Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:53 04.11.25 
Черните списъци
   >> Черен списък на фирмите
*Кратък преглед

Тема Какво трябва да има върху етикет на храна?нови  
Автор Colombino (програмист)
Публикувано21.02.11 17:40

Майка ми ми носи одеве някакъв промоционален сурогат от Кауфланд, който има наглостта да се нарича "салатен зехтин микс". Освен това пише 20% зехтин и 80% растително олио.

Някой има ли идея къде мога да се оплача от тая стока, че се нарича 'зехтин'? И че никъде не е пояснено от какво е това "растително олио" - от палма, от соя, от рапица, ...? Щото и да се караш и да не се караш с възраснти хора файда няма - с годините се видиотяват. Като видят нещо евтино и скачат да го купуват без никой да им е казал да купуват най-евтиния боклук, който видят или да имат лимит на бюджета за храна.

Както казал пияницата на въпрос колко е 0.5 + 0.5: "Не мога да го изразя математически, но цялото ми същество ми подсказва, че е литър".

Та и аз не мога да го изразя юридически, но цялото ми същество ми показва, че не може да има нещо със съдържание на друго нещо 20% и то да носи неговото име. Със същия успех утре ще пуснат "хомеопатичен зехтин микс" със съдържание на зехтин под една молекула на кубик.

Също и за понятието "растително масло", което според мен носи твърде много информация и за опростяване може да бъде заменено с "органично масло".

Опитах да намеря някакви нормативни документи за етикетирането на храните, но нещо не ми се получи търсенето.

System Doctor Error:
Your girlfriend is pregnant.
(A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

Тема Re: Какво трябва да има върху етикет на храна?нови [re: Colombino]  
Автор Благун Калчев (Explorer)
Публикувано21.02.11 23:42

Значи за салата е по-добре да е 20% зехтин Extra Virgine + 80% олио, отколкото 100% зехтин Помаче. Вторият е химично рафиниран и е подходящ за готвене, нищо че е стопроцентово от маслини.

За съжаление името на продукта не говори за съдържанието му. В ръцете ми в момента е котешка храна с изрисувано пиле, като със ситни букви са описани съставките, между които: "... пилешко месо 14% минимум". Досадно е наистина, но понякога дребните букви на 10 езика трябва да се четат.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: Какво трябва да има върху етикет на храна?нови [re: Благун Калчев]  
Автор Colombino (програмист)
Публикувано22.02.11 17:54

Бе ако е олио - нема лошо. Ма не е олио. Пише 'растително олио', което ще рече, че не е слънчогледово, щото иначе щеше да пише 'слънчогледово'. Това ще рече, че е от някоя фуражна култура, която не би изглеждала добре на етикета.

System Doctor Error:
Your girlfriend is pregnant.
(A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

Тема Re: Какво трябва да има върху етикет на храна? [re: Colombino]  
Автор SoulMate (европейка)
Публикувано22.02.11 22:09

Комисия за защита на потребителите не върши ли работа?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.