Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:27 18.05.26 
Горещи теми
   >> Престъпност
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Михаил Сергеевич Чорни  
АвторComandora (Нерегистриран)
Публикувано13.10.04 16:28

Капитал" 31 март 2001 г., стр. 29
Михаил Чорни в страната на сините

Руснакът продаде само "Мобилтел", парите му в медиите и спорта останаха

Йово Николов

Докато живееше в България, Михаил Сергеевич Чорни обичаше да се явява сред сините български политици. През лятото на 1998 г. някои от тях бяха на рождения ден на съпругата на неговия наместник в България Владимир Грашнов. В курорта “Ривиера” на масата се нареждат тогавашният вицепремиер Евгений Бакърджиев и министърът на вътрешните работи Богомил Бонев. На редица снимки в ресторант “Планета Холивуд” Чорни е застанал до Софиянски, на футболни мачове е до Александър Томов, присъства на празненства, където е Муравей Радев. Изобщо държанието му сред елита у нас е като на “наше момче”. След смените в първото правителство на Костов обаче “Мобилтел” изведнъж стана враг. Стана ясно, че НСС е разследвала фирмата още през 1999 г. за кражба на трафик, че не си е изпълнила задълженията към МВР да закупи апаратура за подслушване, че е ползвала военни честоти за мрежата си... И така логично в средата на август 2000 г. на Михаил Чорни му беше забранено да влиза за 10 години в държавата. Това стана по нареждане на Националната служба за сигурност със заповед на нейния директор.
Не стана ясно само защо българските служби не са започнали междувременно разследване за пране на пари от Михаил Чорни, след като такива има в САЩ и Германия, а сега и в Израел. А още през септември миналата година Муравей Радев заяви, че в подопечното му Бюро за финансово разузнаване е започнала такава проверка. Осем месеца по-късно от тази служба няма никаква информация, за да се види къде Михаил Чорни е вложил 200 милиона долара в България. И ако ги е вложил, какъв е произходът на тези пари.
След скандала в Израел, където Чорни е разследван в момента за пране на пари, не е ясно какво са правили българските служби, които трябва да разследват съмнителни фирми по Закона за пране на пари. Не стана ясно и кое налагаше НСБОП да праща писмо до Тел Авив, в което да пита израелските спецслужби наистина ли разследват Зееви и Чорни за пране на пари. Вместо това много по-лесно беше да влязат в другия вход на огромната сграда на бул. “Черни връх” 127 А и да поискат папката с информация на колегите си от НСС. А ако го бяха направили още през септември, сега едва ли щеше да им се налага да пращат глупави писма в Израел.
Чорни идва с демокрацията
Михаил Чорни влезе в България по времето на Жан Виденов, но достигна своя апогей при управлението на Иван Костов. И загасна по същото време. Със сигурност обаче присъствието му у нас е много по-отдавна. Знае се, че името му беше замесено в банков превод от 2.2 милиона долара към българската фирма “Феста” ООД още през 1992 г. от виенска банка. Това стана известно по повод на разследване на американските власти за измама от страна на фирма “Нютел ко”, където се споменаваше и името на Чорни. Според признанията на самия Михаил Сергеевич връзките му с България датират от 1988 г., когато той регистрира със съпругата на Владимир Грашнов - Лора Виденлиева, съвместна фирма “Колумб”. През 1994 г. в България е регистрирана съвместна фирма между Антон Малевский и Димитър Димитров-Шашмата. Малевский е сочен за бос на организираната руска престъпна група “Измайловская” и е приятел на Михаил Чорни. По това време името на Чорни от своя страна се свързва с друга престъпна групировка - Солнцевская, а Чорни се смята за един от нейните лидери. Заради връзките му с прословутите “воры в законе” - Япончик, Тайванчик, Михас, Аверин, Слива, Кислин... той навсякъде е посрещан подозрително, а в отделни държави в света е разследван.
Шашмата, който беше екстрадиран от Италия в началото на годината, е основен обвиняем в аферата “Орион - ЦКБ”. Димитър Димитров направи връзката между Михаил Чорни и Павел Тренев към фирмите на “Орион”. Шестте милиона долара, които неговата фирма “Блонд инвестмънт” преведе на ЦКБ, изчезнаха в посока приятелския кръг и Орсовата банка БЗПБ, след това Чорни осъди държавата, която се задължи да му изплати пет милиона долара. Съмненията, които досега не са разсеяни, са, че Чорни си е получил един път парите от дилъра Павел Тренев, а с присъдата срещу България получава и пет милиона отгоре.
“Мобилтел” и империята на Чорни
Истинският възход на империята на Михаил Семьнович Чорни обаче започва с покупката на “Мобилтел”. Фирмата, която беше създадена от Красимир Стойчев, изпитваше затруднения и през 1996 г. поиска от тогавашния шеф на Комитета за пощи и съобщения Любомир Коларов разрешение за смяна на собственика. Коларов дава разрешението, но с изискването единственият GSM-оператор да бъде продаден на първокласен инвеститор. Стойчев обаче продава фирмата на офшорната компания “Глобус инвестмънт”, чийто собственик се оказва скандално известният бизнесмен Григорий Лучански, свързван със съветските тайни служби. Неспазването на това условие става причина през 1997 г. тогавашният шеф на КПД Антони Славински да обяви продажбата за невалидна и през юни същата година акциите са джиросани на “Трон” и “Фърст файнейшъл”. В края на 1997 г. “Мобилтел” отново сменя собственика си и фирмата става притежание на швейцарския инвестиционен фонд “Истърн маркет телеком фонд”. Швейцарският фонд се оказва регистриран на Бахамските острови, а вероятният негов собственик е Михаил Чорни. “Истърн маркет” купува 50% от “Мобилтел”, останалата част се разпределя между “Фърст файнейшъл” (41%) и фирмата на Владимир Грашнов “Бул Сим” (9%). По-късно акциите на “Фърст файнейшъл” се изкупуват от “Бул Сим”. През март 2000 г. собственик на 4.92% от акциите на GSM-оператора става кипърската офшорка MCG holding, управлявана от Джоузеф Карам, финансист на делата на Чорни.
Според разследване на швейцарската полиция има опосредствена връзка между Григорй Лучански и Махиал Чорни.
Още в края на 1999 г. се заговори, че Гад Зееви може да закупи “Мобилтел”, а през април дори се говореше за финализиране на сделката. Според разследването в Израел по същото време Чорни и Зееви са преговаряли за съвсем друга сделка. Вероятно по тази причина първоначално в Израел беше привикан на разпит и Зев Ром, който се води председател на съвета на директорите на “Мобилтел” - и преди, и сега.
В крайна сметка “Мобилтел” беше продадена на израелския бизнесмен от руски произход, също роден в Ташкент като Михаил Чорни Лев Леваев, наричан още Диамантения крал. Чрез фирмата си “Лев Леваев комюникейшън” той става собственик на 50% от мобилния оператор. По 22.5% купуват фирмите “Йедиот Ахротот” и Би Ти Ти”, собственост на Елиезер Фишман и Арон Мозес.
GSM-ите и МВР
Чрез “Мобилтел” Михаил Чорни влезе в съдружие дори с МВР. Фирмата направи съвместни компании с вътрешното министерство, където в управителното тяло влезе секретарят на МВР по времето на Бонев Николай Радулов. Той излезе от надзорния съвет на “Джи Пи Ес” България и “Телепорт България” едва през лятото на миналата година, когато властта погна “Мобилтел”. Мобилният оператор беше предупреден през април 2000 г., че трябва да изпълни задълженията си при получаването на лиценз и да закупи за вътрешното министерство апаратура за подслушване на GSM-и, което не беше направило три години след закупуването на фирмата. Тогава се заговори, че бившият вътрешен министър Богомил Бонев не е настоявал пред “Мобилтел” това условие да бъде изпълнено. Пак Бонев беше обвинен от бившия си подчинен ген. Атанасов, че е забавил проверка на фирмата за кражба на трафик, назначена от Върховната касационна прокуратура през лятото на 1999 г.
Чорни и банките
Твърдеше се, че Михаил Чорни има сериозни интереси в “Нефтивнест банк” заради връзките му с Митко Събев. По време на приватизацията на “Петрол” името на Чорни често се споменаваше около “Юкос петролиум”, “Феста холдинг” и Митко Събев. Когато през 1999 г. “Феста” купи варненската фирма “Лазур”, неочаквано в управителния съвет на фирмата се появи и Владимир Грашнов.
По-късно обаче шефът на приватизираната вече петролна фирма Бедо Доганян отрече скандалният бизнесмен да има нещо общо с “Петрол”.
Доказана обаче връзка на Чорни с банка е участието му в “Росексим”. Той влезе в нея през септември 1998 г. чрез офшорката “Пекано естаблишмънт”, представлявана от адвоката му в България Тодор Батков и “Мобилтел”. Предполага се, че той е притежавал около 35% от акциите на “Росексим”. След като беше изгонен през август миналата година, акциите на “Пекано” са били изкупени от Емил Кюлев. Все още не е известно дали новият собственик на “Мобилтел” ще иска да остави акциите си в банката, или ще ги продаде.
Медийният бизнес
Веднага след закупуването на “Мобилтел” от страна на Чорни се заговори, че той има интерес и в медиите. Дори първата му публична изява беше на купона на Нова телевизия, която тогава отчаяно търсеше купувач. По-късно обаче скандалният бизнесмен се отказа от тези идеи и се насочи към вестникарския бизнес.
Чрез кипърската офшорка “Ем Си Джи холдинг лимитед” руският бизнесмен е съдружник в “Стандарт нюз” АД, “7 дни спорт” ООД и “Планета спорт” АД. Първоначално се смяташе, че Леваев и съдружниците му са купили “Ем Си Джи холдинг лимитед”, а не само дела й в “Мобилтел” (около пет процента). Според източници, близки до бившия собственик на мобилния оператор, зад офшорната компания, регистрирана в Кипър, продължава да стои Майкъл Чорни.
Първата вестникарска инвестиция на Чорни е в спортния всекидневник “Планета спорт”. В едноименното акционерно дружество “Ем Си Джи” е собственик на 51%, а останалите са притежание на “Пресгрупа Монитор”, управлявана от Петьо Блъсков. Общата им фирма “Планета спорт” е създадена през 1999 г. “Ем Си Джи холдинг” е регистрирана в Кипър през 1998 г. Неин директор е финансистът на Чорни - швейцарецът Джоузеф Карам. Представител на “Ем Си Джи” в България е адвокатът на руснака Тодор Батков.
Последните промени във фирменото дело на “Стандарт нюз” са от пролетта на 2000 г. Тогава акциите на бившия собственик “Трон” ЕООД бяха джиросани на “Ем Си Джи холдинг лимитед”. Управляваната от финансиста на Чорни фирма притежава 90% от “Стандарт нюз”. Останалите 10% са прехвърлени от Стюарт Каралян на “Бул сим” ЕООД, чийто собственик е Владимир Грашнов. Акциите на дружеството са на приносител.
Очевидно първоначалната идея е била вестниците, които Чорни е закупил, да обслужват медийно футболния клуб “Левски”. След като руснакът беше изгонен през август миналата година от България, “Стандарт” и “Монитор” редовно публикуват материали в защита на Махил Чорни.
Любовта на народа
Безспорният удар на Михаил Чорни в България е покупката на “отбора на народа” Левски. Това е най-изгодната сделка на руския евреин по няколко причини. Първо, че това му осигури легитимация в обществото, второ, че футболният бизнес е много удобен начин за пране пари, трето, при добър отбор той дори може да бъде и добра инвестиция. В момента Чорни притежава между 49 и 52% от най-популярния български отбор. Чрез свързани с него лица и фирми делът му нараства на 70%. Предишният собственик на клуба Томас Лафчис беше принуден да се оттегли от клуба в края на 1999 г., като продаде своите 46%. По същото време основен спонсор на “Левски” стана “Мобилтел”, която придоби и 20% от отбора. Договорът за спонсорство е до края на 2003 г. Чорни притежава 49% от “Левски” чрез офшорната фирма “Седиан къмършъл къмпани”. Първоначално тя купи 45.9% от собствеността на клуба, но след вдигането на капитала нейният дял стигна 49 на сто. Чорни е собственик и на още три процента от “отбора на народа” чрез фирма “М и В- ИНН”, където е съдружник с Владимир Грашнов. Бившият шеф на “Мобилтел” притежава 16% от “Левски”, а петият по големина собственик е ексвицепремиера Евгений Бакърджиев. Според неофициална информация бюджетът, отпуснат на ПФК “Левски 1914” за тази година, е 6 милиона марки.

Тема Михаил Чорни - Интервю на рускинови [re: Comandora]  
АвторAФИ (Нерегистриран)
Публикувано13.10.04 17:07

- Получается, что все-таки это ваши с Дерипаской действия, конкуренция с вашей командой заставили Льва Семеновича продать акции.
- Я думаю, причина того, что Лев Семенович был вынужден продать акции, заключается в том, что кто-то из его сотрудников неправильно ему советовал, что делать, подставил его, подвел к необходимости продавать акции. Он не сознается, но я думаю, что в какой-то момент он понял, что будущего у него со своими западными партнерами нет, а внутренних нормальных он растерял. Буквально за неделю до продажи я узнал, что он хочет продавать акции. Имел разговор с младшим братишкой (Давид. - "Ведомости") , он говорит: "Ты бы заплатил столько, сколько нам предлагают другие, - мы бы продали тебе акции". Я говорю: "Хорошо, приезжайте, поговорим, может быть, я найду деньги вам заплатить". Я хотел купить у них акции, как раз под это дело начал продавать в Болгарии крупную телекоммуникационную компанию - Mobitel. Но этого не произошло. Что-то помешало это сделать.

