ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ (опитът на Деа)
Водолечението е индивидуално за всеки организъм.
След моя случай една приятелка на майка ми (с рак на матката) предприе същото гладолечение (с вода) и тя пиеше колкото й се пие – изкара 15 дни на вода и още по 10 преди и след това на плодове. Тя също се излекува (то на „умрял” от глад човек много- много не му се пие вода, така че няма опасност да се прехидратирате).
Аз пиех колкото ми се пие, нали все пак идеята е водата да ни помогне да отмием гадините в тялото ни! Обаче проблемът е в естеството на водата, трябва да се търси ЧИСТА вода, а от къде? От извори, например, и да се редува с минерална (но не е добре да се пие само минерална!). Желателно е да се правят и клизми – аз правех 2-3 пъти дневно в продължение на месец и половина или два.
Най-важните моменти при гладолечението са встъпителния период (периодът преди същинското минаване на вода) и периода след приключване на гладуването (захранващия период). Ето тук в тези два етапа обикновено стават грешките, а не толкова при самото гладуване! Аз 10 дена, преди да мина на вода, "встъпвах" лека-полека: чрез плодови сокове (прясно изстискани), чието количество не ограничавах, така че да няма силен глад. И след това изкарах 18 дни на вода само. След което минах 6-7 дни пак на плодови сокове и лека-полека почнах и плодове да ям (но по-сочни).
И така може да се каже, към 40-тия ден може да съм минала към нормално хранене (което обаче беше доста по малко като количество, понеже за тези 40 дни стомаха ми се беше свил сериозно).
Пропуснах да кажа, че по време на встъпително плодовия етап пиех огромни количества билки, както за обезболяване, така и за тонизиране.
Като обезболяващи най-вече пиех:
лавандула
маточина
босилек
живовляк
златовръх (тази билка действа също за повишаване на кръвното налягане, понеже се чувствах доста отпаднала и хемоглобинът ми беше нисък, а също е и доста добър антидепресант!)
Болките намляха след 3-тия ден, а към 7-8 -ия почти изчезнаха.
Не съм пила никакви химически (или синтезирани) обезболяващи, защото те също вкарват боклуци (токсини) в организма и пречат на изчистването.
По време на гладуването си правех клизми, защото така ме посъветваха.
В самото начало, поради незнание не правех, но след няколко дни прочетох една книга за прочистването (за съжаление не и знам името, беше на руски, даде ми я жената, от която получавах съвети).Та от тази книга научих доста: за различните начини за прочистване на организма и за лечение на много болести, включително и рак.
В същата тази книга бе описан и методът на Шевченко за лечение с газ, а също със спирт(водка) и олио по-късно ги практикувах и двата и съм много доволна от резултата!). Та в книгата беше подчертано, че какъвто и метод на пречистване да предприемем, е задължително да се правят КЛИЗМА. Е, аз май малко повечко правих в началото (2-3 дневно), но и една на ден е достатъчно.
Правила съм различни видове клизми:
1.Хладка вода само
2. Хладка вода с лайка, мащерка (или каквато и да била антисептична билка) – 1 суп. лъжица от билката в 700-800 мл вода)
3. Хладка вода с лайка, мащерка (или каквато и да била антисептична билка) – 1 суп. лъжица от билката в 700-800 мл вода) + 1 капка домашен сапун. Но със сапун не повече от 2 пъти седмично, за да не се нарушава естествената чревна флора!
4. Хладка вода, щипка сода бикарбонат и няколко капки розово масло се сипват в 200 мл вода. Прави се 1 част от клизмата, след това с още 800 мл хладка вода (тази като че ли най-добре ми понасяше).
В момента по магазините има най-различни масла и може да се пробва с тях, но по 2-3 капки само в 1 литър вода (хладка).
Първите дни не правих клизми, защото не знаех какво и как точно трябва да го правя, само бях чувала за тематично плодови дни и това приложих, но след няколко дни в къщи дойде една позната, от която бях чувала голяма част от съветите и тя ме увери, че задължително трябва да си правя клизми, дори 3 пъти на ден .А аз през живота си не бях правила подобно нещо и ми се струваше абсурдно и дори налудничаво. Но както казах, вече си бях сложила в главата в торбата (а аз съм невероятно упорита – хвана ли се с нещо, го изкарвам до край с цената на абсолютно всичко!). Та през целия период на гладуването си правих клизми по 3 пъти дневно, а някой път може и повече да е било, (не си спомням много точно, беше преди 18 години!).
