|
Страници по тази тема: << 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | (покажи всички)
|
Зависи какво разбирате под примитивни занаяти. Огромната маса на заетост в България се създава именно от малки и средни предприятия.
И за строителството, ремонтите, такситата, кръчмите винаги ще има търсене, но те никога няма да бъдат стълб на икономиката, на който да може да се разчита за траен растеж и заетост. Да наливаш в тях пари от заеми, или пари, иззети от ефективните играчи, е само болкоуспокояващо с временен ефект. Светът има 6 милиарда население, България - 7 милиона. Каквито и пари да се наливат във вътрешно търсене, не могат да постигнат това, което може размяната на стоки с тези 7 милиарда.
А специално моето уважение са заслужили малките търговски нации - швейцарци, австрийци, люксембургци. 2- и 3-езично обучение от малки, сигурни банки зад гърба, ниски данъци, често в чужбина по търговия - резултатите са на лице.
| |
|
Регулациите са против картели и монополи и са най-разнообразни, вкл. държавна интервенция. Но както написах по-горе, това се прави само в отраслите, където капиталовите изисквания за вход са много високи. За Германия металургията и въгледобива са били такива, освен това след ВСВ въглищата са били дефицит, металургията и машиностроенето са регулирани от окупационните власти заради техни си съображения, а войната в Корея от 1950та е била непредвиден шок и то много сериозен. Ние сме много далеч от това да говорим за частни картели у нас, защото тук монополите и картелите директно ги създава държавата. Между другото в "Благоденствие за всички" Ерхард не споменава нито веднъж "корупция" или "съдебна власт", но път "картел" поне 1234 пъти.
Не че не е имало корупция. Направо си е е..ло майката от корупция в Германия след войната по обясними причини.
А трансферите от бедни към богати с цел стимулиране на потреблението си е класическа кейнсианска препоръка.
Явно и Фридрих Хайек е кейнсианец. Чел ли си "Road to Serfdom"?
хинт: кейнсианството не е трансфери напари от бедни към богати, а държавни инвестиции в икономиката, т.е. заплати, а не welfare. Забелязваш ли разликата?Редактирано от croesus на 28.11.13 23:52.
| |
|
Държавите, в които държавата преразпределя най-много са Дания и Холандия. Дания е с население 5 милиона души.
Не е вярно, че малка държава не може да изгради икономика на вътрешното потребление. Може би няма да стане лидер в автомобилостроенето, но в текстила, преработващата промишленост и битова уреди? Къде е нашия Пармалат? Ами нашето Горенье? Къде е нашия Норт Фейс, Кълъмбия спортсуеър, Мармот?
| |
|
За нетоплащанията в Германия е съобразено, че когато се казва нетни трансфери, ДДС-то си остава в автономните бюджети на източните провинции и отгоре на него западните додават.
Какво те притеснява да си поддоставчик на някого? В този живот всеки носи на някого вода, казваше бившият шеф на Военноисторическия музей Петко Йотов. 1/3 от моторите на мерцедесите са производство на една малкоизвестна фирма - Колбеншмид Пиербург, на които Даймлер само си слага печата отгоре.
За това, че нямало български световен фирмен пробив, или нямаме българин с нобелова награда, или София била единствената европейска столица, която не е на река, това не може да е аргумент за посипване на главата с пепел и залитане към държавно преразпределение. От него пък хептен няма да видиш световен пробив. Аз също съм против приоритети и пробиви, по-добре да се остави пазарът сам да си намери нишите.
| |
|
Видях ти линка за БВП по региони. Чехия 80%, освен Лайпциг с 91% другите източни провинции са 80% - 86%
| |
|
Няма да задълбавам сега, от опит знам, че такива спорове са безкрайни и безрезултатни.
Според мен обикновено хората на подсъзнателно ниво удовлетворяват психологически потребности, защитавайки разни икономически, социални и т.н. теории. Ако беше роден в центъра на София сега щеше да разправяш как умните красиви столичани са принудени да хранят мързеливите провинциалисти.
| |
|
По тезите които защитаваш разбирам че си ляво мислещ човек повлиян от немските практики. Ако трябва да бъдем честни в Западна Европа си цари чист социализъм, огромни обезщетения за безработните, в някои случаи парадоксално по-големи от минималната заплата, огромни данъци за хората с високи доходи. Разликата е че те могат да си го позволят защото те имат инфраструкура, имат образователна система, здравеопазване, и в бюджета остават значително по-големи суми за трансферни плащания. Тези плащания обаче не инспирират висок растеж, какъвто на нас ни трябва, и е по-удачно да се съсредоточим върху по-горните елементи.