"Главное, чтобы не получился второй Trans World... "

- Кто был инициатором объединения с Романом Абрамовичем, создания компании "Русский алюминий"?
- Переговоры вел Олег. Поначалу я вообще считал, что объединяться не стоит. У каждого, конечно, свои представления о том, как вести бизнес. Я в свое время мог заняться нефтяным бизнесом, но отказался от этого, потому что это был не мой бизнес. Поэтому я не считал правильным, что люди, занимающиеся нефтяным бизнесом, решили пойти в алюминий.
- Расскажите подробнее о ваших попытках стать нефтяником.
- В свое время в России выставлялись на конкурс крупные пакеты акций нефтяных компаний. Я мог принять участие в этих конкурсах, но отошел, потому что это был не мой бизнес. Так же, например, в свое время было с ТНК. Тогда "Альфа" купила на конкурсе 48% , по сути дела, пустой компании. Еще до конкурса я со своими партнерами сумел скупить 12% акций самой ТНК и крупные пакеты, вплоть до контрольных, ее основных "дочек". Но ситуация была патовая, потому что ни у них, ни у нас на тот момент не было контрольного пакета. Хотя мы могли бы конкурировать с "Альфой", побороться за второй пакет ТНК, который выставлялся потом на конкурс. Но после разговора с Фридманом (президент "Альфа-групп". - "Ведомости") я решил продать акции. Все-таки это был их бизнес. Если бы я считал, что это мой бизнес, я бы не продал акции. Поэтому я никогда не думал, что Абрамович или Березовский займутся алюминием. Я не нефтяник, не металлург. Для меня инвестиции - это финансовые операции.
- А что, Березовский - крупный акционер "Русского алюминия"?
- На данный момент у меня нет точных данных насчет того, владеет ли Березовский акциями "Русского алюминия".
- А каково ваше отношение к Роману Абрамовичу?
- Нормальное отношение. Я его просто не знаю. Видел случайно пару раз до того, как соединились. Потом не встречались.
- Если вы были вначале против объединения, то почему оно все-таки состоялось?
- У компании должна быть одна голова, только тогда компания будет успешная. Решение принимал Олег. Он решил, что так будет лучше. Посмотрим. А пока жду, когда российская экономика будет подниматься, когда будет оценена стоимость акций, тогда, возможно, продам их.
- Кому?
- Дерипаске. Или кому-то другому, кто сможет оплатить мой пакет акций "Русского алюминия".
- С момента создания "Русала" прошло полгода. Ваша оценка - насколько успешно работает компания?
- Компания работает удачно. Как у любых двух структур, которые объединились, начинают реализовывать общий проект, не имея опыта совместной работы, у них, наверное, есть какое-то внутреннее недоверие друг к другу. Однако создана единая структура - для того, чтобы управлять заводами, чтобы разногласия уходили в сторону. Не знаю, что у них там внутри, я никогда не вникал, Дерипаска ведет этот проект. Самое главное, чтобы не получился второй Trans World.
- А что, есть предпосылки? В каком случае "Русский алюминий" может стать вторым Trans World?
- Пока предпосылок не вижу, но все-таки там собрались разные люди. Не известно, как они поведут себя в будущем, не будут ли пытаться ущемить интересы других партнеров и пытаться занять лидирующие позиции в компании.
- А каково ваше влияние на то, что делается в "Русском алюминии"? Дерипаска как гендиректор компании согласовывает с вами свои решения?
- Нет. Можно согласовывать их с тем, у кого есть контрольный или блокирующий пакет. У меня нет таких пакетов в "Русском алюминии".
- А сколько именно акций "Русского алюминия" принадлежит вам, Дерипаске, прочим?
- В "Русском алюминии" две группы акционеров, которым принадлежит по 50% акций. Одна половина акций компании принадлежит "Сибирскому алюминию", все акции переданы Дерипаске в управление на три года. Мы ему стопроцентно доверяем. А сколько у кого процентов - не важно.
- Может, тогда скажете, как делятся доли в группе "Сибирский алюминий"?
- В "Сибирском алюминии" тоже две группы акционеров, акции также делятся 50 на 50. Одна группа - Олег и его менеджеры. Вторая группа моя, в нее же входит Искандер. Контрольный пакет акций группы может сложиться, только если я объединю свой пакет с пакетом Олега, никак иначе.
- А как делятся функции между основными участниками группы?
- Я создал команду, которая управляет бизнесом. Я ей полностью доверяю. В работу команды я вмешиваюсь только в случае необходимости, если без моего вмешательства проблему решить нельзя. Олег ведет алюминиевый проект, Искандер занимается медью и черной металлургией. Углем они занимаются вместе.

"Меня решили устранить... "

- Вы занимаетесь бизнесом по всему миру. Какой процент принадлежащих вам активов находится в России?
- Процентов 80.
- А сколько предприятий вам принадлежит?
- Честно, не знаю. Так много, что не считал. Везде понемножку. Есть разные пакеты - меняем, обмениваем их иногда. Через пару лет смогу точно сказать. Как раз сейчас все собирается в холдинги. Разные предприятия, разных отраслей.
- Во сколько вы можете оценить стоимость принадлежащих вам активов?
- Как можно оценивать стоимость активов, если в России нет полноценного рынка ценных бумаг? Я знаю, сколько денег я потратил на покупку акций, но не знаю, сколько они стоят. Вот, например, когда продал акции нефтяной компании, то вложил деньги обратно в Россию - в угольные шахты, в покупку акций "Кузбассразрезугля".
- А акции каких именно предприятий в России вам принадлежат?
- Это металлургические, сырьевые предприятия. Имею пакеты акций "Сибирского алюминия", Уральской горно-металлургической компании. У меня есть пакеты акций многих угольных компаний.
- Каких именно?
- Все не назову. Но среди них - "Кузбассразрезуголь", "Алтайкокс" (крупнейший в России коксохимический завод, на базе которого сейчас создается холдинг из крупнейших промышленных предприятий Алтайского края. - "Ведомости").
- Недавно Гарри Лучанский заявил о том, что приобрел контрольный пакет акций Новокузнецкого алюминиевого завода у братьев Живило. Он покупал эти акции для вас, кому они сейчас принадлежат?
- Изначально мы с Гариком вместе хотели купить акции НкАЗа, чтобы вместе работать. Но после создания "Русского алюминия" смысл в этом пропал. Сделка по продаже акций НкАЗа к тому моменту уже шла, так что он приобрел эти акции, а потом продал их "Русскому алюминию".
- А как вы относитесь к скупке "Сибалом" акций автомобильных заводов?
- На данный момент мне сложно оценить перспективность этого бизнеса. Олегу нравится. Так же как авиация.
- "Авиакор", мне кажется, не самый удачный проект Дерипаски...
- С одной стороны, да, с другой стороны, Олег просто хотел показать, что можно что-то сделать с этим предприятием.
- У вас достаточно обширный бизнес на Западе. В каких странах вы работаете наиболее активно?
- В свое время, когда разошелся с Сэмом Кислиным (один из первых деловых партнеров Черного. - "Ведомости") , я часть денег вложил в Америку. Племянник Сэма занимался недвижимостью, посоветовал мне купить там несколько зданий. Четыре-пять лет работали там, потом, когда я увидел, что рынок находится на высоте, продал, в 1998 г. вышли оттуда. Был бизнес в Канаде. Несколько лет назад я начал заниматься телекоммуникационным бизнесом, центр которого должен был находиться в Канаде. Там была создана компания, которая должна была оказывать услуги в России, могла бы составить конкуренцию "Ростелекому". Даже хотел получить в Канаде вид на жительство. Но потом решил от этого проекта отказаться.
- Где вы сейчас ведете бизнес, кроме России?
- В Израиле, Америке, Болгарии, странах СНГ.
- А как называются ваши израильские компании, чем они занимаются?
- В Израиле у меня не очень большие инвестиции - порядка $10 млн. Компании связаны с Интернетом и высокими технологиями. Сейчас еще рано называть компании, не хотел бы, чтобы это разошлось по рынку.
- А в Америке?
- То же самое. Чтобы не навредить этим компаниям, не хочу называть их.
- А что, если рынок узнает, что такой-то компанией на самом деле владеет Михаил Черный, у этой компании будут проблемы?
- Дело в том, что мне в свое время сделали в России имидж "хороший". Помнишь выпуски НТВ? 1996 г. ? "Итоги"? Они начали, другие подхватили, и покатила волна. Тогда как раз начинались продажи крупных пакетов акций разных компаний, залоговые аукционы, кто-то не хотел, чтобы я принял в них участие, и потому была начата такая кампания против меня, моего брата.
- В каких конкурсах, залоговых аукционах вы хотели принять участие - по "Норильскому никелю", "Сибнефти", "Связьинвесту"?
- Да во всех. Денег было много, хотел участвовать. Но там уже все было заранее поделено, меня решили устранить от дележа крупных предприятий.

"В начале карьеры я совершил ошибку... "

- Насколько серьезными были последствия того, что вам, как вы говорите, сделали "хороший" имидж?
- С одной стороны, как ни странно, после всех публикаций, очерняющих меня, бизнеса прибавилось. Процентов на 30 - 40. Сначала все нас сильно испугались и побежали от нас, а потом, наоборот, стали к нам прибегать, предлагать вместе делать бизнес.
- Вам закрыли въезд в Британию, США, Швейцарию, Францию, Болгарию, потому что вас подозревают в отмывании денег и связях с преступным миром. Что вы можете на это сказать?
- Я считаю, что просто кто-то заинтересован в том, чтобы создавать мне проблемы. Одно время проблемы исходили из России, правоохранительные органы получили заказ и его исполняли. Теперь мои проблемы исходят из Израиля. Власти Израиля не хотят меня здесь видеть. Наверное, тоже кто-то заплатил за то, чтобы была такая кампания против меня развернута.
- Как именно мешают вам израильские власти?
- Они уже забрали у меня синий заграничный паспорт, выдали красный паспорт - как человеку второго сорта. Решили, что по этому паспорту им будет проще отслеживать мои передвижения. Мешают мне визы получать. Как только хочу получить визу в какую-нибудь страну, бегут в то посольство и рассказывают всякие сказки страшные про меня. Когда власти какой-нибудь страны делают запрос в Израиль про меня, они пишут им: да, правда, у него шесть паспортов, еще один дипломатический, еще он убийца, рэкетир и все в таком духе.
- А что, у вас действительно было много фальшивых паспортов?
- Да нет же. С паспортом была одна-единственная реальная проблема. В начале карьеры бизнесмена я совершил ошибку. Тогда у меня был польский паспорт, который я сделал, чтобы проще было ездить за границу, его обнаружили. Но за это я уже понес наказание - мне закрыли въезд в Лондон. А после этого началось - был фальшивый польский паспорт, и тут же приписали про колумбийский, парагвайский, разные другие паспорта. В Америку хочу поехать, но тоже не дают визу.
- Если вас вышлют из Израиля, вы будете продавать местный бизнес?
- Нет, пока еще не время.
- А как вы пришли в болгарский бизнес, что будет с ним после вашего выдворения из страны?
- Я в Болгарии с 1997 г. Григорий Лучанский владел там компаний Mobitel (единственный в стране оператор мобильной связи стандарта GSM. - "Ведомости") , у него возникли там проблемы, я предложил ему выкупить эту компанию, он согласился. Еще там у меня есть портовое предприятие, связанное с металлургией, предприятия по выпуску оптических приборов, футбольный клуб, газета, кое-что еще. Являюсь акционером одного крупного болгарского банка, но хочу выйти из него. Mobitel я уже продал. Не скажу кому.
- Неужели у правоохранительных органов разных стран массовая галлюцинация насчет ваших связей с организованной преступностью?
- Я никогда не был связан с русской мафией. Есть достаточно бизнесменов, которые нам не оплатили контракты, обманули нас, до сих пор живы все, здоровы. Когда я слышу обвинения, я говорю тут, в Израиле: "Вы говорите, что я мафия? Ну хорошо, посадите меня тогда! " Ну так этого же не происходит! Если бы что-то было, это было бы очень легко доказать. Или хотя бы предъявить. А так ведь даже не предъявляют. Я думаю, дело в том, что в Израиле, за границей люди просто боятся конкуренции со стороны русских, поэтому и ломают им бизнес.
- А может быть, вас так не хотят пускать в другие страны, потому что вы водите дружбу с теми, кого правоохранительные органы считают преступниками?
- Моя дружба или вражда с кем-либо - это мое личное дело, которое я не считаю нужным обсуждать.
- Раз вас нигде не ждут за границей, скажите, не посещала ли вас идея получить российское гражданство?
- Одно время тянуло в Россию, сейчас - все, перегорел. Если бы был в России, стал бы еще одним олигархом первой волны. Хотя с моим характером все-таки навряд ли стал бы олигархом. Я не любитель играть в эти игры. Если б играл, может, проблем не было бы.
- Неужели совсем в политику не играли, не использовали связи для развития своего бизнеса?
- Я знал из политиков одного-единственного - [бывшего первого вице-премьера Олега] Сосковца. В чем когда он мне помог? Хорошо помню, как в медь попали. Говорит Сосковец: "Идите, помогите, поднимите "Уралэлектромедь". Я говорю: "Дашь лицензию на вывоз меди - тогда пойдем, проинвестируем". "Не волнуйся, дам", - говорит. Вложили миллионов 40 туда. И все. Потеряли. Лицензии он не дал. А когда потеряли деньги, то ничего не оставалось делать, как дальше инвестировать. Так и остались.
- Если вас вышлют из Израиля, а другие страны откажутся вас принимать, куда поедете?
- В Африку поеду. Тепло, хорошо. Бразилия есть. Хорошая страна. Бизнес можно везде делать.
- Шутите?
- В каждой шутке есть доля правды. Если меня Израиль вышлет, возьму в ООН паспорт - человек без гражданства. Есть такое. Придется попросить.
- А если откажут?
- А как они могут отказать? А куда мне деваться? Палестинцем пойти стать? У меня другая вера.

Мария Рожкова
Ведомости
02.11.2000

Тема ПУТИНА МАЖУТ ОТБЕЛЕННЫМ ЧЕРНЫМнови [re: AФИ]  
АвторNovini Ukraina ** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 05:48

Назначение в «кремлевскую крышу» Михаила Черного тоже было неудачным решением британско-болгарских заказчиков. За последние несколько лет Михаил Черной выиграл десяток судов в различных странах мира; в Израиле, Франции, Швейцарии, Германии, Лихтенштейне и США, на очереди процесс в Европейском суде но правам человека., куда Михаил Черный решил обратиться за защитой от тех, кто до сих пор не успокоился и не хочет оставить его в покое. Показательно, что во время прошедших процессов во всех этих странах суд выяснил, что «секретная информация», на основании которой местные спецслужбы или запрещали ему въезд в страну, или препятствовали в ведении бизнеса, была каждый раз основана не более чем на... газетных статьях: заказанным и хорошо оплаченным «черным пи-аром».
Чего только стоит вывод из документа, утвержденного директором Национальной службы безопасности Болгарии о том, что пребывание Черного на территории Болгарии, отрицательно повлияет на процесс вступления этой страны в НАТО! А въезд Михаила Черного в Болгарию может ухудшить отношения с государствами членами ЕС и НАТО и значительно замедлить интеграцию Болгариии в эти международные сообщества!
Отсюда, недалеко до вывода, что за уже имевшее место пребывание Черного в Болгарии эту страну следует исключить из ООН, чтоб другим странам неповадно было разрешать такому человеку пересекать свои границы.
Получается: мы читаем в галетах сенсации, основанные на том, как разведчики читали газеты! Наблюдение за наблюдающим. Извращение какое-то.

