Тема
|
Амортисйори - за и против?
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 15.03.05 16:33 |
|
Имам намерение да си купувам байк. Бях се прицелил в някакъв с амортисйори, ама почнах да чувам всякакви неща.
Имам намерение да карам предимно градско - е и извънградско ама не и даунхил.
Тоест предимно по шосета и пътища.
Та се чудя да взимам ли колело с амортисйори или да търся без или например само преден?
Bеer? Mоre?
|
|
Тема
|
Re: Амортисйори - за и против?
[re: bira_more]
|
|
Автор |
pyrx (-: свежъ ;-) |
Публикувано | 15.03.05 17:19 |
|
Аз ти препоръчвам - преден. Ама конкретна марка - не знам, питай по магазините и знай, че хубавата вилка никак не е евтинджан.
Лично аз преден нямам и смятам по друг начин да го реша този проблем (споменавал съм вече в клуб Медицина).
На седалката имам колче с пружина, купено отделно и тя ми обира друсканиците по паваж и дребни до средни гъсто разположени пътни дефекти. При пропадане в дупка тип "Марианска падина" - не помага.
Също, може да помислиш и за хубава седалка, тя също има значение. Аз смятам тия дни да си взема нова.
Амортисьорите допълнително утежняват колелото, но като имам предвид разбиранията ти, че "колелото трябва да е тежко", то проблем нямаш. 
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
dimodi ( bike rider) |
Публикувано | 15.03.05 21:35 |
|
Не казваш колко пари мислиш да дадеш. По принцип ако ще е евтино колело - по-добре без амортисьор, отколкото със скапан, който ще издуха след няколко месеца и само ще ти се свива докрай и ще трака. Ако ще е среден или висок клас колело - по-добре да има амортисьор, в крайна сметка си е удобство. Щом ще караш предимно градско, заден изобщо не ти трябва, а предният нека да е с по-малко ход - 6-8 см максимум.
-----
|
|
|
смятам да взема 2 колела - едното ще е от порядъка 150 - 200 кинта, другото - до 400.
По евтиното ще остане да го кара жената - тя хем по лека, хем по малко и по леко ще го кара.
За сега май ще се ориентирам към преден амортисьор - ей що не ме подсетихте че се пише амортисьор а не амортисйор :)). Пуста граматика :)))
Bеer? Mоre?
|
|
Тема
|
Re: Мерси
|
|
Автор |
PtD (Vector xyzw) |
Публикувано | 16.03.05 16:35 |
|
За толкова пари определено си за твърдак. Добре си се насочил.
--
17 Gen r
|
|
|
да използваш колелото си за черни пътища с неравности и нямаш намерение да скачаш, амортисъори не ти трябват(абе къде е ер-малкото? )
Като караш с амортисъори, част от енергията която прилагаш на педалите отива в амортесъорите, и така губиш част от скороста си (особено ако катериш наклон. Аз обикновено ставам от седалката си и катеря прав.)
Аз поне мисля че не ти трябват (ако ще го ползваш само за градско)
Иначе готини амортисъори носят марките Marzocchi, Rock Shox, Manitou.
Ама са си скъпи.
"Gravitation is not responsible for people falling in love" A. EinsteinРедактирано от Digweed на 20.03.05 21:17.
|
|
Тема
|
|
|
Автор | wowbagger (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.03.05 20:14 |
|
Против.
Вярно,че обират част от неравностите по пътищата,но пък КПД-то пада,повече напрежение в краката се получава.Щом не си фен на даунхила-вземи си твърда вилка.
|
|
Тема
|
[re: wowbagger]
|
|
Автор |
dimodi ( bike rider) |
Публикувано | 23.03.05 00:32 |
|
Не пада чак толкова КПД-то, колкото се опитвате да изкарате. При каране по равен терен без ставане от седалката, вилката не мърда изобщо. Единствено при нанагорнище го има ефектът с потъването на вилката при набиране на педалите. В зависимост от вилката, този ефект може да се неутрализира.
Пък и не бъдете чак такива мързели, ако искате да ви е по-лесно, седете си вкъщи на дивана  (да не се обиди някой, бъзикам се )
-----
|
|
|
Къде английското "X" aко си на фонетична кирилица.
|
|
|
с предни амортисьори само. При това доста твърди.
Не знам дали имат някакъв ефект - е имат де ама малък.
Не мисля че КПДто пада, ама не знам все пак.
Има само няколко кофти момента.
Ако слизам от бурдюр - кофти хем кормилото хлътва на долу, хем амортисьорите и те хлътват.
А също и при спиране.
Направо не ми се мисли ако съм се засилил на долу по път и набия спирачки как ще си излетя над кормилото като гарга изстреляна от катапулт.
Е за 185 кинта много не може да се иска.
