|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Разбирам те напълно!
Васко като тръгна на училище - по математика бяха стигнали до числото 5 и един ден мноооого разочаровано и възмутено заяви "Ама аз мислех, че ще учим МАТЕМАТИКА, а те ни карат да смятаме до 5"
Все пак си мисля, че е и наша (а основно на учителите) ролята да поддържаме интереса към ученето, независимо колко знаят по конкретния учебен материал. Винаги може да се намери нещо допълнително, интересно, интригуващо, което да поддържа любознателността на ниво.
| |
|
Така е..да..
Ама решението не е много лесно..когато се отнася до твоето дете...(иначе съвети лесно се дават)
Въпреки,че аз смятам,че съм постъпила правилно с каката, и тя много се гордее,че е най-малка в училище...понякога ми казва:Защо стеме дали по-рано, в класа има деца, които вече са цяла година по-големи от мен?
Малката пък, понякога се сърди,че не сме я пуснали по-рано,з а да докаже, колко е гениална.... Изобщо..-няма угодия..
Гледай как се развива детето, какво то самато иска..дали е готово да е ученик..
Между другото, има деца, които и на 8г не са готови..(което не го разбирам..)
Хубаво е интереса към училището да го създават родителите, но..е задължително да го задържат учителите..ПЪК..за сажеление в момента учителите хич не са мотивирани и не си обичат професията особено..Вместо това се чувстват персонално прецакани,че децата били лоши..
В класа на каката учителката в 1клас от 5 месеца учебна година 3 беше болна..Смениха се 6-7 учителки, а децяата дори не успяваха д аим запомнят имената..Всяка почваше от където си иска учебния материал и..аз бях много щастлива,че детето си го знае предварително..
Да..,но същата тази "учителка", още на първата родителска среща се оплака,че децата не били възпитани, говорели в клас, излизали до тоалетната, пиели вода в час, хапвали си...
Аз стоях като втрещена и само казвах"Това не е възможно-вие сте човекът, който създава правилата в първи клас"...
Като се прибрах и разпитах детето, се оказа,че "Госпожава влиза в час с кафето и закуска и децата за това ядат и пият"...
Е..аз си преместих детето след 1клас,..НО..смениха учителката и...новата взе да ги занимава и се оказа,че не били чак толкова лоши децата..Всички били много умни..и...просто са скучаели..
Та...изберете си добра учителка ако имаш възможност..
| |
Тема
|
Re: на училище .... кога ???
[re: happy_mama]
|
|
Автор |
cchery (мама на двама) |
Публикувано | 14.05.07 14:24 |
|
Хепи, според мен си го пускай детето на у-ще. Казвам ти го от личния си опит. Позволявам си да пиша, защото има някои съвпадения с мен - аз също съм овне и имах примера на брат ми, който е 2 години по-голям от мен. Когато бях на 6 години алтернативите бяха същите - да повтарям предучилищна или да тръгна първи клас. Ми не ми се повтаряше предучилищна - същите неща още една цяла година!!! А училището ми се виждаше толкова интересно - брат ми вече беше първи клас и аз го причаквах с нетърпение да се върне и го разпитвах и му четях учебниците и го карах да ми обяснява. Аз също се равнявах по него и в никакъв случай не изоставах.
В 6 клас смених у-щето, а после и в 8-ми и винаги съм била с по-големи от мен съученици - вярвай ми, че никога не съм се чувствала по-малка, никога не съм си и помисляла, че губя преднина или лидерство. А когато дойде време за бала, те бяха на по 19 години, а аз тепърва бях навършила 18 - най-страхотната възраст.
А и да не изпусна най-важното - никога не съм имала чувството, че някой ми е отнел 1 година от детството - всъщност тази една година в края на училище вече беше преднина.
Бълг. медици в Либия и Ашраф са НЕВИННИ!
| |
Тема
|
[re: cchery]
|
|
Автор |
happy_mama (усмихната) |
Публикувано | 14.05.07 14:59 |
|
E, cchery, ти ме хвърли пак в размисъл!
Тъкмо си мислех, че, ей на! - в душата си съм избрала алтернативата и съм решила да тръгне догодина.... А по едно време даже, Радо като каза, че иска да тръгва на училище сега - почти се навих....почнаха баби и дядовци да викат "Вие си знаете, ама що не го оставите още една година да се наиграе..."
После учителката "той Ради много добре се справя, ама що не го оставите да се наиграе..."
Аз пък се замислих как като си беше с връстниците - все беше пръв и най-добър, а сега с по-големите - справя се, но и всички по-големи се справят, така че това не е кой знае какво.....и някак малко сви перките....