Р.S.
Этот материал писался на основании сенсационных документов, оказавшихся в руках тех, кто решил сделать их достоянием гласности. Сейчас у вас есть возможность посмотреть некоторые из них.
(Перевод с болгарского)
Из Постановления Верховного административного суда Республики Болгария
Производство по делу возбуждено в порядке ст. 33 Закона о Верховном административном суде (ЗВАС) и в соответствии с параграфом 1 ст.4б, Закона об иностранцах в Республике Болгарии (ЗИРБ) на основании кассационной жалобы адвоката Тодора Баткова из Софийской адвокатской коллегии выступающего в качестве доверенного лица Михаила Черного (Шернея Михаила), (Cherney Michael) на решение Софийского городского суда (СГС) по административному делу № С-5/2002 от 24.09.2003 г.
Обжалуемым решением СГС отклонил жалобу адвоката Тодора Баткова, поданную им в качестве доверенного лица Михаила Чернено на приказ №312/18.08.2000 г., на основании которого к нему была применена принудительная административная мера (ПАМ) «Лишение права пребывания в Республике Болгарии (РБ)», и дополнительный приказ № 359/28.08.2000 г., изданные директором Национальной службы безопасности (НСБ) - МВД как необоснованную.
В кассационной жалобе адвокат просил отменить это решение суда ввиду того, что при рассмотрении дела судом были допущены нарушения норм материального и процессуального права, и признать обжалованный им приказ ничтожным и/или незаконным.
Представитель ответчика по делу - директора НСБ-МВД просил признать кассационную жалобу необоснованной, а обжалуемое решение оставить в силе.
Принимающий участие в заседании прокурор в своем заключении просил признать кассационную жалобу необоснованной и не подлежащей удовлетворению.
Пятый отдел Верховного административного суда, при рассмотрении дела установил следующие фактические обстоятельства.:
Бесспорно установленным признан факт того, что Приказом министра внутренних дел (МЗ) № 1-45/22.02.1999 г. (п. 1) должностные лица, работающие в системе МВД уполномочены применять меры административного принуждения согласно ЗИРБ. Среди них также указан директор НСБ-МВД. По делу нет данных о последующих изменении или отмене данного приказа.
К делу приложено Предложение № Б-252/18.08.2000 г., составленное начальником Направления «Б» - ДНСС, согласованное с заместителем начальника НСБ-МВД и утвержденное директором той же службы. Как видно из его текста оно состоит из двух разделов; первый касается деятельности, осуществляемой кассатором в других странах, во втором- деятельность того же лица на территории Республики Болгарии. Этим документом предлагается на основании ст,40, пар.1, п.2 в связи со ст. 10, пар.1 п.1, пр. 1 и 2 ЗИРБ к Черному (Шернею) применить ПАМ «Лишение права пребывания в РБ» путем издания директором НСБ-МВД соответствующего приказа в согласно полномочий данных ему приказом министра внутренних дел МЗ № I-45/22.02.1999 года.
На основании вышеупомянутого предложения директор НСБ-МВД Атанас Атанасов подписал обжалованный приказ № 312/18.08.2000 г. В соответствии с ним, на основании ст.40, пар.1, п.2 в связи со ст.10, пар.1, п.1 ЗИРБ и указанного предложения сделаны выводы, что своими действиями лицо к которому применяется эта мера ставит под угрозу безопасность и интересы болгарского государства и поэтому иностранец Михаил Семенович Черный (имена на кириллице), Mihail Semionovich (имена на латинице), гражданин России, США и Израиля, 16.01.1952 года рождения, уроженец г. Ташкента, Узбекистан, паспорт № 0190543, выданный в Израиле лишается права пребывания в Республике Болгария, причем он обязан покинуть страну в течение 7 дней. Приказом № 359/28.08.2000 г. того же должностного лица дополнен вышеупомянутый приказ с индивидуализацией адресата и приведено другое его имя - Шерней Михаел (на кириллице) или Cherney Mihael (на английском).
Из письма от 18.08,2000 г. рег. № О6-1304/17.07.2003 г. директора НСБ-МВД, видно, что директор НСБ-МВД АтанасАтамасов согласно утвержденному министром внутренних дел докладу №Об-1114/31.07.2000 г. был в установленном законом годовом отпуске и на дату издания обжалуемого приказа Атанасова в должности директора НСБ-МВД замещало другое должностное лица.
Установив указанные выше фактические обстоятельства, суд согласился с доводами кассационной жалобы и счел ее обоснованной.
Особенно существенным для данного случая признано то, что при наличии другого лица, которому приказом министра вменены обязанности исполнять эту должность, Атанасов по закону не имел полномочий издавать какие-либо акты, приказы и распоряжения, Организационная структура любого административного органа исключает возможность одновременного существования и действия со стороны двух его руководителей с одинаковыми правами, обязанностями и компетенцией.. В данном случае, существование двух директоров службы с одинаковой компетенцией в одно и то же время признано недопустимым, а поэтому издание обжалованного приказа лицом не имеющим на то необходимой компетенции, приводит к ничтожности данного приказа.
Также суд признал обоснованным и довод о существенном нарушении закона в части выводов СГС о наличии фактических обстоятельств, служащих основанием для издания обжалованного приказа. Доказательства по этому вопросу в деле отсутствуют. Из текста действовавшей в том время ст. 47 ЗИРБ видно, что в случаях применения ПАМ, непосредственно связанных с безопасностью страны, изданные приказы не подлежат обжалованию, в них единственно указывается правовое основание их издания. Однако эти условия касаются содержания приказов и возможности их обжалования, исключая введение новых, отличающихся от указанных в ЗАП правил их издания. При бесспорном для сторон выводе суда о допустимости жалобы, последний в роли органа, контролирующего законность административного акта, обладает правом и обязанностью ознакомиться со всеми доказательствами, устанавливающими фактические основания для его издания, и оценить степень их соотносимости с утверждением о действиях Черного (Шернея) как об «угрожающих безопасности и интересам болгарского государства». Не подкрепленная доказательствами ссылка на статью 10, пар.1, п.1 ЗИРБ может привести к административному произволу и нарушение прав личности, предусмотренных Конституцией Республики Болгария.
В рассматриваемом деле единственным доказательством, обосновывающим с фактической точки зрения издание обжалованного приказа является Предложение № Б-252/18.08.2000 г., составленное начальником Направления «Б» -ДНСС, согласованное с заместителем начальника НСБ -МВД и утвержденное ее директором.. Следует подчеркнуть, что лицо, утвердившее предложение, является и его соавтором, если этот этап процедуры обязателен для НСБ-МВД. Недопустимо также, чтобы издание приказа о применении ПАМ, основывалось на документе, составленном самим административным органом и даже его автором. В приказе отсутствует какая-либо ссылка на другие доказательства, объективно существующие вне органа -издавшего приказ.. Из Предложения видно, что его первый раздел никоим образом не касается «безопасности и интересов болгарского государства» и не в состоянии «им угрожать». В нем излагаются сведения о поведении Черного (Шернея) в других странах при этом без связи с Болгарией. Вопреки упоминанию имен двух болгарских граждан - Владимира Маринова Грашнова и Димитра Георгиева Димитрова - в документе отсутствует описание деятельности, направленной против национальной безопасности Болгарии. Утверждение о связи с Грашновым, например, написано лицом, очевидно не знакомым с основными принципами уголовно-процессуального права. Общеизвестно, что уже покойный Грашнов не был адвокатом по профессии. Вопреки этому, утверждается» что Черной (Шерней) «... во время допроса ... был в сопровождении .... Грашнова...», Ни одна судебная система не предоставляет возможности присутствия во время допроса лица, уличенного в принадлежности к «организованной криминальной группировке» другого лица кроме процессуального защитника, соучастника или лица, связанного каким-либо образом с процессом. Подобных утверждений о Грашнове нет.
Во втором разделе предложения излагаются множество утверждений, связанных с личными и/или бизнес-контактами Черного (Шернея) на территории РБ. Они не подкреплены доказательствами и являются необоснованными. В документ внесено множество общих предположений, основывающихся на «оперативных данных», «полученной информации», «оперативной информации» и прочих. Известно, что органы НСБ-МВД собирают и оперируют информацией существенно отличающейся по форме и способу сбора доказательств, закрепленных Уголовно-процессуальным кодексом, но нет препятствий, чтобы данная информация была оформлена в соответствующем порядке и приложена к делу. Как указывалось, независимый орган, контролирующий законность принятых административных мер должен иметь доступ к соответствующим доказательствам, если необходимо - при соответствующих процедурных ограничениях, на использование классифицированной информации. Согласно ст,39, пар.1, п,7 Закона о защите классифицированной информации, судьи и прокуроры в силу занимаемого ими служебного положения имеют право доступа ко всем уровням классифицированной информации. Это означает, что при проверке законности обжалованных актов, административные органы, включая НСБ-МВД, должны предоставить первичные доказательства в суде, чтобы последний мог удостовериться, налицо ли утверждаемые фактические основание для издания этих актов. Если ознакомление с ними со стороны других участников может повредить интересам национальной безопасности, существуют законные средства ограничения доступа к ним. Но в этом не может быть отказано суду. Следовательно отсутствие в деле других доказательств указывает на отсутствие таковых вообще.
Необоснованным признано также «обвинение», направленное фактически против болгарского суда, решающего о том, что «...Дело Михаила Черного против ЦКБ выиграно посредством коррумпирования должностных лиц и использования документов неверного содержания...». Не может представлять угрозы для национальной безопасности и описанное поведение Шернея о»... создании контактов, позиций влияния и коррумпирования в элите бизнеса и политических кругов,,.». Создание контактов, позиций и влияния является поведением, характерным и естественным для любой общественно значимой личности в Болгарии, включая политиков, бизнесменов, общественных деятелей и др. Если в НСБ-МВД существуют данные о коррумпировании таких личностей с целью нарушения их служебных обязанностей, это является составом преступления и соответственно подлежит расследованию и наказанию. В Предложении против кассатора (Черного) выдвигаются обвинения в совершенных им тяжких преступлениях, чем нарушается принцип закрепленный в статье.31, параграфе 3 Конституции Болгарии. В не и сказано, что каждый обвиняемый считается невиновным до вступления в силу приговора суда, которым он признается виновным в совершении конкретного преступления. Приложенные к делу документы № 9190/12.12.2002 г., выданный Верховной кассационной прокуратурой, и служебная справка № И-2913/23.10.2002, выданная национальной следственной службы, подтверждают, что в против Шернея (Черного) не выдвинуты никакие обвинения и не ведется предварительное следствие ни по каким вопросам, а из свидетельства о наличии судимости № 6019/01.10.2002 г., выданного Министерством Юстиции Болгарии видно, что Черный судим не был.
Не подкреплено доказательствами и утверждение, что высказывания Черного в СМИ об его инвестициях в Болгарии приводят к выводу, что он инвестирует капиталы «...о происхождении которых не желает (также и не может) дать ответ болгарским властям...». В Предложении нет данных о том, что компетентный государственный орган выдвинул требования о доказательстве этим лицом происхождения своих капиталов, чтобы утверждать, что Шерней не может и не хочет это сделать. При этом, после опубликования Закона о мерах против отмывания денег (24.07.1998 г.) соответствующие государственные органы облечены властью осуществлять многочисленные мероприятия в этом направлении. Создано Агентство финансовой разведки - орган с широкими правомочиями в указанной сфере. Но никаких данных о расследовании этими органами вопроса об отмывании Шернея (Черного) денег посредством инвестиций в деле нет.
При внимательном прочтении части Предложения, описывающей хозяйственные и финансовые действия Шернея ( в области издания газет, спорта, банковского дела и пр.) очевидно, что служащие НСБ-МВД не установили его действий, направленных против национальной безопасности страны. Изолированным и не связанным с утверждением о личных и профессиональных контактах кассатора выглядит вывод, что «... созданная Михаилом Черным экономическая структура дает возможность иностранному гражданину использовать различные механизмы влияния на управление Республикой Болгарией в пользу иностранных сил и организаций...». Предложение не содержит даже намека о связах Шернея во время его деятельности в Болгарии с какими бы то ни было «иностранными силами и организациями»,
В связи с изложенными соображениями кассационная жалоба является обоснованной. Следует отменить обжалованное решение и вместо него постановить другое, которым признать ничтожным обжалованный Черным (Шернеем) приказ № 312/18,08.2000 г. директора НСБ-МВД.
Таким образом, на основании статьи 40, параграфа 1 Закона о Верховном административном суде, пятое отделение Верховного административного суда решило ОТМЕНИТЬ решение Софийского городского суда от 24.09.2003 года по административному делу № С-5/2002 г.
ОБЪЯВИТЬ ничтожным приказ №312/18.08.2000 г. согласно которому применена принудительная административная мера «Лишение права пребывания в Республике Болгарии» Михаила Семеновича Черного, дополненный приказом № 359/28.08.2000 г., изданные директором национальной службы безопасности МВД,
Решение является окончательным.
Бланк Национальной службы «Безопасность» -
Министерство внутренних дел
г. София, Бульвар Черни ерах, N 127 А
RB202001-001-3
Конфиденциально
13.10.2003 г.
(ст. 28 пар. 2 пункт 2 Закона о защите конфиденциальной информации)
УТВЕРЖДАЮ!
Директор НСБ-МВД
Ген-майор (подпись неразборчивая)
(круглая печать НСБ)
(Ив. Чобанов)
София, 14.10.2003 г.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Относительно: Применение принудительной административной меры «Запрет на въезд в Республику Болгарию» иностранному гражданину
Михаилу Семеновичу Чорни, также известному как Майкл Чорни или Михаил Шерней, родившемуся 16.01.1952 в г, Уман - бывший СССР, гражданин Израиля, по национальности еврей, обладает действующим израильским паспортом N 9017525, выданным 10.01.1999 года и действителен до января 2004.
Существуют Обоснованные подозрения относительно подлинности некоторых документов, которые это лицо использовало, а также относительно достоверности указанных в них данных. Например, по: данным Интерпола, в 1994 г. английская полиция задержала М. Чорни с фальшивым польским паспортом, а в 1997 г. Израиль отобрал у него заграничный паспорт. Получена информация, что в разных странах, которые М. Чорни посетил, он представлял себя именами Mikhail и Michael, отчествами Semenovich, Semonovich и Semenov, и фамилиями Tchernyi, Tcherney, Cherney, Tcherny, Chernyi, Czorny, Chernoi, Tchernoi. В разные периоды это лицо представляло себя на основании израильских паспортов NN 5948950, 7348924, 0190406 и 0190543, российского паспорта 21-1015582, украинского паспорта 9017525.
На основании Предложения Дирекции национальной службы «Безопасность» (ДНСБ) реф, N Б-253/18.08.2000 и приказа N 313/18.08.2000 г., к этому лицу была применена административная мера «Запрет на въезд в Республику Болгарию». Решением N 2 Софийского; городского суда от 17*05,2003 по административному делу Сб/2002, подтвержденному решением пятого отделения Верховного административного суда № 38 от 07.10.2003 г., приказ ДНСБ о применении принудительной административной меры «запрет на въезд в страну» был объявлен недействительным, поскольку к моменту выдачи приказа в законе не существовала такая принудительная административная мера как «запрет на въезд в страну иностранному гражданину».
В связи с вышеупомянутым и имея в виду факт, что фактические! обстоятельства, указанные в предложении реф, N Б-253 от 2000 г., не обсуждались составами СГС и ВАС и все еще существуют, необходимо издать новый приказ о применении ПАМ «запрет на въезд в республику Болгарию».
Тем временем, в ДНСБ продолжала поступать официальная информации о расследованиях иностранных специальных служб по поводу деятельности Чорни на их территории. Вся информация, в том числе та, которая получении из США, России, Германии и Израиля, показывает, что он производит операции с большими финансовыми средствами с невыясненным происхождением. Наиболее часто эти действия выполнены подставными физическими или юридическими лицами.
В данный момент против Михаила Чорни и Израиле ведутся уголовные дела за совершение финансового мошенничества в приобретении собственности и за незаконные сделки. Расследования деятельности вышеупомянутого лица идут на территории США и Швейцарии.

