Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:53 28.04.24 
Клубове / Общества / Непрофесионални / Вегетарианство Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Оризово брашно [re: И.]
Авторhuanji (Нерегистриран) 
Публикувано26.03.08 09:30  



Глутенът е всъщност белтъка на пшеницата. А тези белтъчини са много добри и никак не са за подценяване при изхранването.



Да, точно глутена прави хляба, но понеже нашата пшеница не е много качествена(не и тази година), с еприбягва до подобрителите, а те заедно с набухвателите правят хляба като дунапрен.

Аз купешки хляб не ям по тази причина. От години имам автомат за хляб и си правя истински хляб. Определено е различен и като опиташ ще видиш каква е разликата. За което не глутена е виновен.

Баластните вещества се съдържат в триците особено в едрите трици(външната обвивка на зърното). Ако искаш хляб с балстни вещества - грахам. Но пък трудно се прави читав хляб от черно брашно. В него сигурно ще намериш повече набухватели, а защо не и направо оцветители. В домашни условия си правя смес на бяло брашно и по някоя лъжица трици. Става много вкусен хляб, стига да се оцели подходящото съотношение.

Непоносимостта към глутена е както всяка друга непонсимост. Т.е. не зависи от глутена, а от човека. За мен цветята и пчелите са красиви, но за някои хора са страшилище. Проблемът не е в цветята и пчелите...

Твърдата пшеница е стъкловидна и нейният глутен е с друго качество. Той е много по- силен. Използва се за макарони, спагети и прочие. Понеже не се разлива и тестото остава твърдо.

Меката пшеница обратно, е подходяща за хляб(в определено качество), баници и пр. Ако направиш макарони ще се разкашкат, но за други неща е подходяща.

Не мога да кажа коя е най- добрата, защото си зависи за какво се използва. Ако ще правиш пици, най- добре брашно без глутен, за да не набъбва. Това е стандарт. Но пък у нас някои производители изпозлват за пици точно брашно с много глутен, като най- бялото възможно - тип 350.

За хляб мога да ти дам показателите, но не знам как ще разбереш какви показатели има съответната партида брашно. Те не се означават по опаквоките, а се дават само от лабораторията към мелницата и са за вътрешна информация.

Във всеки случай, аз не съм ползвал лаборатория и преценявах какво брашно ще стане от даденото жито по външни показатели и като сдъвча няколко зърна. Но това е само за хора, които се занимават с тази работа. За по- подробно смилам малкко пшеница на кафемелачка и отмивам глутена. Той остава като дъвка и се съди по цвят, еластичност, късливост, разливаемост и т.н.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Оризово брашно agrimonia   21.03.08 21:39
. * Re: Оризово брашно Last Roman   22.03.08 00:52
. * Re: Оризово брашно Пъpпъл   22.03.08 13:16
. * Re: Оризово брашно Noaa   22.03.08 14:36
. * Re: Оризово брашно Пъpпъл   22.03.08 19:00
. * Re: Оризово брашно Noaa   22.03.08 19:07
. * Re: Оризово брашно agrimonia   22.03.08 21:50
. * Re: Оризово брашно Noaa   25.03.08 18:53
. * Re: Оризово брашно Kaлoмaин   25.03.08 19:12
. * Re: Оризово брашно Noaa   26.03.08 08:33
. * Re: Оризово брашно agrimonia   22.03.08 17:19
. * Re: Оризово брашно И.   22.03.08 13:06
. * Re: Оризово брашно agrimonia   22.03.08 17:28
. * Re: Оризово брашно И.   23.03.08 10:01
. * Re: Оризово брашно Last Roman   23.03.08 10:05
. * Re: Оризово брашно agrimonia   23.03.08 14:17
. * Re: Оризово брашно И.   23.03.08 17:04
. * Re: Оризово брашно agrimonia   23.03.08 14:16
. * Re: Оризово брашно И.   23.03.08 16:58
. * Re: Оризово брашно agrimonia   23.03.08 20:31
. * Re: Оризово брашно Moruna   22.03.08 19:59
. * Re: Оризово брашно :)   23.03.08 17:09
. * Re: Оризово брашно kambam   23.03.08 20:36
. * Re: Оризово брашно huanji   24.03.08 09:12
. * Re: Оризово брашно kambam   24.03.08 14:52
. * Re: Оризово брашно agrimonia   23.03.08 20:37
. * Re: Оризово брашно Last Roman   23.03.08 22:41
. * Re: Оризово брашно И.   24.03.08 08:50
. * Re: Оризово брашно huanji   24.03.08 09:11
. * Re: Оризово брашно И.   24.03.08 14:24
. * Re: Оризово брашно huanji   26.03.08 09:30
. * Re: Оризово брашно Kaлoмaин   26.03.08 12:26
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.