|
Тема |
Люсиен Оливие [re: LlDl_ru] |
|
Автор |
comprehension (минаващ) |
|
Публикувано | 14.12.08 20:24 |
|
|
В изобретението на Люсиен Оливие има много случайности и неясноти. Той бил най-малкият от четирима потомствени братя-готвачи, роден в Провансал, Южна Франция. Пристигнал в Русия вече като известен готвач през 60-те години на 19-ти век. В началото прави престижни ястия по поръчка. Припечелва пари и построява ресторант “Ермитаж”, който става любимо място на аристокрацията. Оливие имал 100 души персонал от които 32-ма готвачи! Легендата разказва, че той използвал нов сос, донесен от Франция, наречен “Провансал”, който по-късно става основна съставка на новата салата. Според изкушени кулинари обаче, откритието на соса станало случайно и то в ресторант “Ермитаж"
-------------
Източник:
-------------
Тааа, Оливие заръчал на чирака да приготви сос от олио и жълтъци. Добре, ама не уточнил, че жълтъците трябва да са твърдо сварени и смляни... Момчето забъркало цялата тая каша със сурови жълтъци...
Ооо, небеса!!! Получила се "майонеза"!
Оливие се ядосал и нафраскал в майонезата де каквото му падне пред очите - картофи, грах, моркови, краставички, шунка, мунка...
Блъскал, човекът, разярен, ама накрая взело, че се харесало на аристократите...
------------
Сега наясно ли сме, братя и сестри българи, че руската салата не е руска, а е френска?!
|
| |
|
|
|