Възстановка на римска сватба представиха на фестивала „Орел на Дунав” в Свищов
Свищов. В съвременния брачен ритуал има много елементи от Античността, това показа направената днес в Свищов възстановка на римска сватба, която е част от програмата на Втория фестивал „Орел на Дунав”, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. В ритуала „Конфариация”, който се състоя във „Вила екстра мурос” до Посетителския център край древния град Нове, участваха италиански легионери, украинец, изпълняващ функциите на главен жрец, и българската част от „Нова Рома”, които се превъплатиха в ролите на младоженците и техните родители. Сватбената церемония започна със забулване на булката от нейната майка и предаването й от бащата на младоженеца. С молитви на латински, главният жрец призова боговете Юпитер, Юнона, Венера, Фидес и Диана, от които поиска благословия, щастие и здраве за младото семейство на Сервий и Тиберия. В името на боговете бе извършено жертвоприношение на агне, а съгласно древния обичай, младоженците бяха захранени с хляб. След като получи съгласието за бракосъчетание от двамата младоженци, жрецът ги венча и им постави брачните халки. Според римските закони, след брака жената попада във властта на мъжа си и ако се е женила само веднъж и съпругът й е жив, тя е длъжна да му бъде вярна. Затова брачният договор първо бе подпечатан от младоженеца и бащата на булката, а след това и от свидетели на церемонията, сред които бе и римският император. След сключването на брака, булката бе отведена в дома на младоженеца, където младото семейство и техните родители приемаха поздравления от гостите. Римската сватба завърши с поздрав от танцьорка към младоженците.
Днес е последният ден от Фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”, който се провежда в Свищов. Фестивалът се организира от Община Свищов с медийната подкрепа на информационна Агенция „Фокус” и радиоверига „Фокус”, и в партньорство със Съвет по Туризъм – Свищов, Бизнес Център Свищов, Стопанската академия „Д. А. Ценов”, Историческия музей – Свищов и ЗД „Бул Инс” АД.
Ястия по автентични римски рецепти дегустираха гостите на Фестивала „Орел на Дунав” в Свищов
Свищов. Презентация на римска кухня с дегустация се състоя днес в древноримския град Нове край Свищов, където гостите на Фестивала „Орел на Дунав” бяха почерпени с ястия, приготвени по автентични римски рецепти от готварска книга, издадена през I-ви век, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. Римските гозби са приготвени от Росица Манолова от Пловдив, която е юрист по професия и с голяма страст към римската история. „Голямото ми любопитство ме накара да потърся рецепти на римски ястия и реших да експериментирам”, каза Манолова и допълни, че „физическите усещания на човека на са се променили във времето”. Гостите на фестивала останаха приятно изненадани от вкуса на приготвените ястия, а някои любителки-кулинарки си взеха и от специално подготвените листовки с римски рецепти. Сред представените блюда бяха кюфтенца в було, яйца „Хапалис”, малки хлебчета „Мустацеп”, предястие от тиква, леща с праз, обикновен хляб и домашен сладкиш. За приготвянето на ястията са използвани характерни за римската кухня подправки и течни добавки като кориандър, ким, гарум, пасум, дефритом, червено вино, както и ядки от пинея и нахут. Като допълнение към блюдата, организаторите на фестивала осигуриха и вино, подправено със специални билки.
Презентацията на римската кухня бе украсена с малка колекция от бижута, изработени също от Росица Манолова като копия на антични бижута или с отделни римски мотиви.
|