Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:44 20.04.24 
Клубове / Наука / Хуманитарни науки / Философия Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Множествената личност [re: paparosko]
Автор paparosko (толерантен)
Публикувано26.03.12 21:56  ЗДРАВНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ
МНОЖЕСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ

"...Друго състояние, което нагледно илюстрира силата на въздействие на ума върху тялото, е разстройството на множествената личност (РМЛ). Освен че притежават различни картини на мозъчните вълни, подличностите на един множественик са психически силно отделени една от друга. Всяка си има свое собствено име, възраст, спомени и способности. Често всяка има свой собствен почерк, обявен пол, културна и расова история, артистични таланти, познания по чужди езици и коефициент на интелигентност.

Още по-забележителни са биологичните промени, които протичат в тялото на множествениците, когато те превключват личностите. Често пъти медицинско състояние, присъщо на една личност, мистериозно изчезва, когато друга личност вземе връх. Д-р Бенет Браун от Международното общество за изследване на множествената личност в Чикаго е документирал случай, в който всички от подличностите на един пациент били алергични към портокалов сок, освен една. Ако човекът пиел портокалов сок, когато някоя от неговите алергични личности е поела управлението, той получавал ужасен обрив. Но ако превключел към своята неалергична личност, обривът незабавно започвал да избледнява и той можел свободно да си пие портокалов сок.

Д-р Франин Хоулънд, психиатърка от Йейл, специализирала се в лечение на множественици, разказва още по-впечатляващ случай, свързан с реакцията на един множественик към ужилване от оса. Във въпросния случай мъжът идва на уговорената с Хоулънд среща с око, напълно затворено от оток, вследствие на ужилване от оса. Като разбира, че той се нуждае от медицинска помощ, Хоулънд вика офталмолог. За съжаление офталмологът можел да види човека най-рано след час и тъй като човекът изпитва остра болка Хоулън решава да пробва нещо. Както се оказва, една от личностите на мъжа била „анестезична личност", която изобщо не усеща болка. Хоулънд кара анестезичната личност да поеме управлението на тялото и болката се прекратява. Но се случва и още нещо. По времето, когато пациентът отива на преглед при офталмолога, отокът е изчезнал и окото му е станало нормално. Като вижда, че няма какво да лекува, очният лекар го изпраща у дома.

Не след дълго обаче анестезичната личност отстъпва контрола върху тялото и първоначалната личност на човека се завръща, заедно с цялата болка и подпухването от ужилването на осата. На другия ден той отива обратно при офталмолога, за да бъде най-накрая лекуван. Нито Хоулънд, нито нейният пациент казват на очния лекар, че човекът е множественик и след като го лекува, офталмологът се обажда на Хоулънд. „Той мислеше, че сме му скроили номер - смее се Хоулънд. - Искаше да се увери, че аз действително съм му се обадила предния ден и той не си го е въобразил."

Алергиите не са единственото нещо, което множе-ствениците могат да включват и да изключват. Ако съществува някакво съмнение относно контрола, който подсъзнанието упражнява върху ефектите на лекарствата, то изчезва при фармакологичното магьосничество на множественика. Като променя личностите си, един множественик, който е пил, може незабавно да стане трезвен. Различните личности реагират различно на различни лекарства. Браун регистрира случай, в който 5 милиграма диазепам - един транквилант - успокояват една личност, докато 100 милиграма са малко или изобщо не въздействат върху друга. Често една или няколко от личностите на множественика са деца и ако някоя зряла личност е взела лекарството, а след това управлението поеме детска, дозата за възрастния може да дойде твърде много за детето и да се получи предозиране. Трудно е също да се анестезират някои множественици, а са описани и случаи, когато множественици се събуждат на операционната маса, след като една от техните „неподлежащи на упойка" подличности вземе връх.