Реф. N Б 3577 единственная копия
Сотрудничающие специальные службы из стран-членов Североатлантического союза выражают категорическое мнение, что пребывание вышеупомянутого лица на территории страны отрицательно повлияет на процесс присоединения Болгарин к пакту. Также получена информация о вероятной отрицательной реакции ряда правительств стран-членов Североатлантического союза и Европейского сообщества в случае вероятного проживания Михаила Чорни в Болгарии. На основании вышеупомянутого, въезд Михаил Чорни в Болгарию может ухудшить отношения с государствами из Европейского сообщества и Североатлантического союза и значительно замедлить интеграционные процессы присоединения страны к ним.
Ввиду вышеупомянутого,

ПРЕДЛАГАЮ
на основании статьи 42А, параграфа 1 в связи со статьей 10 параграфа 1 пункта 1 от Закона об иностранцах в Республике Болгарии» применить административную меру «Запрет на въезд в Республику Болгарию» Михаилу Семеновичу Чорни, родившемуся 16-01.1952 г. в г, Уман - бывший СССР, имеющему израильское и российское гражданство.
Начальник
Направления «Б» - ДНСБ
Майор: (подпись неразборчивая) (Цветан Иовчев)
Согласен:
Заместитель директора НСБ-МВД
Полковник: (подпись неразборчива) (Иван Драшков)
Написано и одном экземпляре
№1-НСБ
Исполнил/написал: С.Стаматов - 773-11-2
13.10.2003 г.

УТВЕРЖДАЮ!

Директор Национальной службы "Безопасность "-МВД
Ген, Майор;
Атапас Атанасов
СПРАВКА
ОТНОСИТЕЛЬНО: МИХАИЛ СЕМЕНОВИЧ ЧОРНИ
Лишение права пребывания в Республике Болгарии
иностранного гражданина

Михаил Семенович Чорни (известный как Майкл Чорни) родился 16.0.1951 г. В г. Ташкенте, Узбекистан, русский, гражданин России, США и Израиля, Идентификационный номер иностранного гражданина. По просьбе № 1006370/15,05,00 г. Чорни разрешили временное долгосрочное проживание в Республике Болгарии, на основании чего ему выдали удостоверение № 0232595/14,06,00 г., действительное до 03,11,2000 г. Он въехал в страну как гражданин Израиля с паспортом № 0190543, с указанным адресом для проживания в г. София ул. Смерч 31 этаж 6 в апартаментах Тодореа Костадинова Баткова, адвоката бывшего министра внутренних дел Богомила Бонева. Во время своих предыдущих посещений Чорни жил в роскошной квартире по адресу: жилой комплекс им. Ивана Вазова, ул. Балша № 7.
Майкл Чорни принимает участие в руководство международного преступного синдиката в Нью-Йорке. РУКОВОДИМОГО Вячеславом Иванковым - Япончик. Они оба - партнеры в фирме "Транс комодитис Инк.", чья деятельность направлена на легализацию незаконной прибыли синдиката, они также близко связаны с деятельностью Измайловской преступной группировки в Москве.
Связь Михаила Чорни с этой группировкой начинается в 80-тых, когда он начинает совместный бизнес с одним из се руководителей - Антоном Викторовичем Малевским. В то время Чорни находится в основе ряда крупных нелегальных перечислений денег из России, сделанных посредством заграничных структур русской научно-технической разведки. Эти средства впоследствии послужили финансовым основанием для формировании международной структуры организованной преступностью. Есть оперативные данные, что Михаил Чорнине не прекратил свои отношения с русскими специальными службами и руководимая им структура используется для накопления разведывательной информацией В настоящий момент Чорни и Измайловская группировка контролируют бизнес с цветными металлами и драгоценностями в России.
В начале Антон Малевский (известный как Антон Измайловский) отвечал за безопасность созданной Чорни организации и был его личным телохранителем, В качестве телохранителя он также исполнял задания, связанные с террористическими актами и с физическим устранением лиц, угрожающим ее (группировки - бел. перев.) деятельности. Впоследствии, наряду с этим, Малевский лично взял в свои руки контроль над одним из каналов для незаконной передачи драгоценных камней из ЮАР в Бельгию. По неподтвержденным данным, которые сейчас, проверяются, канал проходит через территорию Болгарии или Греции и функционирует и в данный момент.
В начале 90-тых Чорни и Малевский устраиваются на короткий период времени в Болгарии. Они используют страну как базу при подготовке для экспорта деятельности созданной ими структуры на запад; в тот период они создают крепкие связи с руководителями ставшей позже известной экономической группировки "Орион". В то же самое время Антон Малевский начинает совместный бизнес с болгарским гражданином Димитромым Георгиев Димитровым (по кличке Шашмата) и они оба регистрируют компанию "Салим".
Во время пребывания в Болгарии Малевский связывается с рядом представителей наших криминальных структур в Болгарии. Созданные им контакты дают ему возможность получать подробную информацию, даже в настоящий момент, не только о процессах в преступном мире подпольного мира, а также и о процессах во всякой одной области принимает участие е теневой экономике страны. Малевский многократно проезжал через болгарские пограничные пункты с поддельными документами личности. Он использует болгарский паспорт, выданный на его имя, с указанным в нем персональным номером - 6005236685 (в центральном регистре населения под этим номером записан болгарский гражданин Светослав Георгиев Георгиев из Софии).
По непотвержденным данным, в 1994 г. в Париже были произведены два неудачных покушения на жизнь Михаила Чорни (по всей вероятности - со стороны конкурентной структуры), после чего Михаил Чорни уезжает и постоянно обосновывается в Израиле.
Бизнес интересы Чорни в Болгарии связаны с возможностялт для формирования структуры, которая сможет легализовать прибыль от нелегального бизнеса (отмывание денег) Измайловской группировки. Исходя из этого, его деятельность направлена на создание экономических структур в Болгарии, и она развивается в несколько основных областях экономики, связанных с большой прибылью и быстрым оборотом вложенных средств:
* телекоммуникация я средства информации;
* производство и торговля акцизными и лицензионными товарами;
* азартные игры и развлекательный бизнес (так как существует прямая зависимость, здесь можно прибавить также интересы в области
туризма);
В данный момент есть данные, что Чорни принимает прямое или косвенное участие (через своего экономического советника Джоузефа Карама) в следующих компаниях:
* "Мобилтел" АД (АО - зам. перев.), "М-Тел Трейдинг" АД, "М-Тел
Нет" АД, Джи Пи Эс Болгария" АД, 'Телепорт"АД (вместе с
Владимиром Грашновым, а в последних двух компаниях - с бывшим
секретарем Министерства внутренних дел Николаем Радуловым - со-
выпускник и очень близкий друг бывшего министра Бонева),
"Мултимекс ИД" АД (владелец столичнога телевидения "Нова
тслевизия"). По оперативным данным, значительная часть обычных
акций компании находятся под контролем М. Чорни и Вл. Грашнова.
* "М и В Ин" АД (вместе с Емилом Кюлевым);
* "Росексимбанк" АД (вместе с Емилом Кюлевым и Владимиром
Грашновым). Практически М. Чорни предоставил банку значительные
капиталы для управления (в соответствии с заявлениями Кюлева в
средствах массовой информации , Чорни инвестировал около 150 млн.
долл. США в Болгарию, 15 млн. из них ушли в Росексимбанк).
* "Юкос Петролеум", "Феста" ООД (ООО - зам. перев.),
"Нефтинвестбанк" (связанные с деятельностью Любепо Гоцсаа).
Основной круг бизнесменов, реализующий интересы этой группировки на территории Болгарии в данный момент состоит из Владимира Маринова Грашнова, и Емила Александрова Кюлева и Любена Стоянова Гоцева Необходимо отметить, что бизнес последних двух не связан полностью с Михаилом Чорпн.
Владимир Марииов Грашиоп родился 24,11,1952 г. в г. Трояп, болгарин. болгарский гражданин, женат два раза, нет предыдущих судимостей, ЕГН отец - Марин Петков Грашпов - бывший министр строительства до 1989 г., а в настоящий момент - пенсионер. Его мать - Мария Минкова Грашнова - домохозяйка. От первого брака у пего -дочь Мария, которая работает- в рекламном отделе телевидения
Грашнов закаканчивает высшее образование в-Машиностроительном институте им. Ленина в г. София. С 1975 до 1982 г. он работает инженером па заводе тяжелого машиностроения в г. Радомир. В 1982 г. назначен представителем внешне торговой компании "Техноимпекс" в Ливии, где работает до 1986 г. С тех пор начинается его знакомство с Михаилом Чорпн-представитель русского телевидения Олег Орлов познакомил его с пим. Грашнов уходит от жены, женится во второй раз на болгарокой гражданке Лору Видеплиевой, а в 1975 г., вместо с Чорным, регистрирует в Москве компанию "Колумб". Компания занимается импортом и -экспортом металлов, дерева, меха и товаров народного потребления. Его вторая жена является вице президентом компании. В данный момент отношения между Грашповым и Видеплиевой полностью деловыо, така как, по неподтвержденным данным, одна из причин является его склонность к гомосексуализму.
В периоде 1995 - 1996 г. Владимир Грашнов и Михаил Чорни являются консультантами украинского правительства в процессе строительства GSM сети на территории страны. В то же самое время Грашнов представляет себя консультантом Шотландского агентства для развития Восточной Европы идо 1996 является его директором в Болгарии. В 1997 г. он покупает единственного лицензированного GSM оператора "Мобилтел" АД уГригория Лучанского на средства, предоставленные ему Чорным. ОЛучанском известно, что он - бывший директор одного из больших предприятий объединения "Уралмаш" и бывший директор Рижского технического университета. "Нордекс" - преемник финансовой организации, созданной государственным руководством СССР для специальных платежей
и торговых операций. В 1996 г. он, вместе с Дмитрием Георгиевым Гачевым
(еврей, гражданин США, женат на русской, приближенный бывшего члена
Политбюро ЦК БКП Огняна Накова Дойнова) свазывает Чорни с тогдашним
премьер-министром Жаном Виденовым. Имеются данные, что Григорий
Лучанский причастен к деятельности русских специальных служб.
Креме-Чорин и Лучаиского,-Грашпов поддерживает близкие дружеские отношения и с Бориславом Диопиоиеоым и о директором телевидения "Нова толеввзия" Стефаном Димитровым.
Емил Александров Кюлов родился 02,06,1957 г. в г. София, болгарин, болгарский гражданин, женат, нет предыдущих судимостей. Его отец,
Александр Митков Кклюев бывший начальник отдела "Убийства" в
Софийском городском управлении МВД, умер. Его мать, Вената Манолова Василева -бывший проектант в государствонном учрождении, в данный момент пенсионер. Его брат, Юрий Кюлев владелец торгового дома.
Дважды жепилоя. Его первая супруга, Анета Пламепова Попова Кюлева, работала переводчиком; от этого брака у них есть один ребенок. Второй брак оп заключает в 1998 г.. от которого у пего ость тоже один ребенок.
Кюлев заканчивает свое высшее образование в 1981 г. в Высшей школе МВД им. Георгия Димитрова, факультет "Милиция". Поело получения диплома он начинает работу в должности оперативника по криминальной линии 1 ого районного управления МВД г. Софии. Впоследствии он уходит па работу в отдел "тяжкие преступления" Софийского городского управления МВД. Там он-знакомится-и-превращается-в- близкого-друга бывшего министра внутренних дел-Богомила Бонова. Он уходит из системы МВД в 1988 г. по собственному желанию,
Сразу-поело-своего ухода jн становится советником председателя Мипсралбанка-Румепа Григорова, где работает совместно и с Вепцелом Райчевым. В 1989 г, он начинает работу в представительство компании "Минтекс корпорейшн", принадлежащей Сама Трендева.
Впоследствии, с помощью финансовой поддержки Трондова, он создает компанию "Контракт Кюлев". Позднее компания превращается в ООО, потом в холдинговую компанию. Через нее он принимает участие в регистрации и управлении банка "Туристспортбанка" АД в 1991 г. В 1993 г. банк получает полную лицензию; а с апреля-сего года становится членом Первой болгарской фондовой биржи В-1996-г.-Кюлев уходит из банка п регистрирует новый банк-Болгарско русский инвестиционный банк. В 1998 г. он продаст свои акции в нем и регистрирует Росоксимбапк; В конце сего года, в результате нажима со стороны Михаила Чорни и содействия Богомила Бонова, его заставили перевести часть контролируемых им акции в банке компанию Мобилтел АД.
В данный момент Кюлев участвует через подставных лиц в приватизации туристических объектов, но по неподтвержденным данным - на финансовые средства М. Чорни.
Любеи Стоянов ГОЦЕВ родился-03,03,1930 г. в г. София, болгарин,
болгарский гражданин, женат имеет двух детей, не имеет прежних |
судимостей.
Его жена, Ана Николова Гоцова, родилась 24,04,1932 г, в г. София.
Гоцев бывший -заместитель начальника первого главного управления
Государственной безопасности и заместитель Министра иностранных дел в правительстве Луканова. В отличие от Грашповп и Кюлева, Гоцев не афиширует свои контакты е Чорни. Их совместная-деятельность осуществляется через Митко Василева Сабева.
По оперативным данным, Майкл Чорни, в качестве основного партнера в 'Мобилтел" АД, способствовал организации и выполнению, умышленно организовал посредством подставных лиц и компаний компании АЛ, кражи телефонных импульсов, которым нанес гооударству вред стоимостыо около 10 миллионов номоцких марок ОГРОМНЫЙ вред БТК. В данный момент ИДУТ финансовые ревизии в этих компаниях с целью установления вышеупомянутых преступлений.
В-связи-с вышеупомянутым Имея ввиду вышеупомянутое, предлагаю применить к Михаилу Семеновичу Чорни принудительные административные меры отмену права пребывания, согласно статьи 40, параграфа 1, пункта 1 от Закона для иностранцев в Республику Болгарию, и отказ на въезд в страну на основании статьи 10, параграфа 1, пункта 1.
Имея ввиду вышеуказанное и с целью прекратить заблаговременно деятельность М.Ч. у нас, угрожающую национальной безопасности Республики Болгарии.
ПРЕДЛАГАЮ На основании.», (подпись неразборчивая)

Тема Парите на Чорни - Нордекс, Колумб, измаминови [re: Novini Ukraina **]  
АвторAФP** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 06:05

