Лечебният хранителен режим на д-р Моерман
________________________________________
Той е забележителен холандски лекар, доживял до 95-годишна възраст, като в 60 от тях лекува най-вече пациенти с различни видове рак. Доживява и триумфа на делото си - през 1987 г. холандското Министерство на здравеопазването въвежда в онколечението и метода на д-р Моерман. Той умира през следващата година, но все пак вижда делото си прието като официална антиракова стратегия.
Същината на Моермановата система е лечение чрез приемане на голямо количество плодове, зеленчуци, зърна, пресни сокове, както и подбрани витамини и хранителни добавки към тях. В неговата лечебна дейност има стотици спасени онкоболни – и то най-вече тези, които официалната медицина се е отказала да спасява. Информацията е публикувана на страницата на Фондация „Неогенезис”.
Примерно меню за онкоболни
________________________________________
Закуска:
- прясно изцеден сок от 2 портокала и 1 лимон, хляб от тъмно нерафинирано брашно /типов, ръжен.../ с малко масло и сирене;
- или овесена каша с плодове и обезмаслено мляко, айран и билков чай.
Втора закуска:
- пресен ябълков сок, примесен със сок от цвекло, плодове;
Обяд:
- чаша от кафяв или неполиран ориз /продават се и у нас- б.а./ или натурални зърна, сварени на пара, късче краве масло, прясна салата, подправена със сок от 1 лимон и студено пресован зехтин, плодове;
Следобедно хранене:
- 1 или 2 жълтъка, разбити в 20 грама обезмаслено мляко, айран (мътеница) и чаша сок от грейпфрут, сухари от тъмно или пълнозърнесто брашно;
Вечеря:
- супа от натурален грах (т.е. неконсервиран), пълнозърнест или черен хляб, сурови зеленчуци, биойогурт /съдържащ само млечна киселина- може да се замени с най-нискомасленото ни кисело мляко от порядъка на 0,1-0,5 % , плодове, айран;
Късна лека вечеря:
- Айран /мътеница/ и сок от 1 лимон
Възможна нощна закуска за силно изтощени и много отпаднали онкопациенти:
- Чаша топло обезмаслено мляко.
Антираковата диета на Моерман, която впрочем е напълно пригодна и за режим на здрав човек, включва в себе си:
- пресни натурални зеленчуци (изключват се всички бобови, освен шушулковия зелен грах, картофите, магданоз, ревен, някои видове зеле, особено киселото или маринованото).
Желателно е всички зеленчуци да се ядат сурови.
Ако е необходима някаква обработка на зеленчуците, тя става единствено чрез пара.
- Плодове (всички, с изключение на смокини, фурми и сладко бяло грозде);
- зеленчукови и плодови натурални сокове (особено сок от пресни моркови и червено цвекло, а също и портокалов, лимонов и ябълков сок);
- зърна и зърнени храни - хляб, макарони или сухари само от груби, тъмни, нерафинирани брашна, в които са запазени всички елементи, неполиран или кафяв необработен ориз, пшенични, овесени и ечемичени трици, пшенично и царевично мюсли (сушени зърна);
- напълно са изключени бяло пшенично брашно и изделия от бяло рафинирано брашно - макарони, спагети, бисквити, пържени тестени изделия, изделия с консерванти и набухватели;
- разрешени са следните млечни продукти: обезмаслена или нискомаслена сметана, меко домашно сирене с ниска масленост, обезмаслено прясно и кисело мляко, извара, айран и мътеница;
- яйчни жълтъци, пчелен мед, билков чай, студено пресован зехтин, морска сол.
Моермановата диета забранява употребата на месо и животински мазнини (освен малкото количество краве масло, рафинираната бяла захар, риба, морски деликатеси, сирена с висока масленост, яйчни белтъци, пълномаслено мляко, маргарин, гъби, растителни масла, приготвени по горещ фабричен способ (такова е рафинираното слънчогледово олио), всички месни, гъбени, птичи и всякакъв вид други готови бульони, химически консерванти и оцветителите, готварската сол, а също така и алкохолни напитки, силните чайове и кафе, тютюнопушенето.
Заедно с лечебното хранене, диетата на д-р Моерман задължително трябва да бъде допълнена с още 8 хранителни добавки – необходимите витамини и минерални вещества, за по-ефективно лечение. При поемането им трябва да се съблюдават точно определените от Моерман дози:
- витамин А : 50 000 МЕ веднъж на ден, сутрин;
- витамин С: по 250 мг 5 пъти дневно (максималната дневна доза достига до 10 г.);
- витамин Е: по 80 ПЕ 5 пъти дневно;
- витамини от групата В - В1, В2, и РР - по 50-100 мг дневно, витамин В6 - по 20-50 мг, биотин и В9 - по 5 мкг, В12 - по 20 мкг;
Освен витамини, трябва да се приемат всекидневно и:
- лимонена киселина 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка в разтвор (10-15г киселина се разтваря в 300 г преварена вода);
- йод –по 1 супена лъжица йодов разтвор 3 пъти дневно /или 1-3 капки 3-процентен спиртен разтвор на йод в 300 грама вода/;
- желязо - по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден и 500 мг пречистена сяра, смесена с масло, сутрин и вечер
"Совите не са това, което са..."
|