|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
каква е тази грьцка салата....
|
|
Автор |
dolori (непознат
) |
Публикувано | 13.07.09 21:42 |
|
в Гьрция много се яде задушено зеленище с много зехтин и лимон.Вкусно е,полезно,но неможаха да ми обяснят какво всьщност е...
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: dolori]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 15.07.09 15:54 |
|
Ами то не е ли съвсем ясно - задушено зеленище с много зехтин (екстра върджин, естествено...) и много пресен лимонов сок...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: dolori]
|
|
Автор |
eilerris (непознат
) |
Публикувано | 15.07.09 18:11 |
|
Ако хората на място не са могли да ти обяснят, как очакваш това да стане в клуба при това описание, което даваш?
| |
|
Какво значи "зеленище" ?
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: Luchezara]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 15.07.09 23:21 |
|
Хи-хи-хи, ами нещо такова, зелено, с листа, дето може от него да се прави "задушена салата с много зехтин и лимонов сок"...
При това описание, спокойно може да бъде и листа от тиква, примерно...
Надявам се, че не ме питаш сериозно, че ако е сериозно, мога да ти развия веднага една тема на две страници от раз...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
Мислях, че е някакъв конкретен зеленчук и може и така да е.
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: dolori]
|
|
Автор |
dolori (непознат
) |
Публикувано | 22.07.09 11:30 |
|
приготвят го заедно сьс стьблата,без да го режат.Има вид на коприва,но не е...
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: dolori]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 22.07.09 16:42 |
|
Не внася повече яснота от преди...
Това "като коприва, но не е" отново не дава информация, за да се открие въпросното растение, макар че не са чак толкова много ядливите растения с вид на коприва...
Мога само да предположа, че е радика или рукола.
Но според указанията, че се задушава заедно със стъблата, може да де предположи, че в сурово състояние е неприятно за ядене, вероятно е жилаво, значи не е от типа на лапад, щир или радика, или рукола. Те могат спокойно да се ядат сурови.
Освен да е някакво специфично гръцко салатно растение, което да не вирее у нас, макар че това е много малко вероятно.
Според мене това е някакво напълно познато у нас растение, но от твоите оскъдни описания не можем да се сетим какво може да бъде.
Радиката (която гърците много ползват) всъщност са листата на глухарчето и нагарча много приятно и пикантно, тя също се попарва, ча да не горчи много.
Руколата пък има лек и приятен аромат на горчица, тя също може да се попарва.
Но за нещо, приличащо на коприва не се сещам.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
гуглирах green greek salad. Излизат доста глупости и доста зелени и гръцки салати, но това, което ме впечатли е, че наистина този бурен го има. Поне на картинка. Разрови се, може и да го намериш. На мен повече ми прилича на права маруля отколкото на коприва, но може и да ми трябват нови очила...
за беда гръцки не говоря и грам.
Не, не ме интересува, че знаеш!
| |
Тема
|
Re: каква е тази грьцка салата....
[re: dolori]
|
|
Автор |
Гъpkинятa (спокойна) |
Публикувано | 23.07.09 11:32 |
|
Да, в гърция се ковсумира много "хорта" - трева.
Единия вид е радиката. Обикновено тя е култивирана и се отглежда като останалите зеленчуци. Има и много голям внос на радика от Италия, но тя е по-безвкусна.
Ако не е култивирана трябва да се бере от чисти поляни, където няма животни.
Друга трева е планинската. Влита, Грувес и пр. (за съжаление на знам Бг. наименования)
Много добра салата става и от листата и стеблата на червеното цвекло - "патзаря".
Всички тези треви се варят поне 30-45 мин. Изцеждат се и се овкусяват - сол, зехтин или оцет или лимон (според предпочитанията). Салатата за педпочитане се поднася топла..
Ayth emai kai se opoion aresw!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|