НОРДЕКС": Скупаем российские заводы. По дешевке
Финансовым крахом промышленных гигантов, преуспевающих еще вчера, нас не удивишь. Время нынче такое: все должны всем, но никто никому не платит. И все же, когда угроза гибели нависает над предприятиями, которые спокон веку считались гордостью отечественной промышленности, холодок страха заползает под воротник и бежит вдоль позвоночника к пояснице и ниже.
Государственное производственное объединение "Уралвагонзавод" находится в городе Нижний Тагил. После наступления гласности империалистические разведки и простые советские граждане узнали, что "Уралвагонзавод" на самом деле производил в огромных количествах отличные танки, которые сейчас тысячами стоят на полях России и Белоруссии в ожидании переплавки. Но и вагоны завод тоже выпускал, хотя гораздо меньше. Поэтому, что в дальнейшем не путаться с названиями упоминаемых ниже организаций, в которых непременно присутствует приставка "Урал...", будем называть гигант танковагоностроения просто "Вагонзавод".
На заводе работают 30 тысяч человек - население целого района. Ежемесячно им выплачивается зарплата (вернее, должна выплачиваться) в размере 15-18 миллиардов рублей. Но с миллиардами у завода плохо. У него плохо даже с рублями. За 1995 год расходы завода превысили его возможные доходы на 350 миллиардов рублей. Возможные - потому что только "Росвооружение не заплатило заводу за танки почти 330 миллиардов.
В похожей ситуации находятся и другие процветавшие прежде гиганты. Даже "Норильский никель" кому-то должен очень много. Даже КамАЗ и ВАЗ... Сейчас очень тяжелое положение, и это хорошо, потому что у нищего и голодного даже фамильные брильянты можно скупить путем прямого натурообмена - один брильянт за одну хлебную пайку. Это хорошо, но только не для такого же нищего, у которого необходимого количества паек нет. Скупают, конечно же, другие. ситуация, подходящая вдвойне, поскольку в стране, где почти всякое предприятие было в своей отрасли единственным, новый хозяин имеет автоматическую возможность стать монополистом со всеми, очень приятными для него, вытекающими последствиями.
"Вагонозавод", кроме простых вагонов, делает цистерны для перевозки нефтепродуктов и сжиженного газа. Во всей России таких цистерн больше не делает никто.
Фирма "Нордекс" расположена в австрийском городе Вене, но президентом там наш бывший соотечественник Григорий Эммануилович Лучанский. Вокруг Лучанского периодически вспыхивают скандалы, - мелкие и крупные, которые ничем, в общем-то, не заканчиваются. просто рассасываются сами собой. Григорий Лучанский не так давно попал в "Книгу Гиннесса" - за потрясающую скорость, с которой он разбогател. за последние три года его фирма нарастила оборотный капитал до 3 миллиардов долларов. Как он сумел это сделать, станет ясно чуть дальше.
У Григория Лучанского трудное прошлое. В 1983 году он сел в тюрьму на 7 лет за хищение в крупных размерах, подлог и злоупотребление служебным положением. сидел в Латвии и Пермской области пять лет без малого, потом его досрочно освободили за глубокое раскаяние и хорошее поведение. У многих современных российских предпринимателей и политических деятелей тюрьма - непременный пункт биографии; тем, кто не имеет судимости, рассчитывать на хорошую должность в бизнесе и политике уже нельзя.
Из колонии Лучанский попал прямо в перестройку и немедленно понял, где делаются настоящие деньги. Он стал торговать недрами своей Родины - тяжелыми металлами, редкоземом и даже мочевиной. Некоторое время он работал заместителем директора латвийского агрокомбината "Адаши" и в этом качестве, приехав однажды в Вену, создал 14 декабря 1989 года фирму "Нордекс ГмбХ", которая становится посредником в переброске сырьевых ресурсов с востока на запад.
Тут и подошло время первого скандала. Он возник в связи с необъяснимым исчезновением со счетов "Адаши" миллионных сумм, которые не обнаружены до сих пор совместными усилиями следователей Вены, Москвы и Риги, а также хищением 30 миллионов долларов ответственными работниками московского внешнеторгового предприятия "Агрохим" - партнера "Нордекса". Ответственные работники скрылись в неизвестном направлении, а Лучанский окончательно перебрался в Вену.
Новый скандал был связан с проектом создания памятника Христофору Колумбу. Этот памятник собирался изваять скульптор Зураб Церетели из чистой российской меди и подарить Америке на день рождения. Весить наш подарок должен был 700 тонн, никому в Америке он, как оказалось, был не нужен, но под него за границу беспошлинно уплыли почти 10 тысяч тонн стратегического металла (10 процентов всего ежегодного медного экспорта России!). Этим делом занималось специально созданное АОЗТ "Колумб", одним из учредителей которого был "Нордекс". Интересно, что свердловская транспортная прокуратура затормозила было медь прямо на железной дороге, обоснованно усмотрев в операции чистейшее жульничество. Но тогдашний вице-премьер Шохин подписал необходимое разрешение, и медь ушла. (Напомню, что Шохин - тот самый вице-премьер, про которого недавно рассказывал по Центральному телевидению писатель-сатирик Михаил Задорнов. Точнее, не про него самого, а про его дачу, которая стоит слишком дорого для зарплаты вице-премьера).
Этот скандалец тоже ничем не закончился. Медный Колумб на американской земле так и не встал, а на нашей в тюрьму за это никто не сел. Правда, при новом Генеральном прокуроре прокуратура вновь заинтересовалась: где ж тот Колумб?
Но часть меди нам удалось найти. Эта часть покрывает крышу красивой и большой дачи Зураба Церетели в Переделкине. Там ее килограммов пятьсот или больше.
Двумя годами ранее, как сообщала "Комсомольская правда", при участии фирмы "Нордекс" из России вывезли 130 килограммов амальгамы золота (содержание чистого золота - 70 процентов). Самое смешное, что амальгама вывозилась под видом "красной ртути" - секретно-стратегического вещества, изобретенного российскими мошенниками специально для подобных случаев. Контрабанду перехватила швейцарская таможня, которая про "красную ртуть" ничего не знает до сих пор.
Было еще несколько скандалов, которые не мешала "Нордексу" наращивать объем торговых операций и стать к 1995 году чуть не основным посредником в поставках российского сырья на Запад. вот откуда у Лучанского его миллиарды. по сути, они подобраны с земли (или вынуты из российского кармана) при полном одобрении вороватого российского виновника, непротивлении государственных структур и непонятном молчании правоохранительных органов. Причем, как оказывается, все делалось честно.
На Урале, где Лучанский несколько лет сидел в колонии, у "Нордекса" много партнеров: Красноуральский медеплавильный комбинат, ПО "Пермьнефтеоргсинтез", ПО "Машзавод "Булат" (г.Златоуст), АО "ММК" (г.Магнитогорск) и другие, у которых он покупал сырьевые ресурсы. А в 1994 году возник новый. 8 августа с участием фирмы "Нордекс" было создано АОЗТ "Спеццистерны").
Тот проект Лучанский вынашивал давно. Двумя годами раньше он уже предлагал создать транспортную корпорацию "АЛУРА" ("Авиабанк", Лучанский, "Уралвагонзавод"), чтобы конкурировать с МПС России в эксплуатации газонефтецистерн при экспорте сырья, но дело тогда не заладилось. Дальнейшие события все более напоминали лучшие операции покойного штандартенфюрера Штирлица.
В Нижнем Тагиле 20 января 1994 года регистрируется АОЗТ "Уралспецтранс" с уставным капиталом 48 миллионов рублей. Учредители - "Авиабанк", "Вагонзавод" и некая Международная финансово-технологическая компания "Интеко".
Но спустя три месяца, 2 апреля, предприятие с точно таким же названием - АОЗТ "Уралспецтранс" - и с точно таким же уставным капиталом регистрируется в Москве. Его учредителями становятся те же "Авиабанк" и "Вагонзавод", а также акционерное общество "Промтрансмаш", которое, по некоторым данным, проверяемым в настоящее время компетентными органами, было создано по указанию и на деньги "Нордекса" (за эти сведения наша газета не отвечает: за что купили, за то и продаем; к тому времени, когда номер выйдет, вполне возможно, компетентные органы скажут совсем противоположное - такое теперь случается чуть не каждый день).
Но пока сообщаем чистую, лично проверенную правду: генеральным директором обоих "Уралспецтрансов" становится Илья Гильгур - заместитель директора "Вагонзавода" по коммерческой части.
Как известно, подобная двойная регистрация фирмы запрещена, но очень удобна их владельцам, поскольку позволяет неимоверно запутать финансовую отчетность и уйти от налогов. Собственно, учитывая абсолютно грабительский характер нынешней налоговой системы, за это ругать не очень хочется.
Как бы то ни было, еще через четыре месяца московский "Уралспецтранс" и "Нордекс" создают еще одну совместную фирму, которая и должна будет заниматься производством спеццистерн.

Для чего же избран столь сложный путь?
Дело в том, что гигант "Вагонзавод" в частные руки передан быть не может. Акционироваться он не будет, несмотря на старательно распускаемые кем-то слухи. Но отчего же не попробовать забрать его частями! Вот тут и нужен промежуточный "Уралспецтранс", который госпредприятием уже не является. Через него "Вагонзавод" поучаствовал в проекте Лучанского, передав АОЗТ "Специстерны" громадный цех номер 360, площадью 9,5 тысячи квадратных метров. Передал, правда, не навечно, а в аренду на 25 лет. В этом цеху иностранный бизнесмен Лучанский собрался делать бизнесмен Лучанский собрался делать для России по 2000 цистерн современного качества каждый год, что для нее, России, несомненное благо.
По условиям договора плата за аренду этих тысяч метров является вкладом нашей страны в сотрудничество сторон по реализации правительственной программы "Цистерны России", на которую правительство даже отпустило немного миллиардов "Вагонзаводу", тут же истраченных на зарплату рабочим, поскольку они ее видят раз в три месяца.
Богатый австрийский бизнесмен, наш бывший гражданин, обещался внести в уставный капитал нового АО "Спеццистерны" 99,79 процента всех средств. И это уже сделано - на "Вагонзавод" поставлено современное оборудование для производства цистерн фирмы "Хойслер" на сумму 11,5 миллиона долларов США. Оборудование уже частично смонтировано, на нем уже произведено несколько десятков новых цистерн.
Мы там не были и не знаем: кололи ли о цистерны бутылки с шампанским в момент запуска на железнодорожные пути, но это неважно. Главное, что ти цистерны уже начали успешно возить российские ресурсы за пределы России.
А в центре страны появилось полностью иностранное предприятие. Сообразно вложенному капиталу "Вагонзавод" может рассчитывать лишь на семь сотых процента прибылей от произведенного на своей собственной территории.
Остальная прибыль, естественно, достанется настоящему хозяину. Примерно на таких условиях всегда заключались взаимовыгодные контракты между белыми поселенцами и африканскими племенными вождями в процессе колонизации континента в ХVП-ХVШ веках.
Правда, разнеслись слухи, что "Нордекс" безвозмездно передаст "Вагонзаводу" 49 процентов акций "Спеццистерн" и тем самым исправит положение. Эти слухи распространял сам директор уралспецтрансов Илья Гильгур., отвечая на вопросы корреспондентов газеты "Таогильский рабочий". Слухи, вероятно, возникли на том основании, что в конце января у администрации "Вагонзавода" появилось нескольких странных документов.
Первым документом был составленный в Вене договор от 29 июля 1995 года (но почему-то без номера) как раз о безвозмездной передаче акций в трехдневный срок.
Вторым документом было распоряжение Госкомимущества N 1826-р от 15 декабря 1995 года, разрешающее "передать в аренду часть производственных площадей вагоносборочного корпуса ГПО "Уралвагонзавода" общей площадью 9500 кв. м для производства цистерн". Однако умные люди тут же заметили, что это распоряжение не имеет подписи и необходимой в таких случаях гербовой печати - а значит, е может иметь законной силы.
К тому же уже совсем недавно - в конце января текущего года - генеральному директору "Вагонзавода" В.Серякову из "Нордекса" поступила факсограмма, где Лучанский предлагал увеличить уставной фонд "Спеццистерн" на 11 миллионов долларов (те самые 49 процентов), которые "Вагонзавод" должен либо внести наличными, либо окончательно решить вопрос о передаче фирме цеха номер 360 в собственность. То есть благотворительность "Нордексом" не планируется. умные люди на всякий случай поинтересовались: не произошло ли каких изменений в уставе "Спеццистерн", касаемых величины уставного фонда и долей учредителей? Не произошло. На 1 февраля хозяева не переменились.
Собственно, когда в этой истории начали разбираться юристы, открылось множество странных деталей. к примеру, "Спеццистерны" не зарегистрированы в Нижнем Тагиле совместным предприятием с иностранным капиталом, отказ "Вагонзавода" от арендной платы фактически не обоснован взаимными материальными обязательствами, как того требует закон; да и вообще промежуточная фирма "Уралспецтранс" создана без волеизъявления коллектива, чего по закону тоже быть не может.
Но самое замечательное открытие заключалось в том, что Антимонопольный комитет России не включил "Специстерны" в число монополистов, хотя создание монопольного производства цистерн на "Вагонзаводе" и было основной целью проекта. Все эти мелкие трудности были "Нордексом", как обычно, с блеском преодолены.
Кто-то спросит: а в чем, собственно, проблема? Ну Лучанский, ну Иванов или Карапетян-оглы. Цистерны-то выпускают. Кому от этого плохо? Народ работает, зарплату получает.
В народе, действительно, плохого мало, а в зарплате - и вовсе нет. дело тут в другом. Производство цистерн на "Вагонзаводе" существовало и помимо Лучанского. Причем по сравнительным отечественным технологиям. Но шло оно плоховато из-за отсутствия средств и неразворотливости руководства. теперь и уникальные технологии, и специалисты будут работать на иностранного гражданина, который станет абсолютным монополистом чрезвычайно важного для страны производства.
А монополизм - это очень плохо. Не верите - спросите у американцев, или французов, или англичан, или у кого угодно. Все они, поглядев рождение в своих странах монополий, были вынуждены создавать специальное, чрезвычайно сложное антимонопольное законодательство и неусыпно следить за его соблюдением. потому что монополист в любой момент может взять за горло даже целое государство. А нам-то не легче ли сразу побеспокоиться, чтобы новые монополии не возникали? и со старыми хлопот хоть отбавляй...
И второе. Какая страна (если она не колония и не жертва оккупации) станет спокойно смотреть над создание на своей территории предприятия со стопроцентным иностранным капиталом?
Но все же главное не в этом. Речь о том, кому в ближайшее время, почти неизбежно, станет принадлежать российская экономика. Речь о наших будущих хозяевах.
В прошлом году Григорий Лучанский отметил свое пятидесятилетие. Праздник состоялся на берегу Красного моря в израильском городе Эйлат. На него съехались двести приглашенных - в основном из США и бывшего СССР. На этом празднике присутствовало немало израильских детективов, поскольку полиция решила, что под прикрытием юбилея происходит банальный слет российской мафии. Позже министр полиции Израиля Моше Шахал сообщил журналистам, что, хотя российская мафия действительно планировала провести съезд, принятые полицией меры заставили его участников отказаться т первоначального намерения. В самом деле, народ там собрался разный. Говорят, что за столом сидели, к примеру, и ответственные работник "Вагонзавода", и авторитет "уралмашевской" преступной группировки из Екатеринбурга. Впрочем, возможно, они сидели за разными столами...
Григорий (Гарри) Лучанский связь с мафией отрицает. Он объяснил назойливым журналистам, что за праздничными силами собрались его друзья, чтобы просто выпить и приятно пообщаться. Тем не менее в Великобританию и Канаду Лучанского не впускают. Все большие трудности возникают и с оформлением виз для посещения США. Лично мы бы на его месте на это просто плюнули, поскольку на территории России Канада уместится два раза с половиною, а Великобритания - несчетное количество, и сюда, в Россию, Лучанский может всегда приехать, когда пожелает.
К настоящему времени на территории России действует около полусотни фирм, созданных "Нордексом" и контролируемых им. Возникают они при горячем одобрении местной администрации, и в ряде случаев причины таких теплых чувств сомнений не вызывают.
В Оренбургской области появилось АОЗТ "ОреНорд" (что означает, естественно, "Оренбург - "Нордекс"). Администрация области официально обязалась предоставить этой фирме режим наибольшего благоприятствования. Как рассказал бывший глава администрации президента С.Филатов, ей было дозволено "распоряжаться продукцией производственно-технического назначения из фондов областного ресурсного банка". Это было продуманное и взвешенное решение. Продумывали и взвешивали его глава администрации области Елагин и его заместитель Миркитанов. Первый к тому времени стал президентом АОЗТ, а второй - членом совета директоров. Лично от себя они вложили в фирму кое-какое имущество местных государственных предприятий...
Лучанский Григорий Эммануилович к уголовной ответственности в послесоветские годы нигде не привлекался. Никого из сотрудничающих с ним российских чиновников в тюрьму за взятки не посадили, никакую фирму за нарушение законов не закрыли. Поэтому не станем больше трепать его честное имя. поговорим немного вообще.
Сразу после того, как в стране наступила свобода, самые умные люди поняли, что наибольшие деньги делаются на продаже ресурсов Родины. Желательно - стратегического назначения. Кто имел нужные связи с работниками правительства - получал официальные разрешения на продажу. Кто не имел - вкладывал большие средства, чтобы их поскорее завести. А кому это не удавалось - делал как привык: крал и вывозил.
Во всех трех случаях результатом служили американские доллары и другая конвертируемая валюта в крупных размерах. как оказалось, многие наши известные бизнесмены, притворявшиеся, будто занимаются производством нужных товаров, и попавшие на этом основании в народные герои и депутаты, на самом деле вовсю гнали за рубеж сырье.
В итоге долларов у конкретных лиц оказывалось так много, что ни уже не умещались в стандартной советской квартире. Одни складывали их в мешок и вывозили за границу, где приобретали предметы капиталистической роскоши, или вкладывали валюту в капиталистические предприятия и банки. Но другие, выехав, тут же поворачивались спиной к миру зарубежного капитала и начинали жадно вглядываться в туманные просторы Родины. Там, на туманных просторах, начиналась приватизация. Бывшее общенародное имущество распродавали всем желающим, а поскольку желающих с деньгами было немного, то распродавали дешево. И другие понимали, что судьба дает им единственный в жизни нескольких поколений шанс сделаться Большим Хозяином за не очень большие деньги. И другие этот шанс стремительно использовали.
Ну что ту сказать! Появление Больших Хозяев в принципе неизбежно. Они есть везде, и никто, в общем, на это не жалуется. Наши Большие Хозяева вырастают в основном из двух категорий бывших советских граждан: "красных" директоров и связанных с ними бывших партийных и советских работников или же из бандитов и жуликов. Первые берут то, чем долгое время распоряжались; вторые - просто отнимают что понравится. Ни первым, ни вторым при этом государство ничем не мешает. После этого их и других начинают показывать по телевидению и избирать в законодательные органы.
И нам, желающим жить богато, но не имеющим на то оснований, тем, кто не сумел сделаться директором завода или совхоза, становится мучительно стыдно за бесцельно прожитые на свободе годы, за отсутствие судимостей и татуировок в интимных местах.
Нам оставалось только написать эту статью, что мы и сделали.