Bеer? Mоre?
|
|
Тема
|
[re: dimodi]
|
|
Автор | тoни (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.05 12:16 |
|
БЕЗ АМОРТИСЬОРИ Е НАИ ДОБРЕ
|
|
|
добре де, какво излиза - и без преди, и без задни... то едно време като карахме балканчета не ни липсваха амолтисьорите, ама онази седалка беже голяма, широка и с пружинки, а бе като фотьойл си беше в сревнение със седалките сега 
|
|
Тема
|
[re: pyrx]
|
|
Автор |
Eнтycиacт (голям) |
Публикувано | 01.04.05 00:41 |
|
какво е това "колче с пружина"
аз понеже също изкам да си купувам колело, та и аз се чудя върху амортисьорите и пружините
|
|
Тема
|
Re: Ми вече си взех един Спринт
[re: Eнтycиacт]
|
|
Автор |
dimodi ( bike rider) |
Публикувано | 01.04.05 01:36 |
|
Да, така си беше, но пък широките седалки не стават за по-спортно каране, щото ти пречат с размера си (примерно като ставаш да въртиш прав, пък и като си седнал ти пречат на движението на краката и т.н.)
Между другото в онази тема, дето се олях да пиша в нея, не споменах за седалките - тези, които са с улей по средата (надлъжен) са по-ергономични - не натискат простатата.
Колчето с пружина е нещо такова:
Рядко се среща, пък и май е със съмнителен ефект, така че не се занимавай и да търсиш :)
Редактирано от dimodi на 01.04.05 01:38.
|
|
Тема
|
Re: Ми вече си взех един Спринт
[re: dimodi]
|
|
Автор |
Eнтycиacт (голям) |
Публикувано | 01.04.05 18:09 |
|
такава седалка ми показаха днес на ул. Вашингтн - някъде 30-40 лв. с някакъв гел, защото като седнах и първото колело там и така ми се заби седалкат ав гъ...ъ че направо пдскочих
викам му на продавача - А бе аз след един час каране на тази сезалка ще бъда като че са ми правили групов секс - ония се смее и тръгна да ми показва че има и по хубави седалки
но не ме успокои много, каза че усещането че все едно са ме еб...и ще го има задължително
у подобни пружини за под седалката ми показа - колкото и де е малък ефекта, ще си взема такава задължително
|
|
|
Kakvo da ti kaja maina, ako ne si karal dylgop vreme, kakvato i sedalka da si vzemesh v na4aloto, ako pokarvash po pove4ko, pyrvite dni vse 6te se 4uvstvash kato 4e grupi4ka zdravi tursi nerezi sa ti sa se izrejdali cql den bez po4ivka. Ama sled pyrvata, nai/ mnogo vtorata sedmica svikvah i ne ti pravi vpe4atlenie. A tui za koeto nai/ mnogo tyguvam po starite sedalki sa prujinite im otdolu. Pyk na sportno karane ne mi pre4at, 6tot az taka i ne moga da karam prav. Vse se opitvam, ama na...
I sam voin e voin!
|
|
|
то и в прекият смисъл да те "таковат" една седмица група турци, после пак няма да чувстваш какво те правят
ами днес ми хоказаха една в магадина една седалка с пружини отдолу и беше 10-на лева... е беше с пружини отдолу, но пластмасова отгоре, не беше като едно време на балканчетата - с пружини и дунапрен но съм сигурен че за повечко пари и такава може да се намери
|
|
Тема
|
Колче с пружина.
[re: Eнтycиacт]
|
|
Автор |
pyrx (-: свежъ ;-) |
Публикувано | 02.04.05 18:04 |
|
Как да ти кажа - представи си, нали има едно цилиндрично колче, на което е монтирана седалката и то влиза в рамката и чрез него си настройваш височината и, според ръста си и размера на колелото. Е, в моето има една яка пружина, чиято натегнатост се настройва с един болт според килограмите ти и субективните ти предпочитания. Пак повтарям, то не помага при "резки пропадания", а само обира вибрации по неравен път, примерно паваж.
Обръщам внимание, че трябва да видиш какъв ти е диематърът за колчето на твоята рамка, понеже има поне два различни и може като си купиш колчето и да откриеш, че то или не влиза в тази дупка или е хлабаво и не може да се затегне. Аналогично, не всяка седалка може да се монтира на подобно колче. Напр. някои от по-старите модели не могат. Най-добре свърши тази работа наведнъж като си купуваш колелото. Самото колче струва към 20-на лв., доколкото си спомням и не добавя значителна тежест, в сравнение с обикновеното колче. 
|
|
|
си взел колче, ама май било пласмасово.
Щото като го затегна, и то леко се спукало.
Та умната.
Бе ако мен питате и русата става 
Bеer? Mоre?
|
|
|
Ami predpolagam lesno mojesh da namerish tam kydeto remontirat kolela. No ne nova rabotilnica. V Sliven, na centyra, imashe edna - Pri bai Dobri se kazvashe- 4oveka beshe na okolo 70, moje ve4e da ne e i jiv, ta ot takiva rabotilnici bi mogyl da namerish.
I sam voin e voin!
|
|