ПС: Недей в единия пост да казваш, недейте гледа корупцията тия пари пак отивали в икономиката, а вдругия да казваш, че парите отивали в хората на ГЕРБ. И в двата случая влизат в икономиката, въпроса е че хората на БСП са доста доста прости и имат по-малък инвестиционен капацитет(умствен).
ВМРО-НП
| |
|
Ами и това не вярно. Аз живях 11 години в София, имах хубава кариера и накрая вместо да се преместя във Виена, както ми предлагаха, реших да напусна последната си фирма и да почна собствен бизнес в Сливен. Лично за себе си почти от нищо не се оплаквам, сам съм си избрал съдбата. Но не мога да понасям това тук целия квартал около мен да кара с 300-500 лева на месец, защото държавата му взема парите, за да храни елитни мишоци. И на всичко отгоре вместо някой просто да спре да скубе, сипе "морал" по всички телевизии, че комшиите ми били бедни, защото били мързеливи (и дават пример с некой из Банки, дето преуспел в живота, оти бил умен и работлив). Ай ше им еба шопските номера! Турско да стане ще е по-добре, особено предвид настоящите икономически баланси на Балканите.
| |
|
Вместо да си поредният социален типаж "какъв пич бях - каква путка станах" бих те посъветвал да помислиш за фундаменталните причини защо селищата от градски тип (10-100 хил.души) се превърнаха в гета и подслон на безпреспективност.
Аз като човек от практиката бих определил следните основни определящи фактори, без претенции да са всички:
1. В какви условия Сливен се е превърнал това което е период не по-малко от 50 години:
а) планова икономика, незачитайки основни икономически KPIs, б) насилствена урбанизация, т.е. абсолютно неподготвен, неадекватен и непродуктивен човешки фактор; в) рестриктивна политическа и икономическа среда, т.е. човешкият фактор е принуден дори политически да стои на место и да дава некачествена продукция.
Това като за начало. Рестрикциите компенсират до някаква степен загубите, които биха се понесли в по-свободна икономическа среда, но
2. след големите промени, каква е промяната на горните условия: а) формално преминаване на собствеността на същите тези "производства" и "бизнес" в ръцете на същите създали хаоса описан по-горе, т.е. неефективността преминава директно в контрола на некомпетентността: б) постепенно политическо отваряне на трудовият пазар - първоначално в страната, след това в рамките на Европа; в) постепенно икономическо отваряне на пазара на стоки и услуги.
Резултат:
1. Политико-икономическата класа създала този ред се възползва от властта си и обира последните останали кешови позиции - запиши си на един лист това кои хора са/бяха, конкретно в Сливен.
2. Почти мигновен фалит. Гениалната идея на Румен Гечев и неговият началник Виденов "да се работи на всяка цена, без значение от загубите" доведе до това "сливенският" фалит да стане национален - запиши си пак на един лист представители на кои политически партии и практики доведоха до това.
3. Тотална депопулация - икономически активното население преминава в по-отворена икономически среда, с повече възможности. Останалият човешки фактор е икономически неактивен, немотивиран или нискоквалифициран - логично е комшиите ти да са ниско платени и да го търпят.
4. Остатъците от икономически активното население се насочва към институционален бизнес - т.е. политика или бизнес където основният клиент е политиката - т.е. неизбежният фактор корупция е налице.
Стигаме до извода, че причините Сливен да е това което е, започват от това, че е "създаден в грях", създаден е организъм, който няма възможност да живее и изхранва сам.
Е, какъвто и словесен онанизъм тук да ни сервираш за кейнсианство, пост-кенсианство, монетаризъм, либерализъм и прочие, няма да ти помогне да убедиш че бат Бойко и ШОПИТЕ са ти виновни за това, че си обграден от бедни и безпреспективни хора (макар че са ти предлагали да живееш и работиш сред красота и бъдеще, нали?) и че Стокхолмския синдром е взел връх в теб.
Ти сам си си избрал средата и бъдещето си, не обвинявай шопите за собственият си правилен или грешен избор.
П.С. Аз не съм шоп, не съм засегнат.
Редактирано от DannyDeVito на 29.11.13 02:12.
| |
|
П.С. Аз не съм шоп, не съм засегнат.
Аз пък съм шоп (е, от 15 години май не съм...). Но също не съм засегнат.
General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!
| |
|
Страници по тази тема: << 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | (покажи всички)
|
|
|