А целия период на първото ми гладуване продължи общо около 30 дни: 10 само плодови +18-20 на вода. След това минах на "захранване" (както ме съветваше въпросната жена). А захранването беше с плодове – ядях, колкото ми се ядеше, не се ограничавах в количеството, но честно казано не можех да поемам големи количества, защото стомаха ми се беше свил. Три-четири дни ядях плодове, след това пшеничен зародиш +плодове + плюс настойка от алое вера и вино (която пих в продължение на месец).И така -минаха над 2 месеца – т. е. максималното време живот, което ми даваха докторите изтече, което за мен беше все едно започвам втори живот! По време на пиенето на алое вера и вино + черен оман и мед (това е класическа и много популярна рецепта за чистене на организма) също си правех клизми, но не толкова често. След като минаха 2 та месеца, се почувствах доста добре – вече си излизах нормално, срещах се с хора, ходех по магазините. Дори смятах да кандидатствам с математика в УНСС (аз тези планове си ги имах отпреди, но заради болестта паузирах нещата). Жената, обаче, чиито съвети следвах, ме посъветва да не бързам с ученето, защото сега по-важно е да се излекувам напълно и тогава да почна (и да пропусна 1 година, не е фатално).
След 1 месец пиене на алое вера, почнах да пия газ. Обикновена осветителна газ, но тройно пречистена с активен въглен. Пиех 3 пъти дневно по 10 капки (и така цял месец). Преди да започна да пия газ, си мислех, че ще е отвратително, но се оказа, че изобщо не е нито страшно, нито отвратително (пила съм и по-неприятни неща, което ми се наложи след близо година по друг повод, но хубав!)... И така минаха повече от 3 месеца, а аз се чувствах все по-добре, дори започнах работа в една брокерска къща. А по този начин се чувствах и по-пълноценна. След пиенето на газ в продължение на 1 месец, пиех бял имел. Благодарна съм на мъжа ми, че тогава отиде специално по Странджанските балкани и го донесе прясно (то се проявява като че ли през октомври). Кисне се във вода и се пие 3 пъти дневно на гладно. И така 1 месец. През всичкото това време, когато редувах алое , газ и бял имел, се хранех най-вече с зеленчуци(като избягвах доматите), зародиши (пшенични, соеви), ядки (най-вече тиквени семки, орехи, бадеми). Месо ядях само 2 пъти в седмицата – единия път пилешко (домашно), а другия път – риба. Но месото (без мазнина) го правех или варено, или печено. Слънчогледово олио не ползвах, защото то е рафинирано и му нямах доверие. Успявах да си намирам ленено масло, масло от гроздови семки, орехово масло, от пшеничен зародиш, сусамово масло.
Това е най-общо казано моят хранителен режим през първите дни на „втория” ми живот. Надявам се всички да има шанс да живеят и да се радват на отлично здраве. Май пропуснах да кажа, че до ден днешен продължавам да се храня по същия начин. Всяка пролет и есен минавам по една седмица на вода, като задължително около седмица след това съм на захранване от плодове (зеленчуци) само. А през лятото често си правя разтоварващи дни. Примерно веднъж в седмицата съм на диня. А това ми се отразява изключително добре!
П. П. Пропуснах да кажа, че от 14 години се храня според съветите на д-р Пашкулев, от които съм страшно доволна и се чувствам много добре.
БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ (по д-р Пашкулев)
Правилата са много простички, затова и спазването име елементарно. Той разделя функционалността на нашия организъм по зони:
І ЗОНА (сутрин от 6 до 12 ч.) – тогава е зоната на изчистването
Затова е добре в този диапазон да не се яде (но пък е задължително да се пият чайове и сокове без захар). По този начин подпомагаме всекидневното пречистване на организма;
ІІ ЗОНА (от 12 ч. на обяд до 18 ч.) – зоната на захранването
Тогава е добре да се яде!. Организмът има биологичната нужда да поема храна, необходима му за пълноценното функциониране;
ІІІ ЗОНА (от 18ч. до 00 ч.) – зона на преработване
Тогава не е желателно да се яде, защото тогава организмът започва да преработва храната, поета в предишната зона, за да може до последната зона на релакса храната да е преработена и да не се налага да продължава да работи;
ІV ЗОНА (от 0:00 ч. до 6 ч. сутринта) – зона на релакс.
Ако искаме да се чувстваме добре и да сме в унисон с нашия организъм и тяло, добре да не застъпваме зоните.
Обаче точните часове зависят най-вече от съответния биологичен часовник на всеки човек.
Например аз съм нощна птица и си лягам доста късно, а и ставам по-късно (когато имам възможност за това и не съм на работа).
Затова МОЯТА І-ва зона е от 8 ч до 14 ч. – тогава съм на сокове и чай (без ограничения) а последната ми зона завършва в 20 ч. (тоест измества се режима с 2 ч. напред).
