Последно, честна дума.
Според мен още много години ще минат, докато у нас предприемачите станат предприемачи в истинския смисъл на думата. Ще дам пример с това, което работи майка ми - цялата й трудова кариера е из сливенските текстилни фабрики и цехове. От 30те цеха, които функционират сега, сигурно 27 работят за ишлеме. Преди 15 години, когато са се нароили, обаче е било точно обратното - всички без изключене са се хвърлили да подават свои продукти на пазара и да носят риска от това. Минават години, идват немци, италианци и други и търсят подизпълнители на поръчки. От 30те 27 си зарязват собствения бизнес и самоволно стават придатък към немски и италиански текстилни фирми, като произвеждат за 1/3 от цената на някогашните си собствени продукти. Оттук и започва зверската експлоатация на работниците - защото за да си на печалба при тройно по-ниска цена трябва да свалиш себестойността много. Защо са го направили тогава? Ами според мен, защото и 1/3 цена, но при сигурни продажби им се е сторила по-приемлива от нормалната, но с несигурен пазар. Не говоря само за продукти за износ, защото например италианците от Миролио и евреите от Декотекс продават из цяла България текстил, който е произведен от тукашни работници (по цените му можеш да отгатнеш заплатите). Е няма ли български предприемачи, които да вземат поне този пазар? Очевидно не, но има много желаещи да поемат част от продукцията на Миролио на ишлеме!
Донякъде разбирам наш'те текстилни "предприемачи" - те са бивши технолози, десенатори или просто партийни секретари, извадили късмет при масовата приватизация (някои обаче започнали със собствени средства на зелено). Не знаят що е то търговия и маркетинг, за разлика от италианците и евреите. Правят това, което знаят - да плетат чорапи и да тъкат килими. Е да ама точно тази уж дребна разлика изяжда 2/3 от доходите им.
Дори и в безрискови сектори, където няма опасност от чужда конкуренция, като например производство на хляб родните "предприемачи" са заложили на сигурното като си правят картели и поддържат цените високи. И при цена на пшеницата 60 стотинки и при цена 20 стотинки хляба си е все левче. Полуидиотите пък, които произвеждат кашкавал ги бяха хванали, че дори са приели официално решение на браншовата си организация за поддържане на цените! Предвид, че държавния контрол е символичен, няма кой да ги спре да си купуват БеЕмВета от стотинките на бабите. А то е защото и за контрола е нужно ноу-хау, но трудно се пречупва българския манталитет да си признаеш, че от нещо не разбираш. Още повече когато редовно по вестниците излизат статии, че примерно МЕНСА установила, че сме на второ място по интелект след евреите.
|