|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Люб]
|
|
Автор |
Изrpeв (с Дъга) |
Публикувано | 24.02.04 12:34 |
|
Благодаря ти за информацията. Може би в умерени количества и в по-непреработена форма, соята е добра за консумация. Има ли друг природен продукт, който би могъл да замести месото?
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
Люб (свирчо) |
Публикувано | 24.02.04 15:10 |
|
Не мога да дам пълен отговор. От Беинса съм срещал - боба и яйцата... може би и др. неща (виж как са се хранили п/и 100г. българите). Самият съм далеч от мисълта че месото трябва да се замества - месото /животинските трупове/ не са храна за мен, поне тук и сега :-) Темата остава отворена :-)
Редактирано от Люб на 24.02.04 15:23.
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Люб]
|
|
Автор |
Изrpeв (с Дъга) |
Публикувано | 24.02.04 15:26 |
|
Не съм специалист в областта на храненето. Нучила съм се да си слушам организма и да го разбирам от какво има нужда. За мене също месото не е храна, която употребявам. Всичко е въпрос на избор и осъзнаване.
Десет дни на жито се чувствах много по-добре. Истинското хранене е свързано не само с поемане на определено количество хранителни вещества, а най-вече с отношението към това, което приемаме.
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
Люб (свирчо) |
Публикувано | 24.02.04 15:31 |
|
Най-важно е отношението - тук е разковничето. Аз карах само пет дни на жито, но ако се храниш с благодарност и разбиране, още повече ако поемаш и духовна храна ...
Съгласен.
| |
Тема
|
Общо за покълването на семена.
[re: xyaнджи]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 26.02.04 21:15 |
|
Най- добре за покълването да се използва буркан. Количеството на семената е различно и зависи от повишаването на обема. Люцерната например, повишава обема си доста, докато житото почти не. Това се разбира най- добре с практиката. Големината на съда за покълване също се избира според обема. По правило, семената първо престояват натопени във вода, между 4 и 24 часа, в зависимост от вида. Трябва да са на стайна температура. За всеки вид си има температурни предпочитания. Най- добре е да се използва изворна вода за заливане. Буркана в който кълнят семената, се покрива с тензух и се захваща с ластик или се слага нормална ламаринена капачка, по която се пробиват дупки. След като мине времето за киснене, буркана със семената се изплаква на чешмяна вода(за тази процедура вече може да се използва такава вода) и се изцежда. Семената имат нужната влага и се оставят за покълване. Възможно е бурканът да се остави под ъгъл, за да се изцежда водата, но може и без такива екстри. Също така на дъното да се постави марля или памук, която да попива излишната вода. Най- добре е да се закупят специалните ванички за покълнали семена, те са евтини, в някои магазини за домашни потреби ги има. Наскоро видях такива в магазин на ТСМ. Тези ванички се захлупват една в друга и дъното им е набраздено така, че водата да се отцежда и да няма пряк досег със семената. Важно е в началото буркана да бъде завит, за да може семето да бъде на затъмнено и да покълне, по този начин имитираме оптималните уловия, ако то би попаднало в земята. А, те са - температура, влага, затъмнено. Всеки ден по един-два пъти, семената се изплакват, за да се отстранят метаболичните отпадъци, както и да се поддържа влажността на семето. Ако се използват плоски съдове, трябва да се има предвид, че семената ще изсъхват по-лесно и поне два пъти на ден трябва да се изплакват.
Здравослвният ефект от покълналите семена се дължи, на факта, че по време на покълването семето концентрира голямо количество прана. Процесът, свързан с раждането на нов живот, винаги е високоенергиен. Събуждането на живота в храната я прави суперпълноценна. Чисто химичните промени са свързани с повишаване съдържанието на витамините, ензимите и всички биологично активни вещества. Много добро средство са за преодоляване на пролетната умора, както и за борба с лошото настроение, което я съпътства.
