*jull**:
тук помествам превода ми на главата „Пълно седмично меню според диетата на В. Ласкин"
от книгата на Владимир Добкин „АНТИРАКОВАТА ДИЕТА НА Д-Р ЛАСКИН”
СЕДМИЧНО МЕНЮ ПО В. ЛАСКИН
ПРЕДЗАКУСКА (30 мин. преди закуска) – каша от шипково брашно:
100 г шипки се смилат, взима се 1 суп. л. и се разрежда със студена преварена вода до течна каша.
Прибавя се десертна лъжичка цветен мед. Изяжда с бавно.
І ЗАКУСКА
- понеделник, сряда и събота:
1) Каша от елда с пшенични трици и олио (препоръчва се нерафинирано или зехтин);
2) зелен чай със стафиди (вместо захар);
3) 50 г пълнозърнест хляб;
– вторник и четвъртък:
1) Същата – каша, зелен чай, хляб, но кашата е овесена (от ядки или кълнове);
– петък и неделя:
Същата, но кашата е с кафяв ориз
ІІ ЗАКУСКА
– понеделник и четвъртък:
Черни боровинки
– вторник и петък:
Грозде (със семките)
– сряда, събота, неделя:
Ананас
ПРЕДОБЕД (30 мин. преди обяда) – каша от шипково брашно и цветен мед (както ПРЕДЗАКУСКА-та)
ОБЕД
– понеделник и четвъртък:
І Блюдо – супа:
1 чаша бобови (боб, бакла), нарязана глава лук, 2 стъбла керевиз (целина), 3 моркова, 2 суп. л. олио (зехтин) и 4 чаши вода. Вари се 30 мин.
ІІ блюдо - Риба - сьомга:
100-150 г сьомга, 2 стъбла аспержа, 2 неголеми домата, 4-5 гъби шийтаке, 5 грозда без семките, 3 суп. л. олио (зехтин), 1 ч. л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, копър, 1 зелена пиперка. Вари се на тих огън 15 мин.
–вторник и петък:
І Блюдо – леща:
0,7 чаша леща, 4 чаши вода, 1 глава нарязан лук, 2 моркова, 2 стъбла аспержи, 2 стъбла магданоз, 2 стъбла копър, 1 стръкче пелин, чубрица. Вари се 30 мин.
ІІ Блюдо – пиле (за предпочитане домашно) с джинджифил:
200 г пиле (без кожата), 2 големи глави нарязан лук, 1 домат, 2 суп. л. олио, 1 суп. л. бяло вино, 1 ч. л. пресен джинджифил, 2 суп. л. портокалов сок, 1 ч. л. настъргана кора от портокал, чаша гроздови зърна (без семки).
Нарязаното на парченца пиле се залива със студена вода и се вари 3 мин.(?). Прибавят се запърженият до златисто лук и останалите подправки. Ври още 3-5 мин. При сервирането се украсява с гроздовите зърна.
– сряда, събота и неделя:
І Блюдо – супа
1 нарязана глава лук, 3-5 стъбла аспержи, 3-4 скилидки чесън, 2-3 парчета от корени на лопуш (репей), 100 г гъби шийтаке, морков, целина, 1 цвекло, 100 г бяло зеле.
Вари се 30 мин.
ІІ Блюдо – вегетарианско (по избор)
Хляб – 150-200 г пълнозърнест
Сокове – 200-250 – фреш (по избор).
ВЕЧЕРЯ:
Вегетарианско блюдо по избор, орехи, бадеми, зелен чай със стафиди (вместо захар).
ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ВЕГЕТАРИАНСКИТЕ ДНИ:
Средно по размери цвекло, 2 моркова, 100 г броколи, 100 г брюкселско зеле, 100 г цветно зеле, 1 пиперка, 1 суп. л. олио.
Нарязаните зеленчуци се задушават 30 мин.
заб.:
1) Към всяко блюдо през цялата седмица трябва да се добавят свежи зеленчуци, 4-5 стръка копър (и семена), нарязан лук (зелен и кромид), чесън, 3-5 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен или мента, малко морски водорасли, 1 суп. л. олио (зехтин).
2) Съотношението на употребяваните зеленчуци спрямо рибата и пилето да бъде 3:1.
