Продължавам да получавам "Бележки" с разни простотии:
Ето тази например:
>Ти си май наистина безнадежден: Ако в една буца прясно сирене (със суроватка и всичко в нея) тежаща 1 кг има n-грама калций, когато махнем суроватката и същата буца тежи 300 грама, в нея пак ще има същото количество калций. ...<
Ама това твоето са си пълни простотии, бе братче. Ами и в суроватката има калций, бре!!! Не си ли чувал? В суроватката има разтворен около 40% от калция, разтворен в единица обем от прясното мляко /което е суровина за сиренето/. Останалите 60% от калция остават в твърдото вещество... Ей, че глупав народ бе.
Как можа да си помислиш, че всичкият калций, намиращ се в млякото, остава само и единствено в сухото вещество на сиренето. Остава само около 60%! Разбра ли, безнадежден?
>...Толкова ли не схващаш, че във втория случай ядеш по-малко количество, а изяждаш същите полезни съставки? Наистина ли си толкова тъп, че дори да не можеш да го сметнеш, поне интуитивно да го усетиш? ...<
Интуицията ти ... бятър я вее на бял кон...
То е ясно кой е по тъп.
Как можа и да си помислиш, че всички полезни съставки на млякото остават само и единствено в сухото вещество на сиренето. Как не си виждал поне суроватка... и да видиш, че на повърността й "плуват" почти микроскопични маслени петънца. Не си ли чувал за суроватъчно масло, получено чрез извличане на маслеността не директно от млякото, а извличана от суроватката, след подсирване на млякото и отцеждане на суроватката.
Ей, че прост народ се е навъдил!!!
>...По отношение на съотношението. В онази официална таблица (от достоверен източник) във втората й част не прочете ли, че докато в кремата има 20 мг/унция, то в чедара има 205, рикотата 260, грюйера е 280 мг/унция. Можеш ли да сметнеш сам или да ти кажа, че става дума за поне 10-кратна (т.е. пъти) разлика? А при изварата имаме 155 мг за к-во от 240 гр, т.е. още по-ниско от кремата отн. съдържание. ...<
Как, бре, ма'аму стара, ги четеш тия данни? Ами пак ли се връщаш на ядрения синтез или разпад, за образуването на калций? Как не разбра, че няма откъде да дойде повечето калций в сиренето, ако то е произведено от едно и също прясно мляко? Как не ти увря главата, че защитаваш теза незащитима.
Как не разбра, че няма от де да дойде толкова много калций в някой сирена, освен ако ИЗКУСТВЕНО не са "инжектирани" с калций? Няма как в сирена, произведени от едно и също прясно мляко, количеството на калция в тях да се различава 10 пъти.
Как не разбра, че "подсирването" и узряването на сиренето не са термоядрени процеси?! Отгоре на всичко, ти използва математически анализ за да докажеш процентното съотношение на калция в твърдото и в мекото сирене. И достигна до силно преувеличеното съотношение 3 : 1.
И сега пак ревнА 10 : 1
Май "брадвата ти не сече на едно и също мяесто"?
>..Това не ти ли стига? И защо, след като цитираш от бележката ми, не цитираш и тези данни? Не ти е удобно май?...<
Какво да ми е удобното и какво да ми е неудобното, бе братче?
Ами таблиците дето искаш да цитирам едва ли имат отношение към нашия спор. Само искам да ти кажа, че в твоите таблици пишеше някъде, че в суроватката остават калций (около 40%), Вит. С, Вит. А.... абе да не ти ги изреждам... прочети си ги сам!
>.. Като съм писал "до 10 пъти" това не включва ли тези данни? Естествено, че ще дам "от-до", защото иначе трябва да кажа два конкретни вида сирене, докато аз исках да дам тенденцията, а тя е ясна. Това 1.6 е само с цел илюстрация и при съвсем облекчени граници и за меките, и за твърдите сирена, защото и тук няма забити точни числа. ...<
Вече ти казах. Склонен съм да приема, че в твърдите сирена има калций 1.6 пъти в повече, отколкото в меките сирена. И го приема отчасти!
А пък в суроватката, от всичкия Вит. С, намиращ се в прясното мляко, остава 80%. В суроватката остава!!! Разбра ли, бре?
Ама аз не казвам, че меките сирена са по-'убави от твърдите. Нищо не казвам. А ти спориш кое е по-по-най. Аз от сирена не разбирам! Както и ти, уверих се.
И все не мога да намеря време за медицинския аспект на сиренето!
|