Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:50 20.06.24 
Черните списъци
   >> Черен списък на заведенията
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujat  
Автор ChristianVieri (1.CSKA)
Публикувано13.04.03 17:10



Ot bednotiq go prawqt, ne ot drugo. Wqrno e che mantalitetut e balkanski- spor nqma, no w edna bedna strana, kudeto horata edwam swurzwat dwata kraq, kakwo im ostawa drugo oswen da se opitat da naprawqt neshto s izmama? towa e wuw wsichki profesij, ne samo w restorantjorstwoto. ako az jiweeh w bg i raboteh za trista lewa, i az shtqh da prawq sushtoto.A i oswen towa cenite po stolichnite zawedeniq sa simwolichni, ne e realno edno golqmo pitie da bide 3 lewa ili dori pet, ako w Germaniq beshe taka, tuk horata nqmashe da izlizat ot restorantite- no uwi, ne e. Ako plashtahte po nqkolko ewro na zawedenie za dwajse grama koncentrat nqmashe da razsujdawate taka. Zamislete se predi da obwinqwate nqkogo za neshto.



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Автор lndependent (crash)
Публикувано14.04.03 12:00



1. Цените в заведенията не са ги измисляли клиентите, а собствениците. Щом на тях им отърва да е толкова "евтино", откъде-накъде сервитьорите ще ми надписват сметките?
2. Аз също не взимам голяма заплата, но не съм тръгнала да печеля, като мамя хората. Дали в Германия ще му се размине на сервитьор, който е надписал сметката? А защо в България да му се разминава?!
3. Кражбата и мошеничеството не могат да се оправдаят с нищо. Все едно да тръгнете да оправдавате и невнимателните шофьори по пътищата, некадърните лекари, които убиват пациенти с безхаберието си, или пък "бизнесмените" от ранга на Илия Павлов - ми правят каквото могат хората, ама защо на мой гръб?

С две думи - щом краде, оправдание няма. Или ще ми върне рестото до стотинка, или вдигам луд скандал - поне това мога да направя. А щом съм недоволна от обслужването, може даже и да не платя -да видим как ще ме накарат. Защото трябва да разберат, че с мошеничества и измами клиенти не се печелят, а се губят.

стой та гледай


Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: lndependent]  
Автор ChristianVieri (1.CSKA)
Публикувано14.04.03 13:38



Tuj kato chesto si idwam w bg, trqbwa da ti kaja che zawedeniqta kato cqlo mnogo me kefqt- purwo sa kwalitetni i wtoro cenite ne sa wisoki, no ne zatowa ide rech. Iskah da kaja slednoto: w Bulgariq winagi sum bil obslujwan kato bql chowek ot izkljuchitelno uchtiwi i priqtni serwitjori(barmani). s kef da im ostawish bakshish. No az ne hodq po zawedeniq kato tekila kudeto igla nqma kude da padne, pretupkano do nemaj si kude i ne se znae koj pie koj plashta, a w gotini kruchmi (ljubimata mi e Mechata Dupka), kudeto obslujwaneto majstina e ewropejsko. Poseti towa zawedenie i shte se ubedish w sama. Obstanowkata e neweroqtna, muzikata (orkestur) postoqnno se griji za dobroto nastroenie, a shto se kasae do smetkata- pristiga ti wsichko kakwo si ql i pil ot kompjutur. Kato si poruchash neshto- obslujen si po wuzmojno naj-burziq nachin. Orkestura swiri za teb.Na dansinga se leqt strasti, horata se weselqt. Kef ti da sednesh na masata i da si poprikazwash s horata, kef ti da tancuwash s nqkoq bulka. kakwo poweche mu trqbwa na chowek?



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано14.04.03 14:09



Samo в мечалгата дупка ли си ходил?

...чики на, чики на-на-на


Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Авторll (Нерегистриран)
Публикувано20.04.03 07:39



Chalgadjija.....chovek ne trjabva da ti se surdi!



Тема za bakshishite!нови [re: ChristianVieri]  
Авторslavy (Нерегистриран)
Публикувано20.04.03 14:20



за съжаление малко хора оставят бакшиши ,а сервитьорите на това разчитат!
мисля че всеки трябва да остави 5-10% бакшиш,след като е тръгнал по заведениата ,нали?става въпрос когато всичко е ок!?



Тема Re: za bakshishite!нови [re: slavy]  
Авторaloo (Нерегистриран)
Публикувано20.04.03 19:17



saglasna sym do nqkade 4e ne biwa da si trwe6 i da ostawq6 da te lajat no zamislete se ne e li na wsqkade taka.zna4i na edin barman 6te mu wdigne6 skandal i nqma da si plati6 a w awtobusa 6te se wozi6 bez belit4e za 50 st. ili kato te sprat 4engerata 6te im butne6 10 20 lw da ne ti pi6at akt. mi to "em do kraq em du6ata w raq"
6tom 6te si giworim za ewropeisko obslujwane na wsqkade w ciwilizowanite strani se ostawq 10% bak6i6 pri wsqka pora4ka dori da e prez 5 min.
kato si otworen i iska6 wsi4ko da e na niwo badi takaw do krai ako ne si 6te trae6.
6toto tiq hora ti se usmihwat wapreki problemite si i se darjat qko cqla no6t se zanimawat s piani do kozirkata i nakraq nqkoi ti diga ebasi skandala 4e nqma6 da mu warne6 10stotinki ili ne si mu kazal zapowqdai
e ne stawa prosto....



Тема Алооо...нови [re: aloo]  
АвторПoплювkoв (Нерегистриран)
Публикувано21.04.03 23:35



...Бихте ли ми казали къде е това заведение в София където сервитьорките са усмихнати?

И ако нямаме достатъчно да им дадем бакшиш, може ли да свалим гащите и да им се огъзим от съжаление?



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: lndependent]  
Автор_eниrмa_ (Нерегистриран)
Публикувано22.04.03 15:45



Напълно съм съгласна с теб! Аз например, не повторих там, където сервитьорите си позволяват да присвояват ресто. Освен това, все по-рядко харча пари в България...така, че кой губи и колко? Надявам се собствениците да се замислят, колко биха могли да спечелят!



Тема Re: Алооо...нови [re: Пoплювkoв]  
Авторslavy (Нерегистриран)
Публикувано26.04.03 17:12



elementarno watson,ako niamash niakakvi drebni moneti do levche za bakshish ,kade si trugnal?



