|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Хилд - как да прецакаме възрастните за последно
|
|
Автор |
stripes28 (непознат
) |
Публикувано | 13.08.07 15:15 |
|
Гледам аз една реклама по телевизията и се чудя възможна ли е толкова нагла и явна измама. Застаряваща, но запазена дама полива едно дръвче (бонсай) и разправя врели-некипели. А именно : нейното дружество видите ли ви взима жилището, дава ви ЧАСТ (!) от сумата и някакъв пожизнен месечен доход. Елементарната сметка показва, че ако жилище струва 120 000 лв (за София, че ми е по-лесно със сметките), може да дадат и 10 000, а останалите 110 000 не могат посмъртно да бъдат изплатени за оставащите 20-ина години (човек в Бг живее в добри случаи до 85, а офертата е за над 65-годишни) по подобаващ начин и в подобаваща сума.
Друго, ами човека утре може да се гътне и да умре и каква станала тя - Хилд платили 10-15 00 а насреща им - имот за 120 000.
Измама ли е това и според вас? За мен е ПРЕСТЪПНО !
| |
|
..се грижат за тях, то те няма да си дават имотите..
Ако ли не - то децата им не ги заслужават.
А в същност - тези "примерни цифри" до колко отговарят на истината?
Желание и бира да има - начини и мезета се намират.
| |
|
В началото, когато въпросните Хилд се появиха и аз реагирах като теб. Ама после попрочетох малко и се разбра, че първоначалното ми мнение не е правилно, защото:
1. Възрастният човек запазва ПРАВОТО СИ НА ПОЛЗВАНЕ върху имота, което право се вписва в нотариалния акт, съответно и в Службата по вписванията към съответния съд. За незапознатите - това означава, че докато е жив, никой не може да го мръдне от там, нито да се нанася. Единствено имотът може да бъде препродаван на трети лица, които обаче са длъжни да приизнаят и приемат пожизненото право на ползване;
2. Доколкото знам, договорът за прехвърляне правото на собственост е повече от 10 страници и всеки има право да го прочете (включително и да се консултира с негов юрист) и да прецени дали иска да го подпише;
3. "Незагрижените" кандидат-наследници ще намалеят.
Ненавиждам неграмотници. Всъщност - съжалявам ги...
| |
|
Не ставаше въпроса да изритат стареца. По-скоро за мизерните пари, които ще му дадат.Мисълта ми беше, че може тази ЧАСТ от сумата да е нищожна (все пак измами в Бг не липсват). А тези цифри по-горе си ги измислих за по-кръгли суми и по-лесно разбиране :)
| |
|
10 хиляди лева са много пари за един възрастен човек - лекарства, почивка ...
Особено ако няма на кой да остави имота си.
И правото на ползване е това, което гарантира правата му.
Наистина е малко ... некрасиво, но имаш ли идея от къде възрастните хора ще си набавят такава сума пари въобще?
Невъзможно е да се изобрети нещо глупакоустойчиво, защото глупаците са безкрайно изобретателни.
| |
Тема
|
Re: Значи...
[re: Шaшaв]
|
|
Автор |
svestna (понякога) |
Публикувано | 16.08.07 16:47 |
|
1. За да има нотариален акт трябва да има цена, посочена в него...........и коя е тя?! След това е правото на ползване върху една стая?!, нищо не пречи да си се препродава имотът и да си живеят възрастните хора с абсолютно непознати/най-лекия вариант/.
2. Не знам колко е голям въпросният договор, но каква му е връзката с нот. акт?! Възрастните хора получават някакъв доход, кой документ гарантира постояните месечни вноски, а ако спрат да плащат какво става при положение, че те вече нямат собственост върху имота?Този доход трябва да се декларира и обложи - кой плаща данъците, а данък сграда, а поддръжката на имота?
