Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:16 27.09.21 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: cumanich126454]  
Автор cumanich126454 (русский трол)
Публикувано12.11.19 11:49А също така намерих и Закон за допълнение на въпросния закон. Но самият закон го нема никъде:

Народното собрание на Македонија, на своето за-седание одржано на 16 април 1945 година, го доне-се следниот
ЗАКОН
ЗА ИЗМЕНУЕЊЕ И ДОПОЛНУЕЊЕ НА РЕШЕ-НИЕТО ЗА СОЗДАВАЊЕ НА СУД ЗА СУДЕЊЕ НА ПРЕСТАПЛЕНИЈАТА ИЗВРШЕНИ ПРОТИВ МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА ЧЕСТ
Член 1
Членовите 7, 8 и 9 од Решението на Президи-умот на АСНОМ од 30 декември 1944 година, за соз-давање на Суд за судење на претстап лени јата из-вршени против македонската национална чест се менуваат и гласаат така:
Член 7 „Претседателот, судиите и секретарот на судот ги назначуе Народното собрание на Македо-нија, односно неговиот Президиум."
„Претседателот на Судот, на кого во работата му помага секретарот на Судот, има право да во рамките на овој закон издава на судските состави напатствија за вршењето на работите од формална гледна точка, доколку тоа не е јасно определено од овој закон".
Чл. 8 „Седилиштето на судот е во Скопје".
„Судот ја врши судската власт во состав од петорица судии".
„Судските состави се покретни и судат по пра-вило во седалиштата на окружните народни одбори во денови определени од судот порано".
„Членовите на судот од територијата на окру-гот секогаш по правило влегуат во составот на су-дот кој суди во тој округ".
Чл. 9. „Составуењето на судскиот состав го вр-ши претседателот на судот. Секој состав има секре-тар, кој од редовите на правниците го поставуе Президиумот на Народното собрание. Секретарот на составот ги БОДИ записниците на судските распра-вии, помага при изработуењето на судските одлуки и ги врши административните работи се под над-зор на претседателот на составот, а самиот состав има само советодавен глас".
Член 2
Народниот обвинител при судот за судење на претстап лени јата извршени против македонската на-ционална чест влегуе во составот на Јавното обви-нителство на Македонија.
Член 3
Овој закон влегуе во сила со денот на изгла-суењето.
Скопје, 16 април 1945 година.
ПРЕЗИДИУМ НА НАРОДНОТО СОБРАНИЕ НА МАКЕДОНИЈА
Секретар, Претседател,
Д-р Борис Спиров, с. р. Методија Андонов Ченто, с. р.Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: leyte]  
Автор Protostrator (ентусиаст)
Публикувано12.11.19 11:52Истата математика можеше да направиш и за претходниот српски режим, колку полиција имало, кметови итн. Всушност таков список би бил поголем бидејки станува збор за 20+ години во споредба со 3. Ќе испадне дека всушност во Македонија и не би требало да има луѓе.

А всушност од средина на 1960те Југославија ги отвара границите и доаѓа до масовна емиграција во Западна Европа и другде. Добар процент, посебно кај Хрватите и Србите се организираат во антикомунистички организацији. Колкав е процентот кај Македонците, дали се приклучувале кон некакви бугарски или анти-македонистички организации, постојат ли такво нешто и ако да, колкави се?
Кој е главниот непријател на режимот по 1944? Дали про-бугарска чуства се некакво опасност. Тоа е ново време, Бугарија е соседна братска социјалистичка земја, таму се признаени Македонците како засебна етничка група до шеесетите.

Колку и да сакаме романтично да ја прикажеме историјата на Македонија и Македонците од различен агол, вистината е дека Македонците се прилична спротивност на некаква си радикализирана група, која за да ја пацифираш, мораш да ја стрелаш на Галичица во илјадници.

Прифаќаат промени без око да им трепне. Режимите се менуваат, па што со тоа, караванот минува а кучињата лајат...Гледај си ја работата. Наведната глава сабја не сече итн. Грците те негираат ама во Грција на лето ќе одиме, затоа што е најблизу. Бугарите те негираат, што има врска, земи Бугарски пасош па после плукај по Бугарија. Тоа е македонската филозофија. Сведоци сме како променија име на државата без отпор од никаде иако спорот со името беше главен политички наратив во последните 30+ години. Епа баш така изгледало и претходните промени.
But I digress...Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: torlakov-93629]  
Автор TheGiverAndTheTaker (истински)
Публикувано12.11.19 12:28В отговор на:

[...] хванали го да лекува партизани [...]Прадядо ми Петър като хлапе е ходел да продава гълъби на пазара в София. "Фашистите" го хванали и му сложили един бой. Викали, че помага на партизаните. Убедили се, че не знае какво прави и го пуснали. Когато някой купувач изпусне гълъб, той се връщал при него, защото са пощенски гълъби.

След това естествено и комунистите му сложили един бой. Затова не обичал нито фашистите, нито комунистите. Викал "да идват американците". Обаче много е харесвал германците, защото са възпитани. За руснаците няма какво да се разправя. Цигани.