И като си помислих, че ще го поставя за дълго време в ситуация да догонва, да се съревновава....не му стига, че и в къщи все гледа да не е нещо по-назад от батко си....ей на, хванах ги един ден преди време Васко го учи да умножава по 8....що?, щото той учи да умножава по 8 - до там са стигнали, що пък да не научи и Радо...и то детето опитва се , до към 6х8 горе-долу му следеше мисълта, а по едно време (сърдито и измъчено вече) "А, бе, Васиии, много трудни ми ги даваш, стига вечееее"
Та си мислех, че дори да има скука от повторението, все пак ще затвърди нещата, ще понапредне с четенето, а скуката ще се компенсира с игрите....
Ох, не знам! Това е една от темите за дискусия у дома....Пак ще си говоря с детенце....Той винаги има мнение. Приятелят му (на 7) тръгва сега, но в другото училище, не където ходи батко му, а ние искаме все пак двамата с Васко да са в едно училище...та като разбра, че няма да са заедно и май вече не настоява толкова....
Друг е въпроса, че не съм супер-очарована от училището на Васко и се чудя - да са заедно въпреки това или да рискувам с другото....другото го хвалят родители, ама като записвахме навремето Васко ходихме и там на родителска среща (бяхме подали и документи), гледахме, мислихме и....го отхвърлихме....май всички училища са един дол дренки и все има нещо разочароващо....
| |
Тема
|
[re: happy_mama]
|
|
Автор |
cchery (мама на двама) |
Публикувано | 14.05.07 15:34 |
|
Абсолютно си говори с детето. Мен навремето също ме питаха дали искам да тръгвам и стана така, както аз исках. Странно, защо ли и аз винаги си имах мнение!?
На нас ни предстои у-ще след 2 години и както изглеждат много отсега, така много скоро и аз ще запея вашата песен. Става ми гадно като прочета, че всички у-ща са един дол дренки. Аз съм израстнала в сравнително малък град - Горна Оряховица и навремето не можеше човек да прави избор къде точно ще учи, но и тогава у-щата бяха един дол дренки, но от добрия дол. Та човек не се колебаеше толкова много - поне за началното и основното у-ще. Кофти ми е, че точно в София - градът в България с най-много варианти, всичко е така занемарено!
Бълг. медици в Либия и Ашраф са НЕВИННИ!
| |
Тема
|
[re: cchery]
|
|
Автор |
happy_mama (усмихната) |
Публикувано | 14.05.07 16:03 |
|
Ами "един дол дренки" е може би силно казано, и аз не обичам твърде обобщения наедро, ама кусури все има....
Значи и аз като повечето родители - отидох в 3 училища на предварителните родителски срещи. Едното беше в тогавашния ни квартал и то отпадна, поради това, че се надявахме да се преместим (както и стана), но поне за пълнота на представите ни, го посетихме.
Останаха 2 централни училища
I. Основно, старо, с традиции, с голям и хубав двор с може би вековни дървета, НО близо до голяма транспортна артерия, силно захабена материална база, макач че сега чувам, че я подобряват и най-важното - на родителската среща - от четирите госпожи, които щяха да поемат първи клас - всичките млади, някои от тях поемат за пръв път първи клас или са изкарали най-много един цикъл от първи до четвърти клас - е, как пък никоя от тях не си счупи устата да се усмихне поне малко....викам си на акъла - аз детето си на такива скумрии не давам....
II. Гимназия, едно време беше уж от елитните - със всички плюсове и минуси от това - учене на смени, големи ученици и прочие....но класната стая ми се видя рай в сравнение с това, което бях видяла до момента, а учителката - много сърдечна и компетентна, освен това - с опит...
И аз следвайки съветите "Избери учител, а не училище" - избрахме втория вариант - това е месец май....
Септември - разместване някакво - нова класна. Е, не беше зле, ама все пак - не тази, заради която избрахме това училище. Другата - въобще не води първи клас, ами втори или нещо такова...
Втори клас - класната излязла по майчинство (да и е жива и здрава дъщеричката), класа се води от съвсем млада учителка, която досега им е водила занималня. Много ми е симпатична, но едвам удържа положението с дисциплината в час. Поради това, че е с най-слаби позиции, като най-млада учителка - във втори клас им дават НАЙ-ЛОШАТА стая в училището (първокласните стаи са явно ДЕМО-версия, а и в това училище се използват само за първи клас) - паркета на места липсваше - като разорана нива; вандалчетата от девети клас, които учат в нея в другата смяна - явно я използват за обект на кипящата си енергия) ; изложението - източно, но поради архитектурна особеност - през целия ден няма слънце. Разправии....директорката отказа да ги премести....добре, че има двама родители със силни позиции в училищното настоятелство - към средата на годината стаята бе ремонтирана и стана доста прилична, но понеже и ние вложихме средства - уговорката е да са там до четвърти клас....а слънце?....тцъъъ
Та така - каквото и да избереш - все ти се струва, че си сбъркал....
| |
|
Хепи..в подкрепа на Чери..и аз съм второ дете..и ниое имаме година и 10м разлика...с брат ми..Помня,че се криех и тайно от родителите си учех таблицата за умножение..в предучилищната..Аз също като твоя син ходих в предучилищна вместо в трета група, защото покрай нас нямаше тогава...ОБАЧЕ..тъй като съм родена през ноември, майка ми категорично отказа да ме пусне на ненавършени 6 години на училище...бъпреки настояването на учителката в предучилищаната, която е твърдяла ,че за всичките си години в предучилищна група, за първи път попада на дете, което пише ръкописно и чете ръкописен почерк на възрастни...
