Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:44 17.05.24 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Киселото мляко и дългите преходи на прабългарите  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано29.06.11 13:04



Преходите на български пастири на север са били ежегодни, поради естеството на занаята.
Това не е преселение на население, а обитаване на обширните земи.
Точно пастирите са се нуждаели от добър календар, за организиране на придвижванията и престоите през годината.

По пътя на пастирите уседналото население е получавало големи количества мляко, които не са могли да консумират веднага, а са си го запазвали. Не е било нужно дълго време, за да се стигне до технологията на киселото мляко. За разлика от сиренето то е безсолен млечен продукт, божествен за консумация.

Още Херодот казва за скитите, че са специалисти в производството на мляко!



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: enarei]  
Автор Chanquete (*)
Публикувано29.06.11 14:13



Същият този Херодот приписва киселото мляко на траките





Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: enarei]  
Автор ilirion (seafarer)
Публикувано29.06.11 16:09



Голям мармалад си забъркал! Прабългари, българи-пастири, скити и Херодот - забравил си хазарите-козари и аварите коняри.





Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано29.06.11 16:27



Звучиш като оная безумна реклама, дето от синовете на Кубрат, ония с калпака донесе киселото мляко на Балканите


Земи се поинтересувай малко, нашето кисело мляко се получава от уникална симбиоза между две бактерии, като само с едната нищо не става. Тези бактерии поначало не са се хранили с лактоза, а са си живяли спокойно по растенията, където и досега ги има, но само в нашата природа. И отново само тук тези бактерии могат да се размножават, на други места пак може да се направят няколко последователни закваски с влошаващо се качество, така че сме единствен износител на тези бактерии. Най голям вносител и почитател на нашето мляко са разбира се японците


Редактирано от DarkBulgarianSubject на 29.06.11 16:29.



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано29.06.11 17:46



Едната живее концентрирано в стомасите на животните, а другият бацил прониква в прясното мляко. /може да не е така/
Култура на тази от стомасите се ползва за закваската.

Да - животните си поддържат и предават тези бактерии чрез пасбищата(не всички), както и много други микроорганизми.
Има ли изследвания, как влияят на млеконадоя?
................................................

Исторически погледнато, киселото мляко си е било прехрана, а и откритие на българите и това доказва по още един начин И пастирския(в прекия смисъл) ни поминък. Без говедовъдство нямало да има земеделие, строителство и т.н.! Вземи само почитането на св.Димитър от българите, за да ти стане ясно!

РАЗБЕРЕТЕ:
Каубоите на Америка са подсигурявали много(почти вс.) други браншове в тази необятна земя!
Така е и с прабългарите-пастири! С тях е пътувало и богомилството.



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано29.06.11 18:36



Не е наше откритие, пълно е с млечно-кисели продукти просто са с други бактерии, бифидус примерно. Иначе пастири са гърците и власите, ние сме ЗЕМЕДЕЛЦИ, което не изключва животновъдството. За поддържане на тежка конница трябва много овес! А за оран говеда се ползват от скоро, навремето са се ползвали коне, но по турско както ти е ясно коневъдство сме нямали. А и биволите са скорошна придобивка за нашите земи. Не изключвам животновъдските прислойки дето винаги ги е имало, но от по турско към Европа се изселват по икономически причини власи-овчари и българи-градинари


А богомилството се е разпространявало повече и заради гоненията.



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаритенови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано29.06.11 19:16



Какви градинари без говеда бе, хора? Вие като че ли сте марсианци. Къде са ви Белчо и Сивушка в тиквите?
ОК - дядо ми, пра-дядо ми и т.н. са имали крави и волове, но до трактори не са се доредили.

Българите са правели огромни преходи с говедата си, особено преди железниците. Големи преходи с говеда без коне не стават.

Оставете ги тия власи и каракачани - те са по овцете повече. Овце предимно на Балканите си играят да доят. Млякото им е деликатес, като допълнителен продукт, но не е в солидни количества.



Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: enarei]  
Автор WlSP (тук)
Публикувано30.06.11 17:34



Оригиналното българско кисело мляко е местен балкански продукт. Произхожда оттук и става само тук.
Стига с тая пра-българска фантастика!



Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: WlSP]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано01.07.11 06:12



Кисело мляко става и в каубойските свърталища в Америка.





Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: enarei]  
Автор Kossoman ()
Публикувано01.07.11 08:09



Кисело мляко от щамовете LDSB+SSST не става никъде извън Балканския полуостров.



Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано01.07.11 12:56



Тогава бегай да ядеш от тяхното мляко и да им обясняваш за синовете на Адам





Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: Kossoman]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано02.07.11 11:44



В Америка ли искаш да става?

За кои животни са характерни тези щамове?
Крави, биволи, кози, овце?
.....

От всички кисели млека в България, биволското държи върха по качество.



Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: enarei]  
Автор Kossoman ()
Публикувано02.07.11 12:44



Какви животни те гонят бре? Това са бактерии, които работят в комбинация. Едната вирее практически навсякъде по света и е комай единствения непатогенен за човека стрептокок, Другата вирее само на Балканския полуостров, Едно от най-леснодостъпните места, където ЛБ живее в естествени условия, е мястото, където левият женски крак преминава в десен. След като получи тази ценна информация сега лесно можеш да спретнеш още една правдоподобна хипотеза за откриването на технологията на българското кисело мляко.





Тема Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: Kossoman]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано02.07.11 13:19



Нещо си се объркал - тия двуногите не са попикали толкова ливади, а и каквито имат щамове са изнесени. Пикаят кравите, ма не ги пускат да щъкат като нявгаш.
.............................................
Технологията на киселото мляко може да е възникнала всякак.


