|
Тема |
Re: Защо оризът??? [re: 567] |
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
|
Публикувано | 27.06.02 10:59 |
|
|
Може ли и аз да кажа и кат на всяка манджа мерудията да се проявя?
Използвам какъвто ми падне ориз. Това първо.
Второ, никога не съм знаела съотношение. Винаги го правя на око, а като е нужно, доливам вода. Ако пък е много водата, чакам да се изври сама.
Значи и да го запържа, пак ще се слепи, ако не направя следното (а понякога го оставям да се слепи, щото по-го обичам разкашкан):
Измивам го много добре със студена вода, докато водата престане да излиза мътна, а прозрачна.
След това го заливам с гореща вода от топлия кран и така го оставям 5 минути. Той набъбва и става чисто бял.
След това го измивам пак със студена вода докато пак престане да излиза мътна, а прозрачна.
И после си го готвя на всякакви манджи, които ми хрумнат. Когато го пържа, го бъркам непрекъснато, защото загаря бързо. Може да ползваш от ония тиганчета с двойното дъно, иначе наистина много загаря. А като съм го варила с разни неща никога не ми е загарял... знам ли, може тенджерата да ти е лоша. Моите всичките са с двойно дъно и не загаря. В общи линии трябва да седиш до тенджерата и да го следиш, щом ти прави номера.
Аз съм забелязала, че може 2 часа да стоя до някоя тенджера и тя да си къкри тихо и спокойно, но щом отида до стаята да хвърля едно око из мрежата, цялото й съдържание веднага кипва и излиза по печката. Чудна работа значи... Манджите не обичат да стоят сами явно:) Затова практикувам четене на книжки в кухнята, за да не се губи времето в съзерцание на тенджери и тигани.
|
| |
|
|
|