Та..аз си караах две години предучилищна..това ми беше много отегчително и..в крайна сметка не ме направи лидер..
От първи до 6 клас бях много срамежливо дете...не се харесвах..нямах никакво самочувствие..и...макар,че знаех повече от останалите си съученици..това не ми даде преднина.. Едва в 6 клас започнах да уча за себе си..а не за другите .. и тогава разбрах,че действително имам възможности, които не съм използвала.. Не знам..възможно е това повтаряяне да ми е създало комплекс, а е възможно да ми е спряло устрема..а е взъмножно да съм си била по-посредствено дете просто..наистина не си спомням много подробности..само помня,че не се харесвах..
Но пък..си тръгнах на училище с наборите...и..пак бях най-малката в класа..винаги
| |
|
Ох...трягедия са училищата в столицата ни момичета...Нямам думи направо...
Единственото учлище, което съм харесала, докато децата ми учеха там, беше СМГ...И до сега за мен то си остава най-доброто в София..Може би и НГДЕК е хубаво за хуманитарни науки...За съжаление от 1 до 4 клас не мога да похваля някое училище изцяло...според мен си е чист късмет..и изцяло зависи от учителката..
| |
|
Аз се спрях поне като идея на основните училища. Не за друго, а защото няма гимназисти. Детето на моя приятелка-първокласник изобщо отказва да ползва тоалетната в училище, защото гимназистите ходят там да пушат и наплашват малките за да престанат да ходят там и да не ги издават. "Гадинките" ходят нарочно в тоалетните на етажа на първолаците, защото там няма учителки от гимназиалния курс които да ги спипат. Да не говорим още колко други неприятни неща могат да видят и научат от големите.
Да не забравяме и проблема с дрогата.Много се надявам, предвид факта че до 7 клас децата не разполагат с голяма свобода и пари,тези училища да не са таргет на пласьорите, както са гимназиите и да го опазя от тази чума по-лесно.(нали и до 14г по закон не трябва децата да са без контрол и без придружител на обществени места и повечето родители още си ги водят и прибират)
Редактирано от fascinatingoceanid на 15.05.07 01:10.
| |
|
Ох, знам, че могат да се намерят много примери за деца, тръгнали на шест-годишна възраст на училище, които са се справяли чудесно. По едно време (за кратко) дори това беше правило.
За момичета го приемам без резерви. На моя приятелка дъщерята е родена 4 месеца преди Ради - в края на декември. Тя ще си тръгне с набора. Обаче - тя чете гладко почти от 2 години насам. За момиче никак не е фатално да е най-малката в класа, ама какво самочувствие би имало момче, ако винаги е накрая на редичката по физкултура, просто защото другите са по-големи. Като добавим и това, че момичетата в тази възраст се развиват по-бързо от момчетата - и ножицата май става голяма. А като станат 14-15 годишни - едни ще са по-възмъжали, други съвсем момчета....знаете как най-малките го отнасят....не, че той би се дал, де
Но ме смущава и това, че учителките му някак не го поощряват да тръгне на училище. Какъв интерес биха имали те да го задържат, се питам...Те ще вземат малки - първа група. Уж места не достигат. Да не би да се притесняват, че ще ни изтърват като "спонсори"
А той, милия, се чувства, може би леко прецакан "На Йоан нито му е паднал зъб, нито му се клати, нито познава целия часовник, а ще ходи на училище, а на мен ми се клати зъб и скоро ще падне и знам целия часовник, а не ме пускат" ( клатенето на зъба, нали разбирате, за него е признак, че е порастнал).....Учителките са му казали, че не го пускат....те репетират с "първокласниците" тържественото завършване на предучилищна, а той не е включен в програматаааа....
Ах, и какви аргументи вади!...малко като Пипи, дето тръгва на училище, за да има ваканция "....защото там не се спи следобед и имат по-дълги междучасия...." - направо да го изядеш....сладък!
И най-вече, защото иска да е с приятеля си Йоан....
Направо ще се пръсна - ту съм убедена, че трябва да си тръгне с набора, ту ми се струва голяма грешка да го оставям още една година.....пооомоооощ!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|