Тема
|
Мирише на газ
|
|
Автор | Sando (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 14:43 |
|
Преди месец в Аутодикс на Руй планина ми направиха ремонт на изпарителя-Vialle и ми смениха ламбда сондата.Но след това започна да мирише на газ,като работи колата,проблем,който преди нямах.Провериха за течове-оказа се,че нямаА и разходът не мога да кажа,че ми е паднал,а би трябвало,според мен!Също работата на празен ход на газ нещо не ми харесва.А с тези смени би трябвало всичко да е ОК!Някакви съвети и мнения,най-вече относно мириса на газ?
|
|
|
Каъв ремонт ти направиха на изпарителя там? Смяна на мембраните ли? По принцип възможно е нещо да не е паснало напълно и оттам да идва проблема. Опиши какво точно са пипали, а и според мен си си в правото да изискваш те да отсранят проблема, защото се е появил след тяхната намеса. Тормози ги докрай!
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
Re: Мирише на газ
[re: Sando]
|
|
Автор | Jeep (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 20:49 |
|
По всяка вероятност,богата смес,непълно изгаряне.Оттам и висок разход.Необходима е проверка на настройката.
|
|
Тема
|
[re: Jeep]
|
|
Автор | Caндo (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.05 18:26 |
|
Ами правиха ми смяна на мембрани-пълен комплект и някакви клапанчета вътре.Въобще явно е някакъв стандартен комплект за ремонт на изпарителя,защото си беше в найлоново пликче всичко,което се сменя,а и аз ги помолих да сложат във въпросното пликче всичко "старо" след смяната,за да видя за какво става въпрос и имаше мембрани плюс някакви други джаджи!
А за настройката-нали на тези АГУ тя се прави от Комп-а,а обогатеността на сместа се регулира от ламбда-сондата,ако не се лъжа.Та аз сменях и ламбда сонда също така.Защото преди този ремонт ми провериха сместа на газ-анализатор и казаха,че е доста богата,а след смяната на сондата я гледахме пак и беше добре.Аз също присъствах.
|
|
Тема
|
[re: Caндo]
|
|
Автор | Paris (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.04.05 11:57 |
|
Smeniaj izparitelia s BRC 96leva...bez da se zanimavash s smiana na membrani...100000km garancia...pali na studeno nikakvi griji...naj dobroto v gazovite uredbi...
|
|
|
Това със смяната на изпарителя с нов и то някакво си калпаво BRC въобще не е решение. Виали са водеща фирма и правят нещата изключително добре, друг е въпроса, че тук майстора се е поизложил и нещо е оклепал.
Всеки едни обаче, който ми каже, че трябва да се смени изпарителя го подминавам с пренебрежение и с подигравателна усмивка. Не може заради едно копче, да се пришива нов балтон!
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
[re: VOLVO 44O GLT]
|
|
Публикувано | 21.04.05 21:03 |
|
Абсолютно споделям това мнение!Само че все още търся отговор в какво може да се крие причината за тази миризма
|
|
|
Ако ремонтът е правен наскор, може още мембраните да не са олегнали и да не са се сработили и на моменти сместта да е прекалено богата, вследствие н акоето да се усеща лека миризма на неизгоряла газ. Можеш ли да локализираш откъде идва миризмата? Откъм двигателния отсек или през ауспуха? МНого вероятно е също и да не са стегнали като хората щуцерите на тръбичките които влизат в изпарителя или в клапана. Опитай се да установиш откъде идва миризмата. Освен това миризмата има ли я и при неработещ двигател или се появява само при работещ? ОПитай да дадеш само на контакт, без да въртиш и провери дали има миризма.
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 22.04.05 13:14 |
|
Миризмата се появява само при работещ двигател,и то откъм ауспуха.Не е от към предния капак.Като се даде на контакт,няма мирис.А и ремонта е правен наскоро,да!Мислиш ли,че може мембраните да не са олегнали?И горе-долу след колко навъртяни км. става това олягане?
|
|
|
Зависи какви са сложили (предполагам са български). Значи след около 1000 км пак се прави контролен реглажи нещата си идват по местата.
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
|
|
Автор | XeDoX (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.04.05 18:35 |
|
Завий малко винта на тройникарама малко и провери как върви и дали мирише.Бележи и първоначалното положение за да си го върнеш,ако се наложи.Ако някоя свещ или кабел не бачкат, пак мирише.
|
|
Тема
|
[re: XeDoX]
|
|
Публикувано | 23.04.05 00:24 |
|
Какъв е тоя тройник?И къде се намира?Нищо не разбирам от такива работи за съжаление!Най-вероятно другата седмица ще им откарам колата пак да я погледнат!А мембраните са БГ,да!Ама мисля,че вече съм им навъртял 1000 км,даже и повече!Ама казвате,че си трябва реглаж,така ли,не могат да си улегнат сами мембраните или нещо такова?
|
|
|
Ти нямаш тройник на твоята газова, така че не се шашкай! На теб сместта ти се регулира от винта, намиращ се непосредствено на изхода на изпарителя и няма никакви тройници и тем подобни измишльотини. Най-добре обаче, наистина отиди при онези "майстори" да си коригират последствията от тяхната намеса. Ако не се получи нищо, ще ти препоръчам и други газ-сервизи, където разбират от Виали.
