Всъщност - това е така.
Суровите храни, макар и по-ниско калорични се усвояват по лесно от организма, а радикалните киселинни остатъци от тях са в пъти по малко. Човек всъщност затлъстява по 2 причини:
-запасяване с хранителни вещества, но нова е в рамките на тн нормално затлъстяване, всяко тяло има някакво НОРМАЛНО ниво на мастните тъкани
-затлъстяване с цел изолирането на вредните за тялото химични радикали. Мастните тъкани са възможно най-инертните химически тъкани в организма. именно затова те са развили вторичната функция да абсорбират химически активните вещества попаднали в кръвта, а такива са остатъците от яденето на месо, както и собствените ти киселинно - ензимни вещества.
Колкото по трудно се разгражда една храна, толкова повече енергия се изисква за разграждането и, толкова повече са радикалните остатъци които се натрупват в организма. Човек който се храни правилно има около 20-30% по малки енергийни нужди от човек който се храни безогледно при еднаква физическа дейност и еднаква телесна маса. Това е и основния смисъл на разделното хранене - по малко енергия за усвояването на храната. С други думи - смесената месно-въглехидратна диета прилича на горенето на мокри дърва. Неефиктивно, трудно и продължително като време, с много неизгорели остатъци в пепелта. Разделното хранене има обратния ефект - бързо, мощно изгаряне без остатък, но отдава енергия за много кратко време.
За съжаление, човека има много мощен рефлекс, който асоциира празния стомах със състояние на глад. Преодоляването на този рефлекс е труден и дълъг процес. А има мнения, че е ненужен. В малки количества, смесената храна, съчената със течни с целулоза е нещо с което организмът се справя чудесно, тъй като чревните ензими са нещо силно адаптивно и подобно на мускулатурата подлежи на трениране. Целулозата има чудесното свойство да прочиства червата от несмлените остатъци, преди да са започнали да гният. Тоест, отново не е нужно да се изпада в крайности, а само да се акцентира върху определени неща.
Да не се взема на сериозно...
|