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: Mишo Шaмapa]  
АвторNONAME (Нерегистриран)
Публикувано29.04.03 08:56



Za lazhata njama oprawdanie! Ako me obsluzhwat dobre shte im ostawja bakshish, ako ne njama da im ostawja. Btw. ima dosta zawedenija w Sofia w koito serwitjorite si dokarwat nad 100-200 lw. na smjana. Napraktika te pecheljat poweche ot dosta hora w BG. Taka che e smeshno njakoj da rewe i da gi oprawdawa, che lazhat, darzhat se naglo i t.n. Zashto na men nikoj ne mi ostawja bakshish? I az sam na zaplata, pri towa rabotata mi iziskwa dosta uchene i praktika.



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: NONAME]  
Авторslavy (Нерегистриран)
Публикувано29.04.03 11:29



posochi koi sa tia zavedenia deto izkarvat po 100-200lv. servitiorite?
i ako ne ti haresva che si na zaplata ,hvani se na rabota v niakoe ot tia zavedenia i posle mi se obadi da mi kajesh dali izkarvash 200lv. na den ,ok?



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: _eниrмa_]  
АвторJoro (Нерегистриран)
Публикувано14.05.03 12:38



Дори собствениците да губят от това, че не стъпваш повече в заведението им (а те не губят, повярвай ми! почти всичко в центъра се пръска по шевовете вечер), смятай, че няма да го разберат. Българинът НЕ разбира от бизнес и търговия и затова всички толкова се ядосваме на тъпите кръчмари.

Има още нещо: надали има реномирано заведение, което да е създадено с цел печалба. Повечето са чисто и просто перални... и знаеш ли колко им дреме за няколко недоволни клиента?



Тема Re: Алооо...нови [re: slavy]  
АвторJoro (Нерегистриран)
Публикувано14.05.03 12:47



Я вземи се осъзнай!

С удоволствие оставям бакшиш, когато мога да си го позволя.
Но това, да ми се казва, че разбираш ли, било въпрос на култура да оставям задължително по 10% - не го проумявам. Защо на мен никой не ми плаща 10% над заплатата, при положение, че си върша работата добре?

А пък знаеш ли каква малка част от сервитьорите си я вършат добре?

Ако някой не го устройва, че съм склонен да оставя до лев на 20 лв. сметка, да не ме обслужва (или да си търси друг занаят). Аз пък ще сменя заведението, или масата.



Тема Re: Алооо...нови [re: Joro]  
Авторnema znachenie (Нерегистриран)
Публикувано15.05.03 07:46



Joro v shtatite se dava 15% bakshish za da te obslujat dobre sledvashtia put; hubavo se zamisli nad tova.



Тема Re: Алооо...нови [re: nema znachenie]  
АвторЖopo (Нерегистриран)
Публикувано15.05.03 22:23



Стандартния бакшиш в Щатите е 13%, но който го мързи да смята (като мен между впрочем) може да остави я 15, я 20 (ако сервитьорката е хубаво парче). Обаче обслужването в България няма нищо общо с това в Щатите - бедна ти е фантазията как ти се подмазват и гледат да ти угодят. И ако не ти хареса яденето примерно, колкото и да се е старала сервитьорката може никакъв бакшиш да не оставиш - това също е в реда на нещата.

А в Германия например, както и на доста места в Европа, бакшиш не се оставя. Немецът е точен човек и си плаща до стотинка. Разликата в Америка (а предполагам и в България) е, че там сервитьорите са на минимална заплата и разчитат на тези бакшиши за да могат да оцелеят. Но срещу тези бакшиши получаваш първокласно обслужване.



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: slavy]  
АвторNONAME (Нерегистриран)
Публикувано16.05.03 12:17



Sashtoto shte kaza i za serwitjorite i barmanite - kato ne im iznasjat parite, koito poluchawat, wmesto da kradat i da prosjat bakshishi, da se hwanat na rabota s twarda zaplata! A za zawedenija w koito se izkarwat po 100-200 lw sam chuwal za Biad i Dali, no predpolagam, che ima i dosta drugi. Ne bih stanal serwitjuor i barman, zashtoto si imam shto gode, dobre platena rabota s wazmozhnosti za razwitie, a predpolagam, che sled 1 godina rabota kato serwitjor IQ-to mi shte padne s pone 20-30 punkta



Тема ama vie seriozno li? :)нови [re: ChristianVieri]  
Авторnabludatel (Нерегистриран)
Публикувано17.05.03 05:23



Zdraveite! Tova deto shte go napisha tuk za serviza e izcialo provokirano ot edin moi prestoi v U.S. Kato kazvam serviz imam predvid biznesa serviz i shte izpolzvam primeri s barove i kafeta. Ta:

1.Nikade niama idealen serviz. Vsichko zavisi ot miastoto kadeto go poluchavash:
Ako ste v normalen bar v U.S. servitiorkite zabraviat, nosiat neshta deto ne si gi poruchal, niama salfetki. Kato kazvam tova, imam predvid, che i tova se sluchva. V BG se sluchva sashtoto, nali?
Ako ste v goliam hotel, v U.S. ili v BG, vsichko e po-taka i po-tochno.
Izvod: Ima gradacia, navsiakade.

2.Horata-klienti:
Horata v U.S. i v BG reagirat razlichno na predlagania serviz. Ako im donesat neshto deto ne go iskat - kazvat si. "Smenete mi go s edi si kakvo si...". V BG - se karat, kreshtiat i nedovolstvat.

3.Horata-serviz:
Servitiorite/servitiorkite, nai-bshto kazano, ot normalnite mesta nai-chesto ne sa profesionalisti. Praviat greshki. Chesto moje da se predpoloji, che si imat i drugi griji. No vse pak nie si plashtame! Za tova badete tochni i si iskaite tova deto si go iskate, no bez kavgi. Ako otidete na skapo miasto niama da imate problem, no puk taka shansa da ste s priatelite si, v povecheto sluchai:):) e maluk.

Nakraia:
Spoko! Niama kakvo da se kozite na serviza. Nali serviza go praviat hora. Tova ne znachi da ne sikate da sa tochni s vas - naprotiv iskaite. Tova e edinstvenia nachin da ima po-dobar serviz -
DA IMA TURSENE ZA TOVA. Ako si traete, znachi polojenieto e OK i tova vi haresva. Nikoi niama da promeni nishto, ako niama nujda ot tazi promiana, zashtoto promianata iska pari.
Nikoi niama da promeni nishto nezavisimo ot nas. Nie triabva da si go promenim.