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 24.04.05 14:40 |
|
Тоя винт да не е отгоре на изпарителя и до него пише Gas out?Не че мисля да го пипам де...А каква му е ролята?
|
|
Тема
|
|
|
Автор | a (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.04.05 15:38 |
|
Това което пише му е ролята, намали го малко, около четвърт оборот, ако не ти хареса го върни, имай предвид че нищо лошо няма да се случи.
|
|
|
Да, това е винтът, от който се регулира дебита на газа към двигателя. От него зависи динамиката на автомобила. Ако се подава повече от необходимото газ, на празен ход може да не я изгаря добре и от това да е миризмата. По-добре не го върти сам, ако не е крайно наложително. Развъртиш ли го, може да стане така, че колата да харчи много и да не върви добре. Върни се да ти направят нов реглаж и да видим какво ще стане.
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 24.04.05 19:50 |
|
Добре,благодаря за мненията!Мисля тази седмица да отида до сервиза при 1ва възможност,пък после ще пиша какво е станало!
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 06.05.05 14:21 |
|
Volvo,помагай пак!Кажи го къде е тоя другия сервиз,където разбират от Vialle?Защото тия нищо повече не направиха.Ходих преди няколко дни и казаха,че според тях с газовата всичко ми е наред.Обстойно провериха дали няма течове някъде,дали не смуче въздух отнякъде(пез колекторите и т.н.),провериха сместа –оказа се добра,не е бедна ,не е богата.И според тях проблемът ми е с компресията,нямало добро изгаряне на ниски обороти.И действително,аз също забелязвам,че дразнежът,който имам,е на празен ход-колата работи неравномерно,направо ужасно(вкл. и на бензин) и тогава се появява и миризмата на газ при ауспуха.Когато я форсираха докато беше на газ-анализатора,звукът се изчисти.
Та малко предистория ще ти дам за моята компресия.Аз преди половин година още забелязах,че не е добре и предприех някои ремонти по двигателя,защото действително беше много ниска.Та се оказаха нагорели изпускателни клапани.Смених ги с 4 чисто нови и шлайфнахме леко главата,след което припаснаха клапаните и се забеляза значително подобрение във вървежа на колата.Ремонтът го правиха в сервиз,където само Ситроени и Пежа работят и има добри отзиви за него.Но още след ремонта имаше известна разлика в компресията на цилиндрите.Която тая седмица в Аутодикс я потвърдихме.На 1-ви цилиндър беше м/у 9-9,5 ; на 2ри – 10 ; на 3-ти 10,5 ; на 4ти – 11.Та според газаджиите именно оттам идвала лошата и неравномерна работа на празен ход.Да ама аз все си мисля,че поне мирисът на газ съсъ сигурност се появи след смяната на мембраните.
Според теб коя теза звучи по-правдоподобно?Дали има смисъл и дали е възможно да се оптимизира още нещо по изпарителя? И от какво би могла да е разликата в компресията?Дали не са добре регулирани клапаните?
А,и още нещо!Каква е ролята на стъпковия мотор на газовата?И има ли как да се провери дали той работи добре?
Ебати и фермана изписах!Благодаря предварително за отговорите!
|
|
|
Значи наистина е възможно на празен ход да имаш недобро изгарянае, вследствие на понижена компресия. Преди да смениш мембраните вероятно сместта е била леко по-бедна и затова го е нямало мириса на газ. Освен от клапаните и главата, понижена компресия може да има и от износени бутални пръстени, бутала и износен цилиндър. Моят съвет е да не ходиш по повече майстори, които да човъркат, но ако все пак скаш, може да направиш една консултация в още един газ-сервиз. Давам ти мобилния телефон на Робертин Петров, разбира от Виали - 0887 263878. Консултирай се и там. Кажи и за проблема с компресията и да преценят дали да не оставят сместта леко по-бедна, за да изчезне миризмата. Успех!
VOLVO FOR LIFE
|
|
Тема
|
[re: Sando]
|
|
Автор | дaнчo (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.05.05 11:28 |
|
като чета как плачете,нека сега някой да ме убеди че ламда контрола е манна
небесна и че един тройник за 5 лв няма да се регулира по-безпроблемно.
ако не ми вярвате,нека колегите с тройници , които са в час да кажат че не е сложен такъв реглаж .не знам само как е с разхода ама ми се струва че ако се сравнят две еднакви коли в еднакво състояние разликата е не повече от 50ст
на 100км(и то не е ясно в чия полза)
|
|
Тема
|
[re: дaнчo]
|
|
Публикувано | 07.05.05 13:51 |
|
Volvo,благодаря!Ще помисля,но разбрах междувременно и друго-че след като се сменят клапани с чисто нови,е възможно след 10-ина хил. км пак да се нуждаят от допълнителен реглаж,защото понякога се разхлопвали като се разработят,та ми се струва,че тука е разковничето!
