Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:30 02.11.25 
Черните списъци
   >> Черен списък на фирмите
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Топлофикация и Енергийна ефективност - измама!нови  
Автор Raymen ()
Публикувано05.05.10 13:45

Амбицирах се да напиша това мнение по повод тази -->

<-- статия и да предупредя съгражданите си до какво може да доведе едно добро намерение!
Енергийна ефективност - велика илюзия, евросубсидия - лапачка за чиновници от държавната администрация. Полза за гражданините софиянци и данъкоплатци - никаква!
Всичко това е поредния фарс и опит да измъкнат парите Ви и да спечелят на Ваш гръб. В случай, че не знаете защо ще Ви разкажа от опит, но първо едно уточнение относно понятието "Енергийна ефективност": това е процес при който се постига не само оптимизиране на разходите, но се щади и околната среда и се ползват алтернативни източници на енергия.
Уви, това не е действителността в България! За щастие повечето хора са благоразумни и изобщо не се занимават с модерните предложения на кмета на община Красно село (това съм го написал във връзка със статията от горната препратка към интернет страница с негово интервю), и с право!

Цялата схема е една огромна измама. Защо ли? - биха попитали някои... Значи одисеята ми започна миналата година - като млад и активен българин, който щади природата и е загрижен за подобряването на имотното си състояние и намаляването на разходите, реших да санирам апартамента си с програмата Енергийна ефективност. Направих проучване, посетих сума ти фирми и банки докато намеря подходящите изпълнители и инвестирах в дългоочакваното саниране на моя апартамент. Каква беше изненадата ми обаче, след кратката наслада на така добре изолирания ми апартамент с два нови климатика клас А, нова ал. дограма и т.н. след приключването на проекта .... ами сметките ми се покачиха.... познайте защо :)
В блока в който живея имаме парно, следователно сме обвързани с Топлофикация - София АД и няма отърване от този държавно-попечителски рекет. Значи спрях си парното и се оказа, че докато съм жив и докато живея в този апартамент трябва да плащам за "сградна инсталация" - загубите на топлоенергия на блока се разпределят "равномерно" между живущите, само че тия дето сас с включено парно и дебели сметки плащат минимална сг. инсталация, а аз с новия саниран и енергоефективен апартамент не ползващ парно плащам месечно над 40 лева за това, че не ползвам услугата на Топлофикация и за това, че съм инвестирал над 8000лв. в проект за саниране по програмата за Енергийна ефективност! Няма измъкване, Параграф 22. Дори не мога да се откажа от договора си с Топлофиклация, не мога да изместя и инсталацията им, въпреки че им предложих да изкарам тръбите им извън имота си. Хора, мислете преди да ви убедят в извънземната полза от Енергийна ефективност!

Тема Re: Топлофикация и Енергийна ефективност - измама!нови [re: Raymen]  
Автор Благун Калчев (Explorer)
Публикувано05.05.10 14:59

Поначало 40 лв за апартамент за общи части говори за изключително ниска енергийна ефективност НА ОБЩАТА ИНСТАЛАЦИЯ. А колкото и да си изолирате външно апартамента, това не може да се подобри, докато развитието на инсталацията е вертикално.
Единственото успокоение за Вас е, че все пак може да се възползвате от преминаващите вертикални тръби. Братовчедка на жена ми живее в панелка в Дървеница. Те бяха няколко години в чужбина, в апартамента им нямаше радиатори (не спрени, а демонтирани) и в най-студени дни температурата в стаите им беше 12-14 градуса. За Вас справедливо е нищо да не плащате, но все пак инсталацията топлоотдава и във Вашия апартамент и намалява сметките за климатиците.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Редактирано от Благун Калчев на 05.05.10 15:02.

Тема Re: Топлофикация и Енергийна ефективност - измама!нови [re: Благун Калчев]  
Автор Raymen ()
Публикувано06.05.10 12:30