.........................
В един спор печели загубилият, защото научава нещо ново.

Редактирано от TheGiverAndTheTaker на 12.11.19 12:34.Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: Protostrator]  
Автор leyte (старо куче)
Публикувано12.11.19 12:25За емиграцията, приемам!
Анти-комунистически организации в странство българите по правило нямат или много малко. Като еднакви, то и маледонците нямат. Но, заедно имаме ВМРО и МПО извън СРЮ и БГ. Свобода за Макеедония е лозунг и за българите, макар да го разбираме различно след 1944.

За "бившите" управници, под сръбско, 20 години до 1941 не съгласен напълно. Ние нямаме анти-македонски закон или анти-сръбски такъв. Имаме само пари-помощи даваме на "благонадеждни" само, но останалите не ги съдим, освен ако не са с пушки в гората. Дори в Устава за управление на Скопска и Битолска област се допуска да се запази старата власт, стига да работи с новата.
След 1944 ако си българин в Македония те съдят, само защото си българин.
Има и анти-фашистки закони и съд, има и "закон национална чест", заедно с военните съдилища.
До 1941 има ВМРО в Македония, от 1941-1944 ВМРО се слави и участва в управлението. 1944 е първа жертва на комунистите.
Това лично аз го тълкувам като героизъм - да си работил с българите и след това страдал за това. Така Македония славите страдалите от фашизма за герои.

Колкото до "македонската философия", то я намирам напълно обща и с нашата - 100% съгласен!

Благодария за доброто коментиране!Тема Секој дуќанџија во Битола имал фирмен натпис на бнови [re: Protostrator]  
Автор SashetoBE (стар клубар)
Публикувано12.11.19 12:44арем четири јазици + бинус два за недај боже. И шојма лошо тука ? Доста ни го тријат на глата! То е херојство а не кукавичлук. Лесно е да си клајш пиштол на слепочница и ајт...ела живеј да те видам.

Редактирано от SashetoBE на 12.11.19 12:45.Тема Re: Секој дуќанџија во Битола имал фирмен натпис на бнови [re: SashetoBE]  
Автор Protostrator (ентусиаст)
Публикувано12.11.19 13:04Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: leyte]  
Автор Protostrator (ентусиаст)
Публикувано12.11.19 13:14Само забораваш дека ако си хардкор Бугарин ти судат и во периодот 1918-41. Препоставувам дека добар дел се иселил во Бугарија кој не бил спремен за некаков компромис?
А после 1944 имаш опција да бидеш Македонец, каде каде по добар пакет од јужен Србин. Тоа што вие го викате антибугарски македонизам, доаѓа многу покасно, според мене таму некаде во шеесетите. Напротив барем до 1948 имаш најдобри можни односи со Бугарија. Имаш судење на колаброционисти на претходниот режим, но тоа не е заради некакви национални чуства.
А по 1948 е кога имаш најголем терор на режимот над сите кои се осомничени дека се за Сталин - за тоа барем постои ажурна евиденција. 16,000 имаат поминато низ Голит Оток, од нив 800-1000 се Македонци. Тоа чисто како референца за други репресији.Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: Protostrator]  
Автор goga (изследовател)
Публикувано12.11.19 13:27"А по 1948 е кога имаш најголем терор на режимот над сите кои се осомничени дека се за Сталин - за тоа барем постои ажурна евиденција. 16,000 имаат поминато низ Голит Оток, од нив 800-1000 се Македонци. Тоа чисто како референца за други репресији."

Това се подценява много, а е било доста съществен дял от репресиите през втората половина на 40-те. И наш Венко не е репресиран, щото е бугарин, а щото е извън генералната линия по някаква причина. Извън генералната линия са доскорошните комунистически началници и функционери, останали верни на Сталин и СССР, но оказали се врагове на Тито.

Друг е въпросът, че после Венко преосмисля по-ранните си юго-залитания и решава да направи преоценка.

Редактирано от goga на 12.11.19 13:28.Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: torlakov-93629]  
Автор TheGiverAndTheTaker (истински)
Публикувано12.11.19 13:29А знаеш ли подробности за самоубийството на твоя вуйчо?

Питам понеже демонстративното самоубийство на Петър Добрев Петров е демонстрация на чест.

.........................
В един спор печели загубилият, защото научава нещо ново.


Тема Re: Колко са жертвите на югославския македонизъмнови [re: Protostrator]  
Автор Superserb (колонист)
Публикувано12.11.19 13:29Во периодот 18-41г. немаш право да се изселиш во Бугария от сръбска Македония...дури да сакаш...забрането е. До 1948 лугето шо са хардкор бугари се най-преследвани.. Дури во добри односи...тие шо са хардкор не се комунисти и се много казнати. Никой нема право и во периодот 44-48г. право на бугарски чувства.
Баш под ова термин "колаброционисти" на претходниот режим имаш судени и тепани най-много ...хардкор бугари.
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2021 Dir.bg Всички права запазени.