Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:52 08.07.25 
Клубове / Общества / Професионални / Преводачи Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Да добавя само: [re: ivz]
Автор circadian (непознат )
Публикувано25.08.09 11:28  



>...затова за да не те излагам, ти отговарям с бележка (и без това си говорим само двамата)...<

С написаното до мен в "Бележки" се излагаш сам...

, но няма да си позволя да постна тук глупавите ти разсъждания.

----

ПочнАхме от там, че ти изръси:

"Така например можеш научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото."

Изръси ли го? Факт: Изръси го.

Видя, че не е верно. И се отплесна ... и намеси прясното мляко....

После, в "Бележки" до мен, разви теза (за съхото вещество и водното съдържание в сиренето) по коректен начин. И сметките ти показаха: " Но при 60% вода, твърдата съставка в 40%, а при 35% вода е 65%, което е 1.6 пъти (сухо вещество, бележка моя) повече . "

Ама това последното дооооооста много се различава от "Така например можеш научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото." Нали?

Та 10 : 1.6 = 6.25.
Т.е. сбъркал си с 600%.

С'я... нали видя. Не си сгрешил с 6%, нито дори с 60%...

И още некоректни изводи от твоя страна...
Казваш: "Ако вземем най-меките (Рокфор - 75-80%, бел. моя) и най-твърдите ( пармезан 30-32% водно съдържание) се получава близо 3-кратно увеличение на процентното съдържание на твърди вещества (в тоВа число и на калция). С две думи, с една хапка пармезан получаваш абсолютното количество калций, което се намира в три хапки рокфор. "

ОК! Но съотношението е 1 : 3 ! А не 1 : 10.
Колкото "до" искаш дописвай...

Освен това, като говорим само за калция, защо мислиш, че в във водното съдържание на истинското меко сирена няма разтворен калций. Искаш да кажеш, че в суроватката няма калций ли. Има! И ... хапвайки си меко сиренце /което включва и 70% суроватка в себе си/ си хапваме и калций /със суроватката/.
Ама ти този калций никъде не го сложи в баланса.
Нещо повече, вероятно в някои твърди сирена суроватката се отцежда механически, а не се изпарява. И тогава калций се оттича и губи със суроватката....
А ако суроватката се изпарява... това е вече 'друга бира'.



Както и да е. Тезата ти за десетократно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене си я разби сам!

Тезата ти за трикратно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене, ако отчета всички загуби на калций в суроватката ... ще я рабия... но... нямам време. А и достатъчно знания.

Тезата ти за 1.6 кратно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене, мога да я приема.... От мен да мине... приемам я. Отчасти!!!!!

И не ме напъждай от "Преводачи". Защото твърдите и меките сирена ме интересуват от към медицинската им страна. Но не намирам време да поставя медицинския проблем, заради безмисленото ти заяждане с мен, че твърдото сирене било по-по-най.
И тъй като в БГ едва ли някой е правил изследвания за твърдите и меките сирена от гледна точка на медицината, намирам, че тези изрази (твърдо сирене, меко сирене) са неправилно привнесени с някакви преводи в БГ и в медицинската (или, може би, в псевдомедицинската) литература.
Дано намеря време да развия тезата си. И да питам преводачите на какво са се натъквали 'в оригинал'.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Що е то "твърдо сирене"? circadian   17.08.09 12:41
. * Re: Що е то "твърдо сирене"? chavdar4e   17.08.09 13:29
. * Re: Що е то "твърдо сирене"? i__n__a   17.08.09 13:47
. * и още... i__n__a   17.08.09 13:54
. * Re: Да добавя само: Aлekcия   18.08.09 00:15
. * Re: Да добавя само: circadian   19.08.09 20:08
. * Re: Да добавя само: ivz   20.08.09 10:29
. * Re: Да добавя само: circadian   20.08.09 14:18
. * Re: Да добавя само: Aлekcия   20.08.09 19:24
. * Re: Да добавя само: ivz   20.08.09 22:49
. * Re: Да добавя само: circadian   24.08.09 12:42
. * Re: Да добавя само: ivz   24.08.09 17:54
. * Re: Да добавя само: circadian   25.08.09 11:28
. * Re: Да добавя само: circadian   26.08.09 12:37
. * Re: Да добавя само: violet_moon1   26.08.09 12:52
. * Re: Да добавя само: circadian   26.08.09 15:05
. * Re: Да добавя само: violet_moon1   26.08.09 15:57
. * Re: Да добавя само: circadian   27.08.09 09:11
. * Re: Да добавя само: violet_moon1   27.08.09 10:11
. * Re: Да добавя само: circadian   27.08.09 15:37
. * Re: Защо си мислите, че искаме да ви четем? Aлekcия   28.08.09 00:49
. * Re: Защо си мислите, че искаме да ви четем? circadian   28.08.09 10:16
. * Re: НО Aлekcия   28.08.09 11:32
. * Re: НО circadian   28.08.09 14:04
. * Re: Що е то "твърдо сирене"? вeceлyшka   26.08.09 20:40
. * Re: Да не е кашкавал, yog   28.08.09 17:41
. * Re: Да не е кашкавал, mond 77   28.08.09 17:52
. * Re: Да не е кашкавал, circadian   31.08.09 09:39
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.