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: lndependent]  
Авторнe e тaka (Нерегистриран)
Публикувано17.05.03 11:26



Винаги се удивлявам колко лесно в България нещата се слагат под един знаменател-сервитьо, шофьори и...естествено лекари!
Къде са едните, къде са другите.
Ако сервитьорите за толкова са учили и заплатите им относително съответстват на работата, която вършат, както и повечето имат всички условия да работят, при лекарите далеч не е така. Техните заплати съответстват на сервитьорските, често работят без необходимата скъпа апаратура и на туй отгоре, представи си съвсем не са некадърни, небрежни или убийци, както ги описваш!



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Автор Loretta (Stan)
Публикувано18.05.03 22:46



По въпроса за бакшишите, да не отварям нова тема, ще попитам тук.
Във Виктория, а и в други ресторанти и пицерии, нейде из менюто е записано "еди-колко си процента сервиз", които после ти се добавят към сметката.
Та се питам, този процент сервиз със сигурност ли отива за сервитьорите, барманите и готвачите? И това значи ли, че не е необходимо да оставям допълнителен бакшиш?
Ами една сметка като ми дойде напр. 18 лв 23 ст с включения сервиз, ми на мен ми е едно неудобно да си чакам левчето, че и стотинките пък, до 20. Оставям 20, ставам и си излизам. Ако си ги изчакам, няма ли да обидя сервитьорката? (не искам да ги обиждам, обикновено са свестни и внимателни)
Вие какво правите, като ви дойде сметка с включен сервиз и в същото време лесна за закръгляване?

From now on, I want you all to call me "Loretta"!


Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: нe e тaka]  
Автор lndependent (crash)
Публикувано19.05.03 13:11



Понеже се заяде с мен, тук ще копирам това, което казах:

Все едно да тръгнете да оправдавате и невнимателните шофьори по пътищата, некадърните лекари, които убиват пациенти с безхаберието си, или пък "бизнесмените" от ранга на Илия Павлов - ми правят каквото могат хората, ама защо на мой гръб?

Та къде видя някъде да говоря за ВСИЧКИ лекари. Имах предвид конкретно няколко екземпляра, с които съм има неудоволствието да си имам вземане-даване. Едната особа беше лекар в неврологичната клиника на 4 километър. Сестричката ми беше на 4 годинки, когато падна от високо и получи мозъчно сътресение. "Лекарката", която трябваше да я лекува, не я счете за достатъчно тежък и сложен случай за нейната велика лекарска дарба. В резултат от НЕлечението сестра ми разви травматична епилепсия, от която произтекоха много-много мъки за нашето семейство. Но сега не моментът да споделям за семейната ни трагедия, защото накрая нещата имаха добър изход. Въпросът е там, че след като със сестра ми се зае истински специалист - много съжалявам, но в момента изобщо не си спомням името, иначе бих го изписала със златни букви - състоянието и започна постепенно да се подобрява. При един преглед докторът (който се беше превърнал в семеен приятел) каза, че срещу сестра ми е извършено истинско престъпление. И че ако "лекарката" не беше толкова НЕБРЕЖНА, изобщо нямаше да се стигне до епилепсия, а мозъчното сътресение щеше да бъде излекувано много по-безпроблемно. ТОВА за мен е истинско престъпление -да пренебрегнеш едно дете на 4 години, само защото неговият случай е под достойнството ти! Много по-голямо престъпление от присвоените лев-два от някоя проста сервитьорка!
И бъдете сигурни, че и двамата лекари работеха в една и съща клиника, с една и съща апаратура, предполагам, че и на подобни (ако не еднакви) заплати. Разликата между тях е, че единия си разбира от работа и я върши с желание и любов, другият е откровено некадърен. Само че ако ти се падне некадърна сервитьорка, най-много да ти се наложи да си купиш нова блуза. Ако ти се падне некадърен лекар, последиците могат да са много-много тежки.
Изобщо няма да говоря за касапите-зъболекари, при които имах нещастието да попадам последните няколко пъти. Единият от тях извади абсолютно здрав зъб (слава богу, не мой, но след този случай престанах да ходя при него). Другият ни излъга с 400 лева за керамични коронки. Сегашната ни стомаложка е много добра и се радвам, че попаднах на нея, преди и на мен да ми извадят някой здрав зъб.

стой та гледай


Тема vse pak?нови [re: lndependent]  
Авторlekar (Нерегистриран)
Публикувано19.05.03 20:52



Sluchai viakakvi. Az sum lekar, biah v BG, sega sum v US. Tova koeto se vijda e, che iv BG i v US lekarite sa priblizitelno ednakvo greshni, sashto tolkova i pravi. Tuk gi sadiat, v BG gi psuvat. Edno neshto e razlichno, che nikoga lekar ne govori sreshtu lekar v US, za razlika ot tezi v BG, za koito tova e zakon - da kajat kolko e nekaduren kolegata im i kolko e zle.
Lekarite v US vzimat mnogo pari, tvarde mnogo. Dva pati poveche ot lekarite v Evropa. Paciaentite obache ne negoduvat, a plashtat, procentno, plashtat poveche otkolkoto pacientite v Evropa. Zashtoto lekarite as gi nauchili. Nedai se Boje da niamash pari za zdrave v US, losho ne, ami tragedia.
Ne biva da se spekulira s choveshkoto zdrave. Vseki iska da poluchi nai-dobroto "zdrave". Ima mnogo tragichni sluchai, kogato chovek ne moje da jivee, ili pone ne taka, kakto e ochakval. Ima naistina tragedii.
No, v povecheto sluchai, moje da se zakluchi, che medicinata po-skoro pomaga, otkolkoto da vredi, navsiakade. Taka, che ne se oplakvaite taka bezmilostno, ne obijdaite lekarite, koito sa si zadelili jivota i sa go posvetili na vashia, ne zabraviaite, che ako ne si plashtate danacite i usigurovkite v BG, niama da ima pari za zdrave i shte triabva da si plashtate ot joba - i to svirepo, zashtoto tova e skapo. Prosto niama ot kade da se vzemat parite, te sa vashi, tezi koito davate ili ne davata za zdrave - Kolkoto davate tolkova poluchavate.
Ta, ne biva da narichate lekarite nekadurni, ne biva da gi obijdate. Te vse pak sa tam za vas, i praviat kakvoto mogat.



Тема за бакшишитенови [re: slavy]  
Автор Bиливap (kибермаг)
Публикувано20.05.03 09:30



С удоволствие ще оставя и по 5лв бакшиш на 20лв сметка, ако обслужването е било на ниво, храната или питието също. Ако ме посрещнат приветливо с усмивка, ако коректно и бързо вземат поръчката ми, ако я изпълнят в разумен срок, ако поднесеното е качествено и топло (за храна), ако изкарването ми в заведението е било приятно (това включва музика, чистота, хигиена) - е как няма да оставиш бакшиш?

