|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Ин Тайм In Time БЕГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ
|
|
| Автор |
чeлoвeчeckиe pecypcы (непознат
) |
| Публикувано | 13.04.09 11:41 |
|
|
Невероятно готино писмо в деня за заплати!!!
Кризата не пречи чорбаджийте да не се спират в БГ за повече от една седмица на месец... Да не говорим за непрекъснатите инвестиции които си правят без спир!
Но 5-те кинта за персонала са ГОЛЕМ проблем!!!
БЕГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ!!!
"Уважаеми колеги,
Както всички знаете, нашата основна дейност е пряко свързана с икономиката на страната. Тя е барометър за нейното развитие. В условията на все по-задълбочаваща се криза във всички сфери, за разлика от много други фирми до сега ние успяхме да задържим хората и заплащенето на нивото от преди кризата.
Негативните тенденции обаче продължават да се задълбочават и кризата вече ни удари чувствително. Поради тази причина и поради факта, че повечето възможности за компенсиране са вече използвани, сме принудени да предприемем следващата стъпка.
От този месец определихме по-нисък от досегашния размер на заплатите ви. Принципът на определяне е в зависимост от финансовите ни резултати за момента. Взехме предвид отговорностите и значимостта на съответната длъжност за фирмата, както и личния принос на конкретния служител.
Уверяваме ви още веднъж, че това е принудителна стъпка. В момента, в който ситуацията се нормализира, ще се върнем към предишните нива на заплащане.
Напомняме ви още веднъж, че информацията за индивидуалните ви заплатите е конфиденциална.
Управители на „Ин Тайм”
| |
|
|
|
Ами бегай далече, като не ти отърва. Приятно бЕгане до бюрото за безработица!
Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...
| |
|
Тема
|
Re: Ин Тайм In Time БЕГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ
[re: Блaryн Kaлчeв]
|
|
| Автор |
Blake (старо куче) |
| Публикувано | 13.04.09 17:21 |
|
|
Не си прав. Подобни "фирми" трябва да се обявяват и да са известни на обществеността. Давам веднага няколко примера, без да визирам конкретна фирма.
1. Не може вчера да си си купил нов Мерцедес, а днес да кажеш, че няма пари за заплати.
2. Не може част от фирмата да ходи на тийм-билдинг, а на друга част да заявиш, че намаляваш заплатите.
3. Не може да спреш безплатното кафе и вода на служителите, а да отидеш да почиваш на Карибите.
Голям процент от "кризата" се намира само в медийния сектор, и нискокачествените работодатели се възползват максимално от това, за да увеличат още своите печалби (както виждаш, тук въобще не става въпрос за загуби, а за печалби). Има цели сектори в икономиката, които не само не страдат от кризата, но и даже регистрират растеж. Да, ама и при тях се уволняват хора, режат се заплати и т.н.
| |
|
Тема
|
[re: Blake]
|
|
| Автор |
shallowgrave (lazygravedigger) |
| Публикувано | 13.04.09 18:47 |
|
|
тоя Благун пише така, защото сигурно и той е работодател, който не може да погасява кредтите си, понеже не може да тегли други поради Икономическата криза и сега е бесен на персонала си, който естествено търси по-добри алтернативи. 100% съм сигурен, че случаят е точно такъв.
| |
|
Тема
|
[re: shallowgrave]
|
|
| Автор |
Araxna (Интоксикирана) |
| Публикувано | 15.04.09 12:43 |
|
|
Аз защо имам някакъв спомен, (всъщност съм сигурна) че работодателя няма право да намалява заплатата на работниците си без тяхното съгласие? Инспекция по труда му е майката, а ако откажат да се задействат им цитирайте 118 - 1 от КТ.
Устоим хоть раз.
В самый жуткий час-
Все напасти нам
Будут трын-трава.
| |
|
|
|
ОСНОВНАТА заплата е обект на трудов договор, който работникът/служителят е свободен да подпише или не подпише. Ако е на срочен трудов договор и изтича срокът, възможно е алтернативите да са - намалена заплата или напускане. Ако е на безсрочен - теоретически няма начин да бъде принуден да подписва допълнително споразумение - остават си старите суми.
Но бонус-системата се модифицира от работодателя, освен ако в колективния трудов договор, ако има такъв, не е упоменят някакъв регламент. Ясно е, че бонус-системата е функция на финансовите резултати - на цялата фирма, на звеното, екипа, проекта и т.н. и при намаляване на тези финансови резултати намалява и бонусът.
Съвсем не искам да защитавам ИнТайм, по никакъв начин не съм свързано лице с тях, не са ми нито доставчик, нито клиент. Но мисля, че е коректно оплакванията на работници от работодатели да са точни, а не по принцип.
Тук четох изцепка, че кризата е медийна измислица. Де да беше така. Но България не е изолирана като Северна Корея и даже на блондинките би трябвало да присветне, че когато парите на входа намалеят, няма като как да живеем като лани.
Да, работодател съм, но другата тъпотия - че ме било яд на персонала, ме хвърля в оркестъра. Пълен идиот трябва да е работодател, който да го е яд на персонала му. От прослушванията на кандидати за работа при нас наблюдавам, че повечето от тях са наясно с променените условия и доста малка част са запазили нивото на изискванията си от миналата пролет.
| |
|
|
|
Аз доколкото разбрах, а мисля и останалите също, става въпрос тъкмо за ОСНОВНА заплата, а бонусите са си бонуси, ту ги има, ту ги няма, а и никой не ги споменава. А ако ти имаш практика да назначаваш хората си все на по срочен договор, ако разбира се дейността ти не е на отливи и приливи, можеш скоро да очакваш посещение на ИТ, ако разбира се не си им бутнал нещо предварително, абе все ще ти струва пари.
