""...узрялото сирене е доста вредно - поне колкото неузрялото"?!
Излиза, че всичкото сирене е вредно, така ли? Да набиваме тофу и да се усмихваме широко, така ли? Ти вероятно се придържаш към принципа, че щом нещо е вкусно, значи е вредно (или по-общо казано, щом ни е кеф, значи е грях). Но все пак човечеството да се заблуждава... не знам... хилядолетия (говори се, че го имало още от 6000 пр. н. е.)?? Вярно високо съдържание на мазнини (все пак има и сирена с ниско такова, макар и не така вкусни). А другото: висококачествени белтъчини, калций, фосфор, рибофлавин, витамин А, В12? Все вредни съставки, а?
Що се отнася до препоръката на медиците хора с мигрена да не ядат твърдо сирене, това ми звучи тиолкова безпомощно, че щеше да е комично, ако не беше трагично. Истината е, че медиците си нямат и грам представа какво предизвика мигрената и дори само подобен съвет (ако някой сериозно го дава) доказва това. Звучи ми малко в стила:
(пациент при доктор)
- Пушите ли?
- Не пуша.
- Пиете ли?
- Не пия?
- Картофи ядете ли?
- Ям.
- Незабавно спрете да ядете картофи.
В моето съзнание конкретно не се е "наслоило", че узрялото сирене е "по-полезно", само много по-вкусно. Неузрялото имеше ли вкус, че не съм сигурен, защото го "заобикалям" на масата? (На мен ако някой ми продаде неузряло сирене, става ми враг за цял живот.)
"Изглеждаш като невежа"? Не може би, а почти сигурно. Особено, ако си чел селективно (само онова, което си си наумил, че е вярно), а не повече независими мнения (има значение дали търсиш в Google с "is cheese bad for health" или с "why is cheese good for health" - получават се доста различни резултати). Така например можеш научиш (аз не знаех), че в твърдото сирене има до 10 пъти (!) повече калций, отколкото в мекото. Да, допринася за високото ниво на лошия холестерол, но в какви количества трябва да се яде (особено по-скъпото, твърдо, добре узряло сирене), за да стане проблем, а и колко други полезни в други аспекти храни са "виновни" за същото? Даже доказани източници на висок холестерол като яйцата се препоръчват в малки количества, защото съдържат ред полезни вещества.
Вярно, свят широк, хора всякакви (покойната ми леля не беше вкусвала сирене цял живот), но за първи път чувам някой да го обявява за вредно (изключвам писаното в Wikipedia за сиренето, раздела Controversy, където единственото сериозно нещо, което се споменава, е че меките узрели сирена можели да са вредни за бременните - за тях много неща са вредни! - риск, за който ги предупреждават само в Щатите).
"It ain't the heat; it's the humility."
Yogi BerraРедактирано от ivz на 20.08.09 11:40.
|