3) Някои екзотични съставки (аспержи, шийтаке) може да бъдат заменени - за препоръчване с такива, които имат доказано антираково действие (напр. руска бяла гъба и съответно български аналози).
Тук допълвам диетата с някои пояснения, които д- Ласкин дава в едно интервю. Уточненията са важни, затова преведох част от тях. Ще се опитам да ги систематизирам. По-долу следват и някои други природни средства в борбата с онкологичните заболявания.
И така:
1. НА КАКЪВ ПРИНЦИП ДЕЙСТВА ДИЕТАТА С ЕЛДА?
Основно с изключително високото си съдържание на КВЕРЦЕТИН (от групата на биофлавоноидите, които са природни полифеноли, обхващащи около 4 хил. съединения, с мощно детоксикиращо и антиоксидантно действие, с антимутагенен и антиканцерогенен ефект.
В човешкия организъм има един ген - р53, който отговаря за работата на ДНК-клетките, поправяйки техните „грешки” (мутации). Но понякога този ген е увреден, затова не може да си изпълнява ролята и атипичните клетки се размножават на воля. Тогава именно КВЕРЦЕТИН-ът поема неговата функция и се грижи „лошите клетки” (раковите) да не получават необходимите им ензими, за да продължат живота си. Без тях, след 4 седмици раковите клетки умират.
Кверцетинът се натрупва в клетките именно при диетата с елда (той не се съдържа само в елдата, но в нея е в най-голямо количество).
2. НА КАКВО Е ОСНОВАНА ДИЕТАТА НА Д-Р ЛАСКИН И КАКВА Е РОЛЯТА НА ДРУГИТЕ СЪСТАВКИ (кафяв ориз, шипково брашно, пшенични трици)?
При развитието си, ракът преминава през 7 етапа, отнасящи се до взаимодействието на клетките, стабилността на имунитета и т. н. Диетата на Ласкин, чрез подбраните продукти, попълва липсата на необходимите биологично-активните вещества.
Кверцетин се съдържа в най-голямо количество в елдата, но също в кафявия ориз и шипката (има го също в лука, броколито, ябълките, зеления чай, червеното вино).
Шипката бива високовитаминна (кафявата или майската) и нисковитаминна (кучешка, конска). Външно се различават по това, че чашелистчето на витаминозния вид са изправени нагоре, докато на другия са отпуснати надолу към „стените" на плода.
Шипковата каша, която се приема половин час преди хранене, неутрализира отровите и извежда вредните радикали от организма. Това се отнася особено за хората, които са на химио- или лъчетерапия. Освен това, шипковото брашно очиства организма и способства за усвояването на кверцетина.
Пшеничните трици имат съвсем малко кверцетин, но основно подпомагат дейността на жлъчката Но ако тя обаче проблеми на болния, триците могат и да се пропуснат.
3. ДОПУСКАТ ЛИ СЕ ОТКЛОНЕНИЯ В ДИЕТАТА?
За да бъде максимално действаща диетата, тя трябва да се спазва строго. Напр. в нея НЕ е включено мляко, затова в кашата то не бива да се добавя. Ако човек, обаче, е много привързан към него, може да го приема отделно, например малко преди сън.
В диетата са включени допълнително и други продукти (напр. аспержи), които понякога трудно могат да се осигурят. Това не е беда, може и без тях, важното е да се спазва основата на диетата и тя е ЕЛДАТА.
Има болни, които не могат да приемат такова голямо количество каша от елда (3 пъти по половин чаша) – в такъв случай нека ядат, колкото могат. По отношение на водата, важи същото – 8-те чаши са препоръчителни, но при болни с асцит (или предразположение към такъв), количеството се ограничава.
4. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ДИЕТАТА
Ако се прави 3 пъти на ден (по половин чаша сварена елда с 2 чаши вода и съвсем малко сол – 0,5 г за целия ден), СРОКЪТ на прилагане на диетата е средно от 4 до 6 седмици. Може обаче да продължи според състоянието на болния и фазата на неговото заболяване.
Д-р Ласкин привежда примери от практиката си, при които след 3-4-месечно прилагане на диетата, се подобряват болни в краен стадий на рак.
4. ХРЯНЪТ – ДРУГОТО ЧУДО В ОНКОЛЕЧЕНИЕТО
Друго невероятно средство при лечение на рака е ХРЯН-ът. Попадането му в кръвта увеличава 4 хил. пъти ефективността от лечението! Хрянът наистина е чудо, защото действа в случаи, когато ракът е напреднал, метастазирал и когато метастазите (напр. в черния дроб) не могат да се оперират.