@данчоКолега,от цялата тази тема къде прочете някъде да имам проблем с ламбда контрола или нещо,свързано с него?
|
|
|
Кой ти сменя ланбдата? Ходи ли после на диагностика да видиш, да не би ЕКУ-то да е натрупало грешки и да не може да приеме сондата?
В 50% от случаите, когато се сменя ламбдата, независимо дали е оригинална, ЕКУ-то се шашка и не я приема, т.е. все едно си я изключил.
Провери и това, може там да е проблема.
Мирис на ГАЗ можеш да имаш и от самата ГАЗ като суровина. Аз съм сипвал на разни места и след това смърди страшно. От доста време зареждам само на ЛУКОЙЛ и нямам проблем с мириса, даже и сурова не мирише толкова силно и гадно.
п.с. Колкото до разликата в цилиндрите, не е много страшно разликите, които ти е дала. По-слаба компресия, може да се получи и от не добре затварящ клапан. За да провериш дали е клапан или сегмент, зложи малко масло в цилиндъра през дупката на свеща и мери тогава. Ако се вдигне - сегменти, ако не - клапан. Така ще разбереш и кой цилиндър ти се бъзика.
|
|
Тема
|
[re: Dodo155]
|
|
Публикувано | 09.05.05 00:38 |
|
Ами в сервиза за газови уредби ми я сменяха-"Аутодикс",там където ми ремонтираха и изпарителя.Ама как мога да проверя дали я е приел ЕКУ-то?А ако го ресет-на с откачане на + -са за известно време?Би трябвало да изчисти грешките и да я приеме?Знам ли?
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 09.05.05 00:43 |
|
А,забравих!Зареждам само на ОМВ или Лукойл,НИКЪДЕ другаде!Така че едва ли това е причината!
|
|
|
Отиди в специализиран сервиз да "обучат" ЕКУ-то с новата сонда. Това с откачане на плюса помага, ама не винаги.
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 10.05.05 21:07 |
|
И как става тоя номер?С "обучаването"? И къде го правят?
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Dodo155 (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.05.05 09:54 |
|
Незнам как точно става това обучаване с програмата, но се прави на стенд!
Каква марка е колата?
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 13.05.05 12:33 |
|
Ситроен Ксантия.А ти правил ли си го тоя номер?Колко време отнема и колко струва?И какъв е тоя стенд?
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 15.05.05 23:46 |
|
Додо,абе,ако го прочетеш това,пиши моля те за какво става въпрос.Колата е Ситроен Ксантия.А ти правил ли си го тоя номер?Колко време отнема и колко струва?И какъв е тоя стенд?
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
-TACHO- (ентусиаст) |
Публикувано | 16.05.05 09:04 |
|
Колега, пробвай първо с ресетване на ЕКУ-то, защото като чета проблема ти не е само на газ, но и на бензин на ниски обороти, може ламбдата да ти прави проблем.
НО имай предвид, че трябва да откачиш НЕ +, А - на акумулатора. Освен това имай предвид, че ако радиото или алармата ти са с код, при ресетването той ще се изчисти и ще трябва пак да го въвеждаш.Дано го имаш.
Колкото до клапаните: Ослушай се дали ти тракат клапани, особено при студен мотор, по-различнмо от преди. Пробвай да пуснеш колата на моторна спирачка на бензин и слушай при под 2000 оборота дали ще имаш пукане в ауспуха. Ако нямаш пукане, значи нямаш особен проблем с изпускателни клапани и проблема за ниската компресия е в сегментите. Казах 2000 оборота, защото на моята кола при принудителен празен ход ЕКУ пУска бензин под 2000 оборота, при теб може да е по-различно.
Колкото до самата компресия, допустимо е разликата й в различните цилиндри да е до 3 бара.
Успех!
|
|
Тема
|
[re: -TACHO-]
|
|
Публикувано | 23.06.05 15:17 |
|
Volvo,виж моля те тая тема http://www.citroen-bg.net/forum/viewtopic.php?t=1789&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= и по-специално поста на Валт66,който говори за настройка с компютър на уредба с ламбда контрол.Та според теб има ли и при Vialle-то такова нещо и ако да,как точно става това?Какъв ще да е тоя компютър и къде се "закача",за да се настрои газовата?И при положение че има,не би ли трябвало във Ауто Дикс,като представители на Виале да имат подобна техника?Аз лично не видях.Само се пулеха на газ-анализатора,но по самата газова не пипнаха нищо.А въпросният човек,чиито телефон ми даде по-горе има ли подобна техника?
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 25.06.05 12:55 |
|
Volvo, виж моля те последната тема от тука и ми кажи какво мислиш,щото не знам как да ти пратя л.с.Не съм регистриран!
|
|