Така, относно общите части: навремето имаше на всеки етаж радиатор който отопляваше, включително и на партера - на това му казвам общи части. След 93г. по време на "демократичния" преход демонтираха всички радиатори. Сега не искам някой да спекулира с това понятие "общи части" и да твърди, че има някакво имагинерно затопляне от една тръба на апартамента ми или на кооперацичта-блока, без да е измерено изобщо колко затопля.
Вертикални тръби няма на всеки етаж, а са разпределени на сектори примерно на 1-ви, на 4-и, на 8-и на 13-и етаж. Относно топлоотдаването в моя апартамент, с удожолствие бих се лишил при първа възмоьност от него, само че парадоксалното е че ние сигурно сме единствената държава в света където не можеш да се откажеш от някаква услуга, а те рекетират докато си жив.
Относно "но все пак инсталацията топлоотдава и във Вашия апартамент и намалява сметките за климатиците", то въпроса ми е защо след като аз си ползвам климатиците за отопление и затоплям допълнително тръбите, които минават през моя апартамент и извършват търговска дейност с други потребители те (Топлофикация) не ме компенсират? Нали климатиците ми също отдават топлина и затоплят сградната инсталация и самата сграда?

Автор bst (~!~)
Публикувано17.05.10 22:25

Вашия апартамент не е изолиран от съседните, така че топлообмен има и той естествено е от топло към студено. Тръбите които минават през апартамента ви са по топли от въздуха в стаята, познайте кой на кого отдава топлина. След като живеете в жилище с централно парно, защо се отоплявате на ток, като е по-нефективно, та макар и климатиците ви да са клас А. Всъщност това е въпрос на сметки, защото дори при тази данни които давате сметката е проста. Преди за несанирано жилищше сте плащали Х лева с топлофикация, сега за санирано жилище плащате Х+40 лева с климатици, елементарно се изчислява, че при санирано жилище ще плащате по-малко от Х лева ако ползвате топлофикация. Елементарно.

Тема Re: Топлофикация и Енергийна ефективност - измама!нови [re: bst]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано18.05.10 10:06

да не говорим няколко читави климатика колко пари чинят - няколко хиляди левчета...

Тема Re: Топлофикация и Енергийна ефективност - измама! [re: bst]  
Автор Kossoman ()
Публикувано24.05.10 14:05

Не знам как ги правите тия изчисления. На практика с климатици общите ми разходи за отопление паднаха почти на 50% от разходите само с топлофикация. Та предпочитам да вярвам на сметките, които плащам, а не на изчисления, направени на едро.

Автор dikobraz (каналитик)
Публикувано30.05.10 10:11

Дори не мога да се откажа от договора си с Топлофиклация

ако е удобно - може ли да покажете този договор с топлофикация.
по принцип не знам някой да има подписан договор за тази услуга.
може би новоприсъединените абонати. но при старите си е заварено положение

колкото повече работим
толкова повече грешим.
да не допускаме повече грешки.

Тема Вие сте хитреци на дребнонови [re: dikobraz]  
Автор УйнaПeнa ()
Публикувано31.05.10 02:43

Я си идете в родното село и се опитайте да си затоплите къщата с климатици, и дограма без да имате за плащане "общи части" - ще видите, че сметките ви за ток ще са поне около 500 лв, за зимните месеци. Енергийната ви ефективност както си я преставяте без плащане на общи части си е чиста кражба от съседите, които плащат за отопление с парно. Мои съседи си санираха блока и решиха да спрат парното в целия си блок (тухлен), за да не плащат за общи части. Е да, ама сега през зимата едва вдигат с климатиците си температурата в апартаментите си над 15-16 градуса при разход на ток за около 300 лв. на месец... И това при условие, че топлата им вода е "централна"...

Тема Re: Вие сте хитреци на дребнонови [re: УйнaПeнa]  
Автор onnellinen (котка)
Публикувано31.05.10 10:31

А може би зависи и от климатика, и от това доколко са скръндзи твоите комшии. Като те чета, са доста пестеливи. Сигурно не настройват климатика за повече от 20 градуса, за да не хаби много ток?
В двуетажна къща сме с една мижава вътрешна изолация на стените само на нашия етаж - стиропорени плоскости с дебелина 1 см, на втори етаж сме - горе е таванът, неизолиран (който протича на 3 места при силен дъжд), долу етажът е празен, съответно не се топли вече години. С локално парно сме. Тате като сложи поседните дръвца около 10 вечерта и пусне климатика на 23 градуса, на другата сутрин температурата в помещение 50 кв е 18-20 градуса, а радиаторите са съвсем студени.

пол - ж

Редактирано от onnellinen на 31.05.10 10:32.

Тема Re: Вие сте хитреци на дребнонови [re: onnellinen]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано31.05.10 14:00

и кво? значи някой се занимава да слага дръвца и да чисти, и после с климатика да доотоплява?!?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.