Совершенно секретно
19.03.1996

iztochnik**

Тема Митьо Шашматанови [re: Novini Ukraina **]  
АвторCтaндapт ** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 15:14

Димитър Георгиев Димитров

Митьо Шашмата

Чорни никога не е твърдял, че е измамен от Митко
Образът, който му беше изграден и който се внушаваше чрез прякора му, е абсолютно неверен и изопачен

Ралица Димитрова
съпруга на задържания под стража почти една година Димитър Димитров-Шашмата
Един древен философ казва, че правдата побеждава, но е необходимо да й се помогне решително. И ние вярваме, че има правда и че тя ще се докаже още повече, че в България се установява демократичен ред и се борим за нормална правова държава, но кога? Тази история, която злонамерени хора съчиниха и приписаха на Димитър, за да прикрият свои големи парични далавери, се протака вече пет-шест години. Тя нашумя най-вече от пресата за заблуда на електората с бомбастични заглавия и квалификации: "Митьо Шашмата излъга Чорни", "нашият Остап Бендер", "Монте Кристо", "Дон Жуан", "измамник", "комбинатор", "мошеник"... Описаха живота му от детските години и играта на топчета, когато децата го наричали Шашмата. Изкараха го невероятно речовит, комбинативен, артистичен но всички тези "приятели" и познати, които знаеха и виждаха на моменти необяснимите му психически прояви, търсеха неговата близост и контакти, защото имаха интерес от него, особено когато им трябваха пари!... Митко е лекуван в специализирани здравни заведения. заради влошеното му психично здраве е бил освободен от казармата, но въпреки заболяването си завърши външна търговия. Бяхме състуденти. Родиха ни се две деца, за които той е проявявал изключителни грижи и внимание - по-голямата е студентка, а синът ни е ученик. Сега децата са далеч от нас и сами се оправят, но считаме за наш дълг да бъда до Митко, макар и да сме разведени, защото той не само е баща на децата ни, но напълно сме убедени в неговата невинност... Всички, които са имали контакт с него, го познават като много добър човек, на всеки е помагал и не познавам някой, който да е излъгал или измамил! Образът, който му беше изграден и който се внушаваше чрез прякора му, е абсолютно неверен и изопачен. Никога не се е засягал от прякора си, но и никога не е очаквал, че той ще му изиграе такава лоша шега... Не можем да си обясним кой и защо създаде този образ на измамник на Митко? Защо не беше посочен поне един случай как той е откраднал, излъгал или измамил някой още от детските му години, когато си играел на топчета?!... За тези, които са в течение на историята и с фактите по "случая Чорни", нещата са съвсем ясни. Че Митко е невинен, явно са напълно убедени и онези журналисти, които са запознати със случая, присъстваха на заседанията в съда и чуваха мотивите, с които прокурорът и съдът отказваха да изменят мярката на Митко. Странно е защо при повторното гледане на делото в Апелативния съд председател на състава беше същата съдийка която първоначално задържа Митко? Толкова ли в Апелативния съд в София нямат съдии, че трябваше същата отново да се яви? Или това е по нечие указание? Или съдиите вече толкова са се уплашили от писанията във вестниците и натиска, който им се упражнява, че не смеят да нарушат хатъра на прокуратурата?... Обвинението повтаря като грамофонна плоча: "Чорни твърди, че е измамен от Димитров!", нещо, което той никога не е твърдял по време на следствието! Ако трябва да бъдем точни, Чорни е упреквал в известна степен Митко, че го е запознал с Тренев, но никога не е твърдял категорично, че се чувства измамен от Митко! Затова и адвокатът на Митко още на следващия ден след довеждането му поиска да се направи очна ставка с Чорни, но е ясно, че това няма да стане, тъй като някой няма интерес от това...! През същата 1995 г. борци и престъпници подгониха с лъжливи обвинения Димитър, разчитайки на познанството му с Тренев и че по този начин ще успеят да си върнат парите, с които Тренев ги е бил завлякъл. Ограбиха го, малтретираха го и той бе принуден да избяга в Гърция. Когато Митко подразбра, че го подозират за съучастие с Тренев, той потърси начин да докаже, че това е абсурдно. Успя да издири Тренев главния дилър по източването на парите, и да ги срещне с Чорни да се изяснят, а след това с риск за живот си и с помощта на други лица предаде на българо-гръцката граница Тренев на българските власти (ЦСБОП). Чорни знаеше тези неща и затова никога не е обвинявал конкретно Митко в измама... Никога Димитър не се е укривал от полицията. Обратно, търсил е нейното съдействие. За този факт има и свидетели... Докато бяхме в чужбина, никога не е живял с чувството, че е извършил престъпление или че е бил издирван. За да получиш новозеландско гражданство, процедурата е много сериозна и се правят пълни проучвания за лицето, вкл. и запитване до Интерпол. Никой от близките ни, майка му, брат му, които живеят постоянно в София, не са викани или търсени от органите на МВР или прокуратурата, за да научим по някакъв начин, че срещу Митко са повдигнати такива сериозни обвинения. Задържането му в Италия е случайно, тъй като се установило, че носел на предната седалка на автомобила си боздуган и меч, което било забранено според италианското законодателство, и при проверката на документите му той представил българската си шофьорска книжка, знаейки, че няма от какво да се укрива... Уверен, че е невинен за случая, в който го обвиняват, той сам пожела да се върне в България, за да се изяснят нещата завинаги. Но, уви! Оставиха го в ареста, а нещата са пределно ясни. Обвиниха го и за друго престъпление - длъжностно присвояване в особено големи размери в съучастие с Тренев и няколко лица от банката, а той не е присвоил и една стотинка! Известно е, че парите както са дошли по банков път, така са и отишли по банков път! Това също е известно. Нали за това има ред, документи, подписи на длъжностни лица, разрешили и получили? А Митко не се познаваше с нито едно от тези длъжностни лица, с които се твърди, че той е присвоил парите!?... Сега се държат с него, сякаш е най-опасният убиец и престъпник. Никой не си дава сметка, че се руши здравето му, името на семейството му, прогонват се завинаги в далечна страна двете му деца, застрашено е вече и физическото му оцеляване. Митко явно е станал изкупителна жертва поради стечение на обстоятелствата, като някои хора се възползваха от продължителното му отсъствие от страната, считайки, че той никога няма да се върне. А Митко винаги е обичал България, искал е да се върне тук и само тези, които го познават добре, могат да разберат сълзите му и целуването на родната земя при пристигането си у нас... Откакто беше екстрадиран, Митко живее с надеждата да бъде в най-скоро време оневинен, защото никой не е ощетил или измамил. На никого не дължи пари, а обратно, на много хора е помагал... В крайна сметка ние сме уверени, че той ще бъде освободен и оправдан, но кой ще му върне разрушеното здраве, оскверненото име и приписаните недостойни епитети? Здравословното му състояние никак не е добро. Към обостреното му психическо състояние следва да се прибави и заболяването му от диабет, повишеното кръвно налягане и чувството за клаустрофобия. Хората дори в затвора в Италия това го бяха разбрали и се отнасяха с него много човешки... Имам чувството, че някой подведе прокуратурата, за да поиска екстрадицията на Митко, и сега се прави всичко възможно да се оправдае задържането му. Уж делото било за приключване, а вече трети месец не се внася в съда, дават се допълнителни указания на следователя от прокуратурата и няма да се изненадам, ако се намерят още основания делото да се бави... Най-голямата неправда и грях е да обвиниш невинен човек! Питаме се кой има интерес той и само той да бъде изкупителна жертва или такъв грешник е необходим, за да се прикриват истинските престъпници…

Тема Павел Треневнови [re: Novini Ukraina **]  
АвторCEГA ** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 15:20

Павел Тренев

След близо пет години издирване

Арестуваха Павел Тренев, основния играч в "Орионгейт"

Човекът, обвинен за изчезналите от ЦКБ милиони на Чорни, хванат в София с дълга коса и брада

Основният играч в разразилия се през 1996 г. "Орионгейт" Павел Тренев бе арестуван в София след почти 5 г. издирване. Той е бил задържан в петък около 17.00 ч. при съвместна операция на специализираното следствие и на сектор "Издирване" на СДВР. Според други източници той бил хванат някъде в Североизточна България и после докаран в столицата. При задържането Тренев е бил с дълга коса и брада. Веднага след като е арестуван, е откаран в спецследствието, където му е било повдигнато обвинение по чл. 203 от НК за длъжностно присвояване. Според магистратите Тренев трябва да отговоря за изчезването и присвояването на 6 млн. долара на Майкъл Чорни, които той превежда в ЦКБ през 1995 г. чрез две свои фирми.
Павел Тренев е обвиняем заедно с Димитър Димитров-Шашмата, който също бе издирван месеци наред. Хванаха го във Венеция и го върнаха у нас. Димитров е привлечен по делото като подбудител и помагач.
Според обвинението от април до май 1995 г. двамата, използвайки ЦКБ, получили два превода в нюйоркския клон на банката. Те успели да заблудят представителите на "Блонд инвестмънт корпорейшън" Майкъл Чорни и Джоузеф Карам, които превели 3 милиона щатски долара на 28 април 1995 г. и отново 3 милиона на 3 май същата година. За усвояване на източените пари е съставен договор със СД "Макет", собственост на Павел Тренев.
Името на Павел Тренев нашумя още в края на 1996 г., когато в София започна да се разпространява нелегално видеокасета със записани негови признания за това какво е направил с получените от ЦКБ 6 млн. Тогавашната опозиция - СДС, използва разкритията за атаката срещу правителството на Виденов чрез скандала за групировката "Орион". СДС обвиняваше, че социалистите са използвали източените милиони за създаването на банката на "Орион" - Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). По онова време Виденов определи Тренев като дребен международен мошеник. Той показа в НС документ за парите, на който от името на ЦКБ се е подписал самият Тренев. Синият лидер Иван Костов обаче размаха друг документ - че в сметка на БЗПБ в клон на ПЧБ са преведени 200 000 000 стари лева.
Преди месеци БТА съобщи, че според разследване на НСБОП през юли 1996 г. Антон Малевский организирал "посещение" на Тренев и Шашмата при Чорни в Израел. Шашмата бил пребит и насилствено изведен от България в Гърция от бригада мутри, а оттам го поели хора на Малевский. По случая имало сигнал в полицията от брата на Димитър Димитров. На 20 юли 1996 г. същите хора върнали Тренев от Израел и го предали на служители на ЦСБОП на българо-гръцката граница заедно с касета, съдържаща обясненията му по аферата. Той бил държан пет дни в оперативна квартира, след което по неизвестни причини освободен. По онова време самите антимафиоти твърдяха, че са го оставили "на една пейка в Южния парк". Дълго време след това следите на Тренев се губеха. Твърдеше се, че е убит. После пък, че снове между Варна и Бургас и работи за фирма, занимаваща се с петролни продукти, агентиране на кораби и финансови операции. Според спецполицаи за годините, в които е издирван, не е напускал страната и е работел с фалшива самоличност. Това било възможно заради покровителство на влиятелни фактори в политиката и спецслужбите. Изчаквал се е удобен момент да се оповести, че е арестуван, твърдят запознати.
Междувременно Майкъл Чорни заведе дело срещу ЦКБ за парите си. След като спечели на първите инстанции, той и банката подписаха споразумение да му бъдат върнати 5 млн. долара в следващите няколко години. Споразумението бе сключено, след като бе одобрено от финансовото министерство. Миналото лято Чорни бе изгонен от България.