След многогодишни проучвания, Ласкин стига до извода, че най-ефективният начин за приложението на хряна е чрез КЛИЗМИТЕ!
Как се прави това?
Суровият хрян се наситня на съвсем дребни парченца. 1 суп. л. от него се залива с половин чаша вряща вода и се оставя за 12 ч. в хладилника.
След очистване на червата (по естествен път или чрез голяма клизма), с детска „круша” (малка помпичка) в дебелото черво се вкарват 30-40 мл от настойката (но не повече, за да няма неприятно „парещо” усещане!).
По този начин хрянът попада веднага в черния дроб. На повърхността на левкоцитите има рецептори, които възприемат ензимите на хряна и така активността им като „убийци” на раковите клетки нараства 4 хил. пъти!
Д-р Ласкин твърди, че в практиката му, при прилагане на това лечение (клизми през ден), след 10-15 процедури, скенерът вече НЕ ПОКАЗВА НАЛИЧИЕ НА МЕТАСТАЗИ!
При РАК НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, хрянът действа най-ефективно чрез инхалации, но трябва да е наситнен максимално, защото по-едрите частици не се усвояват. Препоръчва се дори болният, ако е в състояние, сам да реже хряна, защото той така едновременно вдишва неговите изпарения. А след това да се наведе над него, да покрие главата си и да вдишва 2-3 мин. или докато му се насълзят очите.
Тази процедура, впрочем, е ефективна при всякакъв вид простудни и грипни състояния, ангини, бронхити и пр. Прави се ежедневно, до отшумяване на болестта. Има данни за излекуване на хронична бронхопневмония за по-малко от месец.
При РАК НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ задължително се комбинират двете диети – с елдата и с хряна!
5. ЧУДОТО НА ЗЕЛЕТО (БРОКОЛИ)
Английският проф.-онколог Елиът Росен нарича зеленчука броколи „антираковата ваксина на 21 век”. Той открива в него елемента 13С, а в соевите бобчета – т. нар. генистеин. Главната им заслуга е, че регулират надмощието на „антираковия ген” BRC1. Когато той се увреди, възниква огромна опасност от развитие на рак, предимно на простатата, млечната жлеза и яйчниците.
Изводът – повече плодове и зеленчуци и по-малко химически продукти.
6. И ОЩЕ СРЕДСТВА В БОРБАТА С РАКА
По света непрекъснато се търсят и откриват средства за борба с рака:
- В Австралия например за антиракова ваксина (най-вече при рак на кожата) е признат аспиринът.
- В САЩ признават здравият сън като успешно средство за борба с туморите.
- В Испания доказват марихуаната като начин за борба при рак на главния мозък.
- В Япония – бирата като ненадминато средство в борбата с онкологичните заболявания.
СЪВЕТЪТ НА Д-Р ЛАСКИН:
АКО ИСКАТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА СИ, ПРЕМИНЕТЕ НА НИСКОБЕЛТЪЧНА ДИЕТА!
Количеството белтъчини, което не бива да се превишава, се изчислява, като се умножи 0,52 г по височината (ръста) на човека.
Даден е пример с жена на 64 кг, за която нормата е до 35 г белтъчини дневно.
СПРАВКА ЗА КОЛИЧЕСТВОТО БЕЛТЪЧИНИ В 100 г ПРОДУКТ:
- месо, бобови, сирене – 30 г
- птици, риба, извара – 15 г
- елда, овесени ядки – 10 г
- хляб, макарони, яйца – 8 г
- мляко, кефир – 5 г
- плодове, зеленчуци – 1 г
ВСЕКИДНЕВНО може да се употребява:
- 3 суп. л. олио
- 2 ч. л. мед
- цвекло, тиква, червен пипер
- картофи – ограничено (до 2 картофа на седмица)
ДА СЕ ИЗБЯГВА – сладко, солено и пържено!
ПРИМЕРНО МЕНЮ
на пациентка на д-р Ласкин, цитирано чрез нейния разказ в книгата му.