По този повод искам да ви предупредя да внимавате много като ходите в Easy Cafe до 3 и 4 блок в студентски град. Първо, цените им са от сорта 4 лева и 68 стотинки или 5 лева и 17 стотинки. Второ, за 4те пъти когато се излъгах да ходя там, нито веднъж не ме посрещнаха с усмивка. Трето, четвъртия път най-нагло сервитьорката си прибра 94ст бакшиш! Ама и аз най-нагло си седях и си чаках рестото. Тя дойде след 20 мин и ме попита дали ще поръчам още нещо. Отговорих й, че си чакам рестото. Тя ми направи физиономия като на човек, който ей сега ще убие и ми върна само 15 стотинки, щото нямала други. И с това за нея въпросът беше приключен. Ако някога решите да отидете там, задължително си носете и жълти стотинки в джобчето.
Според етикета рестото се връща до стотинка и след това клиентът решава какво да прави с него - дали да си го прибере или да го остави като бакшиш. Това изключва държавите, в които тези взаимоотношения са регламентирани по друг начин. Да ти върнат рестото до стотинка е въпрос на УВАЖЕНИЕ към теб като клиент. А да оставиш бакшиш за доброто обслужване (обслужване има общо със `слуга`) е въпрос на УВАЖЕНИЕ към старанието на обслужващия персонал.

Невъзможно е да се изобрети нещо глупакоустойчиво, защото глупаците са безкрайно изобретателни.


Тема Ще се сърдя и още как!нови [re: ChristianVieri]  
Автор Bиливap (kибермаг)
Публикувано20.05.03 09:44



Не е само от бедност. А и от наглост. Кой може да ме накара да си платя за лошото обслужване? Каква е логиката? За да ме посрещнат и другия път пак с мръсните съдове и с намусените физиономии ли? Ами имат проблеми хората, ама те не са там за да си показват проблемите пред клиентите. Те са там, за да обслужват. Да служат на клиента. Клиентът си плаща за изконсумираното и за обстановката веднъж с леко завишените цени и втори път с нагло прибрания бакшиш. В България, където не е установен задължителен бакшиш, те са длъжни винаги да осигуряват точно ресто. Е, има заведения, в които в менюто си пише сервиз 10%, но там и обстановката е на ниво, и асортимента, в голяма част от случаите и обслужването. Като негласно споразумение - аз ще те обслужвам добре, а ти ще ми дадеш полагаемите 10% отгоре. В тая бандитска държава, където всеки гледа да те метне и да те излъже, та да намаже на твой гръб, не трябва да има толерантност към таксиджиите и сервитьорите. Сещам се за тях като най-фрапиращи случаи за неправомерно присвояване на пари, които не са си изработили. Това е кражба в чист вид. Ето един типичен пример - значи Пешо може да взима заплата от 150лв и да реши да отделя 8 за удоволствие в някоя пицария с гаджето си и някоя пикла да си прибере 2та лева разлика до 10, щото и тя трябва да яде. Ами той да не яде значи, за да яде тя. Е, не може така.

Невъзможно е да се изобрети нещо глупакоустойчиво, защото глупаците са безкрайно изобретателни.


Тема Re: vse pak?нови [re: lekar]  
Автор lndependent (crash)
Публикувано20.05.03 10:51



Едно нещо ще Ви кажа за парите.
Докато сестра ми се нуждаеше от лечение, баща ми работеше на три места, за да може да купува лекарствата, да плаща изследванията, и да издържа семейството си. Майка ми напусна работа, защото някой трябваше денонощно да се грижи за детето. Парите, които семейството ми даде през годините за лекарства и изследвания, сега биха стигнали за два средно големи апартамента в относително добър квартал. Смятате ли, че ако са трябвали пари за първоначалното лечение, семейството ми нямаше да ги даде? И смятате ли, че сестра ми е била пренебрегната в началото, защото семейството ми не е имало средства? Няма изобщо да споменавам, че по онова време здравеопазването, поне на теория, беше безплатно. Но дори и да се беше случило в днешно време, дори и да бяхме най-изпадналите бедняци в тази държава, пак щяхме да намерим пари. Баща ми пак щеше да работи на три места (защото не може на повече), а аз щях да отделям половината си заплата, за да може сестра ми да се излекува. Но парите в случая изобщо не са проблем - пари винаги могат да се намерят, щом са наистина нужни. Проблемът е там, че се позволява на некадърни хора да си играят със здравето на четири годишни деца.
Отново съжалява, че не проверих името на лекаря, който през всичките години се занимаваше със случая на сестра ми. Но довечера ще проверя.

стой та гледай


Тема за сервизанови [re: Bиливap]  
Автор Loretta (Stan)
Публикувано20.05.03 19:17



Аз малко по-горе питах точно за процента сервиз, ама няма отговор още. А с тебе не се съгласявам, че когато към сметката задължително ти добавят определен процент сервиз, това значи, че всичко на заведението му е на 6.
Всичко си зависи от човека, който те обслужва. Все пак хора са, различни са.

Обаче като ти включат задължителния процент за сервиз, не можеш да не го платиш. Доволен-недоволен - плащаш, щото ти е в сметката.

Разбирам защо това е направено: защото много хора не оставят бакшиш дори и когато е напълно заслужен, най-много да закръглят стотинките, при което за сервитьорката остават по-малко от левче бакшиш от маса без значение за каква сметка говорим (т.е. за колко време, отделено от нея в обслужване - може да ви обикаля цяла вечер...). Малко ще си направят труда, ако сметката им е 20 лева, да оставят 2-3 лева освен двайсетачката. Нали?

И за да бъде принуден българинът да се сеща, му го правят задължително.

Така обаче сервитьорката пък няма стимул да се старае... щото все си го получава. И клиентът няма контрол.

И изобщо аз не се сещам по какъв начин може да се реши проблемът едновременно и за двете страни. Като и от двете страни няма навици - на добро обслужване и съответно заплащане - навици, дето се свеждат, както казваш ти, до уважение. Еми не сме свикнали на уважение един към друг, това е.

From now on, I want you all to call me "Loretta"!


