Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:04 17.09.24 
Запознанства
   >> Адам и Адам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Re: Анкетатанови [re: Пaпa_Бeнeдиkт_шecнaй]  
Автор ljove (може би познат)
Публикувано27.06.09 12:09

Тогава аз съм женско момче...

Прави каквото трябва, да става каквото ще...

Тема Re: Анкетатанови [re: Oberonbg]  
Автор linjackМодератор ()
Публикувано27.06.09 19:52

Все пак на английски оригиналното значение на "queer" означава "странен, различен", e.g. Орин в "Тит Андроник" от Шекспир: "I had a queer feeling that war meant murdering the same man over and over".
В този смисъл куър никога не е имало значението "обратен".
Аз свързвам думата "обратен" с термина "инвертен" - едно от по-ранните названия за мъжете, които имат либидо насочено към други мъже. Покзва инвертността на тази ориентация спрямо масовото посока на либидото.

Аз лично, намирам думата обратен за обидна - и ми е чудно, че в българския език като че ли няма собствен дума. "Педал", например, е ясно съкращение от "педераст". За разлика от нас, в руския например има дума "голубой" - която освен небесно-син, означава и "хомосексуален"; в немския schwul. И двете думи са неутрални - конотацията им зависи изцяло от контекста.

В българсия не мога да се сетя за такава дума - изглежда "любовта, която не смее да каже името си" няма име по нашите земи.

----
бял подпис на бяло поле

Редактирано от linjack на 27.06.09 19:55.

Тема Re: Анкетатанови [re: linjack]  
Автор jaytee (познат)
Публикувано27.06.09 22:25

Хм... това е много интересен въпрос, какви са били думите в българския език преди модерните времена. В житието на Софроний е използвана думата содомит. В началото на житието има един много интересен и забавен момент.

"...Ала бях юноша тогива, млад и красен лицем, а тамошни турци - содомити. Като мя видяха, той час ме фатиша да мя изпитват зарад харачийска хартия и найдоша хартия моя недобра. И затвориша ме далеко у една градина, що имаше тамо турци - свиряха, играяха, смеяха са у една одая, що беше близо при пут. Ала аз са смислих защо мя затвориха мене тамо и по случаю имаше ключ от внутре, и той час заключих аз. Ами колико содомите! Они прихождаха и моляха ме да им отворя, подаваха ми из прозорецу жълтици. И аз видях какова е работа, наченах да викам..."

Продължението следва тук:

Спомням си в едно стихотворение на Христо Ботем имаше думата "пезевенкин" и тогава питах баща си какво означава. И той ми обясни по някакъв начин, че е мъж, който прави секс с мъже. Не толкова директно може би, но го разбрах! Обаче не мисля, че е бил прав.

Сега потърсих пезевенкин и излезе нещо на Любен Каравелов, което е много интересно на няколко различни нива :

" ...Той обича така също да се весели, но неговото веселие е грубо, низко и нечисто, както въобще бива веселието у турците и у отурчените християни: кьочеци, циганки, коча музика, мастика и содомски страсти допълват неговото нравствено превъзходство. Разбира се, че когато той употреблява всичките свои умствени способности и всичките законни и незаконни средства, за да удовлетвори своите желания, то той е длъжен да служи и като оръдие на другите. Ето защо турците почти всякога говорят, че кир Георги е умен и добър "пезевенкин"..."

Аз разбирам, че хомосекса тук е просто една от необходимите черти на морално пропадналата личност и разбира се на омразните властници (турците). Може би "пезевенкин" е по-скоро развносилно на "чалгаджия" и "мутра" днес.

Редактирано от jaytee на 27.06.09 22:34.

Тема Re: Анкетатанови [re: jaytee]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано27.06.09 23:25

Не, като конотация е най-близо до "развратник" или "мръсник в общосексуален смисъл", което, все пак, е доста общо.
Вариантите за употреба са основно два "пезевенк" и леко деформираното "пезевенкИН", но и умалително-жаргонното в по-ново време "пезеЕ" (ударението накрая).

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: Анкетатанови [re: Sapiens]  
Автор jaytee (познат)
Публикувано28.06.09 00:39

Еее мерси! Най-сетне някой да ми обясни какво е пезевенкин!

Тема Re: Анкетатанови [re: jaytee]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано28.06.09 01:55

В по-широк аспект много често се употребява и като "сводник", но не в професионалния, а в просташко-битовия смисъл...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: Анкетатанови [re: Sapiens]  
Автор Vanilllaa (L)
Публикувано28.06.09 03:41

да си направим лгбт група по лингвистика

Тема Re: Анкетатанови [re: Vanilllaa]  
Автор Oberonbg (член)
Публикувано28.06.09 12:39

ами хайде. Може ли като слушател аз?

Тема Re: Анкетатанови [re: Oberonbg]  
Автор Vanilllaa (L)
Публикувано28.06.09 13:01

може да си направим мейл група и в нея да си се присъединява, който иска и му е интересно, и съответно всеки да пише къде и какво е намерил...не съм наясно обаче как става създаването на мейл групи например в яхуу...така, че ако някой ми каже и обясни ще се радвам много, макар че и аз мога да си изтествам...но ще ми отнеме малко време

(при мейл групите всеки може да изпраща писмо и всички го получават, и даже май има и уеб-адрес, където може да се чете, дори и да не си включен в мейл листата)

Редактирано от Vanilllaa на 28.06.09 13:01.

Тема Re: Анкетатанови [re: Vanilllaa]  
Автор Xeтepacт (хомофоб)
Публикувано02.07.09 15:12

Моят коментар за брътвежите, според които в една наставка били кодирани исторически наслоения, негативни конотации и прочие, а в друга - самата политкоректност:

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.