Повишават издръжливостта, виталитета, за любителите - потентността.
Предпазват от простудни заболявания. Съчетанието им със сироп от бъзак, приет сутрин на гладно, през студените месеци, намаляват риска от заболяване. Спомагат за умереното хранене, понеже засищат бързо и позволяват на организма да засили усвояването на хранителните вещества. Усвояват се с минимално количество енергия.
Предполагам, че първоначално изглежда малко сложно и обременяващо, но е въпрос на навик, в момента въобще не ми пречи, просто като се върна и си изплакна бурканчетата, заредя нови, нищо особенно.
Освен това, са перфектна храна за прасад(предлагане храната преди ядене). Добре е да се опита, не е за изпускане.
Редовната употреба на покълнали семена, спомага за естественото отказване от нечиста храна, по естествен път. Получава се някаква несъвместимост.
| |
|
По принцип покълналите семена са изключително пълноценни и не е нужно да се консумират в големи количества. Разбира се това, е относително и всеки се намира нужната доза. Директно е по- трудно да се ядат, затова се използва подложка, например салата от настъргани моркови, практиката показва, че тя е най- приемлива. Към настърганите моркиви добавяме по малко покълнали семена и объркваме леко. После се подправя със зехтин, лимонов сок(от прясно изцеден лимон), сол(може по желание соев сос). С течение на времето е добре да се намалява количеството на солта, както и на лимоновият сок. След седмица, организът свиква и сам предпочита салатата да не е силно подправена.
Но, може и директно да се консумират, всичко е по желание и вкус.
Относно използването на видовете семена, най- лесно се култивират: люцерната, сусама, слънчогледа, ръжта, житото, зелен китайски боб.
Нахута и соята не са най- лесни за отглеждане за кълнове и по- добре да се започне с горните.
Редактирано от xyaнджи на 27.02.04 20:41.
| |
|
Кълновете са хрупкави, вкусът е малко на трева, но в салата се облагородява.
Първоначално престоява във вода 4 часа, след което се изплаква, изцежда, буркана се завързва с тензух и се покрива с памучен парцал, за да остане на тъмно. Всеки ден по 1-2 пъти семената се изплакват с хладка вода. След четвъртият ден, кълновете се оплитат и стават еднородна маса. Доста нарстват на обем и не могат да се извадят от буркана. Тогава не е достатъчно само да ги изплакнем както са в буркана, затова се изсипват в съд с вода и леко се раздвижват. При това положение непокълналите семена падат на дъното. Внимателно връщаме кълновете в буркана, а непокълналите семена изхвърляме. По принцип, обвивките на всички кълнове, не само на люцерната се отделят по време на поникването. При потапянето във вода, част от тях може да изплува отгоре и да се отстрани с нещо. Буркана също се измива, докато е празен. Ако обема на кълновете се повиши много, може да се разпределят в два буркана. След като достигнат размер около 3-4 см., което става на 4-5 ден, кърпата се маха и кълновете се оставят на светло, за да произведат хлорофил. Обикновенно за един, два дена са готови. Добиват зелен цвят и се освобождават напълно от обвивките си.
Редактирано от xyaнджи на 27.02.04 21:18.
| |
Тема
|
Re: Консумиране на кълновете.
[re: xyaнджи]
|
|
Автор |
Изrpeв (с Дъга) |
Публикувано | 27.02.04 21:07 |
|
От къде е добре да се вземат семената? От магазините, специализирани за сортови семена ли?
| |
|
Много ти благодаря за подробното описание. Досега не съм опитвала покълнали семена.
Колко време е добре да се консумират кълнове и основно през пролетта ли?
| |
Тема
|
Re: Консумиране на кълновете.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 27.02.04 21:15 |
|
Моите семена ги купувам от една дрогерия, може да провериш там. От сортови семена в никакъв случай, те са за садене и са обработвани против вредители с химически вещества. На пакетчетата пише, че са за покълване.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
|
|
|