Тема Болести, налегнали част от подсъдимите по делотонови [re: Novini Ukraina **]  
АвторCъдa** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 15:23

СЪДЪТ ПОСТАВИ ПОД КАРАНТИНА ДЕЛОТО ЗА МИЛИОНИТЕ НА ЧОРНИ

Болести, налегнали част от подсъдимите по делото за изчезналите милиони на Майкъл Чорни, наложиха процесът да бъде поставен под карантина до 7 февруари идната година. Председателят на четвърти състав на Софийския градски съд Мария Митева се принуди да го отложи, след като за втори път опитът й да разплете историята на губещите се 6 млн. долара бе провален заради липсващи обвиняеми. Този път те бяха двама. На предишното заседание на 10 май, заради нередовно призоваване в съда не се яви подсъдимата Ирина Михайлова. Сега освен нея в залата не дойде и основният обвиняем Павел Тренев. Съдия Митева обяви, че двамата имат уважителни причини и няма да им бъдат налагани санкции за възпрепятстване на процеса. Ирина Михайлова и Павел Тренев са представили болнични листове, с които се удостоверява невъзможността им да присъстват в съдебната зала.

Според прокуратурата в основата на изчезването на 6-те млн. щ. долара на Чорни (през април - май 1995 г.) са Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата. От тях държавното обвинение търси отговорност за присвояване в особено големи размери (по чл. 203 от Наказателния кодекс) и за измама по смисъла на чл. 211 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата в аферата са замесени още тогавашните служители на Централна кооперативна банка (ЦКБ) - дилърът й Траян Кършовски, началникът на "Валутни наличности" Ирина Михайлова и ръководителят на "Международни операции" в банката Валентин Минев. Сред подсъдимите са и бившият изпълнителен директор на ЦКБ Георги Георгиев, някогашният главен счетоводител Теменужка Галова, бившият председател на съвета на директорите Катерина Заркова и Мария Димова. Обвиненията срещу банковите шефове и служители са само по чл. 203 от Наказателния кодекс - присвояване в особено големи размери.

Версията, която ще опита да защити прокуратурата пред съда, е, че през април 1995 г. Павел Тренев се е представител пред Майкъл Чорни за ръководен служител в ЦКБ и го е уговорил да предостави едноседмичен заем на банката в размер на 6 млн. щ. долара. В изпълнение на постигнатото споразумение на 27 април 1995 г. първият транш от парите (3 млн. щ. долара) пристига. Той постъпва по кореспондентска сметка на ЦКБ в "Суис Банк Корпорейшън" - Ню Йорк. Наредител на превода е фирмата на Чорни "Блонде Инвестмънт Корпорейшън". Една седмица по-късно - на 3 май 1995 г. - по същата сметка са прехвърлени и останалите 3 млн. щ. долара. Този път преводът е от финансовия агент на "Блонде Инвестмънт Корпорейшън" - "Ледбрук Гроуф Лимитид". Според прокуратурата по този начин Майкъл Чорни е изпълнил своята част от уговорката, тъй като парите са получени по сметка в ЦКБ. Те обаче така и не са върнати в договорения едноседмичен срок. Вследствие на това "Блонде Инвестмънт Корпорейшън" и "Ледбрук Гроуф Лимитид" предявяват чрез адвокатите си Христо Ботев и Тодор Батков съдебни искове срещу българската банка, които печелят. Така, според определението на магистратите, ЦКБ трябва да изплати на двете фирми общо 5 млн. щ. долара.

Българската банка обаче е решена още на следващото заседание по процеса на 7 февруари 2005 г. да предяви граждански искове на същата стойност към деветимата подсъдими. Тогава трябва да започне разпитът и на общо 44-те свидетели по процеса. Още в началото на тридневното заседание - на 7 февруари, пред магистратите ще застане бившият подуправител и ръководител на "Банков надзор" в БНБ Стоян Шукеров, основната фигура в икономическия кръг "Орион" Румен Спасов и адвокатът на Чорни - Тодор Батков. Сред разпитаните на 8 февруари пък ще е бившият изпълнителен директор на ЦКБ Стоян Александров, а ден по-късно, на 9 февруари, в съдебната зала ще бъде изслушан и председателят на надзорния съвет на ЕВРОБАНК Митко Събев.

(Б)

Тема Нордекс продава оръжие в нарушение на ембарготонови [re: Novini Ukraina **]  
АвторEмбapro** (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 16:52

BG гранатомети отиват в Косово чрез швейцарска фирма
Зоя Димитрова

Освен по суша много от сделките стават и по вода. По пътя дестинацията се сменя и вместо към Африка корабът разтоварва в Дубровник или Дуръс. Част от износа на украинците за Сърбия минава директно по река Дунав. Корабите, които плават в международни води, са без контрол. Одеса е най-голямата черна дупка в този пазар. Оръжието тръгва от Русия, Украйна или от сепаратисткия анклав Приднестровие в Молдова.

Швейцарски скандал с“Бир-Инженеринг” ООД-София

В началото на 1999 г. българската лицензирана фирма за търговия с оръжие "Б и Р ­ Инженеринг"ООД-София, изнася ръчни гранатомети и боеприпаси за МО на Кот д, Ивоар. Посредник по сделката е швейцарската фирма "Lexway Sales Company"Ltd с представители Жан-Пол Широуз и Александър Полисчук ­ украински гражданин, служител на фирма "Прогрес"-Украйна. Фирма "Прогрес" с адрес: Киев, ул. Артема, 37/41, е дъщерна на "Укрспецекспорт" ­ единствената държавна структура, която търгува с оръжие в Украйна. Документите са изрядни и Междуведомствената комисия издава разрешение за сделката.

Лична карта на британския пилот Кристофър Барет-Джоли, собственик на авиокомпанията Balkh Air.

В началото на 2001 г. швейцарските власти започват разследване на дейността на "Lexway Sales Company"Ltd , свързана с незаконни доставки на оръжие за албанските сепаратисти. Швейцарските органи отправят искане за правна помощ до българските следствени органи, които им предоставят информация по случая. В процеса на разследването става ясно, че сертификатът за краен получател по сделката е действителен и българската страна не е извършила нарушения при издаването на разрешение за износа. Енд-юзърът е бил изпратен на българската фирма от Жан-Пол Широуз. Широуз е бил препоръчан на "БиР­ Инженеринг"ЕООД от украинския гражданин Александър Полисчук, представлявал Широуз по тази сделка.

Естественият въздушен път минава през България

Молдова и Украйна са страните с най-либерални правила във въздухоплаването в света. Те имат свободен регистър и са същото, което са Либерия и Екваториална Гвинея за корабоплаването. Украинските авиокомпании притежават един АН-124 ­ "Руслан" (Ан-124 е най-тежкият карго-самолет в света с вместимост 135 т, той е с украинско авторство, но тъй като е произведен в Русия, в момента е предмет на спорове между Русия и Украйна.­ б.а.), и десетина самолети Ил-76 ­ в различни модификации ­ с вместимост от 28 до 47 т. "Антонов дизайн бюро"е украинска компания.

Според експертите естественият въздушен път от Украйна за Югославия минава през България. По време на югоембаргото оръжието за Белград и Подгорица най-често се вози с чужди въздухоплавателни средства, и това са украински самолети. Ако специалната продукция се превозва от чужда авиокомпания, над нея няма контрол. Напълно е възможно екипажът на самолета, след като напусне територията на България, да поиска от въздуха deviation, тоест промяна на дестинацията, и да кацне не там, където се е запътил. Спирането по технически причини е също широко използван начин за промяна на първоначалната дестинация. Екипажът на самолета обикновено пътува с два сета документи ­ първият служи за разрешение за полет и е неистински, вторият се показва при кацането.

Много е интересна статистиката през този период на българската Гражданска въздухоплавателна агенция за разрешенията, които тя е предоставяла за прелитане над България по посока Сърбия и Босна и Херцеговина. Най-много разрешения са дадени на военно-транспортни самолети от Иран и САЩ (спомнете си "Ирангейт" за Босна). Самолетите не са обявявали, че пренасят специална продукция. "Предложих да намерим начин да ги накараме да кацнат", казва бивш офицер от контраразузнаването. Предложението му не е прието.

Няколко авиокомпании участват в трафика на оръжие за Сърбия. Един от основните превозвачи е британският пилот

Кристофър Барет-Джоли

Преди да започне бизнеса си на Балканите в средата на 90-те, през последните 30 години Барет-Джоли е добре познат търговец на оръжие в Западна Европа. Със своята компания Phoenix Aviation той превозва оръжие от Европа за Африка и Близкия изток. През 1995 г. компанията му има проблеми и Барет-Джоли спира полетите. Но година по-късно купува малък BAC-1-11. Според "Гардиън" той регистрира самолета в регистъра на Либерия и основава нова авиокомпания Balkh Air. Както пише"Гардиън" от 14 март 1999 "авиокомпанията превозва оръжие от България за племенните вождове в северен Афганистан". Но не само за Афганистан.

Барет-Джоли е много активен в превоза на оръжие от България и Украйна за Сърбия и бивша Югославия.

Няколко месеца след като основава Balkh Air Барет-Джоли пристига в Белград. Той решава да купи транспортен самолет, собственост на югославската армия. Въпросният самолет е известен с това, че е бил използван за евакуацията на сръбския военен персонал от Хърватска и Босна. Екипажът на самолета свидетелства, че понякога са били превозвани по 500-600 души на полет. През 1992 г. самолетът е използван като ВИП-превоз. През 1996 г. поради лошото му състояние е свален от летене, тъй като е летял 72 385 летателни часа. През януари 1997 г. компанията на Барет-Джоли го купува и го превозва до Остенде. Оттогава британецът става постоянен гост в Белград, където се среща с водещи оръжейни търговци.

Нашите източници си спомнят, че Барет-Джоли бил известен в средите на сръбската организирана престъпност със своите партита с много момичета и кокаин. "Спомням си, че веднъж той живя цял месец в Белград по най-високите стандарти. Срещаше се с много високопоставени хора", казва нашият източник.

Според нашите източници Барет-Джоли превозва не само оръжие, но и големи количества дрога. Наркотрафикантите по това време имат добри контакти със специалните служби и осигуряват за Барет-Джоли добър бизнес от името на държавата. Обикновено Барет-Джоли разполага с 4 основни екипажа, понякога сам управлява самолета. Пилотите печелят по 2 500 щ.д. на ден при обикновена мисия. Във фирмата работят украинци, британци и сърби.

Барет-Джоли използва 3 главни летища ­ Остенде в Белгия, Белград в Сърбия и Бургас в България. От Бургас той прекарва българско оръжие за въстаниците, воюващи в Конго. В британски доклад със заглавие "Оръжие за Африка", написан от сър Томас Лег, се казва, че Барет-Джоли често е съдействал на Виктор Бут, който доставя оръжие във военните зони в продължение на 10 години. Авиокомпанията на Барет-Джоли Balkh Air поддържа много близки отношения с компанията на Бут Transaviation. И двете са базирани на белгийското летище Остенде.

Йохан Пелеман, директор на организацията IPIS (International Peace and Information Service) със седалище в Белгия, казва пред нас, че "пристанищата в Остенде, Бургас, Тирана и Белград бяха основните точки за трафикантите на оръжие през 90-те." Йохан Пелеман казва: "Операторите от Остенде събират каргото от източноевропейските доставчици и го превозват до клиенти по целия свят. Трафикантите обичат Остенде, защото нощният трафик там е интензивен, а контролът ­ непостоянен."

Според доклад на ООН Барет-Джоли стои зад превоза на повече от 180 тона оръжие от България за Йемен. Той също така пренася оръжие от Русия и Украйна (през Белград и Бургас) за Ангола.

В края на 2002 г. Кристофър Барет-Джоли е признат за виновен за контрабандата на 22 паунда кокаин от Ямайка до летище Саутхенд в Англия. Както обикновено самолетът излита от Белград, каца междинно в Гран Канария, за да зареди с гориво и се отправя за Ямайка. Там натоварват наркотиците, след което екипажът лети обратно до Гран Канария. След това самолетът каца в Саутхенд, Англия, тъй като екипажът заявява, че има технически проблем. Барет-Джоли пилотира и твърди, че крайната дестинация на полета е Белград, когато се появил техническият проблем. Самолетът е собственост на нигерийската компания Koda Air. Вътре в самолета британската полиция намира дрогиран собственика на компанията.

“Ер София”

Започнала през 90-те като "Сиджи ер" с един купен от музея в Белград самолет с опознавателен регистрационен знак SFA, "Ер София" ­ собственост на украинския възпитаник Лилян Тодоров и на космонавта Георги Иванов, се превръща в най-агресивната българска транспортна компания по време на югоембаргото. Тя е първата българска компания, която получава през 1994 г. лиценз за превоз на опасни товари. Въпреки международните скандали и няколкото катастрофи със смъртен изход, авиокомпанията успява да приспи общественото мнение и правоохранителните органи, използвайки всякакви средства за натиск.

По време на югоембаргото "Ер София" поема най-рискованите полети до Подгорица, Черна гора и Белград. По това време авиокомпанията лети с товарни самолети Ан-12. За известен период наема на лизинг украинския "Руслан". През 1994 г. "Ер София" транспортира ракетни системи от Северна Корея за Пакистан, твърдят източници от българските специални служби.

Според специалните служби на САЩ президентът на "Нордекс" Григорий Лучански продава оръжие чрез България, като го пренася на транспортния самолет Ан-124 - "Руслан", купен в Украйна. Обвиняват "Нордекс", че се занимава с контрабандни доставки на оръжие и за Северна Корея. Разузнавателните служби разпространяват също така, че самолет Ан-124 пренася ракети "Скъд" за Саддам Хюсеин.

В края на 1993 ­ началото на 1994 г. Американската агенция за сигурност, NSA, получава информация, че "Нордекс" участва в пренасяне и на радиоактивни вещества от руските лаборатории за Иран и Северна Корея. "В това няма никакво съмнение" ­ подчертава сътрудник на администрацията на САЩ в интервю пред американски всекидневник.

Ан-124-100 е даден под аренда на украинската фирма "Аеротрек". От своя страна тя го дава под аренда на "Ер София". "Корейските" проблеми възникват именно у "Ер София". "Ние знаехме само това, че самолетът е даден на българите ­ казва представителят на "Нордекс" в Украйна олигархът Вадим Рабинович пред немския журналист Юрген Рот в книгата му "Олигархът". ­ Самият Лучански въобще не се занимаваше с този въпрос.Той (самолетът-б.м.) действително летя в Китай, като направи междинно кацане в Пхенян, Северна Корея. Историята с оръжието беше свързана с историята за междинното кацане в Северна Корея."

На 24 юни 1999 г. Рабинович, по това време станал израелски гражданин, е обявен за персона нон грата за 5 години от украинската служба за сигурност СБУ. "Предполага се, че Рабинович е предоставил на една от чуждите специални служби тайни сведения, в съответствие с които Украйна, въпреки югоембаргото, снабдява Югославия с тежко оръжие", твърди украински вестник, изтъквайки реалните мотиви за забраната над Рабинович. Тя, впрочем пада още на следващата година.

