Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:05 17.07.25 
Горещи теми
   >> АЕЦ Козлодуй
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Спрете глупостите за АЕЦ-ветенови  
АвторAлaдин (Нерегистриран)
Публикувано10.04.02 00:34

Като чета мненията в този клуб се чудя - да се смея ли, да плача ли?!
Убеден съм че 90% от подалите ги не знаят смисъла нито на Атомна, нито на Електрическа, нито на Централа. Но казват "компетентно" : АЕЦ не трябва да се закрива. Или пък още по-идиотското "Да се подложи на референдум закриването на АЕЦ!". В този смисъл аз предлагам да подложим на гласуване теоремата на Ферма, за да не буди съмнение нейната верност...
В момента се сещам и за митингите и протестите на ония които бяха обградили площадката на АЕЦ Белене през 90та година и искаха спирането й. Тогава май никой не си задаваше въпроси за целесъобразността й. А и тогавашните статистики недвусмислено сочеха (както и сега впрочем) че енергията получена от АЕЦ е доста по-скъпа от ТЕЦ. На лаиците ще поясня че и тази от ВЕЦ е също по-скъпа. Това, разбира се, е положението в България. Но едва ли би могло да се изчерпа въпроса в една тема. На мен лично ми е интересно да гледам как лисицата Кобурготски хитро хвърли "бомбата" за строителството на Белене и колко много риби налапаха въдицата.
И още нещо ... В началото на 70-те Гърция беше толкова бедна държава, че ние българите имахме самочувствието, че сме столетие пред тях. Днес, след около 30 години ролите са разменени. Гърците влязоха в Европейската общност и сега нашите инженери ходят там да берат портокали, а нашите лекари да гледат стари хора. Докато ние строяхме атомни централи, произвеждахме компютри, полупроводници, космическа апаратура... хората отидоха толкова напред че се чудим какво да направим че да не бягат младите хора там. И лично за мен това е по-важното, а не да ни стои АЕЦ-а като на "гол тумбак чифте пищови".

Тема Re: Спрете глупостите за АЕЦ-ветенови [re: Aлaдин]  
Публикувано14.04.02 07:10

Абе, защо никой не пише по темата ми ?!

Тема Може ли малко данни?нови [re: Aлaдин]  
Автор Ozzi (член)
Публикувано14.04.02 09:11

Може ли само да ми покажеш тази статистика според която ел. енергия от ТЕЦ-овеете е по-евтина.. За да мога да стигна и аз до този извод, че АЕЦ не трябва да съществува, защото не стига, че е опасна ами на всичкото отгоре и произвежда на безбожно висока цена? Къде да я прочета тази статистика?

Автор exPesho (спокоен)
Публикувано14.04.02 09:16

Защото не им е изгодна или защото нищо не разбират от това, което им пишеш. Направи усилие да поразгледаш по-подробно мненията в този клуб и ще ти настръхнат косите - пълно е хора със съществени пропуски в средното си образование (някои имат проблеми и с основното), а тези които претендират да са ядрени специалисти са невежи дори по въпроси от тяхната област. Да не говорим пък, за въпроси извън тесния им кръгозор на реакторната зала и ведомостта за заплата на която се разписват всеки месец. И цялата тази простотия се прикрива от агресивни заяждания и скандиране на лозунги. А ти си седнал да ги караш да правят сравнителен анализ на две национални икономики. Къде ти ...

Погледни към себе си

Автор Puppet Master (Master №1)
Публикувано14.04.02 12:49

IGNORE
затова.....

You are the puppet, I pull your string,I'm the master, causing you to do what you do

Тема Re: Може ли малко данни? [re: Ozzi]  
Публикувано15.04.02 01:56

За съжаление не разполагам с нова такава. Много се интересувах от тези проблеми през 1991-92г. Тогава бях студент и един мой преподавател (доц. Пазвантов от ВМЕИ-Варна) ръководеше екип който разработваше вятърни генератори. Аз работих малко при него при тестването на витлото на 125 kW генератор. Tогава Пазвантов ми беше показвал разчети за себестойността на получената електоенергия в България по различните й източници. Пародоксалното за мен лично бе, че и енергията получена от ВЕЦ е по-скъпа от тази от ТЕЦ. Обяснението което ми бе дадено бе, че у нас ВЕЦ са предимно малки като мощност, това води до по-бавна възвръщаемост на инвестицията (съответно по-висока себестойност). Това бе и основния проблем при разработката на вятърни генератори - произведената електоенергия е малко в сравнение с амортизацията на съоръженията. През 93 г. Пазвантов престана да се занимава с разработката си (а силна буря през декември 92г бе унищожила най-мощния му, 125кW, вятърен генератор).
Точните статистики са в ръцете на мастодонта НЕК (а той едва ли е заинтересован да го прави коректно). И все пак, като си мисля, след 92г. бяха хвърлени много средства по изпълнение на проекти за повишаване безопасността на АЕЦ, а това води до неминуемо увеличаване на себестойността на енергията.
Ако има нещо което да ме притеснява при закриването на реактори 1-4 на АЕЦ това е че ще се съкратят работни места. Не само в цнтралата, а най-вече у обслужващите я фирми. Работя в голямо предприятие и имам представа колко много доставчици, инженерингови организации и др. участват при добиването на крайния продукт. Ето това е за мен проблем на който трябва да се търси решение.

Тема Re: Може ли малко данни?нови [re: Aлaдин]  
Автор Ozzi (член)
Публикувано15.04.02 09:10

Но си сигурен че АЕЦ произвежда по-скъпо така ли?

Тема Re: Може ли малко данни?нови [re: Ozzi]  
Публикувано16.04.02 01:47

Ще го кажа като използвам точния термин : Себестойността на 1 киловат-час електроенергия произведен от АЕЦ-Козлодуй е по-голяма от себестойността на 1 киловат-час електроенергия произведен от ТЕЦ-овете в България през 1991 г. Убеден съм, че и днес съотношението е същото (или дори засилено).
Разбира се, аз като инженер, не приемам всичко това за аргумент за закриването на блокове 1-4 на Козлодуй. Но аргумент може да е технологичната им безопасност. А това вече е сериозен проблем, тъй като компромис с надежността на АЕЦ не може да има.

Тема Re: Може ли малко данни?нови [re: Aлaдин]  
Автор Ozzi (член)
Публикувано16.04.02 08:37

Добре ама защо АЕЦ-Козлодуй продава на най-ниската цена в момента? Кажи поне горе долу колко е себестойноста на ел. енергията от ТЕЦ .. и от кой точно ТЕЦ. Ако говорим за ТЕЦ Варна . там е близо 2 пъти по скъпа.

Тема Re: Може ли малко данни?нови [re: Ozzi]  
Автор exPesho (спокоен)
Публикувано16.04.02 09:54

като ТЕЦ “Варна” и ТЕЦ-овете в “Марица-изток”, чиято работа се потиска изкуствено, за да се натоварва повече атомната централа, и по този начин се увеличава себестойността на енергията им

Да не говорим че ти още не можеш да осъзнаеш че АЕЦ не продава ток, а доставя ток по цена измислена от НЕК.

Погледни към себе си

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.