3. ""Незагрижените" кандидат-наследници ще намалеят", тук вече мисля, че няма загрижени, няма незагрижени. Представи си, че твоите родители повлияни от рекламата поискат от теб почивка - лятна и зимна, спапроцедури/като техните идоли/, 10 000 лв в брой и постоянен месечен доход от 400 лева и то сега, не след месеци и ти не можеш да покриеш тези нужди какво става? Веднага ставаш "незагрижен" и НЕнаследник.
4. Преди години много хора висяха от тъмно по опашки, за да си вложат паричките в "сигурните пирамиди", доста не преживяха загубите, а ако това е имотът ти?!Кое е по-различното сега?
5. Каква гаранция може да поеме едно чуждестранно юридическо лице, регистрирано в България с отговорност 5 000 лева?
6. Защо въпросната фирма отказа да дойде в "Частен случай" и не изпрати договора?
Рекламната кампания на тази фирма е върха, признавам го............може ли някой да ти подари рай и ти да откажеш.......... чак съжалих, че не съм на 65!
| |
Тема
|
Re: Хилд - как да прецакаме възрастните за последно
[re: stripes28]
|
|
Автор |
miavita (непознат
) |
Публикувано | 16.08.07 18:44 |
|
За мен това е за Прокуратурата.Не зная как да се свържа с тях.Ако някой знае да даде и-мейла да им напишем.
| |
Тема
|
Re: Хилд - как да прецакаме възрастните за последно
[re: miavita]
|
|
Автор |
miavita (непознат
) |
Публикувано | 16.08.07 18:49 |
|
Официалната продължителност на живота в Бг е 65 години.От тук нататък - над 65 -колкото реши Господ-2,3, 5 годинки .Да коментирам ли още ?!
| |
Тема
|
Re: Значи...
[re: svestna]
|
|
Автор |
Шaшaв (по цялата глава) |
Публикувано | 16.08.07 21:44 |
|
Не ми се занимава да цитирам разни нормативни актове по темата, но накратко мнението ми:
1. Наистина в нотариалния акт трябва да има цена (т.нар. материален интерес), за да може по него да се изчисли налогът. Може да се напише пазарна цена, а може и стойността на данъчната оценка, която е задължителна при изповядване на сделки с имоти. А ти сигурна ли си, че за възрастният човек остава право на ползване върху САМО ЕДНА стая? Нещо не ми се вярва който и да е пенсионер да го приеме това.
2. Договорът при сделки с имоти се явява нещо като писмен контракт между страните и е честа практика. Някъде му казват и "предварителен" договор. Той НЕ се вписва в Службата по вписванията. Впоследствие сделката се изповядва пред нотариус и чак тогава е окончателно оформена, вписана и т.н. и има пълна правна сила.
Въпросът ти "а ако спрат да плащат какво става" е напълно резонен. Тогава би станало много лошо, но по смисъла на наказателното право няма да има измама, а спор за пред гражданския съд (сещай се колко от пенсионерите ще имат средства да ги съдят... ).
Правото на ползване се погасява със СМЪРТТА на пенсионера (освен ако не се откаже сам от него преди това - писмено и пред нотариус).
3. Моите родители няма да направят такова нещо и затова не мога тук да ти отговоря нищо.
(В тази точка мисля, че пръстите малко са изпреварили мисълта ти.)
4. Нищо чудно и така да е. Изобщо няма да се учудя. Загубен народ колкото щеш.
5. Не зная.
6. И това не зная. Попитай тях или журналистите.
Без да се впускам в търсачките, съм сигурен, че Хилд са си "вързали гащите" юридически и за момента не може да им се каже копче. Лошото е, че като тръгнат да горят хората (дано да не стане), вече ще е късно.
Ненавиждам неграмотници. Всъщност - съжалявам ги...Редактирано от Шaшaв на 16.08.07 22:21.
| |
|
в крайна сметка излиза, че Хилд издиша на много места. В абсолютен контраст с накефените актьори, които го рекламират накрая. Дали пък не са на поляната защото вече нищо друго не им е останало ?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|