През 1998 г. правителството на Иван Костов отказва да поднови лиценза за транспортиране на специална продукция на "Ер София". През 2000 г. "Ер София" има отново лиценз ­ издаден на основание на писмо от американското посолство. На 10 юни 2000 г. собствениците на "Ер София" откриват първото голф-игрище в Ихтиман, на 60 км от София. Сред високопоставените лица присъства и представител на посолството на САЩ. Това изглежда е част от логиката след югоембаргото.

Тема Симеон Могилевич - баща на руската мафиянови [re: Comandora]  
АвторГopдoн Toмac** (Нерегистриран)
Публикувано15.10.04 04:31

За да не си задаваме излишни въпроси за това кой създаде мафията на борците, защо следите водят към хърватско и други подобни - четете надолу и ще разберете ***Comandora**

Грязная бомба в Варшаве
Аль-Каида могла получить значительное количество ядерных и биологических материалов, провезенных контрабандой из бывшего СССР, - предупреждает британская разведка МI6. Британские спецслужбы предполагают, что организация может атаковать один из крупнейших европейских городов, например Варшаву или Лондон. Недавно террористы из Аль-Каиды и чеченских группировок встретились на тайном 'саммите' недалеко польско-украинской границы.

Контрабанду опасных материалов организовал Семен Могилевич, которого британская контрразведка признает одним из самых опасных ныне живущих преступников. Могилевич возглавляет крупнейшую мафиозную группировку - 'Солнцево'. Мафиози 'Солнцево' в последние годы предпринимали попытки приобрести оружие массового уничтожения советского производства. Если им повезло, что очень возможно, то оно было перепродано террористам из Аль-Каиды. Раньше 'Солнцевская братва' поставляла террористам обычное оружие и взрывчатые средства, что доказано Израилем.

Сэр Ричард Диерлав, шеф МI6, сообщил Джеку Стро, министру иностранных дел Великобритании, что нельзя исключить атаки на лондонское метро с применением так называемой 'грязной бомбы' (взрывное устройство плюс радиоактивные материалы или бактереи сибирской язвы). Аналитики британской разведки пришли к выводу, что угроза атаки возрастет ближе к 1 мая. Сэр Джон Стивенс, шеф британской полиции, сказал: 'Террористы несомненно нанесут еще один удар, вопрос - когда?'

ООО 'Мафия и террористы'

Шефы спецслужб в Лондоне убеждены в том, что в случае террористической атаки Аль-Каида воспользуется материалами, приобретенными у 'Солнцевской' группировки. Это может быть оружие массового уничтожения. 'Только 40% оружия этого типа (в России и других постсоветских странах) охраняется по соответствующим стандартам, применяемым для охраны ядерных и биологических материалов в США. Нет даже основного - заборов или специальных замков', предостерегает Американский совет по международным отношениям.

Немецкая разведка (БНД) тоже опасается, что террористы могут располагать оружием массового уничтожения. БНД зафиксировала свыше 800 попыток контрабанды ядерных материалов из России и соседних государств. Три гангстера из солнцевской мафии были арестованы по дороге в Мюнхен за контрабанду 17 унций плутония. Такого количества плутония достаточно для подготовки ядерного заряда, способного разнести в куски Лондон. По сегодняшний день так и не обнаружены 2 килограмма урана, украденного из исследовательского центра в Сухуми в Грузии. 'Учитывая масштаб контрабанды ядерных материалов, попытки их обнаружения далеко не всегда успешны', - говорит Пол Уильямс, консультант ФБР по международному терроризму.

Маршруты контрабанды ядерных материалов из РФ сходятся в Польше и Чехии, где с террористами, по всей видимости, сотрудничают бывшие офицеры коммунистических спецслужб. На прошлой неделе МI6 направила всем шефам разведок ЕС секретный двухстраничный документ, в котором предупреждала, что связи бывших коммунистических агентов и Аль-Каиды стали 'мощнее и должны стать предметом первоочередной заботы'. МI6 (сотрудничающая по этому делу с ФБР) подозревает, что украденные или купленные ядерные материалы могли поступить в Аль-Каиду со складов на Урале.

Биологическая атака

Транспортируя ядерные материалы, всегда рискуешь, что их обнаружат. В случае биологических материалов такой риск практически отсутствует. А факты кражи биологических материалов зафиксированы на более чем 40 заводах, входивших в бывшем СССР в исследовательско-производственную сеть программы 'Биопрепарат'.

После распада Советского Союза часть ученых, работающих по программам оружия массового уничтожения, устроилась на работу в так называемых 'странах-изгоях', например, в Иране, Северной Корее и Пакистане. Часть работает на 'Солнцевскую братву', помогая гангстерам отбирать материалы для последующих краж или приобретения. Консультант Пол Уильямс считает, что Аль-Каида располагает опасными материалами, в частности биологическим оружием, которое можно прикрепить к взрывному устройству на теле террориста-самоубийцы или выстрелить из гранатомета, запустить с помощью ракеты или взорвать при помощи взрывателя, запускаемого мобильником. По такому сценарию произошли взрывы в Мадриде. В Варшаве или Лондоне будет так же и то же?

Крестный отец

Семен Могилевич родился в Киеве в 1946г. Закончил экономический факультет Львовского университета. До терактов Аль-Каиды в США в 2001 году израильская разведка признавала Могилевича самой большой угрозой для безопасности Израиля и стран Восточной Европы. ФБР и разведка Израиля обвиняют его в торговле оружием и наркотиками в огромном масштабе, отмывании грязных денег (в том числе, в лондонском Сити), заказных убийствах, торговле живым товаром, а также в кражах и контрабанде произведениями искусства.

Могилевич это человек номер один российской мафии, его называют Брэйни Дон (Башковитый Дон). Именно он создал всемогущую так называемую солнцевскую мафию (название происходит от подмосковского городка Солнцево). В отчете ФБР по международным преступным организациям за 1995 года солнцевскую мафию признали самой большой евро-азиатской преступной организацией мира - учитывая имущество, влияние, сферу финансового контроля. Тогда группа насчитывала 7 тысяч членов. Ее организовали в 1980 году Вячеслав Иванков, псевдоним Японец, раньше титулованный борец, Сергей Михайлов, тоже борец и Семен Могилевич. По отчету ФБР, фактическими руководителями 'Солнцева' во времена СССР были высокие чины спецслужб. За рубежом, особенно в странах бывшего Восточного блока, 'Солнцево' и по сегодняшний день сотрудничает с российской военной и гражданской разведками. Резиденты солнцевской мафии работают в более чем 50 странах.

Семен Могилевич был совладельцем зарегистрированного в Канаде общества YBM Magnex International Inc. (котировавшегося также на Уолл Стрит). Посредством этой фирмы, сотрудничая с бывшими офицерами спецслужб и высокопоставленными функционерами КПСС, он выводил капиталы из России. Могилевич также является фактическим хозяином фирмы Benex Worldwide Ltd. При посредничестве московского отдела Bank of New York он вывез из России миллиарды долларов, принадлежавших олигархам (по оценкам ФБР это было не менее 4 миллиардов долларов США, максимум 22 миллиарда долларов США). Отделом банка управляла член солнцевской мафии Наташа Кагаловская. Ее муж Константин, до 1995 года сотрудник Международного Валютного Фонда, помог солнцевской братве 'прихватить' часть из 16 млрд. долл. США кредитов предоставленных России МВФ.

В феврале 1997 года Могилевич получил хорватское гражданство и поменял фамилию на Семен Телес. Сейчас пользуется двумя хорватскими паспортами: одним на фамилию Телес, другим на фамилию Лев Фишерман (якобы рожденный в Филадельфии в США в 1952 году). Используются еще фамилии Сева Могилевич, Семен Юдкович-Паланюк, Симеон Могилевич, Сеймон Могилевкс, Шимон Макелвич. В Венгрии, где находится одна из его квартир, его зовут Szewa bacsi (дядя Сева). Несколько лет назад он дал обширное интервью венгерскому телевидению ТВ 3.

В феврале 1994 года Могилевич находился в Варшаве. Это доказано ФБР: записаны два телефонных разговора гангстера именно из Варшавы. Связывался с Веной. Разговаривал об условиях сотрудничества с торговцами наркотиков, представляющими колумбийские картели в Кали и Меделине. В Польшу многократно приезжал (1995-1996 и 2001-2003) ближайший сотрудник Могилевича - Сергей Михайлов. Его фамилия фигурирует в более чем десяти расследованиях, касающихся убийств и терактов с применением взрывных устройств.

По сведениям российского ежемесячника 'Компромат', в Польше солнцевская мафия - в отличие от Венгрии или Литвы - не создала собственных структур, а подчинила себе самый мощную банду - 'Прушкув'. В 1992 году в Рембертове* появился посланец 'Солнцева' - Дима. Он связался с Ежи Вечерком, авторитетом средней руки из 'Прушкова'. Диму сопровождали Руслан и Атарик. Оказалось, что Руслан это шеф солнцевской мафии на Кавказе. Атарик, в свою очередь (кандидат в министры спорта России), от имени мафии 'рэкетировал' российских хоккеистов, продаваемых в лигу НХЛ. К соглашению с 'Прушковом' и разделу сфер влияния стороны пришли в апреле 1992 года в варшавском отеле Marriott. Интересы 'Солнцева' представляли Дима, Атарик и Руслан, а 'Прушкова' - Войцех Келбиньски (Келбаса), Ришард Шварц (Кайтек) и Ежи Вечерек (Жаба).

Гордон Томас
("Wprost", Польша) inoСМИ.RU
12.04.2004
оригинал статьи

Тема Семен Могилевич [re: Comandora]  
АвторCeмeн Morилeвич (Нерегистриран)
Публикувано15.10.04 04:43

Семен Могилевич, выходец с Украины, родившийся в Киеве, перебравшийся в Москву, а позже – в Израиль. Сейчас Могилевич всюду – у него заводы и фирмы во многих странах мира, за ним охотятся спецслужбы едва ли не всего света, но похоже он уже неуязвим. Некогда мелкий валютчик и содержатель нелегальных фирм на Киевском железнодорожном вокзале (отсюда кличка – "Сеня Киевский"), разъезжает по всему миру, руководит целой криминальной империей, не забывая милый сердцу Киев. Мы перепечатываем некоторые подробности его славного жизненного пути.

Семен Могилевич родился 30 июня 1946 года в Киеве. О его молодости известно немного, до 1970-го его не знала и полиция. В начале 70-х Могилевич проживал в Москве и входил в состав люберецкой группировки. Он был мошенником мелкого пошиба и нарушал законы коммунистической страны, торгуя валютой на черном рынке, за что получил три года тюрьмы, позже – еще четыре за мошенничество в сделках с валютой. Все это не приносило большого дохода. Первым крупным уловом Могилевича была афера с еврейскими эмигрантами в 80-х, когда они тысячами устремились в Израиль и США. Покидающие в спешке дома евреи договаривались с ним о продаже имущества, деньги Могилевич обещал выслать позже, когда те прибудут на землю обетованную, а он выгодно продаст их пожитки и недвижимость. Денег эмигранты, естественно, не получали. К 90-м Могилевич сделал на этом несколько миллионов, которые были вложены в контрабанду, проституцию, азартные игры, наркотики и принесли еще большую прибыль.

Девяностые – время анархии в Советском Союзе, время его распада усиления власти организованной преступности. Передел советских богатств сопровождался настоящими войнами, и Могилевич, вместе с лидерами своей группировки, решает перебраться в Израиль. В Израиле Могилевич получил гражданство и первое время головы не поднимал. Вскоре у него появились контакты в среде израильских и русских группировок, он продолжил расширение своей криминальной империи, действуя из-за рубежа. Все полученные криминальным путем деньги Могилевич вкладывал в законно действующие компании. Он покупал ночные клубы, мастерские по огранке бриллиантов, заводы по производству алкогольных напитков и другое, многие из этих предприятий использовались как прикрытие, под которым развивался бизнес нелегальный.

Среди приобретений Могилевича был и завод по производству оружия. Как он сам говорил об этом, он «купил этот завод в Венгрии в 1992 году и до сих пор не продал ни одной железки». Завод, кстати, производит зенитные и ракетные установки для систем ПВО и минометы. В 1991-м он женится на Каталине Папп, что позволяет ему стать законным гражданином Венгрии, куда он и переезжает. Прибыв в Будапешт, Могилевич создает новую преступную организацию, покупает ночные клубы и рестораны. По данным ФБР, его будапештская группировка состояла из 250 человек и была организована по типу итальянской «Коза Ностра».

Будапешт казался Могилевичу настоящим раем, но хотя большинство полицейских и политиков были либо куплены им, либо запуганы до смерти, правительство Венгрии время от времени давало понять, что не слишком приветствует Могилевича с его людьми в своей стране. Тридцать первого мая 1995 года чешская полиция проводит рейд в пражском ресторане «U Holubu», принадлежащем компании, работающей под колпаком Могилевича. По наводке венгерской полиции, в этом ресторане должна была состояться встреча двух русскоязычных группировок – московской и с Украины. Все присутствовавшие были арестованы, но вскоре их выпустили. Могилевич на сходку не пришел. Когда позже его спрашивали о случившемся в ресторане, Могилевич объяснял: «Да, 31 мая у моего друга Виктора Аверина действительно был день рождения, который он хотел отметить со своими друзьями, их женами и детьми в Чехии, в ресторане «U Holubu». Что касается вопросов о том, должен ли был присутствовать сам Могилевич, почему он не пришел и не был ли он заранее предупрежден о рейде, тот отвечал, что он тоже был в списке гостей, но «самолет задержался более чем на 45 минут». По словам Могилевича, «встреча был запланирована на 21.30, но самолет приземлился только в 22.45. Когда я приехал в «U Holubu», рейд был в самом разгаре. Я просто пошел в отель по соседству, сел в баре и пробыл там до 5-6 часов утра, после чего взял такси до Будапешта». Этот рейд не особенно обеспокоил Могилевича. Он стал лишь еще одной неудачной попыткой властей доказать, что они еще имеют какую-то власть над теневой империей, паутиной, охватившей страну.

Сейчас криминальная империя Могилевича вышла далеко за пределы Венгрии. Ее члены действуют в Европе (Италия, Республика Чехия, Швейцария и Россия), США, Украине, Израиле и Великобритании. У него есть связи с преступными организациями Южной Америки, Пакистана и Японии. Могилевич считается одним из самых умных и влиятельных гангстеров в мире, и пока не нашлось силы, которая могла бы его остановить. В 2000 году стало известно, что ФБР совместно с венгерской полицией создали специальное объединение для борьбы с организованной преступностью в Восточной Европе, и будет интересно пронаблюдать, выкрутится ли Могилевич из тисков организации, совладавшей с итальянской мафией. Возможно, что реакция ФБР чересчур запоздала, и Могилевич стал слишком могуществен, даже если, как он утверждает, его бизнесом является продажа зерна.

Перевод К.Тищенко
23-09-2003, gangstersinc.tripod.com

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.