Продукти: 200 мл. топла вода или прясно мляко (можете да ползвате и лимонада или газирана вода), 2/3 кофички кисело мляко + 1 к.л. сода бикарбонат, 2-3 яйца, 1 кубче мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 10 с.л. олио, брашно около 700-800 грама, около 350 гр. сирене, 100 гр. краве масло или смес от масло и олио
Приготвяне: Размийте маята в топлата течност (вода, прясно мляко, лимонада или др.) В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете солта, захарта, киселото мляко+содата бикарбонат, олиото (10 с.л.) и течността с размитата мая. Киселото мляко е добре да бъде със стайна температура (да не е току що извадено от хладилника). Разбъркайте и започнете да добавяте брашно, като бъркате постоянно. Добавете толкова брашно, че да се получи много гъста лепкава каша, която е трудна за бъркане. Малки отклонения в гъстотата не са фатални, така че не се притеснявайте дали тестото ви е достатъчно гъсто или не. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло тестото да удвои обема си. След като тестото е втасало, застелете тавичка с хартия за печене. Намаслете я и разстелете половината от тестото в тавата. Работете с добре намаслени ръце, понеже е страшно лепкаво. Натрошете сиренето равномерно върху целия тестен блат. За разкош можете да поръсите и кашкавал. Поръсете с 2/3 от мазнината (масло или масло+олио). Разстелете и останалото тесто върху сиренето. Не се старайте всичко да е абсолютно равно и гладко. В недодялаността на тутманика се крие и неговия чар, пък и вкуса няма нищо общо с визията му. Понеже тестото е много меко и лепкаво, то той си се заравнява и сам. Поръсете останалата мазнина отгоре. Сложете тутманика в студената фурна. Включете я на 180 градуса и печете до златисто около 30-35 минути. Ако тутманика се зачерви доста, но още не е изпечен във вътрешността, то го покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегори. Извадете изпечения тутманик, напръскайте с вода и задушете с чиста кърпа. Сервирайте топъл с любима напитка. Да ви е сладко!
Живота е невероятен, до болка разностранен и до болка прекрасен!
|