Тема Да отбележанови [re: Loretta]  
Автор Bиливap (kибермаг)
Публикувано20.05.03 21:11



цитирам - Е, има заведения, в които в менюто си пише сервиз 10%, но там и обстановката е на ниво, и асортимента, в голяма част от случаите и обслужването. В голяма част от случаите не означава всеки път. Например в пицариите Виктория си има 10% сервиз, но всичко им е на ниво - доста често ходя там и досега не съм намерила нищо за критикуване - учтиво посрещане, точно взета поръчка, бързо приготовление, вкусно, големи порции. В Червената къща е същото. Е, сигурно има и заведения, които не си заслужават 10% задължителен сервиз. За мотивацията ... мога да поспоря. Ако заведението е на ниво, ще си подбират персонала. Тогава при наличието на задължителния сервиз, ще се стараят и още как! Пак давам за пример двете заведения по-горе.
Иначе да, не сме свикнали на уважение ... и това е много сериозен проблем. Лошо обслужване - недоволни клиенти. Недоволни клиенти - малко оборот. Малко оборот - малко бакшиши. Малко бакшиши - лошо обслужване. И пак се завърта колелото. Да, има хора, които въпреки че обслужването е било перфектно, пак закръглят стотинките до левчето. Но не всички са такива.

Невъзможно е да се изобрети нещо глупакоустойчиво, защото глупаците са безкрайно изобретателни.


Тема Викториянови [re: Bиливap]  
Автор Loretta (Stan)
Публикувано20.05.03 22:19



Е и на мене точно за Виктория ми е думата, че невинаги са на ниво - напр. в Овча купел 2 сме чакали 20-тина минути да ни донесат менюто, а в централната веднъж готвачът нещо се беше объркал с Минестронето ми и беше сътворил някакво бледо подобие. Друг път ми донесоха Минестронето с някаква живинка вътре и много се засегнаха като най-любезно и притеснено помолих да ми го сменят. Мани другото ами в новодонесеното пак се озова живинка :) Тоя път си затраях, стана ми мъчно за сервитьора. Все пак не е ничия вина - в градината прехвърчат всякакви, може ли горкият и да ти пази чинията, докато търчи към тебе... Не протестирам за нищо. Грешки стават, както казах, всички сме хора - повече толерантност трябва.

Специално за Виктория - много ми харесва, че си поддържат система със салонен управител - така има кой да държи сервитьорите под око, грижи се за мира и справедливостта, а и на човек му е кеф като влезе да го посрещне някой и да го заведе до масата му - евала им правя, за заведение от този клас преживявам това като жест към мен като клиент.

Все пак да те питам - когато сервизът ти е включен в сметката, какво правиш - закръгляваш до левче или оставяш и допълнителен бакшиш? Или си чакаш до стотинката?

А къде се намира Червената къща? Добри заведения винаги се търсят! :)
Аз пък препоръчвам Бялата! :) (някъде в Дружба беше...)

From now on, I want you all to call me "Loretta"!


Тема Re: Викториянови [re: Loretta]  
Автор Bиливap (kибермаг)
Публикувано21.05.03 09:18



Ами аз като казах Виктория имах предвид най-вече двете им заведения - в кино "Арена" и на улица "цар Иван Асен II" 66. В Овча купел не съм ходила на пицария и нямам впечатления.

Червената къща
София
ул. Борис Христов 6
(02) 971 49 63
раб. време: 11:00 - 24:00

Това е до пазар Ситняково на булевард "Шипченски проход" една малка уличка точно след пазарчето в посока завд Електроника. Там по принцип винаги е претъпкано, но там можеш да видиш пример за отлично обслужване
и чудесна кухня. Цените - еми не е евтино, но не е и твърде скъпо.
Хубав въпрос задаваш - когато има включен сервиз и имам точно до стотинката, давам точна сума. Когато остават 20-30 стотинки и съм доволна, не издребнявам. Ако обаче съм в период на "броене на стотинките", си чакам рестото. И обикновено го дочаквам.


Невъзможно е да се изобрети нещо глупакоустойчиво, защото глупаците са безкрайно изобретателни.


Тема Re: Викториянови [re: Loretta]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано21.05.03 14:08



Когато сервиза ти е включен в сметката, бакшиша е абсолютно излишен - следователно си взимаш рестото. Ако си ама мнооого доволна можеш да оставиш още, зависи, няма правило.
След акто си платил 10% отгоре официално нямаш ама никакви задължения към когото и да било. Пък на мене изобщо не ми дреме какво ще си помисли келнера (кой за квото работи и както са го въпитавали) като видя бабалюга в супата, смяната се прави веднага, а пък за плащане на самата супа не може да става и дума. Всеки да си знае мястото

...чики на, чики на-на-на


Тема Re: vse pak?нови [re: lndependent]  
Авторdobre (Нерегистриран)
Публикувано22.05.03 04:46



Dobre, vishte mu imeto i go napishete tuk, ako iskate. No ne kazvaite "lekarite si igraiat sas zdraveto" i drugi podobni, zashtoto tova e verno kolkoto i "schetovoditelite si igraiat s danacite".

S edno izrechenie: Oboshtenieto za lekarite e neverno!



Тема USAнови [re: Жopo]  
АвторUSA (Нерегистриран)
Публикувано24.05.03 05:48



V USA bakshishite za ot 10 do 20% (ako klientut e mnogo dovolen), no za tukashnite standarti, tova NE OSIGURIAVA dobur jivot na setvitiorite (bez niakoi redki izkliuchenia za nai-skupite mesta). AKo se pensionirash kato servitior te chaka mizeria.



Тема Re: Алооо...нови [re: Joro]  
АвторaнтибakШиШ (Нерегистриран)
Публикувано31.05.03 13:43



много добре каzано



Тема Re: за бакшишитенови [re: Bиливap]  
АвторaнтибakШиШ (Нерегистриран)
Публикувано31.05.03 13:47



аz винаги гледам да имам по 1 и 2 лева, сЪответно стотинки и по тоzи наЧин им ебавам майката



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Авторsomebody (Нерегистриран)
Публикувано03.06.03 04:54



Що бе? За да ме лъжат и следващия път, нали? Еми на мене не ми харесва да съм лъгана за каквото и да е, особено пък за дребни стотинки. Не 4е ми се свидят, ама що да ми ги земат на сила? Аз ако искам ще си ги дам. Те са си мои и аз решажам какво да правия с тях. Не е ли така?



Тема Re: Да отбележанови [re: Bиливap]  
Автор gal (oxygen)
Публикувано03.06.03 14:04



Ima niakoi neshta, koito nikoi ne spomena do tuk.