Жената през 1996 г. заболява от рак на яйчниците, преминава през операция и химиотерапия и малко по-късно случайно се запознава с терапията на д-р Ласкин. Съставя си с негова помощ меню, което спазва години наред.
Преводът е по книгата, затова е запазен разказът от І л. ед. ч.
Ето менюто й:
1. ПРЕДЗАКУСКА
Сутрин на гладно (преди закуска) – сок (фреш) от морков + тиква + ябълка или
фреш от грейпфрут.
2. ЗАКУСКА
Каша от елда или овесени ядки, после зелен чай с мед (към него прибавя мента, мащерка и др. билки, кори от ябълки, от лимон и портокал).
Кашата от елда се приготвя така:
заливат се 2 суп. л. елда с гореща вода и се оставят за около половин час, докато зърната набъбнат, след това се кипва на огъня.
Подправя се с олио и малки парченца сирене.
Овесената каша се приготвя така:
2 суп. л. овесени ядки + 1 суп. л. трици се заливат с топла вода и се оставят да набъбне (но не да кипват!). Подправят се с предварително накиснати стафиди и нарязани на парчета сушени сливи (също предварително накиснати).
3. ОБЕД
Състои се от 3 блюда, но те не включват супа:
1) Зеленчукова салата; 2) Зелена салата; 3) Основно ястие (топло) – 1 ден пилешко или риба, на другия – зеленчуково ястие (варен картоф, зеле или броколи)
1) Зеленчукова салата:
нарязани полусварено цвекло, пресни моркови, глава лук, ябълка и кисело зеле (приблизително поравно). Прибавя се олио (зехтин). Впрочем през лятото за предпочитане е Зелената салата, макар и в по-голямо количество.
2) Зелена салата:
пресни краставици, домати, листна салата (през зимата – китайска), червена пиперка, зелен лук, магданоз, копър, чесън. Количеството от всеки вид е според вкуса (но общо взето – поравно), само чесънът е не повече от 2 скилидки.
3) Основно ястие:
а) Риба – 50-60 г леко размразено филе (напр. морски костур) се нарязва на малки парченца и се задушават в малко мазнина (олио). Отгоре се посипва нарязана глава лук и се добавя вода. Ври на тих огън под похлупак;
б) Пиле – по най-простия начин – сварено.
в) Зеленчуково ястие – напр. цветно зеле или броколи. Приготвя се като рибата – с малко лук и ври на тих огън. Не се използват при варенето никакви други подправки, освен малко сол. Обедът приключва, както и закуската - с .ъс зелен чай.
4. ВЕЧЕРЯ
Винаги една и съща: малка кофичка кисело мляко, обезсолена извара, твърдо сирене, зелен чай.
Те насищат организма с калций.
5. МЕЖДУ ОСНОВНИТЕ ХРАНЕНИЯ
Плодове и ядки: гръцки орехи, ябълка, киви, мандарини, фурми, ягоди и др. (според сезона). През лятото - плодове, а пред зимата – и сокове.
Вода - о 2 л вода дневно – често, по малко, също и преди хранене.
Препоръчва се и чаша сухо червено вино на ден.
НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНИ (особено в първите години на диетата):
- месо (освен постно пилешко), масло, майонеза, прясно мляко, каймак, сметана
- хляб (ограничено и само пълнозърнест), макаронени изделия
- сладко, с изключение на плодове (пресни и сушени) и мед
- бяло зеле, с изключение на кисело (но лично приготвено).
ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА:
1) 1 суп. л. леща се смила и залива с чаша вода. Оставя се да се утаи и се изпива на глътки през деня.
2) И една стара рецепта:
В 4 ябълки „антоновки” се забиват 30 гвоздея (може дори да са ръждиви). Оставят се през нощта, а сутринта гвоздеите се изваждат, ябълките се опичат и изяждат в продължение на един ден.
ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА
„Имунал” , екстракт от Ехинацея, от Розова радиола – редуват се всяка седмица. Правят се контрастни душове, разходки, закаляване, положителните емоции, подкрепата на близките си хора.
