|
Тема |
Каналени курабии и други дребни сладки [re: Boro] |
|
Автор |
didkapitka (непознат
) |
|
Публикувано | 19.12.02 05:00 |
|
|
Канелени курабии
Разбийте с дървена лъжица половин килограм брашно с пакетче - 125 гр вряло масло, докато се превърне на трохи
Прибавете 125 гр пудра захар, 1 жълтък, 1 лъжица канела, на върха на ножа лимонена киселина, разтворена в 1 лъж вода заедно с 1 непълна лъжичка сода бикарбонат.
Омесете тестото добре и оформете от него кръгли курабии.Наредете ги в леко намазана с масло тава и опечете в умерено силна фурна.
МАСЛЕНКИ
Загрейте 1 чаша масло толкова, че да може да търпи пръстът, потопен в нея. прибавете 1 чаша пудра захар, 2 ванилии и брашно колкото е необходимо за да замесите тесто
Омесете тестото с 1 кафена чашка нарязани орехи и го оформете на топчици, колкото малък орех. Притеснене ги с напръстник и опечете в слаба фурна до порозовяване.
Маслени гевречета
Разбиват се 125 гр масло със 125 гр пудра захар. Прибавя се 1 яйце, малко лимонова кора или ванилия и четвърт килограм брашно. Замесете бързо тестото и го разточете на кора дебела половин сантиметър. С винена чаша и напръстник - или с винена и ракиена чашка се изрязват гевречета. Потапя се само горната им страна в разбит белтък и веднага след това в едро счукани орехови ядки или бадеми и се пекат в умерено силна фурна до порозовяване.
Меденки
Сложете в дълбок съд 5 лъж мен, чаша пудра захар, чаша смлени орехи, лъж-амонячна сода, половин лъжичка сода бикарбонат, лъжичка канела и 3-4 счукани карамфилчета и зърна черен пипер.
Прибавя се постепенно брашно, колкото е необходимо за да се замеси тесто.Овалят се с ръка топчета от тестото и се нареждат в тава намазана с олио. Печат се в умерена фурна
Стават вкусни и меки като престоят няколко дни.
|
| |
|
|
|