Mejdu USA i BG ima kulturni razlichia (ne v smisyl kulturen-nekulturen, a v smisyl cultural differences). Gyrcite syshto ne obichat da ostaviat bakshishi, taka sa vyzpitani , navik e. V USA navicite sa drugi. Ne stava vypros za pogreshno ili pravilno. Tuk e taka, tam e inache. Ako v BG bylgarin ti ostavi bakshish ili e jivial v chujbina, ili e rabotil kato barman, servitior...i.t.n. i znae che bakshisha se ochakva ako si si svyrshil rabotata dobre. Bakshisha ne e onezi stotinki, koito ti ostavat do 20 leva pri smetka 19.60. V USA kato servirash si vryshtash na klienta vsichko do poslednia cent...tam nikoi ne zakryglia...horata si pribirat centovete i sled tva ti ostaviat otdelno tip (tip-a ne e chast ot smetkata...smetkata ostava za zavedenieto, servitiora tam ne igrae).

Tuka vsichko e naopaki, no pyk dopredi 10 godini i dobre i zle da si si vyrshil rabotata, pak sa ti plashtali. I syuchenicite mi, chiito bashti biaha servitiori imaha nemski televozori, a moeto semeistvo, v koeto vsichki biaha iuristi imashe Elektron.
Ottogava kradlivata istoria. Koito e kral-kral, sega neshtata ne stoiat taka.

Obratno na bakshihsite: V BG kolkoto poveche pari i status si misli che ima edin chovek, tolkova po-malko ti ostavia. V USA si ima % i se ochakva. Ako niamash vyzmojnost da ostavish bakshish-nedej da izlizash, taka razsyjdavat horata tam.

Sega za kachestvoto na servitiorite.
Tuk zavedeniata si podbirat personala po neuznavaem nachin, primerno chesto sobstvenicite na vienski sladkarnici non stop obuchavat personal,posle ne im plashtat i gi goniat, zashtoto ne stavat. Izhvyrliat si vsichkia personal i naemat nov-v bedna dyrjava ne e trudno da si namerish personal, osobeno kato ne ti triabva kachestvo. Oven tova si spestiavat mnooooogo pari.
Ima 2 nachina da si platish na servitiorite- da gi dadesh ti, ili da gi dade klienta. Ako gi davash ti, ima dogovor, zaplata i t.n. Ako gi dava klienta, ti ne plashtash-onezi 7% si ostavat za servotora, kakvoto e izkaral-izkaral. I vylkyt sit i agneto cialo.

Ima edno edinstveno miasto v Sf, kydeto znam che ne e taka, zashtoto rabotia tam s malki prekysvania veche 4 godini. Ot togava pomagam i s obhuchavaneto i nabirane na nov personal, kogato se e nalagalo.
Plashta se na chas. Ako ima baskhsihsi 70% sa za servitora, ostanalite za gotvacha i barmana. I ne se lyjem, zashoto sme priateli i dyrjim na rabotata si i primera, koito davame na ostanalite.
Povecheto klienti sa chujdenci, personalyt e edin i sysht ot nachaloto, tezi, koito si trygvat prosto zapochvat seriozna rabota niakyde drugade. Vsichki sa studenti. rabotiat po 12-15 chasa sedmichno, ne im pisva, zabavno im e i se dyrjat s klientite kato s chast ot semeistvoto. Grijim se za klientite, kakto bihme se grijili za naj-dobrite si priateli. Za tova se vryshtat. I vseki pyt gi posreshtame dobre. Nikoi ot personala ne se dyrji gadno zashtoto ne si mu ostavili bakshish, 100 pyti po dobre e da imash civilizovan klient, i da ti e priatno da mu ugodish na vsichki kaprizi i sled tva nishto da ne ti ostavi, otkolkoto niakoi da ti skysa nervite i da te zarie s pari. Ne vsichko e v parite, obache tuk v BG niama customer service, tva poniatie edva sega se gradi. Ima izkliuchenia, kato zavedenieto za koeto govoria, ili kato Murphy's priemerno, kydeto vsichko e vinagi na nivo.

Snoshti vecheriahme v pizza Vic, kydeto obslujvaneto ne vinagi e dobro, obache pyk e vkusno i raboti ciala nosht. Pak ne beshe na nivo (ne ni otserviraha 15 minuti), no pyk az niamam super mnogo pretencii i ne bih se iadosvala za takova neshto. Platihme si 7% i si ostavihme i tip. Zаshtoto taka se pravi, zashtoto servitiora mi preporycha neshto vkusno, dyrja se milo i donese mnogo led. Zashtoto malkite neshta praviat hubavo vpechatlenie i dori neshto da ne e nared ako servitiora e kompensiral s neshto drugo, nakraja pak si dovolen. Osobeno kogato cenite sa razumni (kakto v pizza Vic).

mnogo se razpisah, nadiavam se che sym predstavila validno mnenie ot drugata strana na ogradata.

some things never change, and some do

Редактирано от gal на 03.06.03 14:12.



Тема Re: Да отбележанови [re: gal]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано04.06.03 13:37



Q sega kaji koe e tova zavedenie v koeto raboti[,za da proverq dali ne lyjesh?

...чики на, чики на-на-на


Тема Re: Да отбележанови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор gal (oxygen)
Публикувано04.06.03 15:23



Niamam interes da lyja, nito da to dokazvam che ne e taka. Ideiata mi ne beshe reklama, a obektivnoto predstaviane na edno miasto kydeto neshtata stoiat inache.

some things never change, and some do


Тема аааа, така ли??нови [re: ChristianVieri]  
АвторBaля (Нерегистриран)
Публикувано05.06.03 15:52



Значи да ги оправдаваме тях, щото били бедни, а ние сме богати - така ли???
Много мразя да имам сметка 3,10 и сервитьорът да си хване 4 лв. без да ме пита. Тук няма закон, който да ме задължава да оставям бакшиш. Ако преценя - ще го направя. Освен това може пък да разчитам точно на тези 90 ст.



Тема Re: аааа, така ли??нови [re: Baля]  
Авторlnteresnooo (Нерегистриран)
Публикувано05.06.03 20:10



Pri dobro obslujvane 15 % bak6i6 sa zakon, oba4e nqkoi kato si re6i da ne go ostavi, 6te nameri 1000 nedostatyci na obslujvaneto. A koito e doprql do 90 st. nqma da vleze v zavedenie i da napravi smetka za 3,10.
Drug e vyprosyt, 4e po diskoteki naprimer barmanite 50 st gi nqmat za pari, daje i smetkata da e 1,50 - e vse ot tebe minava, ama...... vajnoto e birata da e studena



Тема taka iaнови [re: lnteresnooo]  
Авторumnik (Нерегистриран)
Публикувано08.06.03 04:44



Ei barman li si, kav se, ne te znam, ama si pros kato barman-servitior. Shto ne su krituvash i ne si zimash baksheto, kolkoto e. A, umnik li si ti, ili samo taka se praish, za pred chata, pa kato ti doida v zavedenieto i gledash lampite ili poda, samo da me ne poglednesh, kato mi davash NADUTA SMETKA.