София Смоленска, Москва
ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ ДИЕТАТА НА Д-Р ЛАСКИН
1) стадии и лечение на онкологичните заболявания
2) още за компресите с хрян;
3) значението на Алое
4) значението на витамин D3
5) „брашно на живота” (подобрен вариант на рецептата)
6) приложение на диетата на д-р Ласкин
1. ЕТАПИ В РАЗВИТИЕТО И ЛЕЧЕНИЕТО НА РАКА СПОРЕД Д-Р ЛАСКИН:
І - 7 ЕТАПА В РАЗВИТИЕТО РАКА - ПРИЗНАЦИ
ІІ – ФАКТОРИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БОЛНИЯ ОРГАНИЗЪМ
ІІІ – ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ СРЕЩУ РАЗВИТИЕТО НА РАКА
Тази таблица обосновава диетата на д-р Ласкин, както и съставеното от него ежедневно меню.
І ЕТАП
а) Признаци: нарушение на генетичната стабилност
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: чрез витамините С, Е и флавоноидите – генестеин, апигинин, лютеолин и кверцетин.
в) Хранителни продукти срещу рак: зеленчуци и плодове – аспержи, червен пипер, тиквички, броколи, лук, чесън, домати, цитруси, касис, малина, шипка, зелените листа на зеленчуците, елда.
ІІ ЕТАП
а) Признаци: погрешно поведение на гените.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: чрез витамините С, Е, EGCG, куркума, кверцетин.
в) Хранителни продукти срещу рак: елда, зеленчуци, плодове, шипка, броколи.
ІІІ ЕТАП
а) Признаци: предаване грешен сигнал на съседна клетка.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: чрез флавоноиди, EGCG, емодин, Омега-3 и селен.
в) Хранителни продукти срещу рак: плодове, зеленчуци, елда, шипка, алое, рибено масло (от дълбоководни риби).
ІV ЕТАП
а) Признаци: нарушение честотата на деление на клетката.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: мелатонин, EGCG, вит. D3
в) Хранителни продукти срещу рак: мелатонин, зелен чай, елда, шипка, риба сьомга,
яйчен жълтък.
V ЕТАП
а) Признаци: образуване на нови съдове за хранене на растящите тумори.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: куркума, кверцетин, селен, вит. Е.
в) Хранителни продукти срещу рак: куркума, зеленчуци, плодове, елда, растително масло, шипка.
VІ ЕТАП
а) Признаци: прорастване и метастазиране.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: да бъде може да бъде спрян чрез емодин, кверцетин, селен, вит. Е.
в) Хранителни продукти срещу рак: алое, зеленчуци, плодове, елда, растително масло, шипка.
VІІ ЕТАП
а) Признаци: имунна депресия - рязко намалява съпротивата към инфекции и унищожаване на злокачествените клетки.
б) Предпазващи и възстановяващи фактори: астрагалус, лентинус, едодес, глутатион, селен, вит. С, Е, мелатонин, бромелайн.
в) Хранителни продукти срещу рак: астрагал, гъби шийтаке, плодове, зеленчуци, зехтин, мелатонин, сок от ананас, елда и шипка.
2. КОМПРЕСИ С ХРЯН (допълнение)
Лечението на тумори (вкл. саркоми) може да се съчетава с компреси от хрян (настойка), като се избере концентрация, която няма да изгори кожата. Ако туморът е във вид на рана, хрянът може да се стърже (реже) в непосредствена близост до болното място; така неговите изпарения ще окажат лечебното си действие върху раната.
3. АЛОЕ – природна „химиотерапия”
Неговото антиканцерогенно действие се дължи на това, че съдържа емодин, за който е доказано, че при дневна доза от 3,3 г потиска онкогена при рака на млечната жлеза, а също способства за диференцирането на клетките и потиска ферментите на канцерогенезата.
Впрочем емодинът по химическия си състав принадлежи към същия клас, към който са и химиопрепаратите Метаксантрон и Доксорубинцин (!).
4. ВИТАМИН D3 в борбата срещу рака
Д-р Ласкин работи над приложението на вит. D3 – хормон, блокиращ развитието на раковите клетки при левкемия, миелом, рак на млечната жлеза, на простата, на дебелото черво. Затова той счита, че при тази локализация на тумора, в организма трябва да се въведе витамин D3 в готов вид (капсули) или чрез храна (черен дроб от риба, богата на този витамин).
5. „БРАШНО НА ЖИВОТА” (подобрен вариант)
Напомняме, че 2 суп. л. брашно (от 3-те компонента – елда, леща, шипка) се разтварят в малко студена преварена вода и получената кашица се изяжда както следва:
- 15-20 мин. преди хранене (при нормална киселинност на стомаха) или
- 30-40 мин. преди хранене (при понижена киселинност).
