|
Тема |
Re: Да добавя само: [re: ivz] |
|
Автор |
circadian (непознат
) |
|
Публикувано | 25.08.09 11:28 |
|
|
>...затова за да не те излагам, ти отговарям с бележка (и без това си говорим само двамата)...<
С написаното до мен в "Бележки" се излагаш сам... , но няма да си позволя да постна тук глупавите ти разсъждания.
----
ПочнАхме от там, че ти изръси:
"Така например можеш научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото."
Изръси ли го? Факт: Изръси го.
Видя, че не е верно. И се отплесна ... и намеси прясното мляко....
После, в "Бележки" до мен, разви теза (за съхото вещество и водното съдържание в сиренето) по коректен начин. И сметките ти показаха: " Но при 60% вода, твърдата съставка в 40%, а при 35% вода е 65%, което е 1.6 пъти (сухо вещество, бележка моя) повече . "
Ама това последното дооооооста много се различава от "Така например можеш научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото." Нали?
Та 10 : 1.6 = 6.25.
Т.е. сбъркал си с 600%.
С'я... нали видя. Не си сгрешил с 6%, нито дори с 60%...
И още некоректни изводи от твоя страна...
Казваш: "Ако вземем най-меките (Рокфор - 75-80%, бел. моя) и най-твърдите ( пармезан 30-32% водно съдържание) се получава близо 3-кратно увеличение на процентното съдържание на твърди вещества (в тоВа число и на калция). С две думи, с една хапка пармезан получаваш абсолютното количество калций, което се намира в три хапки рокфор. "
ОК! Но съотношението е 1 : 3 ! А не 1 : 10.
Колкото "до" искаш дописвай...
Освен това, като говорим само за калция, защо мислиш, че в във водното съдържание на истинското меко сирена няма разтворен калций. Искаш да кажеш, че в суроватката няма калций ли. Има! И ... хапвайки си меко сиренце /което включва и 70% суроватка в себе си/ си хапваме и калций /със суроватката/.
Ама ти този калций никъде не го сложи в баланса.
Нещо повече, вероятно в някои твърди сирена суроватката се отцежда механически, а не се изпарява. И тогава калций се оттича и губи със суроватката....
А ако суроватката се изпарява... това е вече 'друга бира'.
Както и да е. Тезата ти за десетократно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене си я разби сам!
Тезата ти за трикратно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене, ако отчета всички загуби на калций в суроватката ... ще я рабия... но... нямам време. А и достатъчно знания.
Тезата ти за 1.6 кратно по-голямо количество калций в твърдото сирене в сравнение с мекото сирене, мога да я приема.... От мен да мине... приемам я. Отчасти!!!!!
И не ме напъждай от "Преводачи". Защото твърдите и меките сирена ме интересуват от към медицинската им страна. Но не намирам време да поставя медицинския проблем, заради безмисленото ти заяждане с мен, че твърдото сирене било по-по-най.
И тъй като в БГ едва ли някой е правил изследвания за твърдите и меките сирена от гледна точка на медицината, намирам, че тези изрази (твърдо сирене, меко сирене) са неправилно привнесени с някакви преводи в БГ и в медицинската (или, може би, в псевдомедицинската) литература.
Дано намеря време да развия тезата си. И да питам преводачите на какво са се натъквали 'в оригинал'.
|
| |
|
|
|