|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Люб]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 23.02.04 20:08 |
|
И от мен.
Нахута, леко покълнал около 5 милиметра, може да се сготви на гювеч с кисело зеле, става чудесен. Верно е малко труден за директна консумация покълнал или накиснат, но може да се сложи към подложка. Нали знаеш, че покълналите семена изискват подложка, например стърган морков, зеле или нещо друго според вкуса и съвместимостта. Подправят се с зехтин, лимон и соев сос. Вместо соевият сос, може да се ползва сол, но за препоръчване е натриевият глутаминат(мичин), пред готварската сол(натриев хлорид). Мисля, че глутамината се извлича от растения, но ако някой знае повече да каже. Специално нахута и соята в покълнал вид ги консумирам без нищо, отделно от салатата. Само им махам външната обвивка. Храната, освен нормалният вкус има и още един, той е финен и се усеща само при осъзнато хранене. Затова се препоръчва първо храната да се предложи на Бог, преди да се консумира. Индусите го правят, но също и в християнството го има - молитвата преди хранене. Това, пречиства сърцето, ума, повишава осъзнаването и изостря вкуса. Ако се внесе нечиста храна, нещо отвътре се бунтува. Ако се акцинтира на вътрешният вкус, външният дори непригоден първоначално, става приятен в последствие.
Какви са тези апарати - тофу?
Копривата излиза пролетта, но на есен, след като е изсъхнала през лятото, или е окосена, от влагата избива нова и свежа.
Редактирано от xyaнджи на 23.02.04 20:12.
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: xyaнджи]
|
|
Автор |
d8a (imagination...) |
Публикувано | 23.02.04 20:49 |
|
Баба ми приготвя нахута много вкусно, но не знам как. Тук за съжаление не мога да разбера дали изобщо се продава и ако да откъде мога да си купя. Но потърсих рецепти, в случай че намеря в някой магазин. Ето една от Изток. нет:
ВКУСЕН НАХУТ
Време за приготвяне: с тенджера под налягане – 40 минути, без нея – 5 часа (може да се използва и глинено гърне)
+ Вата, – Питта, – Капха Порции: 6
1,5 чаши сух нахут
2,5 до 3 чаши вода (до 4 чаши при готвене в места с голяма надморска височина)
2 супени лъжици олио (сусамено или слънчогледово)
1/2 чаена лъжичка синапено семе
1 домат, нарязан на малки парченца
1 чаена лъжичка къри
2 супени лъжици сусамено семе (очистено, измито и отцедено)
1 чаена лъжичка морска сол
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1/2 чаена лъжичка куркума
Накиснете нахута за през нощта, ако ви е възможно. Изхвърлете водата, сложете нова вода и сварете в тенджера под налягане на средно силен огън за 25–30 минути.
Или го възварете в 4 чаши вода за 2 минути, след което го оставете да кисне в същата вода 3-4 часа. Отцедете и сложете 2½ чаши нова вода. Сложете на силен огън да заври, после варете на средно силен огън около 50 минути или докато нахутът омекне.
Когато нахутът се свари, загрейте олиото в дебелостенна тенджера, прибавете синапеното семе. Когато то започне да пука, прибавете доматите и кърито. Задушете 2–3 минути. Добавете сусаменото семе, нахута, солта, кориандъра и куркумата. Разбъркайте добре и оставете на огъня още 2–3 минути.
Коментар: Върви добре с “чапати” и е превъзходно с ориз . Нахутът е най-сухият от бобовите растения, затова и особено подходящ за влажната Капха. Тъй като е охлаждащ и сух, нахутът се нуждае от помощта на чесън или синапено семе, за да се затопли, както и от достатъчно време за добро сваряване. Често към ястията с нахут се прибавят малки количество сусамено семе, за да станат те по-маслени – затоплящи и омазняващи.
Ако ястието се прави с индийски нахут (кала чана), който е тъмнокафяв, то добре се съчетава с царевичен хляб и някой яркоцветен зеленчук като задушено броколи или подсладени моркови.
