|
Тема |
Едно лятно предложение от мен [re: Bgpunk] |
|
Автор |
Пaньo Дoнeв (Модератор) |
|
Публикувано | 26.05.06 11:44 |
|
|
Учудващо за мен, понякога има и смислени теми в този форум.
На вниманието на чревоугодниците предлагам едно малко сложно лятно ястие, но затова пък с изцяло български национални продукти, за да могат дори и патриотите да си го приготвят.
Представям ви:
ДОМАТИ СЪС СИРЕНЕ
Продукти:
- домати
- сирене
Изисквания към продуктите:
Доматите трябва да са набрани не много време преди приготвянето или поне в рамките на деня. Ако са откъснати с част от зеленото клонче това ще запази свежестта им. За най-добри резултати, доматите трябва да са набрано точно 1.5 часа преди поднасянето и да се съхраняват в хладилник до момента на приготвянето. така те ше имат както пресен аромат, така и нужната температура.
Сиренето трябва да е овче, краве или козе бяло саламурено сирене, по известно сред народа като "сирене". Биволско не е подходящо. Сиренето трябва да е умерено твърдо. Сирене от тип Дунавия или Фета не е подходящо. Вносни сирена не са подходящи по политически причини. Сиренето трябва да е добре узряло, трябва да има възсолен вкус, без да е горчиво. Предварителна обработка със накисване в саламура при контролирани концентрации на сол и температура е препоръчителна, но това е сложна тази техника която надхвърля рамките на тази рецепта.
Приготвяне:
Доматите се измиват непосредствено преди поднасянето! Изтръскват се от водата и се слагат в плоска но не съвсем много плоска чиния. 2 домата на порция. Цветът на чинията е препоръчително да бъде бял със зелени мотиви, за да изглежда крайният резултат като националното знаме.
От сиренето се отрязва плочка с раземери:
1.5 см дебелина
15 см височина
10 см вирина
Плочката се поставя легнала отстрани на доматите.
Ястието се сервира веднага и се консумира с нож и вилица. Правилното ядене изисква дълги години практика, но дори и начинаещите успяват да се нахранят някак си от първия път.
Бон апети!
Ваш,
Паня
|
| |
|
|
|