Сред състоянията, които могат да се менят от личност в личност, спадат белези от рани, от изгаряния, кисти, служене предимно с лявата или с дясната ръка. Остротата на зрението също може да бъде различна, а някои множественици си носят два или три чифта различни очила, за да се приспособяват към своите променящи се личности. Една личност може да бъде далтонист, а друга не, като дори и цветът на очите може да се променя. Има случаи на жени, които имат два или три менструални периода всеки месец, защото всяка една от техните подличности си има свой собствен цикъл. Логопедът Кристи Лъдлоу открива, че гласовата картина на всяка личност на множественика е различна, изключително постижение, което изисква такава дълбока психическа промяна, че дори и най-съвършеният актьор не може да си променя гласа достатъчно, за да прикрие своята гласова картина40. Една множественичка, приета в болницата за лечение на диабет, смайва своите лекари като не показва симптоми, когато една от нейните недиабетични личности поема управлението. Има описания на епилепсия, която идва и си отива с промените в личността, а психологът Робърт А. филипс-младши докладва, че дори тумори могат да се появяват и да изчезват (въпреки че не уточнява какъв вид тумори).

Множествениците освен това оздравяват по-бързо от нормалните хора. Например има регистрирани няколко случая на изгаряния от трета степен, излекувани с невероятна скорост. Най-потресаващото от всичко е, както поне един изследовател - д-р Корнелия Уилбър, чието пионерско изследване на Сибил Дорсет е представено в книгата „Сибил" - твърди, че Множествениците не стареят толкова бързо, колкото останалите хора.

Как е възможно да се случват подобни неща? На един от последните симпозиуми за синдрома на множествена личност множественичка на име Касандра дава един вероятен отговор. Касандра приписва своята способност за бързо излекуване и на визуализационните техники, които тя практикува, и на нещо, наричано от нея паралелно обработване. Както тя обяснява, даже когато нейните променящи се личности не контролират тялото й, те все пак са будни. Това й дава възможност „да мисли" по множество различни канали наведнъж, да прави неща, като примерно да работи върху няколко различни статии едновременно, и даже да „спи", докато другите личности приготвят вечерята и почистват нейния дом.

Следователно, докато нормалните хора правят лечебни упражнения с използване на въображението само два-три пъти на ден, Касандра ги практикува денонощно. Тя дори има една подличност на име Силес, която има пълни познания по анатомия и физиология и чиято единствена функция е да прекарва двадесет и четири часа в денонощието в медитиране и въобразяване на едно напълно здраво тяло. Според Касандра именно това денонощно внимание към нейното здраве й дава предимство пред нормалните хора. Други множественици също правят подобни заявления.

Ние сме дълбоко привързани към неизбежността на нещата. Ако зрението ни е лошо, смятаме, че така ще е цял живот, а ако страдаме от диабет, нито за момент не си помисляме, че заболяването ни може да изчезне при промяна в разположението на духа или в мисленето. Но феноменът на множествената личност отправя предизвикателство към това вярване и предлага още доказателства за това, колко много от нашите психически състояния могат да засегнат биологията на тялото. Ако душата на човек с РМЛ е вид холограма с множествен образ, изглежда че и тялото е такова и може да се превключва от едно биологично състояние към друго толкова бързо, колкото раздаването на колода карти.

Системите за контрол, които трябва да бъдат в състояние да обяснят подобни способности, са слисващи и пред тях нашата способност да премахваме брадавици направо бледнее. Алергичната реакция спрямо ужилване от оса е сложен и многостранен процес и включва организираната дейност на антитела, произвеждането на хистамин, разширяването и спукването на кръвоносни съдове, прекомерното освобождаване на имунни субстанции и т. н. Какви неизвестни пътища на въздействие дават възможност на ума на един множественик да замрази всички тези процеси в тяхната поредност? Или какво им позволява да отменят ефектите на алкохола и други лекарства в кръвта, или да включват и изключват диабета? В момента ние не знаем и трябва да се утешим с един прост факт. Щом един множественик претърпи лечение и по някакъв начин стане отново цялостен, той или тя може да извършва тези превключвания по желание. Това подсказва, че някъде в нашата психика всички ние имаме способността да контролираме тези неща. И все пак това не е всичко, което можем да сторим..."Никога не казвай никога!