ОЩЕ ЗА ГЛАДОЛЕЧЕНИЕТО (опитът на Деа)
От моя опит с лечебното гладуване: по принцип е възможно и допустимо да хапнеш месо и месни продукти (един или няколко пъти или веднъж, даже два пъти седмично), когато много ти се ядат (не е добре да е пържено) - но това е в периодите на нормалното хранене!
Общо взето по време на пречистването различаваме три периода :
1. Решаваш да дадеш почивка на организма, да го облекчиш максимално в непрекъснатата му борба за самовъзстановяване и изхвърляне на отровите. Тогава се храниш по твой избор:
- само на плодове (може и сушени) – от 500-800 г на ден; билков чай (до 4 на ден) и минерална вода;
- само на плодови сокове и минерална (може и изворна) вода
- само на минерална вода (обикновено се правят и клизми)
И трите вида гладуване (диета, разтоварване ) могат да се омекотят с 1-2 чаени лъжички мед на ден, също и с лимонов сок.
Това са популярните три вида лечебно гладуване. Най-мекият им четвърти вариант е суровоядството.
Естествено, колкото повече си се хранил през този период на изчистване, толкова по-малко очистителна работа ще свърши организмът.
2. Захранването е най-важния момент в създаването на нови, чисти клетки и самовъзстановяването. По време на захранването, организмът продължава да се чисти от отровите (той го прави и всеки ден, но с по-малка интензивност), докато ядете само храна, която се усвоява от организма. Захранването е постепенно, в началото само със сурова храна (плодове и зеленчуци), после се включват и термично обработени зеленчуци.
Колкото по-суров вариант на гладуване си избрал, толкова по-интензивно и бързо е захранването като количество храна, защото организма често е свръхизтощен или натоварен от изчистването.
Ще ви разкажа един пример: под ръководство и съветите на водещите гладуването ми, направих 20 дена плодово-чаено разтоварване, след това веднага 15 дена само на сокове и накрая ме накараха да направя 10 дена само на вода. (Вече се бях занимавала с лечебно гладуване 1 година и половина). Бях свръхизтощена, не можех да се изкъпя сама в банята. И до ден-днешен не мисля, че трябва нещата да се правят толкова наведнъж. Но водещите видяха, че се изчиствам като никога досега и не искаха да прекъсват този моментен процес. Както и да е, с много усилия издържах, започнах да се захранвам – най-важния момент! Ако захранването е неправилно (с храна, която не се усвоява от организма), лечебният процес веднага спира и обикновено се влошаваш повече отпреди, най-малкото можеш да хванеш гастрит!). Така че човек, преди да започне гладуване, винаги преценява дали може да издържи два пъти по-дългия срок на захранването. Ако волята те подведе и хапнеш например месо, нещо с бяла захар или т. н., МАКАР И ХАПКА! – трябва да се върнеш към гладуването за още около два дена и после започваш лечебното захранване, както трябва.
ПРОСТО ЗАХРАНВАНЕТО Е ЛЕЧЕБЕН ПРОЦЕС, КОЙТО НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКЪСВА с неподходяща храна! Той е втората и най-важната част от същината на лекува на организма!
И така, след гладуването на вода, започнах да се захранвам първо само с плодове и още на втория ден вдигнах температура и се чувствах много зле. Затова трябва да имаш водещи на гладуването, защото има кризи или проблеми, които могат да се разрешат само от човек, който знае какво всъщност става. Ако се бях обадила на лекари, сигурно щяха веднага да ме сложат на системи, да ме ругаят, да ме наблъскат с каквато и да е храна и всичко да отиде „на кино”, и да съм наистина много по-зле от преди гладуването... Обадих се на моите водещи, те веднага реагираха – захранването при гладуване на вода е много по-интензивно във времето. Затова веднага започваш следното (всяка отделна порция е около 200 гр.):
- Сутрин - билков чай (пак до 4 на ден)
10 часа - плод по избор
12 часа - една салата от маруля със зелен лук, магданоз, лимонов сок (но БЕЗ сол и олио!). Цялото захранване се прави без сол и олио, позволени са само по малко в последните 2 дни. По време на нормалното хранене, което после следва, също са позволени малко олио (още по-добре зехтин) и сол.
Та на обяд – една порция зелена салата (200 г – това една голяма препълнена чиния) и една порция варени картофи (200 г), също може поръсени с магданоз, копър, лук, лимонов сок.
16 часа - плод
Вечеря - една порция споменатата зелена салата + една порция (200г) копривена супа + 1 филия препечен черен хляб.
Това меню беше след описаното ми дълго гладуване, завършило с гладуване на вода.
