Хубавичко ме навя и нася!
Ама заслужих си го - като се изказвам неподготвен...
Закачи ми още една ear-ring.
Ама чакай: Ще се опитам да съм на нивото ти.
Предварително искам да ти се извиня, ако случайно възприемеш следващите няколко абзаца като заяждане с теб. Уверявам те, че не се заяждам с теб. Даже ми стана симпатичен.
Само, че и аз не мога да приема селективното ти четене на определени текстове, опитвайки се да защитиш тезите си.
Казваш:
>...Така например можеш да научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото. ...<
Може ли едно въпросче: Откъде мислиш, че се появява калцият в твърдото сирене. Искаш да кажеш, че в процеса на "втвърдяване на сиренето" се синтезира (Нали знаеш какво е "синтез на химически елемент"? Да припомня, че синтеза на атоми е термоядрен процес!) кайций ли? Или искаш да кажеш, че в същия процес на "втвърдяване на сиренето", някой химичен елемент се разпада ядрено... и в следствие на ядрения разпад, един от елементите на разпада е химическият елемент 'калций'???
>...Така например можеш научиш (аз не знаех), че ...<
Сега вече разбра ли какво знаеш? Сега вече разбра ли какво си научил??? Просто и ти четеш селективно. И си правиш изводи грешни.
Ама да ти кажа още нещо: Още веднъж виж изречението
>...Така например можеш научиш, че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото. ...<
Много ясно е казано " ... до 10 пъти " . Което включва и 1 /един/ път.
Та.... в това изречение наистина няма смислова грешка. То просто е рекламно изречение. А рекламите най-често нищо не казват. Само ни промиват мозъците - по-често чуждите, а понякога и моя. В случая обаче, това рекламно изречение мен не можа да ме подведе. За разлика от теб.
Оставям на теб да разсъждаваш и върху изречението
>...Вярно високо съдържание на мазнини (все пак има и сирена с ниско такова, макар и не така вкусни). А другото: висококачествени белтъчини, калций, фосфор, рибофлавин, витамин А, В12? Все вредни съставки, а? ...<
Да не те питам как се появяват мазнини в узрялото сирене, след като в прясното сирене не ги е имало...
Да не те питам как в узрялото сирене се появява фосфор, ако същият фосфор не е бил в млякото...
Нищо повече няма да те питам... питай си се сам.
Само, в подобен на твоя стил (пациент при доктор), ще се позволя да ти пререзкажа едно интервю по "Хоризонт" на една журналистка /Ж/ с един мандраджия /М/. Осъзнавам, че преразказът ( в стил журналист при мандраджия) ми ще е мнооого неточен, но ти ще разбереш какво искам да ти кажа.
Та... Журналистката задава едни простоватички въпроси за работата на професионалиста-млекар относно проблемите му, свързани с производството на мляко /той, освен преработвател, е и производител на мляко/, относно проблемите му, свързани с реализирането на продукцията му... и т.н. и т.н.
И най-накрая, за да завърши ефектно интервюто си, журналистката решава да го закопае:
Ж: Преди около година, от един магазин си купих сирене и кисело мляко. Ама да знаете колко вкусно бе сиренето и още колко по-вкусно бе млякото, в сравнение с сиренето и киселото мляко, дето произвеждат мандри като Вашата...
М: .... ?
Ж: Кажете, моля, защо вече производителите не произвеждат истински сирена и млека.
М: .... ? .... ?
Ж: Кажете, моля, защо?
М: .... Вижте к'во шъ Ви кажа, госпожа.... Вие не сте яли истинско сирене и истинско мляко поне от десет-дванадесет години...
Ж: .... ?
М: .... Ако не и от повече... ... Вие не сте яли сирене произведено от мляко...
Ж: .... ? .... ?
-----
Та... този ми простоват преразказ на истинско интервю по "Хоризонт", е по повод на думите ти:
>...Неузрялото имеше ли вкус, че не съм сигурен, защото го "заобикалям" на масата? (На мен ако някой ми продаде неузряло сирене, става ми враг за цял живот.) ...<
Имаш ли някаква бегла представа колко мноооого магазинери наричаш свои врагове. И са ти врагове от ... познай отколко години. ... ... Добре че не знаеш!
И друг път с по-малко пренебрежение споменавай за тофу... Не знаеш какво има в продукта с вкус на сирене, дето купуваш. А и спомена, че продукта с вкус на сирене, дето го купуваш, ти е приятен!
PS.
Ще намеря време да спомена и за "твърдо"-то сирене, от гледна точка на медицинската ми некомпетентност.
Сега нямам време.
|