Редактирано от paparosko на 26.03.12 21:58.Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Възможно ли е да бъдат обяснени: paparosko   21.03.12 22:00
. * Re: Възможно ли е да бъдат обяснени: blood2   21.03.12 22:05
. * Холографският модел и психокинезата paparosko   21.03.12 22:13
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   21.03.12 22:22
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 00:20
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   22.03.12 19:36
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 20:22
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 20:26
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   22.03.12 22:06
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   23.03.12 17:33
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   23.03.12 18:42
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   23.03.12 19:39
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   23.03.12 21:34
. * Re: Холографският модел и психокинезата Шпaгa   22.03.12 20:24
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 20:30
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 20:40
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 20:44
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 21:06
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 21:12
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 21:14
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 21:23
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   22.03.12 21:34
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   22.03.12 22:13
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   22.03.12 22:22
. * Re: Холографският модел и психокинезата Шпaгa   23.03.12 10:59
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   23.03.12 11:56
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   17.07.12 13:50
. * Re: Холографският модел и психокинезата paparosko   17.07.12 18:42
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   17.07.12 18:44
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   17.07.12 18:43
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   17.07.12 19:22
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   17.07.12 20:40
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   17.07.12 22:42
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   17.07.12 23:02
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 07:56
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 08:30
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 08:45
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 10:00
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 11:39
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 11:52
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 12:01
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 12:05
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 12:17
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 12:24
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 12:35
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 12:44
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 13:00
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 13:04
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 13:24
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 13:34
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   18.07.12 14:09
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 13:35
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   18.07.12 14:12
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 14:20
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   18.07.12 14:34
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   18.07.12 14:59
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   19.07.12 14:17
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   19.07.12 15:09
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   19.07.12 15:58
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   19.07.12 16:39
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   19.07.12 19:12
. * Re: Холографският модел и психокинезата blood2   19.07.12 19:36
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   19.07.12 21:40
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   17.07.12 19:40
. * Re: Холографският модел и психокинезата mr Chaos   17.07.12 22:44
. * Re: Холографският модел и психокинезата Exaybachay   18.07.12 14:01
. * Усещанията за илюзорен крайник paparosko   21.03.12 22:39
. * Re: Усещанията за илюзорен крайник blood2   21.03.12 22:47
. * Re: Най-после! zxcqwe   22.03.12 21:00
. * Re: Най-после! blood2   22.03.12 21:20
. * Осъзнати сънища и паралелни вселени paparosko   23.03.12 19:06
. * Re: Осъзнати сънища и паралелни вселени Exaybachay   23.03.12 20:16
. * Re: Осъзнати сънища и паралелни вселени paparosko   23.03.12 22:01
. * Re: Осъзнати сънища и паралелни вселени paparosko   23.03.12 22:18
. * Re: Осъзнати сънища и паралелни вселени 3opниk2   24.03.12 11:56
. * Re: Осъзнати сънища и паралелни вселени Exaybachay   24.03.12 17:29
. * Въображението - инструмент на холографския ум paparosko   24.03.12 18:52
. * Re: Въображението - инструмент на холографския ум Exaybachay   24.03.12 21:37
. * Re: Въображението - инструмент на холографския ум paparosko   24.03.12 22:40
. * Re: Въображението - инструмент на холографския ум Exaybachay   24.03.12 23:24
. * Мислите са истински сили paparosko   25.03.12 08:40
. * Re: Мислите са истински сили 3opниk2   25.03.12 17:39
. * Re: Мислите са истински сили Exaybachay   25.03.12 20:17
. * Re: Мислите са истински сили paparosko   25.03.12 20:47
. * Re: Мислите са истински сили Exaybachay   25.03.12 22:03
. * Re: Мислите са истински сили paparosko   25.03.12 23:56
. * Re: Мислите са истински сили Exaybachay   26.03.12 01:02
. * Re: Мислите са истински сили paparosko   26.03.12 21:20
. * Re: Мислите са истински сили blood2   26.03.12 11:40
. * Re: Мислите са истински сили Exaybachay   26.03.12 19:58
. * Re: Мислите са истински сили blood2   26.03.12 21:11
. * Здраве и болест paparosko   25.03.12 20:00
. * Плацебо ефекта! paparosko   25.03.12 21:24
. * Множествената личност paparosko   26.03.12 21:56
. * Вярванията и силата на волята paparosko   29.03.12 19:22
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.