Тема
|
Bakshishite - za i protiv
|
|
Автор |
lentiaika (новак) |
Публикувано | 11.02.02 13:26 |
|
Kak mislite zadaljitelen li e bakshisha...
|
|
|
...заведението работи с ** % сервиз....бакшишът е задължителен :)
Нощта е за размисъл!
|
|
|
По-добре да ви разкажа.
Разхождахме се аз и двама датчани из София и те ми предлагат да ги заведа на ресторант и да им поръчам типични български ястия. И аз се забих в един ресторант, който се намира на първия етаж на сградата на Държавния резерв, точно срещу централния вход на БНБ.
Сядаме, сервитьорът дойде веднага. И без това имаше заети само две маси (заедно с нашата). И почнах постепенно да поръчам- таратор, каварма, шопски салати. Ресторантът-чист, като за реклама. Покривките-без едно петънце, всичко блести- вилици, лъжици, чинии и чинийки, даже пепелникът беше като нов. Сервитьорът за мен беше истински професионалист- пита кое кога го искаме ("Първо таратора, после салатата или заедно? Кога искате ракията?" и т.н.). Постоянно се въртеше около нас, налива от виното, пали цигарите (това от отдавна не го бях виждал), пепелника се сменя на всеки 4-5 минути, а може и по-често. Датчаните (мъж и жена на около 40 години) стоят като гръмнати. Аз също. Последваха кебапчета, пъстърва и прочие. Аз дето съм адски критичен, не можах един кусур да открия. Всичко подредено, направено, лимонови резенчета има даже около пъстървата, текстилни салфетки.
И накрая на сервитьора му дадохме 7 лв. бакшиш за сметка от 34 лв. И не си спестихме нашите любезни благодарности за доброто обслужване.
Та за такова обслужване- да се дава бакшиш. Гласувам с две ръце!
НО- ако ще се мърляват, мотат, пепелника се препълва с фасове, хитруват и надписват- бакшиш няма да получат. И връщат всичко до стотинка. Как ли? Ами казвам й, че си очаквам рестото. Ако се опитват да минават с номера, че нямат дребни им отговарям, че монетното обращение не е мой проблем. И седя и си чакам, даже ми е забавно.
|
|
|
Ако е заслужен с културно и приятно обслужване и внимание - да.
Иначе просто няма бакшиш.
|
|
Тема
|
Re: Не е лесно да се каже.
[re: Бoko]
|
|
Автор | slavy (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.04.02 18:10 |
|
Tva malko mi zvuchi kato reklama!
Ama po princip na nikoi ne mu prechi da ostavi 50 st. ili 1lv.,nali?
Iskam da vi kaja za edin sluchai nakratko,
edin bar,edna dvoika ,pijat niakakvi malki napitki...idva edna tzetarka i MUJUT dava 5lv. za edna grozna roza , a na servitiorkata na 16lv. smetka ne ostavi nito stotinka!!!
P.S. Az sum barmanut...
|
|
|
абсолютно задължителен. всички останали свободни тълкувания са оправдания за комплексари, нискокултурни и елементарни хора.
|
|
|
Ха! И ако се та обслужили максимално скапано (сякаш специално са се постарали за това), кво и пак да оставяш бакшиш,а? Незаслуженият бакшиш е обида за самия себе си. А да се правиш на баровец, раздавайки подобни незаслужеи бакшиши няма да хване дикиш. Най-много да те вземат за глупак. Даже и самите сервитьори често подобни типове ги вземат за дебили.
Всичко е по желание, а най-вече и бакшиша. Ако си решил да правиш впечатление на много глупав, тука можеш да си направиш списък със скапани заведения и там да се правиш на глупак.
|
|
Тема
|
Bakshishite - protiv i protiv
[re: lentiaika]
|
|
Автор | Hиxт (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.04.02 16:25 |
|
Не трябва да се дават бакшиши в тази страна.Заплата+процент+бакшиш=300лв.? Защо? Лекар,който е учил маса години започвайки в бърза помощ взима 165/170лв.Това не е според стандарта,сервитьора не е квалифицирано лице,не е учил или рискувал за нещо и в повечето случаи е за малко.СМЕТКАТА ДО СТОТИНКА!
|
|
|
съжалявам, че не те обслужват добре, но всъщност това не ме интересува. проблемът си е твой, не мой. бакшишите, които оставям почти винаги са заслужени. казвам "почти", защото не винаги старанието е достатъчно за качествено обслужване. но го поощрявам. старанието, де. не всички бакшиши са под формата на пари. понякога и превъзпитанието на неблагоразумния персонал е бакшиш.
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - protiv i protiv
[re: Hиxт]
|
|
Автор |
freestyler (tempter) |
Публикувано | 03.04.02 16:44 |
|
класова война, нима?????!!!!!
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - protiv i protiv
[re: freestyler]
|
|
Автор | Hиxт (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.04.02 16:56 |
|
Въпроса е принципен.Винаги ли трябва всичко тук да е с главата надолу.Казвам да има градация...
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - protiv i protiv
[re: Hиxт]
|
|
Автор |
freestyler (tempter) |
Публикувано | 03.04.02 17:09 |
|
щом е така, значи има защо.
|
|
|
Между лекаря в бърза помощ и сервитьора не може да има класова война, защото са от една и съща класа- пролетарии, принудени да продават труда си- и съответно лишени от средства за производство. Класова война може да има само между отделните класи, но не и вътре в тях, защото няма конфликт на интересите. Ако сервитьора реши да води класова война, то тя ще е насочена срещу собственика на заведението. За повече погледни "Антология на марксистката философия", съст. Петър-Емил Митев, С.1981.
