|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Re: сега съм на биографията на Богдан Филов - велик бъ
[re: Acпapyx|Y|]
|
|
Автор |
_magotin_ (боколобър) |
Публикувано | 20.01.08 14:23 |
|
Тръгвай за Чукотка при другите чукчи, на конгрес за монументалния тракийски релеф.
| |
|
за модератор в сянка ли се изживяваш
Кротко, комитата хем е мод, хем темата е негова, сам ще си каже, ако има нещо.
А на мен темата ми е много интересна, да знаеш
Говорили си ламята и змеят. По едно време змеят казал:
- Да помълчим малко, че ми стана горещо!
| |
|
Избити ли са наистина 52-та боили, че чак и родовете им, че чак и до девето коляно?
Избити са.
Но не е ясно дали тези родови са български по произход.
Отвъддунавски българи може да означава най-малкото три неща :
Власи, унгарци, украинци или др.
Онзи кръволок "СВ. БОРИС" не е много известно кого точно
е убивал, измъчвал или деца осквернявал.
| |
Тема
|
саур, хубаво е, че си признаваш
[re: cayp]
|
|
Автор |
д-pOxБoли (MythBuster) |
Публикувано | 20.01.08 15:53 |
|
...че си го измислил! Защото този imageshack, от който теглиш факсимилието на "булгарорум", означава "подслон за картинки" и съвсем не прилича на нещо сериозно...Редактирано от д-pOxБoли на 20.01.08 16:13.
| |
|
Не използвай такива груби изрази като "избити" . Просто Борис -Михаил е провел хуманитарна мисия с цел насаждане на византийските ценности. Или иначе казано - извършил е леко религиозно прочистване сред фанатизираното езическо население.
| |
Тема
|
Re: саур, хубаво е, че си признаваш
[re: д-pOxБoли]
|
|
Автор |
cayp () |
Публикувано | 20.01.08 18:41 |
|
Благодаря, че оценяваш толкова високо уменията ми да фалшифицирам средновековни ръкописи.
Но освен в imageshack, съм успял да пробутам фалшификата си и във Ватикана, както остроумно отбеляза Мелиса. За ръкописите и изданията на "Отговорите" можеш да се информираш и .
| |
Тема
|
Re: Лек офф - Анастасий библиотекарчето
[re: _magotin_]
|
|
Автор |
cayp () |
Публикувано | 20.01.08 19:51 |
|
Малко ти е остаряла информацията.
"Лицето" Анастасий Библиотекар няма нищо общо с изворите за папеса Йоана, освен че някой е написал две изречения за нея в полето на един късен ръкопис на Книгата за папите. Тази книга до преди 150 г. е приписвана на Анастасий, но после е доказано, че няма нищо общо с него.
Впрочем, най-ранните извори поставят папесата в края на 11 в., а малко по-късно я наместват в 9 в. Ето ти малко текстове да се просветиш:
, , .
| |
Тема
|
Re: иконоборство
[re: Ziezi]
|
|
Автор |
koмитa (български) |
Публикувано | 20.01.08 20:42 |
|
Искаш да ми кажеш, че гърчолята ни приписват неща, които са били характерни за тях, а ние в действителност не сме ги извършвали ли? Например като избиването на боилите и ослепяването на Расате? Или пък ми намекваш, че избиването на боилите е не защото са езичници, а защото са от друг различен клон, от християнството наложено ни от Византия ли? Съмнявам се за това второто.
Редактирано от koмитa на 20.01.08 20:44.
| |
Тема
|
Защо пада такова голямо чудене
[re: koмитa]
|
|
Автор |
deLake (sir) |
Публикувано | 20.01.08 22:40 |
|
Не виждам нито нищо чудно, нито нещо необичайно. Нито времево, нито пространствено - Чечня, косово, Народен съд, Холокоста, Нощта на дългите ножове (ликвидирането на еничарския корпус), Вертоломеевата нощ ... за да не въртя света и прескачайки към 1000г.... междуособиците между края на династията Дуло и началото на Крумовата, после имаме 1 убит първороден хански син (Енравота) и 1 ослепен (Расате). Във Византия покрай иконоборческата криза също се практикувало доста, при това изключително творчески от гледна точка на способите.
Разбира се трябва да каже, че по сведенията за подобна дейност през ІІ царство, бълг. власти са действали доста по-меко от техни колеги - да поотрежат някой крайник, сетивен орган или да жигосат, с бонус - изгонване от държавата. Е, това не важи за 5-те монаси във Видин след унг. окупация - но те починали от това, че когато унг. армия вече я нямало приложили върху самите тях собствените им методи за водене на дебат за вярата. Пък и тамошния митр. Касиан определено бил направо "Поразяващата ръка" .
Разбира се и двата пъти се е случило след нглеждане в челния опит на кат. църква. ;)
Стига де, след като ги е избил, човека се е покаял, замонашил и станал светец. А днешните социалисти още се гордеят с Народния съд, докато дружно с племеника на един от убитите съсипват държавата. Защо така болезнено се изживява станалото преди 1050г. и така незабележимо остава станалото само преди 50г.?
|
|
|