролетта започва с 3 месеца по- рано отколкото в България.Бере се докато е младо, има бодили които се изрезват задължително с ножа, а корените се белят от жилите. Тук ядат страшно много диви треви на салати. На мен ми ги носят готови набрани от нивите. Аз ако трябва да ида сама и да ги открия на живо е малко невероятно.
Вярно, полезни са, но за този който не им е свикнал на вкуса ще му е малко трудно да каже, че са деликатес. После и климата в България не "дърпа" тяхната консумация. Салатите от треви(хорта) се връзват само с прясна риба, най-добре печена, айде може и пържена. Преди години като си ходих и видях в градината един тлъст щир, висок, висок и много поливан, изпъчен заедно с цветята. Беше пораснал точно до чешмата. И аз като се вдъхнових, че най-накрая мога да направя салата от влИта( градински щир) и да покажа нагледно на нашите, обрах нежните части на щира и ги сварих на салата. Сложих салатата на масата и свако ми я гледа мнго учудено. Забоде с вилицата, пробва и вика:" Абе не е лошо, с малко повечко ракийка я бива."
От хортите които са близки до българските вкусове е андраклата( тази тлъстата трева), нарязана в салата с пресни краставици или краставици, домати, сирене, лук, маслини и някой начупен сухар вътре.
Глухарчето е полезно, казва се дива радика иначе(агриорАдико), другото му име е пикралИда. Вярно е, че има голяма лечебна сила.
Не се сърди,останалото от постинга ще го пиша като отговор на Сапиенс.
Поздрави!



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 05:03



Зохосът не е толкова бодлив, може да го сбъркаш лесно когато е млад с асколимба, аз като правих неуспешни опити да се науча да събирам хорта, много пъти съм го бъркала и като ме видят какво съм готова да сложа в чантата ми викат: Остави го това не става, то е мурлОхорто(откачена трева), да но се оказа, че никак не е откачена, а че и тукашните експерти не я познават!



И двете са едно и също и много приличат на

Редактирано от xamos на 04.03.11 05:08.



Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 06:05



Scolymus hispanicus
Други имена: Асколимбос, Аскролимби, Сколимбос

N: златен бодил в Югозападна Европа, отглеждан заради
ядливия сладък корен и ядиливите му листа и стъбла , има
жълти цветя и се използва като заместител на шафрана [SYN:
(Испански стриди растителна)]

Двугодишно бодливо растение с прав разклонен стрък, висок около 50-80 см, с бодливи неравномерно разклонени листа.
В последните години се сее поради увеличеното му търсене.
Най- подходящ сезон за бране е зимата, в началото на пролетта( Януари-Април), преди да започне да се развива стъблото на растението.
Употреба:
Диуретично, предизвиква изпотяване.
При гастроендерологични проблеми, кожни заболявания, нефролитиаза и артрити.

Водата от свареното растение се цени високо и се пие като диуретик.
Съдържа: Органични киселини, витамини, минерални соли.
История: Използва се като годно за консумация от древността. ИсИодос дава описание за него като казва, че лятото настъпва когато асколимба започне да цъфти.
Диоскуридис и Плиниос отбелязват за него, че коренът му освен другите му свойства, има и дезодориращи свойсва
Превед от гръцка ботаническа книга





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: ket1234]  
Автор xamos ()
Публикувано04.03.11 06:10



Като е толкова интереса темата са хортите на клубарите ,тогава да повдигна на въпрос теми за други хорти и билки





Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 14:27



Да, това не е радика, въпреки, че може да бъде сбъркана лесно.

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)


Тема Re: каква е тази грьцка салата....нови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано04.03.11 14:37



Много ти благодаря за точното обяснение.
Аз снощи, в "хистеричен пристъп на любознателност" си намерих всичката необходима ми информация, но твоето обяснение е по-подредено и стегнато, както винаги, впрочем...
Само имам една незначителна забележка към тебе - моля те, когато употребяваш гръцко понятие, което за тебе е привично, слагай в скоби до него и българското.
Например "хортите...", сложи до него (салатите от треви) или (ядливи треви за салата). Така ще ни (ни = незнаещите гръцки като роден език) спестиш яко ровене назад с мърморенето: "Абе, мама му стара, какви бяха тия хорти, бе...".

"По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай" (стара китайска поговорка)

Редактирано от Sapiens на 04.03.11 14:46.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.