Употребата на термина "класова война" тук е безмислен. Пак те хванах!!!!
П.С. Дали не е редно да включим и някой и друг ВУЗ в черния списък?
|
|
|
Чудя се как ли превъзпитаваш "неблагоразумния персонал"? С физическо насилие (бой)? С поучителна лекция за нуждата от мотивация и полагане на качествен труд? С насърчаваш ги вербално? Показваш си пистолета "Макаров" и сочиш към старото BMW паркирано отвън?
Сега като не знаеш какво е, поне не пиши? Както казват руснаците за подобни личности "Не думай. Если подумал, не пиши. Если написал, не подписай. Если подписал, только с особого мнения". А ти? Напън за мислене, писане и подписване! Не, не става така!
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - za i protiv
[re: freestyler]
|
|
Автор | Brumbur (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.05.02 06:51 |
|
Koito ostavia bakshish dori i kogato go tretirat s newvazenie mnogo tup mi se vizda. Bakshish se ostavia za blagodarniost za piatno prkarvane. To zatova e bakshish.
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - za i protiv
[re: lentiaika]
|
|
Автор |
pro_O1 (специален) |
Публикувано | 29.05.02 18:46 |
|
задължителен? ква е тая работа пък сега? бакшиш давам само ако съм доволен от обслужването... дреме ми на хурката, че тя милата взема 50 лева заплата и останалото трябва да си го докарва от бакшиши... ако е адекватна и си върши работата перфектно - много ясно, че ще й дам... ако не - да го духа... не ми дреме дали й е болезнен мензеса, дали днес мъжа й я е зарязал и т.н. - аз съм там за да получа обслужване като хората, защото освен, че няма да й дам нищо отгоре, другия път няма да отида там... няма да споменаваме изобщо неща, като връщане на поръчки, които нещо не са в ред, мръсни чаши, прибори и т.н. защото в качеството си на клиент тия неща изобщо не си заслужава да ги дискутирам с персонала... в тоя ред на мисли - вчера на обед си поръчвам борш и кашкавал пане... 15 минути по-късно ми донасят само кашкавала... затраях си и накрая гледам борша в сметката си... повиках я и й казах - борша не ми го донесе, няма да ти го платя - тая почна да се вайка - ама как, от кухнята го дадоха, къде ли е отишъл... е не знам къде е отишъл, всеки случай не е отишъл при мен... оставих й по-малко пари и дори не помислих да й дам бакшиш... голям шок беше за нея подобна реакция... иначе обикновено оставям толкова пари бакшиш, че сметката става като за заведение 1-2 звезди по-нагоре...
|
|
Тема
|
Re: Когато пише....
[re: abettor]
|
|
Автор | -..... (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.05.02 09:36 |
|
а това къде го пише?
всъщност какво ми пука - ако искам оставям бакшиш ако не искам не оставям.
зависи от обслужващия персонал да ме "обработят" така, че да им оставя бакшиш.
|
|
Тема
|
Re: Не е лесно да се каже.
[re: Бoko]
|
|
Автор | pepa (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.05.02 17:26 |
|
хубаво, ама аз, понеже съм работила и имам спомени: какво ще кажеш, ако при такова обслужване и при непрекъснати капризи от клиента, които ти удовлетворяваш, дори с риск за конфликт с останалия обслужващ персонал, накрая клиента си смята сметката с калкулатор и брои всички върнати стотинки, казва лъчезарно "благодаря" и си тръгва?
Просто следващия си го отнася........
|
|
Тема
|
Съгласен съм
[re: pro_O1]
|
|
Автор |
Бoko () |
Публикувано | 04.06.02 14:15 |
|
Бакшиш можеш да даваш само ако си доволен. Не си доволен-нямаш бакшиш. Между другото нямам както да обвиянваме само сервитьорите, вина имат и самите управители. Аз лично само в един единствен ресторант съм виждал управителя (беше жена) да се разхожда между масите и ЛИЧНО следеше за реда и обслужването. И съответно и реда и обслужването беше на супер ниво, а обстановката-приятна. А самата жена беше с френско възпитание (не се смейте) говори със всички на "Вие" (дори и на сервитьорите), а понякога сама приема поръчки и препоръчва ястия.
|
|
Тема
|
Re: Не е лесно да се каже.
[re: pepa]
|
|
Автор | rumko (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.07.02 19:46 |
|
хората са го измислили, бакшиша е определен процент от сметката, но не е задължителен. Ако си доволен- да, ама като повисиш 15 мин на празна ясла и дойде някоя нацупена друсла(изкарва си го на теб от предишния клиент напр.) ти иде да я сдрусаш и повече там да не стъпваш, ако ще 5 пъти да са се сменили сервитьорите.
|
|
Тема
|
Re: Bakshishite - za i protiv
[re: lentiaika]
|
|
Автор | sekretarkata (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.07.02 14:15 |
|
Бакшишът в цял свят е общоприет негласено и може да бъде до 10% от сметката. В никакъв случай повече, тъй като биха могли да те сметнат за парвеню. На това правило не изневеряват дори и най-богатите хора в света. Освен това - същият се оставя по желание на клиента.
|
|
|
Сложният, ако сервитьора го чакаш 15 минути и ти севира едно лайно ше си платиш ли, след като се държал като фелдфебел?
Гъзъ е като стар руски телевизор, по-голям-повече ръчкане, за да си го настроиш
|
|