Odi si tam, deto shte ti davat parichki bez da rabotish, znam edno takova miasto, ako iskash da ti go kaja?



Тема Re: Да отбележанови [re: gal]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано10.06.03 16:53



Ако наистина работиш на такова място, би трябвало да си горда с него и да го препоръчваш. Иначе простопускаш тъпи фитили, дето само пуберите им се връзват - "Знам супер заведение, ама да не му правя реклама"

...чики на, чики на-на-на


Тема Re: taka iaнови [re: umnik]  
Авторe kak da e taka pyk! (Нерегистриран)
Публикувано12.06.03 20:10



Ne, ne sym barman. Oba4e 15% bak6i6 v pove4eto slu4ai gi ostavqm



Тема Re: taka iaнови [re: e kak da e taka pyk!]  
Авторbravo (Нерегистриран)
Публикувано14.06.03 13:17



abe ne znam ko ostawq6,ama s udovolstvie an tebe bih ti ostavil edna kofa s 6utove.mnoooogoo si otvoren....4e i 15% ....aide be?
ami ko pu6i6?
victory?
raboata ..."moje da sme gladni ama da se urigvame na kiufteta " a?
ne stavai sme6en molq te
znaem 4e vav forumite vsi4ki ste gazari ama i nie ne vadim kartofite s dinamit be batkooooooooooo



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
АвторObserver (Нерегистриран)
Публикувано15.06.03 22:44



Mnogo hora v BG rabotiat za po 300 leva bez da lajat bezkrupolno.
Za da stanesh servitior ili prodavach znachi si neobrazovana propadnala otrepka nekadarna za neshto drugo.



Тема Re: taka iaнови [re: bravo]  
АвторHehe, veselqk (Нерегистриран)
Публикувано17.06.03 22:59



"Kofa 6utove" - sme6eeeeeen, to vyv forumite i mnogo qki kopeleta ima, samo deto edva potnika si nosqt. A dali pu6a - ami, ne, ne pu6a, 6toto e prosta6ko. A za urigvaneto, ako iska i Hugo Boss klizma 6te si pravq, taq rabota tebe ne te kasae ni nai-malko. Za katrofite, nz, ama mai domatite s kolcite gi pase6, a, ov4a tikvo
Dumata mi e 4e servityorite ni moje da ne sa svestni, ama i nie ne sme cvete-klienti. A oplakvaniqta obiknoveno idvat ot razni pi6man-stoli4ani (ot kvartalite-sela) deto im e fiks-ideq da otidat lqtoto "na more", ta da mogat da se oplakvat posle "auuuu, mnogo skypo". Abe, qqqqqq.....



Тема Re: стига с тия простотии бе тате......нови [re: ChristianVieri]  
Автор silent (някакъв)
Публикувано18.06.03 19:03



ти или си много тъп...........или не си се прочел да видиш кви глупости си писал...........или аз съм много тъп и не съм те разбрал..........но последното ми изглежда най малко вероятно...........по същата твоя логика спокойно можеш да кажеш....... не се сърдете на анжел че ви е завлякъл спестяванията за жилище...... вий кво искате знаете ли колко евтини са жилищата в българия...........не се сърдете на педофила вий знаете ли колко трудно се ляга с нормална жена ако сте грозни кат него........ не се сърдете на комшията че е наебал жена ви.........вий знаете ли колко сексапилна и изкушаващо сексуална е...............и въобще не се сърде бе мамка му....... и да изпецкат някъде имал нужда е човека..........човещинка...........

незабележим


Тема Re: стига с тия простотии бе тате......нови [re: silent]  
АвторOбзъpвъp (Нерегистриран)
Публикувано20.06.03 22:01



Абсолютно си прав.
Обаче знаеш ли и сервитъорите се сърдят.
Последния път набих един и той вместо да не се сърди защото едвам ми останаха пари за такси взе че викна охраната и се наложи и нея да бия.
И на кредитните милионери не трябва да се сърдим.
Ами трябвали им милиони на хората и обрали банките какво да правиш знаеш ли колко труден им е бил живота преди кредита-е не можеш да си изтеглиш спестяванията от фалиралата банка ама знаеш ли колко добре се чувства сега човека с кредита.

ВЪОБЩЕ ТОВА СЕРВИТЪОРИТЕ БАРМАНИТЕ И ГОТВАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НАЙ-ДОЛНАТА УТАЙКА НА ОБЩЕСТВОТО ПЪЛНИ БОКЛУЦИ И ТЪПАНАРИ



Тема Re: taka iaнови [re: Hehe, veselqk]  
АвторБapoвeцa (Нерегистриран)
Публикувано20.06.03 22:13



АЛО СЕРВИТЬОРЧЕТО Я БАГАЙ ЗА ОЩЕ ЛЕД БЕ,И НЕ СИ БЛЪСКАЙ ГЛАВАТА С СЛОЖНИ РАБОТИ ЧЕ ШЕ ВЗЕМЕ ДА ТЕ БОЛИ ЦЯЛА СЕДМИЦА,
ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ЛОШО Е ДА ТИ ПОРАСНЕ МОЗЪК ПО ЛОШО Е ОТ МЪДРЕЦ ДОРИ
А ДАЖЕ И ОТ ПИНА КОЛАДА С ВОДКА.



Тема Re: Алооо...нови [re: slavy]  
Авторsnuffy (Нерегистриран)
Публикувано22.06.03 00:55



Abe vie nornalni li ste
Kade v sveta ne lujat
Prosto v BG e nai-sladko



Тема Re: стига с тия простотии бе тате......нови [re: Oбзъpвъp]  
Авторno name (Нерегистриран)
Публикувано22.06.03 02:56



iskam da kaja samo edno ne6to na обзървър - ti si palen/a kompleksar ne smqtam 4e ima sramni i dolni profesii po dolnoto e da ne prai6 ni6to i da har4i6 na mama i tate kintite i da se prai6 na gazar a da ne znae6 ot kade izgrqwa slanceto i kak se raboti za 200lv zaplata taj 4e sajelqvam hora kato teb deto smqtat 4e ima dolna po-dolna i naj-dolna rabota bilo i to kato barman servitior ili gotva4



Тема Абе кво сте се запенили?!нови [re: ChristianVieri]  
Автор sheva (rocke(t) jr.)
Публикувано22.06.03 20:09



Гледайте "Глутница кучета"("Кучета в резерв") и ще ви се изясни въпросът...

shoot me again, I ain't dead yet


Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ChristianVieri]  
Авторbaba_mravka (Нерегистриран)
Публикувано23.06.03 16:58



наистина рядко са местата където те обслужват на ниво. За съжаление на пове4ето места сервитьорите си прибират рестото. не съм съгласна да ми отнемат удоволствието да оставя бакшиш.не е ли така? пък и на който не му изнася да се усмихва кат има проблеми, да не става сервитьор.факт е 4е пове4ето демонструрат лошото си настроение или характер...