След подобряването на диетата, д-р Ласкин препоръчва преварената вода да се замени със ЗЕЛЕН ЧАЙ за получаване на лечебната каша. Дори добавя, че тази кашица може да се разтвори допълнително в 200-250 мл зелен чай и тогава да се изпие. И докато кашата сама по себе си не е особено вкусна, разтворена в зелен чай, тя става доста по-приемлива.
Важно допълнение – зеленият чай присъства във ВСЕКИ ЕТАП, затова трябва да се пие ежедневно – наред с чистата вода, соковете и полусоковете (сокове, разредени с вода).
Д-р Ласкин допълва още своята рецепта и с АЛОЕ, разредено не с вода, а със ЗЕЛЕН ЧАЙ.
Това „брашно” е особено полезно за профилактика – когато човек работи в замърсена среда или живее в екологично проблемни условия. И особено, ако в семейството ракът е наследствено заболяване.
Затова ако го използвате като профилактика ежедневно и в продължение на години, то ще удължи също с години вашия живот!
Неговите 3 компонента са активно геронтологично средство:
ЕЛДА – укрепва кръвоносните съдове, увеличава мускулната сила, издръжливостта, умствената работоспособност, бори се с исхемична болест на сърцето, премахва атеросклеротичните плаки, повишава потенцията.
ЛЕЩА – нейните белтъчини стимулират сърдечната дейност, подобрява функцията на черния дроб и очистителния метаболизъм на бъбреците.
ШИПКА - възстановява кръвотворните органи, ускорява зарастването на костите, нормализира дейността на стомаха, активизира функцията на черния дроб и бъбреците, щадейки бъбречния епител.
Някои специалисти виждат в тази смес не само профилактично средство срещу онкозаболяванията, но и средство за нормализиране нивото на захарта у диабетиците, срещу хепатит, за заздравяване язви на стомашно-чревния тракт, при силна простуда или голяма загуба на кръв.
6. СТРОГ РЕЖИМ ИЛИ ОСНОВНО (СЕДМИЧНО) МЕНЮ
Дали да спазваме строгата диета – само каша от елда и пиене на вода (вкл. сок, разреден наполовина с вода) или да изберем пълното седмично меню?
Изборът се определя главно от това, дали ще се провежда лечение или профилактика:
- за лечение - строгият режим се прилага 6-7 седмици и после се правят изследвания.
При рак в ІV стадий са необходими поне от 3 до 6 месеца лечение с диетата на д-р Ласкин, но може да се наложи и по-дълъг срок. Всичко е индивидуално;
- за профилактика – по избор само седмичното меню или комбинирането му със строг режим, напр.:
- 2 дни в седмицата – строг режим
- останалите дни – седмичното меню.
Има данни, че тази диета повлиява благотворно също лечението на редица заболявания, (вкл. асцит), редуциране на телесното тегло, общото прочистване и тонизиране на организма.
Което я прави наистина универсална!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
С това приключвам резюмирания превод на книгата на Владимир Добкин „АНТИРАКОВАТА ДИЕТА НА Д-Р ЛАСКИН”.
При превода не съм спазвала реда, по който върви изложението, защото голяма част от него е под формата на интервюта, а при тях информацията често е разхвърляна, повтаря се или е оставена на „подразбиране”. Затова съм се опитала да я резюмирам, структурирам и систематизирам с цел да отделя най-важните моменти.
Опитах се да бъда прецизна, но ако онези, които четат книгата в оригинал открият съществени пропуски или неточности, моля да ги посочат, за да ги коригирам.
В растителните продукти за предпазване и лечение на рак са посочени билки, някои от които не ми бяха известни. Всички те, обаче, могат да се намерят в Интернет. Лично съм ги проверила, но не съм дала линкове, за да не разводнявам оригиналния текст.
И накрая – мисля, че ДИЕТАТА НА Д-Р ЛАСКИН наистина е още една добра алтернатива, нодходяща за превенция и лечение на редица заболявания, включително и рак. Голямото й предимство е, че е лесна, удобна и достъпна за приложение.
Ще се радвам, ако помогне на някого!
ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ!
*jull**
Редактирано от *jull** на 01.11.16 21:54.
|