Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:55 21.03.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Ницше "срещу" Исус Христоснови  
Автор bva (минаващ)
Публикувано17.12.17 23:30

Здравеите, с позволение на Veritas Forum, публикувах съкратена текстова лекция на Стандфорският университет, озаглавена Ницше "срещу" Исус Христос (на английски). Бих помолил тези от Вас, които владеят английски и разбира се имат време и желание да я погледнат, да кажат дали "си струва" да преведа лекцията или част от нея и на Български? Ето и линк към публикацията:

Поздрави, бва

Тема Re: Ницше "срещу" Исус Христоснови [re: bva]  
Автор nabludatell42Модератор ()
Публикувано18.12.17 05:03

Имах време само зо бегъл преглед на статията. Не съм компетентен за Ницше (и никога не ми е бил интересен) но не мисля че авторът е особено запознат с християнството. Свободата за която Христос говори не е философска свобода на волята, а съвсем конкретна, свобода от греха. Злото заробва човека, пристрастява го, кара го да извършва отново и отнова грехове, докато с доброто не е така, там си свободен да се откажеш във всеки момент и е въпрос на непрекъснат съзнателен избор да продължаваш да вършиш добро...

Тема Re: Ницше "срещу" Исус Христоснови [re: nabludatell42]  
Автор bva (минаващ)
Публикувано18.12.17 12:55

Може би си видял авторът на статията е Dallas Willard (

), американски философ... И да, подходът му към Исус е доста неортодоксален - той (Willard), моли аудиторията си, в контекста на лекцията, да се опита да си представи Исус недогматично, а като умна и ителигентна личност допринесла за една от най големите морални революций/промени в историята на човешкото общество. След това казва че учението на Исус е начин на живот, а не доктрина която се доказва ...с думи.

"Тоест ако практически изпънявате учението ми, вие ще бъдете мой ученици, а аз (Исус) ваш учител, и вие ще познаете истината за живота и светът и познаваики я, ще намерите истинското си предназначение на онова, което сте създадени/предназначени да бъдете като човешки същества"...Това би бил грубият ми превод на малка част от лекцията на Willard.

От друга страна съпоставката с Ницше идва от факта, че както Willard се изразява, ние живеем в Ницшиево/консуматорско общество, в което в основата на човешките решения стоят себедоволното самозадоволяване на нашите желания/страсти/интереси...Ницше е известен с фразата "Бог е мъртав...", с което Ницше не прокламира че е убил Бог или че Той е изчезнал, а по скоро че егоцентрично-материалистичният ни начин на живот, говори за това...че Бог е мъртав в душите и сърцата на хората...

И това според Willard е резултат от промяната настъпила с модернизма, чиято основна характерна черта е отхвърлянето на миналото като...ориентир, за насока на настоящето...По този начин модернизмът допринася за изместване на църквата/Християнството, от центъра на моралът направляващ вземането на човешки решения...Та това е промяна, която Ницше констатира и описва, така поне се изразява Willard.

Не знам, поне според мен лекцията е интересна и представя по доста добър начин модерните времена... Ето и видео в което отец Касиан (старостилно-православен духовник) на кратко споменава, според мен, казаното по горе за Ницше и Бог:

Поздрави, бва

Автор Exaybachay (хедонист)
Публикувано18.12.17 14:34

Видимо Уилард не може да стигне висините на Ницше - втория дълбае в самите фундаменти на християнството и неговото развитие през историята, да се намесва модернизма, като определящ фактор издава елементаризиране на философията на Ницше.
Въобще не става дума за това, че Бог бил мъртъв в сърцата и душите на хората, и всъщност коректно преведения израз е "Бог трябва да умре", а не "Бог е мъртъв". И Ницше не се е занимавал с куртоазията да констатира и описва - философията му е подчертано строго критическа и е толкова сполучлива, че до ден днешен не се е намерил някой, който да я обори. Причина поради, която често се среща сред интелектуалните среди, да се опитват да й внедрят друго смислово значение, но който е чел Ницше, може само да се присмее на тези жалки опити.

Тема Re: Ницше "срещу" Исус Христоснови [re: Exaybachay]  
Автор bva (минаващ)
Публикувано18.12.17 14:59

....."God is dead". Немски: "Gott ist tot"......

...

