|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
“Прасета не може, а кучета и котки може!”
| |
|
От гледна точка на промишлената ферма, през август четох този материал и сега успях да го намеря:
Допълнителните мерки за биосигурност струват на "Агротайм" 700 000 лв.
Мисълта ми е по повод подзаглавието - "затвърждава се монополът на големите индустриални ферми".
Само мога да си представя през какво са минали собствениците им, през какви лишения, рекет, щуротии и разправии, за да достигнат днешния статут на "монополи". Какви рискове са поемали предприемачите и как разчитат на науката и образованието. Срещу тях е армия от хора, които също поемат рискове, но неизмеримо по-малко, а науката е в лицето само на ветеринарния лекар и неговите предписания.
Съществува нормален баланс между едър бизнес и дребно производство, но някои факти налагат известни регулации... От брат ми помня ужаса на немските му чорбаджии от млякото в малките ферми, преди години беше. През 2013 г. пък profit.bg пише:
"Българското сурово мляко е рай за бактериите. Около 50% от произвежданите у нас 1 075 000 тона мляко годишно идват от немодернизирани обори с по 2-3 крави. Броят на бактериите и микроорганизмите в това мляко стига до 1 млн. броя, което е 10 пъти над нормата на ЕС, която е закована на 100 000 броя. Затова и българските стоки, произведени от това мляко, не се допускат за продажба на пазара в ЕС и ги има само в нашите магазини."
Общо взето, ако под инициативни разбираш тези с по 5 прасета, някои разбират тези с по 50 000.
| |
|
в блага Швейцария ич не съм виждала прасета да се мотаят по дворовете... за семейно ползване. Домашният добитък крие рискове от епидемии, както няколко пъти вече се случи.
затова пък крави и телета за частно ползване – колкото щеш. Кой как се е специализирал.
_
If I turn out to be particularly clear, you`ve probably misunderstood what I`ve said.
| |
|
Който се е специализирал и регистрирал имота за производство на месо - гледа.
Който за мляко - също.
При опр. условия, ако има пасища с подходящо изложение може да вземе допълн.субсидия за "пейзажни животни" със статут на един вид домашни любимци.Не можеш в даден момент да ги изядеш.
Ако имотът е в опр.за гледане на животни част на селото или извън него и е регистриран за това, собственикът е дори длъжен да гледа от- до броя глави.
Почти невъзможно било да закупиш такъв имот, да ликвидираш животните, с цел да ти е вила.Преди някоя година в блага Австрия на коскоджамити политик от центр.ниво не дали.
Ако е в част от селото, определена за жилищна/вилна цел и искаш да се изтарикатиш да протопорчиш 1-2 крави за мляко, телетата и 2-3 прасета за месо - е па не може.
Въобще възмущенията тук по темата са предимно в стил : "Да им €б@ и правилата на €вро п€далите, они ли че ми кажат на мене да не си фърлям боклуко от балконо, да не се®ем по басамаците и да не мо4ам у асансьоро!"
Редактирано от tuzlija-179435 на 20.10.19 03:01.
| |
|
наслаждавай се :)
няма как хем дундуркане и нани нани, хем свободица. децата лягат, стават, ядат каквото каже мама, а не каквото искат.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Хубаво, ама блага Швейцария не е добър пример.
[re: tuzlija-179435]
|
|
Автор |
Phillip (шпицен кандидат) |
Публикувано | 20.10.19 09:52 |
|
Хубаво, ама блага Швейцария не е добър пример. Не е в ЕС и може да прави, каквото си иска, най-вече с цел да дразни страните членки изнемогващи под безсмисленото иго на ЕС.
~~~
« Обществената поръчка е като свирен мач. »
Мая Манолова
| |
Тема
|
Re: Хубаво, ама блага Швейцария не е добър пример.
[re: Phillip]
|
|
Автор |
tuzlija-179435 (стар вълк) |
Публикувано | 20.10.19 11:15 |
|
Виждаш, че примерите ми са по- скоро за блага Австрия.
Между другото, видя ли какво стихотворение съм посветил на теб и Уникалната в отговора ми към теб вчеря,19.10 в,15,18 в темата "Да живей България!"?
А белким съм заслужил боза и баклава в "Пчела".Редактирано от tuzlija-179435 на 20.10.19 11:22.
| |
|
WALL·E
| |
|
Силно се съмнявам да е тъй. Тоест, и да има завишаване на оборота, то няма да е голямо.
| |
|
в блага Швейцария ич не съм виждала прасета да се мотаят по дворовете...
Ми то и в блага Саудитска Арабия няма да видиш.
Пък и - не може да няма в блага Швейцария и домашни прасета, и събиране на клане, както тук:
Е, скачали разни ековеган ненормалници.
Ето ти и типична, швейцарска малка ферма на баир:
19 телици гледали хората.
И сега искали да подфащат и прасета за месо - 30-40 бройки.
Това не са някакви огромни комплекси, за промишлено развъждане и угояване.
Домашни, семейни ферми, с малко животни.
Ето и още малко снимки на стада, с по десетина-двайсе животни:
И подобни ферми хич не са губещи, защото все повече хора в благите държави не искат да ядат "промишлен" добитък, отглеждан в боксове, с хиляди и десетки хиляди животни събрани на едно място и "нагушвани" и обездвижени, а искат именно такова животно - дето е пасло на поляната.
Домашният добитък крие рискове от епидемии, както няколко пъти вече се случи.
Това категорично не е вярно - заразите тръгват именно от големите комплекси, поради струпването на голямо количество животни и хора на едно място. В двора на селското прасе влиза само стопанинът му. В двора на свинекомплекса влизат автомобили, камиони и огромно количество народ.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
|
|