(да не забравяме, че имах 1-2 неуспешни дена само на плодове, което е грешка, много е бавно при гладуване на вода). Не мислех, че мога да изям изведнъж такова количество храна, но на другия ден се събудих в прекрасно състояние, изпълнена със светлина и много сили. Живата храна, наистина дава слънчева енергия и живот.
Нарочно описах подробно това меню, защото то е пример за много и хубава храна, която се приема прекрасно от организма, веднага след изтощително гладуване. По принцип копривата дава сили и чай от нея се препоръчва дори след кръводаряване. В описаната копривена супа се слагат картофи, моркови лук, много коприва и магданоз (постепенно може да се добавят и малко киселец, спанак, лапад). Овкусява се с лимонов сок толкова, колкото искате. Супата е изключително вкусна и много полезна. Отново повтарям – не се слага сол и олио, освен малко в последните два дни от захранването! Също по време на захранването (само тогава) не се ядат никакви млека и животински продукти!
Общото количество храна на ден при захранване е от 1200 до към 1500 г храна на ден.
След първата една трета от захранването може да включвате варени зеленчуци, съответно техни пюрета, други постни супи.
От средата на захранването се включват покълнало жито и сурови ядки (може до около 100 г на ден): бадеми, орехи, суров слънчоглед, сурови тиквени семки – всичко това е много полезно. Суров млян сусам се препоръчва, защото съдържа много калций (млян, за да се приеме от организма, а не да се изхвърли директно като малки семчици). Може да го смелите с добре почистена кафемелачка. Дозата за един ден е 1-2 чаени лъжици (може би и максимум 3 не помня точно, но ако се яде прекалено повече, дотежава и това се усеща). Чаената лъжичка млян сусам може да се изсипва в порцията супа, салата или сок.
През последната третина на захранването могат да се включат и по една порция постно ядене (в началото по-рядко) – без олио и сол, освен в последните два дни. Може да се употребява и варен булгур.
По време на захранване НЕ се употребяват: гъби, ориз (особено бял), маслини, боб, леща, грах. Всички тези продукти са добре дошли по време на последващия период на нормално хранене (тогава може би също трябва да се внимава с гъбите – да не предизвикат тежест).
И най-накрая – периода на НОРМАЛНОТО ХРАНЕНЕ.
Нормалното хранене е добре да е предимно от храна, която напълно се усвоява от организма. Но може да се яде също млечни продукти, месо 1-2 пъти седмично, да се употребява в умерено (по възможност малко) олио и сол.
ОСНОВЕН ПРИНЦИП – използва се схемата: една част гладуване, две части захранване и две части нормално хранене. Например, ако сте гладували една седмица, се захранвате две седмици и после трябва да се храните нормално най-малко също две седмици !
Най-добре не си позволявайте изобщо изделия с бяла захар и бяло брашно, газирано, пушено месо, консерви, цигари, алкохол. Но ако го направите, няма да е фатално (както би било по време на захранването), просто ще обремените организма си и ще забавите възстановителните му сили. Пречистването ще продължава и по време на нормалното хранене. Свикнете да го усещате и да се храните разумно. Когато изтече минималния срок, сте готви може да повторите всичко.
Малките гладувания (на плодове повече от 1 ден) се отразяват добре, но ако и при тях нещо не е както трябва, ще се почувствате по-изтощени ще настивате по-често. Това е признак, че нещо правите не както трябва и веднага трябва да се консултирате опитен човек, който да ви коригира. При правилно лечебно гладуване (макар, че често може да ви втриса като странична реакция), организмът укрепва и почти няма как да хване грип. Винаги се стремете да правите нещата под ръководството и след одобрението на опитен човек! Дори и за малките гладувания и за суровоядството. Не спирайте да четете, търсите и да се съветвате с водещи гладуването.
Още малко:
1. Захранването трябва да бъде най-малко толкова, колкото е било самото гладуване. Т.е. ако си гладувал три дни, захранването може да е три дни и тогава ефекта ще е само профилактичен. За да е лечебно захранването, трябва да е 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от гладуването, т.е. в примера са 3 дни гладуване, лечебно е 6 дни захранване. По-малко захранване, отколкото е било гладуването, би увредило организма и не се правят такива експерименти! Ако нарушите захранването, с 1-2 дена гладуване ще го възстановите, което ще оправи нещата.
Но не бива да се забравя, че различните видове гладуване изискват различно по интензивност захранване!
2. При нормално хранене, добре е сутрин да си правите „мини” гладуване, т. е. :
- рано сутрин само чай,
- в 10 часа плодове по избор
- преди ядене салата
- следва обядът
Колкото и да е невероятно, дори и за такова малко време организмът не спира да се пречиства и се чувстваш качествено различно.
Ако това ви действа добре, както при повечето хора, добре е да се превърне в навик.
|