Поздрави, bva

Автор nabludatell42Модератор ()
Публикувано18.12.17 15:46

Да, разбирам, но ... трудно ми е да си представя Иисус само като умна и интелигентна личност. Някак е принизяване за Господ - а Иисус притежава и Божията и човешката природа в цялост. Трудно ми е да си представя и домостроителството на Църквата само като морална революция, а не като царството Божие.

Да, може би обществото става егоистично-материалистично, ницшеанско както казваш (не съм компентентен за Ницше). Но християнството си е същото, и Бог си е същият...

Модернизъмт и секуларизацията се опитват да изместят Църквата от централно място като обществен авторитет. Това е от няколко столетия. Може и да успеят, идат последни времена. Но Църквата е преживяла далеч по-тежки гонения, и все пак имаме Божието обещание че ще пребъде. Тъжно е за множеството хората извън нея, но... не всичко е в нашите сили.

Само да вметна "Истината ще ви направи свободни" в оригиналния контекст е Иоан 8 глава :

31. Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици,
32. и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.
33. Отговориха Му: ние сме семе Авраамово, и никога никому не сме били роби; как Ти казваш: свободни ще станете?
34. Иисус им отговори: истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха.

Бих препоръчал и Толковая Библия Лопухина, ако ползваш руски - компилирано и синтезирано обяснение от много светоотечески източници.

Гледам в момента видеото с о.Касиан. Нямам много време тия дни, извинявай за забавянето в отговорите.

Автор Exaybachay (хедонист)
Публикувано18.12.17 16:04

Не говоря за буквалния, а за коректния превод - още повече, когато е изваден от контекста и читателя не се е запознал със философията на Ницше.

Ницше е рядък философ, неконвенционален - за разлика от повечето философи, впускащи се в дългите анализи на "сухата" интелектуалност, разчитащи на употребата на много синоними и съставящи излишно сложни словосъчетания, Ницше се изразява кратко, сбито, рязко и поетично, а стихотворната форма му е била любима и преднамерена. Критиката му не е към Исус, напротив - според Ницше, това което наричаме християнство е анти- Христово учение, а действителния християнин е бил само един и е умрял на кръста. Наричал е евангелията "лоша вест/ дисангелие". Така, че той е решил да се придържа именно към стилистиката на Библията и съответно е апострофирал нейния изказ - Заратустра е художествен образ, вместо Исус рече, имаме Заратустра рече. Вместо Бог е жив - Бог е мъртъв. Но акцента му не е бил в/у съществуването на Бог, а относно въздействието на цялата идея в/у човека т.е. той не се е вълнувал толкова от въпроса дали има или няма Бог, а по- скоро от резултата на прилагането на тази идея. Така, че чрез Заратустра той представя какво би било без Бог, без религия и защо според него всичко това трябва да се остави в миналото.

За това Ницше е толкова значим - защото поставя цялата тема на различна плоскост, при която християнството се разглежда, като саморазпадащо се отвътре, а не под влиянието на фактори извън него. Не, че модернизма е причина, не че Бог не бил вече в сърцата на хората, а че цялото християнство е фалшиво и като такова, то отмира.

Тема Re: Ницше "срещу" Исус Христоснови [re: nabludatell42]  
Автор bva (минаващ)
Публикувано18.12.17 17:23

Няма проблем, щом за тебе Исус е нещо повече...Той е Нещо повече...Не бих искал да се опитвам да отговарям вместо Уилард, но може би се е опитал да покаже, че даже и принизен, Той пак е голям...Да не забравяме също, че ако така мога да се изразя, американската аудитория (пред която е изнесена лекцията) е по скоро католико-протестантска и приетият от Уилард подход е по подходящ за нея!? Незнам!

Благодаря за текстът от Библията и препоръката за руският текст. Надявам се да имам време да го погледна. И не се притеснявай за отговорите си, бъди в хармония със себе си и хората около теб, пък другото да бъде по Божията воля....Интервюто с о Касиан не е точно по темата, но с няколко изречения я засяга...

Поздрави, бва

Тема Re: Ницше "срещу" Исус Христоснови [re: Exaybachay]  
Автор bva (минаващ)
Публикувано18.12.17 17:28

Това коео сега пишеш е доста близко до онова, което Уилард казва! Явно аз не съм се справил добре в кратката си презентация по-горе.

Поздрави, бва

Тема Точнонови [re: nabludatell42]  
Автор tri-9084 (Бодлидрешко)
Публикувано18.12.17 23:04

Именно

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.