Стада са преминавали често-често "пътя на прабългарите".
Изискват го много отрасли на икономиките в древността.

Историята на киселото мляко е свързана с България и е доказателство за ОГРОМНИЯ южен стан на говеждите стада.





Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано02.07.11 19:22



Стига с тия говеда бре човек


Със закваската от двата щама можеш да направиш кисело мляко от човешка кърма или от пилешко мляко ако щеш. Само трябва да спазваш условията за подходяща температура и да има лактоза. И пак ти казвам - Лактобациликус булгарикус си живее в момента най спокойно по поляни и ливади та можеш да си провериш теорията, ако се чувстваш говедо и хапнеш тревица дали ще получиш мляко



Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано02.07.11 19:35



Аде, ако обичаш, по-сериозно!

Намери ми нещо за имиджа на българското кисело мляко в СССР!



Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано02.07.11 22:48



след бърз сърч:





Изглежда отскоро са започнали да употребяват нашето мляко. По времето на СССР-а са го карали на кефир от водоноски доколкото знам. Имаше една руска статия, та там се споменава за нашия закон колко жива закваска трябва да има на грам продукт и че на "Данон" алхимиите не са българско кисело мляко, а те да си ги кръщават йогурт или кумис ако щат. Та споменава се че повечето им йогурти не са българско кисело мляко. Статията не ми се търси може и уикито им да е било или нещо от линковете там.



Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано03.07.11 06:43



Да - руски нобелов лауреат е помогнал на нашето студентче във Франция, да запознае научния свят с киселото мляко.
По-късно съветската власт се е побояла от киселото мляко, защото то вади великата история на България. Където има стичане на много добитък, бацилите(понякога и вредни) по растенията са повече.

Ако България е била почнала интензивно производство за СССР(труженици работещи във вредности - бол)би се наложило да отворят древните пътища на стадата.
Сега каракачански стада могат да се прехвърлят в Гърция и обратно. Овцевъдството е позанемарено, а и зимите са по-меки, иначе явлението ще е масово въпреки сенокоса.



Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: enarei]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано03.07.11 14:32



Точно нашето студентче е заслужавало нобелова награда


а в Русия е пълно с древни пътища на стадата. Вземи цяла Централна Азия и основния поминък там, та при добро желание могат да залеят Москва с кумис. Да не пропускаме и Кавказ със своите традиции в производството на мнлечно-кисели продукти. Друг древен маршрут е този на еленовъдите в руския север. Елените мязат на говеда, разпространяват бацили и имат качествено мляко и предполагам само суровите условия и великоруската цензура са предотвратили облагородяването на този регион



Тема Re: Говорим за говедовъдството в БГ и киселото катоАргнови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано03.07.11 16:21



Праскаш "страшни" разсъждения!
В твоя ред на мисли - и пилци с мляко са имали, па и рускините не са малко за целта.
......................................

Булгарикуса влиза в конфликт с цялата ни плеяда хисторици.
И да ти кажа, на Булгарикуса може повече да му се вярва.


Ма не е само Булгарикуса, а въобще устоите на старата икономика и поминък.

Евала му на студентчето!



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: enarei]  
Автор Ziezius (член)
Публикувано04.07.11 14:33



Названието на млечнокиселата бактерия е случайно. Съществуват дузина най различни бактерии причиняващи болести с подобно име vulgarikus. Направиха ни смешни с това кисело мляко да се гордеем с глупости - бацили и микроби.,



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: Ziezius]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано04.07.11 16:27



Напротив - киселото мляко е доказателство, че българите са държали много важен отрасъл за поминъка на Европа. Без този отрасъл няма бургове, няма земеделие и т.н.. Всъщност, от пастири е пламнало и богомилството.
В САЩ се отнасят по друг начин към вече забравената гилдия.

Обърни внимание на руско-византийския съюз срещу България!
Тогава голяма част от добитъка е била впрегната за строежа на Преслав и някои духовни центрове. Това се е отразило на клиентите в крайните дестинации на пастирските маршрути и е последвала атака.



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: Ziezius]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано04.07.11 23:51



Как можеш да обиждаш най автохтонната от всички наши бактерии


Разбери, vulgarikus по принцип няма
В наименованията на на всякакви растения, животни, болести и какво ли още не, vulgaris означава обикновен на латински. "Любовта" ти към гърците те заслепява. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus е кръстена на България. А ти ако искаш си избери дали да си Зиезиус Автохтонис вулгарис или Булгарикус



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Aedile N.R.)
Публикувано05.07.11 08:22



ти му обяснявай, ама кон боб яде ли? Сега ще заподозрят и ботаническа конспирация срещу българщината.





Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано05.07.11 12:52



Конспирация си е да разпръснем градинари из цяла евразия


Холанците си траят ама според мен ние сме им занесли лалетата + лайната и технологията да торят
А проблема ни е, че имаме много говеда с научни степени ( и говеда лаици разбира се ), които разпространяват вредни бацили и тровят доверчивия българин



Тема Re: Киселото мляко и дългите преходи на прабългаринови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор enarei (Педалолог)
Публикувано05.07.11 13:31



Българската история трябва да се чете с методите на криминалистиката, щото бъка от хермафродитни византийчета, дето замитат пакостите на бащите си.



Тема Re: Вкисналото мляко и дългите преходи...нови [re: Kossoman]  
Автор Нийгата Йошимура (мъдрец)
Публикувано16.07.11 17:40



"Кисело мляко от щамовете LDSB+SSST не става никъде извън Балканския полуостров."

Точно така. Кисело мляко съм ял в Гърция и Турция. За съжаление в Испания, Италия, Германия, Австрия, Франция и Южна Америка не съм виждал по магазините.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.