Ето още малко простотии от Европейската комисия и Данон, според които такова животно, като българско кисело мляко, няма и не е имало. До сега сме ядяли векове само йогурт, без да знаем.
Европа обсъжда какво е "йогурт"
ЕЛИЦА ЗЛАТЕВА, МИРОСЛАВ ИВАНОВ22/10 - 21:23 ч.
Европейската комисия работи над проект за директива, която да даде дефиниция на понятието "йогурт", предаде "Ройтерс". Тя ще уеднакви стандартите за начина на производство, състава и качеството на този продукт в 15-те държави членки и ще се прилага при вноса му от трети страни в евросъюза.
В момента в Европейския съюз всяка държава членка има собствен стандарт за качество на продуктите, наричани "йогурт". По рафтовете на магазините с такъв етикет се продават както млека, съдържащи живи култури, така и получени под въздействието на допълнителни добавки. Съответно в различните държави членки регистрацията на наименованието "йогурт" се отнася за храни с различни характеристики.
Проектът на директивата, с копие от който разполага "Ройтерс", прави разлика между "йогурт" и "ферментирало мляко" и вероятно ще предизвика дебат не само между страните членки, но и недоволство сред много от вносителите на млечни продукти. Според агенцията конфликтът ще се върти около евентуалното изискване "йогурт" да се наричат само продуктите с живи микроорганизми, но не и тези, които са преминали термична обработка.
Такава дефиниция би противоречала на изискванията, залегнали в "Кодекс алиментариус" на ООН, който определя задължителните световни стандарти за качество на различните видове храни. В него понятието ферментирало мляко обхваща продуктите, получени чрез ферментация на сурово мляко под въздействието на определени микроорганизми. Йогуртът е само един от видовете ферментирало мляко, получен под въздействието на Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus, без значение дали е правена термична обработка.
Киселото мляко, което се продава в България, се произвежда и по двете технологии. Според Боян Илиев, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", българското кисело мляко е продукт, различен от йогурта, и местните производители ще настояват пред правителството да се бори за налагане на отделно определение по европейските стандарти, което да предвижда, че то се произвежда с български закваски.
Оригиналното българско кисело мляко се прави със закваски от специална комбинация между двете бактерии, които формират такива вкусови качества и особености само у нас - навсякъде другаде по света двете бактерии имат други свойства и не се получава същият продукт, каза той. Илиев допълни, че през ноември ще има конференция на млечния бранш в България, за да се даде определение на българско кисело мляко и от какво се произвежда то. Според друго виждане оттук нататък българското кисело мляко трудно ще бъде наложено като наименование за произход.
Евгения Стоичкова, маркетинг мениджър в "Данон - Сердика", заяви за "Дневник", че киселото мляко в България съответства на световната дефиниция за йогурт. Киселото мляко се нарича така само от България, Сърбия, Македония, докато навсякъде другаде е йогурт, твърди Стоичкова.
"Йогурт" и кисело мляко е едно и също, обясни Георги Георгиев, изпълнителен директор на предприятието за производство за биологични продукти на млечна основа "Лактина", Банкя, и бивш изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум". Мляко, което е ферментирало под въздействието на бактериите Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, може да се нарече йогурт или в превод на български - кисело мляко, даде определение Георгиев. Според него другото определение - само за ферментирали млека, е това мляко, в което има добавки - сухо мляко, нишесте, плодове и др. В ЕС се произвежда само ферментирало мляко, такова каквото прави "Данон" и у нас, каза той.
"Не съществува лиценз за правене на българско кисело мляко. Това е легенда. Има процес с технологии, рецептура и ползване на определени съставки. Използваме в продуктите си Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus и това го правим от един век в "Данон"", заяви наскоро в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на "Данон - Сердика" Жак Понти. Според него компанията произвежда кисело мляко в целия свят по този начин. "Всъщност по стандарт няма нещо, което се казва българско кисело мляко. Има стандарт за кисело мляко. Всички производители в България правят българско кисело мляко", обясни той. Понти твърди, че бактерията Lactobacillus Bulgaricus вирее навсякъде по света и съществува от около 100 години. "Бактерията е била открита тук и в основата на откриването й стои един българин. За първи път тук е заквасено киселото мляко, но няма никакъв проблем с нея да се произвежда в целия свят", каза Понти. "Ако трябва да дефинираме българското кисело мляко, това е всъщност натурално кисело мляко без захар, добавки или плодове", допълни той.
Въвеждането на единен стандарт за качество на млечния продукт с наименование "йогурт" ще принуди стотици производители да пререгистрират имената на продуктите си, прогнозира Ройтерс. Това ще засегне не само първичните продукти с наименование йогурт, а и тези, в които той е добавка (бонбони, шоколади, мюсли, бебешки храни, сосове за салата, сладоледи, масло, маргарин и бисквити).
Някои производители се отнасят резервирано и към въвеждането на понятието "ферментирало мляко". Това наименование ще бъде непривлекателно за потребителите, заявява пред Ройтерс мениджърът на испанския млекопроизводителен гигант Grupo Leche Pascual Мириам Искиердо. Според Ройтерс Испания, която като производител на млечни продукти в Европейския съюз се конкурира единствено с Франция, ще се противопостави категорично на ограничаването на наименованието йогурт само до продукти, съдържащи живи култури.
Изработването на европейска дефиниция за йогурт ще предизвика недоволството и на държавите, вносителки на млечни продукти в Европейския съюз. В момента само 26 държави имат разрешение да внасят млечни продукти в страните от ЕС. Освен България, чието разрешително беше подновено през август тази година, лиценз за внос имат производители от почти всички страни, кандидатки за членство в ЕС, Македония, Турция, Швейцария, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия, Канада, САЩ, Сингапур, Израел, Исландия, ЮАР и Уругвай. Лиценз за внос от България имат общо 16 фирми, които са доказали, че могат да произвеждат и обработват мляко по европейските правила и стандарти.
|