Тема Re: стига с тия простотии бе тате......нови [re: no name]  
АвторOбзъpвъp (Нерегистриран)
Публикувано04.07.03 19:56



НЕЩО СИ В ГРЕШКА.
Харча си кинтите които аз си изкарвам че и за сестра ми има.
Трудно можеш да кажеш комплексар на някой който е с по-висок социален статус от теб.ПО ВЕРОЯТНО Е ТИ ЗА НЕГО ДА СИ ПРОСТО МАРЗЕЛИВА НИСКООБРАЗОВАНА ОТРЕПКА.
За професиите съм съгласен с една забележка.
Поради това че някой професии не изискват особен интелект за съжаление една от тях е келнерската позволяват влизането на утайката на обществото да ги практикува.
Иначе спрямо самата професия нямам нищо против но в България тези професии се практикуват от боклуци -казвам ти го на база лични впечатления и наблюдения но има и редки изключения.
Знам как се изкарват 200 лв. от толкова почнах да работя сега изкарвам по толкова за 2 дни.
В заключение няма срамна професия или работа има професии които се упражняват от отрепки поради занижени критерии.



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: baba_mravka]  
АвторOбзъpвъp (Нерегистриран)
Публикувано04.07.03 20:02



Ами те поради тази причина са станали серзитъори.
(Демонстрация на лошо настроение и обноски.)Иначе щаха да бъдат администратори.
Отрепката е отрепка във всяко отношение.Като започнеш от външен вид и стигнеш до интелект и обноски.



Тема Re: vse pak?нови [re: lekar]  
АвторRand (Нерегистриран)
Публикувано05.07.03 08:11



Тя идеята: плащайте осигуровки, за да ви е по-евтино като се наложи да ви лекуват е много добра , но за съжаление в БГ теорията се разминава зверски с практиката (а е нормално те да се препокриват) пример: Издънката с информационната система на здравната каса, пръскнето на пари за алуминиева дограма вместо за ремонт на старата и модерна медицинска апартура, компютърни конфигурации за по $700 като могат да минат и с такива за по $330
И това са неща които съм видял в "медиите", без дпоълнителна инфо от вътре.
И разбира се горните три реда могат да се приложат и за други НЕОБХОДИМИ за обществото услуги... Леко изместих темата май?! Айде и със здраве!



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: Oбзъpвъp]  
Авторniakoi (Нерегистриран)
Публикувано16.08.03 02:17



abe mnogo me drazni toia "obzerwer" li kywto e tam ....
obshto wzeto moje bi na hora kato nego se dylji loshoto otnoshenie i nastroenie na servotiori i ne samo na tiah.
ne samo serwitiori lyjat , no pri tiah e nai-lesno da si go izkarash nali - zashtoto te rabotiat za niakogo - imat shef - i lyjeneto moje da im syzdade problemi.
ne iznudwat li syshto i policai , obshtina , politici ... na mnogo po-wisoko niwo. no na tiah e trudno neshto da im kajesh. taksimetrowi shofiori syshto lyjat. wseki se opitwa niakak da jiwee malko po-dobre.... w dyrjawa bez zakoni e taka.
i az biah serwitior , biah i barman ... obshto wzeto kakyw shte e personala w edno zawedenie zawisi ot towa koi go izbira. no .. za kwalificiran personal na niakoi hora ne im se plashta.
ot edna strana serwitiorite wzimat nai-malka zaplata w zawedeniata zashtoto polu4awat bakshishi, ot druga klientite kazwat "zashto da dawam bakshish toi wzima zaplata za towa" mnogo hora w bylgaria sa iznerweni - zaradi trudnia jiwot nai-4esto. sys swoia status , polojenie , zaplata servitiorite wlizat w tazi grupa. ne e lesno cial den da se usmihwash na nepoznati niakoi ot koito idwat siakash ne zaradi samoto kafe primerno a za da se pokajat pred obshtestwoto kato goliama li4nost.
niakoi hora goworiat za kulturni i usmihnati serwirashti hora - no nishto ne kazwat za tiah samite - ne goworiat nishto za sobstwenata si kultura - zashtoto niama takawa.

....bulgaria ...



Тема Re: ne se surdete na barmani i serwitjori, che lujatнови [re: ll]  
АвторMp. Ero (Нерегистриран)
Публикувано12.09.03 11:02



А и в Германия няма водки от типа на "Флирт", "Савой" и т.н., които струват 5-6 лв. в магазина и каквито се предлагат основно по заведенията. А иначе марковия алкохол си е скъп навсякъде. Освен това, ако цените бяха като в Германия, в заведенията щяха да ходят не по-вече от 100-200 души. Стандартите са различни.
А относно обслужването, най-доволен съм бил в ресторант "Рио", зад административната сграда на НДК. Там наистина знаят как да си изкарат бакшишите. Цените съответно също са много "на ниво", но няма как... добрата услуга има добра цена. Но това е едно рядко изключение. В повечето случаи комбинацията е - скъпо и лошо.



Тема Re: Да отбележанови [re: gal]  
Автор suede (член)
Публикувано16.09.03 02:48



Здравей Gal , страшно ми хареса постинга ти, може би защото и аз съм била от другата страна на оградата:)) И аз съм си мислила същите неща, особено това: "100 pyti po dobre e da imash civilizovan klient, i da ti e priatno da mu ugodish na vsichki kaprizi i sled tva nishto da ne ti ostavi, otkolkoto niakoi da ti skysa nervite i da te zarie s pari."
В крайна сметка всичко си е до хората, до възпитанието. Има гадни сервитьори има и гадни клиенти...
Конкретно за бакшишите на мен лично са ми оставяли 20лв при 20лв сметка (неведнъж!) и другата крайност при 100лв сметка са закръгляли до лев....това в най- обикновен ресторант в Студ. град




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.