To the eyes of the man of imagination, Nature is Imagination itself. - William Blake
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: d8a]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 23.02.04 21:35 |
|
Добре ме подсети, верно, че там я имаше.
Май да си поръчам книгата.
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: xyaнджи]
|
|
Автор |
Люб (свирчо) |
Публикувано | 23.02.04 21:55 |
|
Бяхме брали коприва напролет, излиза около реките, влажността. Значи и на есен имало :-) Мерси.
Апаратите са за правене на соево/бадемово/оризово и пр. мляко и тофу (=продукт с консистенция подобна на месото и сиренето, от сгъстено соево мляко) - ставало бързо, но нямам опит с тях и вероятно са удобни за големи семейства.
:-)
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Люб]
|
|
Автор |
Изrpeв (с Дъга) |
Публикувано | 23.02.04 22:05 |
|
Тофу има и в малки опаковки, тук се намира, но аз предпочитам гранулата когато става дума за кюфтетата, сърми, пълнени чушки, просто съм му свикнала с ползването. Опитвала съм кремове, пастети, кашкавал Тофу. Доста вкусни са, а може и с малко допълнително подправяне да се подобрят на аромат и вкус.
От соевите хапки стават много вкусни ястия като заместител на мръвките, но номерът е да се заливат за попарване със зеленчуков бульон, за да отнеме от аромата на соята.
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: xyaнджи]
|
|
Автор |
d8a (imagination...) |
Публикувано | 23.02.04 22:12 |
|
Подсещането е взаимно :)))) Аз те подсетих за книгата, а твоята тема ме подсети, че трябва да избера рецепта за лесна, бърза и вкусна българска салата, с която да представя България на предстоящото тържество "The Taste of the World - Вкусът на света" в училището на дъщеря ми идната седмица. Приемам рецепти и съвети
To the eyes of the man of imagination, Nature is Imagination itself. - William Blake
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
d8a (imagination...) |
Публикувано | 23.02.04 22:17 |
|
Вчера готвих тофу супа с пилешко, за дъщеря ми. Тя е много капризна, но наскоро се реши да опита такава супа в един тайлансдки ресторант и й хареса, затова обещах да й направя в къщи. Не се получи същата и тя отказа да я яде, но на мен ми хареса - само добавих малко соев сос.
To the eyes of the man of imagination, Nature is Imagination itself. - William Blake
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
Люб (свирчо) |
Публикувано | 23.02.04 22:58 |
|
И на мен гранулатът ми е вкусен, но не бих го сложил към първокачествените храни - минава голяма (и вероятно химична) преработка (sorry, повече инфо нямам). Ей сега ще се обади някой от iztok.net, да каже че е тамастична храна .
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Люб]
|
|
Автор |
Изrpeв (с Дъга) |
Публикувано | 23.02.04 23:10 |
|
И аз чувах подобни мнения, но не бях сигурна в достоверността. Еми, ще го употребяваме рядко тогава или въобще ще се откажем. Дали може от някъде да се научи повече, да е сигурна информацията?
| |
Тема
|
Re: За някои други храни.
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
Люб (свирчо) |
Публикувано | 24.02.04 10:43 |
|
извадка от "Световната конспирация с/у здравето" на д-р Гълъбов - за гранулата пише че се използва висока Т и налягане, киселини, основи, алуминий и пр. за да се извлече, при което се образуват нитрити (силно канцерогенни). Иначе недей гледа всичко което пише за соята - в тофу и соево мляко почти няма въглехидрати, а и критикуваните изофлавони би следвало да са полезни в нормални количества (антиоксидант - азиатците почти нямат хормонозависим рак, което се свързва именно с високата консумация на изофлавони от соята - които фино наподобавят в действието си естрогените - женски пол. хормони), а и ги има и в др. храни (ленено семе, варива....)
Редактирано от Люб на 24.02.04 13:18.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
|
|
|