| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     Какво трябва да има върху етикет на храна? 
 | 

|  
| Автор | 
Colombino (програмист) |  
| Публикувано | 21.02.11 17:40 |  
             |  
           | 

Майка ми ми носи одеве някакъв промоционален сурогат от Кауфланд, който има наглостта да се нарича "салатен зехтин микс". Освен това пише 20% зехтин и 80% растително олио.

Някой има ли идея къде мога да се оплача от тая стока, че се нарича 'зехтин'? И че никъде не е пояснено от какво е това "растително олио" - от палма, от соя, от рапица, ...? Щото и да се караш и да не се караш с възраснти хора файда няма - с годините се видиотяват. Като видят нещо евтино и скачат да го купуват без никой да им е казал да купуват най-евтиния боклук, който видят или да имат лимит на бюджета за храна.

Както казал пияницата на въпрос колко е 0.5 + 0.5: "Не мога да го изразя математически, но цялото ми същество ми подсказва, че е литър".

Та и аз не мога да го изразя юридически, но цялото ми същество ми показва, че не може да има нещо със съдържание на друго нещо 20% и то да носи неговото име. Със същия успех утре ще пуснат "хомеопатичен зехтин микс" със съдържание на зехтин под една молекула на кубик. 

Също и за понятието "растително масло", което според мен носи твърде много информация и за опростяване може да бъде заменено с "органично масло".

Опитах да намеря някакви нормативни документи за етикетирането на храните, но нещо не ми се получи търсенето.
  System Doctor Error:
 Your girlfriend is pregnant.
 (A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

|   |  

| 

|  
           | 

Значи за салата е по-добре да е 20% зехтин Extra Virgine + 80% олио, отколкото 100% зехтин Помаче. Вторият е химично рафиниран и е подходящ за готвене, нищо че е стопроцентово от маслини.

За съжаление името на продукта не говори за съдържанието му. В ръцете ми в момента е котешка храна с изрисувано пиле, като със ситни букви са описани съставките, между които: "... пилешко месо 14% минимум". Досадно е наистина, но понякога дребните букви на 10 езика трябва да се четат.
  Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...  

|   |  

| 

|  
           | 

Бе ако е олио - нема лошо. Ма не е олио. Пише 'растително олио', което ще рече, че не е слънчогледово, щото иначе щеше да пише 'слънчогледово'. Това ще рече, че е от някоя фуражна култура, която не би изглеждала добре на етикета.
  System Doctor Error:
 Your girlfriend is pregnant.
 (A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво трябва да има върху етикет на храна?
[re: Colombino]
 | 

|  
| Автор | 
SoulMate (европейка) |  
| Публикувано | 22.02.11 22:09 |  
             |  
           | 

Комисия за защита на потребителите не върши ли работа?

|   |  
  |   

|  
 |   
 |