А за кризата, криза има разбира се, но удря няй-вече малките работодатели, а големите ще изкарат още повече пари от нея или ще си подменят персонала, оправдавайки се с кризата и след един месец пак ще обявят свободни места. Като не могат да плащат на толкова хора, да ги съкратят, пък да видим как ще работят, когато и другите напуснат, набързо ще им паднат финансовите резултати. Пък и ще трябва да плащат обезщетения, да им е честито. И защо не докажат лошите финансови резултати, или си водят двойно счетоводство, а?
Наистина, за никого не е тайна, че кризата се използва от поне половината работодатели, за да си повишат печалбите, като плащат на по-малко хора по-малко пари и за всичко обвиняват кризата, а разликата потъва в джобовете им. Сигурна съм че и Ин тайм не са по-различни. А малкото на брой и немотивиран персонал работи зле и ф. резултати неминуемо ще паднат, печалбите също, така че както са казали англичаните "евтиното излиза скъпо".
Устоим хоть раз.
В самый жуткий час-
Все напасти нам
Будут трын-трава.Редактирано от Araxna на 16.04.09 10:09.
| |
|
Тема
|
[re: Блaryн Kaлчeв]
|
|
| Автор |
Blake (старо куче) |
| Публикувано | 16.04.09 10:25 |
|
|
Не знам какъв работодател си, ама изобщо не си прав. Ще цитирам някои неща:
----------
Ако е на безсрочен - теоретически няма начин да бъде принуден да подписва допълнително споразумение - остават си старите суми.
--
Айде бе! Какво ще кажеш за ситуацията, в която шефа вика работника и му подава "новите условия" с репликата "или подписваш, или те съкращавам/уволнявам дисциплинарно". Давам ти само пример. Особено в положение, в което всички са наплашени да не си загубят работата, има хиляди начини да ги накараш да подпишат каквото и да е.
----------
Тук четох изцепка, че кризата е медийна измислица.
--
Чети внимателно. Не отричам, че има криза в някои сектори, но това са предимно някои от производствата. При това не всички. Мога да ти дам и много примери. Например фирмата в която работя (международна). Миналата година в разгара на кризата (м. септември), акциите се срутиха 3 пъти. Въпреки всичко според биг-боса (в интервю по CNBC или някоя друга подобна телевизия) миналата година имаме ръст на печалбата над 20%. На въпроса на водещата интервюто дали фирмата има затруднения, отговорът беше (цитирам по памет) "Ние никога не сме имали дългове, нямаме и сега, напротив имаме 600 000 000 $ в кеш". Иначе сме в криза, няма увеличение на заплатите, не се и предвижда за тази година. Във фирмата на жена ми (пак голяма международна) съкратиха около 1/4 от работниците от завода си тук, сега не им стига персонал да си вършат нормално работата. В криза са и те, щото не могат да си надминат приходите от предната година, както беше последните няколко години подред. Брат ми работи в Германия, от него чух, че там масово фирми минават на половин работен ден, щото е криза. Нищо, че имат работа за целия китайски народ, и не могат да си я свършат през съкратеното наполовина работно време. Пак там, приятел на брат ми развива частен бизнес, сега в разгара на "кризата" се е наложило дори да си наеме работници (досега винаги е работел сам), щото не може да смогне на работата, която го залива. Аз самия, понеже работя и частно в къщи, в момента има 5 паралелни проекта, които трябва да направя. Едвам смогвам. И това ли е криза?
Тука строителите се оплакват, че не им върви бизнеса - да, на тези цени не върви. Като пуснат жилищата на 50% печалба, вместо на 300%, предполагам ще се изкупят като топъл хляб. Иначе е криза.
Да вземем банките ни - по цял свят фалираха банки с вековни традиции, нашите банки отчетоха 30% ръст в печалбата (дори не са и на загуба). Иначе е криза отвсякъде.
Та така, драги ми господине, това имам предвид, когато казвам, че кризата е медийна измислица. За съжаление е така. Колкото повече се раздува от пресата, толкова повече всъщност започва да се случва тая криза. А недобросъвестните работодатели само това чакат - само им дай основание да си увеличат печалбите и да си намалят разходите за работна ръка.
| |
|
|
|
Чл.68 от Кодекса на труда визира точно случаите на срочни трудови договори, няма смисъл да задълбаване в юридически спорове. При всички случаи КТ ми дава право да назначавам служители до завършване на определен проект - визирам програмистите на ишлеме. Но ние не го практикуваме и назначаваме нови служители най-напред на изпитателен, а после на безсрочен ТД (чл.70 и чл.67 КТ).
Не знам, големите работодатели може и да не ги е ударила кризата, но при нас, малките, се чувства. Както вече посочих, при криза цената на работната сила пада и няма смисъл да се крием като щрауси и да твърдим противното. Постоянното освобождаване и назначаване на нови хора може да е подходящо за неквалифицирани професии - чистачи, мазачи, куриери, келнери, но ако новите хора трябва да навлязат и да се квалифицират в работата, е съвсем друга ситуацията (разходите за квалификация може да са далеч по-големи от обезщетението за 1 месец).
Оплакалият се засега не е уточнил механизма на заплащане, така че няма смисъл да гадаем, кое перо от заплатата му е намалено. Вероятно ИнТайм си има юристи и са изпипали нещата. Ако не са - съдебното производство по трудовоправните дела е безплатно за работниците - нека се жалват в съда.
| |
|
|
|
Естествено, че има бизнеси, които процъфтяват в криза. Гробарите също имат много работа по време на война. Говоря за обищя фон.
Доколкото темата касае куриерска фирма, няма начин понижената бизнес активност да не понижи броя на пратките, а оттам - и приходите им.
Поведението на нашенските банки е съвсем друга тема.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|